Като развод между хора, които вече не помнят защо са се оженили, но имат огромно богатство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7248646 Като развод между хора, които вече не помнят защо са се оженили, но имат огромно богатство Като развод между хора, които вече не помнят защо са се оженили, но имат огромно богатство www.24chasa.bg

В Брекзит всеки търси

плячка - няма как да се

роди разбирателство

Разбира се, доста хора ще кажат сега как Тереза Мей е глупава жена, която не си разбира от работата, не знае какво прави и е напълно некомпетентна.

Други пък ще обвинят цяла Великобритания, всички британци, британската заблуда за ролята им в света и ще се провикнат как целият този Брекзит показва, че тия хора не са стока и си заслужават бъркотията, в която се набутаха. Разбира се, ние бихме се справили толкова по-добре, стига нещо да зависеше от нас.

Според мен нещата са доста по-сложни и причинителите на ставащото са много и различни, както и факторите, довели дотук, са много и различни. Не бих защитавал на барикадата Тереза Мей, но въпросът, който трябва да си зададем, е кой би свършил по-добра работа.

Джереми Корбин много иска да стане министър-председател. Обвинява правителството в некомпетентност, а той самият дори не знае, че Съдът за правата на човека не е част от ЕС.

Той е крайно

некомпетентен,

зъл и рисков

И също поддържа Брекзит.

Опонентите на Мей от нейната партия? Борис Джонсън? Дейвид Дейвис? Цялата Брекзит гвардия са общо взето втора прясност политици и само ще радикализират и дебата, и преговорите.

Нейните съратници? По-крайните “оставащи” биха били отхвърлени от тайфата на “напускащите”.

Ако се размечтаем: да дойде Тони Блеър или Маргарет Тачър? Никак не е сигурно, че те биха се справили по-добре. Разбира се, че и двамата бяха съвършено друга класа политически лидери, но е малко вероятно това да им помогне.

В същото време ЕС сякаш е заел позиция “преговори за назидание”. Тази позиция няма как да роди разбирателство.

Отделните държави се

опитват да придърпат

дребна плячка -

някоя агенция, по-добра позиция на финансовите пазари или нещо друго дребно, както и да зарадват местните популистки апетити. Целият процес е шумно оркестриран от социалните медии и преговарящите са като младоженци, които прекарват първата си брачна нощ на площада под бурните крясъци и упреци на съселяните си, че не се получава със зачеването и че не трябва така, а иначе.

Съществува и друга сюжетна линия: да намерим виновника, кой започна пръв. Пръстът сочи Камерън, който дълбоко сглупи да свика самия референдум. Защо го е направил, дали наистина от глупост, дали, защото е бил напълно убеден, че ще го спечели, дали от някакъв тип принципност, за да приключи разделението около Европа веднъж завинаги (вота на недоверие, поискан от Филип Димитров синдром), или поради друга причина, няма особено значение сега. Ако посочим виновника, тогава какво?

Разделението по отношение на ЕС във Великобритания е старо, сложно и макар да е много по-силно сред консерваторите, би било наивно да бъдат упреквани само те. Наивно е да се хвърля вината към когото и да било, ако някой иска да намери решение и да разбере за какво става дума, а не само да повтаря: нали ви казах, нали ви казах.

Брекзит е развод между хора, които вече не помнят защо са се оженили, а междувременно са навъдили деца, внуци и правнуци и са натрупали огромно общо богатство. Мисля, че трябва да се върнем назад, доста назад в историята на Европейския съюз, в предисторията му, към двете световни войни, по-назад и да се вгледаме със смирение, да се замислим, да се помолим дори и едва когато се успокоим, когато си простим и простим на другите, да се върнем към раздялата. За съжаление, това няма как да се случи. Няма как процедурно да се случи. Един ден ще го направят историците. Само че историците не могат да променят историята, могат само да я преразказват по различни начини.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Идеална майка ли сте? Тест за амбицозни родители

Перфектната родителка отслабва още в родилното, детето й учи китайски, а тя готви само с продукти от своята градинка В днешно време е много трудно да си родител. Особено майка. Обикновените майки биват презирани от обществото. Днес всички трябва да са перфектни майки. Какво отличава перфектната от обикновената майка?

Живеем с 5,5 години повече, отколкото преди 6 десетилетия

През 1960 г., когато съм бил на пет години, средната продължителност на живота у нас е била малко над 69,2 години. След това има дълъг 16-годишен период на известно, но бавно подобрение: през 1986 г. тя е 71,7 години. Това е най-високата стойност за целия период до 1989 г. За десетте следващи години (съкращаването започва през 1987 г.), т.е.

"24 часа" не копае гроб на футбола, уважаеми! Само новините за него! (Видео)

Вчера Красимир Балъков беше представен официално като новия национален селекционер на България. "24 часа" съобщи за тази рокада още преди два месеца. Тогава ни обвиниха в лъжа и ни нарекоха "гробокопачи на българския футбол". Припомняме го, защото ние гробове не копаем. Само новини. Защото не сме оракули, а журналисти.

Томислав Дончев: Време е за икономическа трансформация, можем да отделим 6 млрд.

Вместо въведение Всяка сфера на обществения живот преминава през фази, които логично са предопределени от натрупванията на знание, опит и капитал по извървения път. Икономиката не прави изключение. Въпрос на обществена зрялост е необходимостта от промени да бъде уловена в аванс и навреме да бъдат очертани посоките и скоростта на процесите,

Нова начална точка, нова визия и ново пътешествие

Уан И, член на Държавния съвет и министър на външните работи на Китайската народна република,  по темата за резултатите от Втория форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път” От 25 до 27 април 2019 г. в Пекин бе успешно проведен Вторият форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път”. На 28 април 2019 г.

Влошаването на отношенията САЩ-Китай крие риск да разпокъса света

Отношенията между САЩ и Китай по време на управлението на президента Доналд Тръмп се превърнаха в напрегнато съперничество. Ситуация, която е твърде различна от мекия подход на западните сили досега и крие риск да разпокъса света при неясни засега разделителни линии, коментират експерти. От търговската война до напрежението в Южнокитайско море има

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Коментар на седмицата №2: Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (Видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 86 000 прочитания. Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева,

Влезли Антихристът и джендърът в един бар

Или защо Сатаната няма да посмее да дойде да ни прелъстява точно в предизборната година Едно време беше по-хубаво! Живеехме на сигурно, опасността дебнеше само от Запад и ние се пазехме от нея с граници, телени огради, граничари с пушки, шест отдела в тайната полиция, най-голямата армия на Балканите, бункери, гражданска отбрана и военно обучение.

Папата - сатанист, гробницата на Бастет и планетата Нибиру (видео)

Защо папа Франциск дойде в България? Фейсбук е пълен с отговори на тоя въпрос. Стотици граждани дават разяснение на истинските причини. Ето някои от най-интересните: Да започнем с г-жа Здравка Чешмеджиева, завършила право в СУ (така пише в профила й). Тя казва: “Папата внася в България перилни препарати, има фирма.

"Правен свят": Легитимно ли е ръководството на Съюза на съдиите в България?

"Правен свят" задава въпроса легитимен ли е Съюзът на съдиите в България. Публикуваме техния материал заради дискусията, която се породи след публикуването  на стенограмите от срещи на магистрати с пратеници на Брюксел. Вчера ВСС реши да публикува акценти от разговорите с ЕК на шефовете на ВКС и ВАС Георги Чолаков,

Визите за България не паднаха с едно телефонно обаждане

Зад всички разговори на високо ниво стоят трудът и усилията на безброй експерти и служители Тия дни гледах един предизборен клип, в който Мануела Малеева интервюира Стефан Тафров как са паднали европейските визи за българите. В това 5-минутно видео той разказва как френският министър-председател Лионел Жуспен трябвало да бъде убеден Франция да

Талин се изпокара с всички

Естонският парламент няма да разглежда споразуменията с Русия за деморкация на морската и сухопътна граница между двете страни. Темата за спорните територии в двустранните отношения се запазва. Това е резултат от последните парламентарни избори в Естония, които доведоха до създаване на нова управляваща коалиция,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber