Защо преходът не свършва? Защото видя голия задник на баща си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7238433 Защо преходът не свършва? Защото видя голия задник на баща си Защо преходът не свършва? Защото видя голия задник на баща си www.24chasa.bg

За четирите превъплъщения на Хам

През 2019 г. на българския политически коментатор му предстои велик подвиг. Той ще трябва някак си да осмисли 30-годишнината от 10 ноември. Чувам, че 39 съвременници вече пишат мемоари. От тях поне 20 ще сравнят българския преход с библейския Изход, когато еврейският народ 40 години се скитал из пустинята, защото първо трябвало да измрат тези, които помнят робството (демек комунизма).

И понеже такива като мен са още живи, преходът така и не иска да свърши.

Аз обаче не смятам, че библейският Изход е подходяща за нашия преход алегория. Ние нито избягахме от Египет, нито вървим към нова територия, където да се плодим и множим – все сме си тук, в България. Не ни се предлагат плодородни земи като на древните евреи, а по-скоро разпродаваме земеделските си земи. Не сме единни в битките срещу чуждите племена, а обратното - воюваме помежду си. И

не бягаме от

робството, а

обратното –

сами се колонизираме. Явно е, че най-важните парични потоци са каптирани от чужди компании и цялата добавена стойност се изнася навън.

Така че, който и да е повел българския народ преди 30 години, не ще да е Моисей. Ако търсим библейски герой, според мен по-подходящ е Хам, един от синовете на Ной.

Както знаем, Ной построил ковчега и така оцелял в потопа заедно със семейството си и по две от всички животни. Значи може да се оприличи на велик строител, подобно на поколенията между 9 септември и 10 ноември. С малко въображение и потопът може да бъде сравнен с Втората световна война и съветската окупация на почти цяла Източна Европа.

След потопа Ной

се захванал със

земеделие,

засадил лозе, направил вино и един ден така се натряскал, че заспал гол в шатрата. И тогава в шатрата влязъл синът му Хам, видял голия задник на баща си, излязъл и споделил шеговито своите впечатления с братята си Сим и Иафет. Те обаче проявили уважение – влезли в шатрата заднешком, та да не съзират голотиите на баща си, покрили го с една дреха и излезли благопристойно. После Ной изтрезнял, научил какво се е случило и казал:

“Проклет да е Ханаан (синът на Хам), ще бъде роб у братята си. Благословен да е Господ Бог на Сима, а Ханаан ще му бъде роб…” (Битие 9.25).

Оттук тръгва преданието, че гаврата с отците води до робство при внуците. Вярно, татко се е олял, лъснал му е задникът, но синът трябва да запази уважение. Ако вместо това се изгаври с баща си, той сам проклина съдбата си. И обратното,

свободният човек

продължава

съдбата на

предците си

Тази съдба е нещо като вектор, чиято посока човек може да промени с 10, 20, 30 градуса, но ако се прекърши и прекъсне, човекът увисва в пространството, докато не го прибере нечий чужд вектор или фондация. Където той декламира чужди опорни точки. Той вече не е свободен човек, а потомък на Хам и сина му Ханаан.

След 10 ноември доста българи сториха този грях срещу себе си. Не всички, разбира се, защото повечето запазиха уважение към отците, а на други бащите им са били в Белене, така че не дължаха уважение към предишното общество. Но пък истинският герой на прехода не са нито Сим, нито Иафет. Истинският герой е Хам. Той има следните 4 въплъщения:

1. Син на член на ЦК на БКП, който най-гръмогласно от всички хули епохата на Тодор Живков.

2 Бивш комсомолски секретар, който участва в създаването на СДС.

3. Образован в СССР стипендиант, който лае Москва.

4. Разузнавач по гръцкото направление например, който веднага след 10 ноември е постъпил на работа в гръцкото разузнаване (може и да е турското, сръбското, германското, американското, руското - все едно).

Колко такива познавате? Аз знам десетки! Да, на фона на целия български народ наследниците на Хам са малък процент от процента, но

в рамките на

елита те са поне

30 процента

Добавяме още 40 процента за тези, които са родом от стария елит, но подобно на Сим запазват уважението към рода. И щедро отстъпваме още 30 на сто на тези, които не дължат уважение на социалистическото минало. Макар че 30 години след прехода те са едва ли и 10 на сто.

И понеже внуците на Хам викаха най-силно, тяхната съдба се превърна в съдба на България. Защо България бе по-силно ударена от хамството, отколкото от Полша, Унгария, Чехия? Защото смяната на българския елит има по-скоро средновековен, отколкото модерен характер. В развитите демокрации властта се държи от елит, но има и подготвен контраелит, който е готов веднага да поеме властта и да управлява по-добре. Макар и в зачатък, в Полша, Чехия, Унгария имаше подобна компетентна опозиционна прослойка.

А у нас я нямаше. Вместо компетентен контраелит имаше креслив и доста оскъден антиелит от поети, художници и ченгета. Спомнете си първите герои на СДС.

Затова се наложи старият елит да стане, за да седнат синовете му. Но за да седнат, те трябваше да се отрекат от делото на бащите си. Само критика не стигаше, те трябваше да крещят, да ругаят и

да хулят 10 пъти

по-гръмко,

отколкото тези,

чиито бащи наистина

са били в Белене

С други думи, да извършат ритуално словесно отцеубийство.

Много ясно, че “зрелият социализъм” беше консервно общество, наложено насила, и то си заслужаваше критиката. И нямаше значение дали си от лявото котило, или от десните ясли, стига да критикуваш така, че да лекуваш. Да махнеш гнилото, за да запазиш здравото и да го надградиш.

Но имаше и една граница, която много елитни синове преминаха. Те се надсмяха над голия задник на баща си и с това повториха грехопадението. Защото по какво Бог разбира, че Адам и Ева са съгрешили? По това, че крият голотата си. Изяли са някакъв плод и са разбрали колко са уязвими, дефектни и глупави. Какъв точно плод са яли, не е съвсем ясно, може и да е дефицитен банан.

И когато напускат рая, те започват да шият дрехи за децата си, да не ходят голи. Носили ли сте сакото на баща си? Или шлифера? Ако да, дължите му уважение, защото от него сте наследили не само шлифер или шапка, а цялата тази инфраструктура, която прави живота ни спокоен и лесен. Поколения след поколения ставаха сутрин в 4-5 часа, за да пробиват тунели, да изграждат атомни централи, да строят циментови, машиностроителни, консервни и какви ли не заводи, да карат трамваи и влакове.

Ние не успяхме да продължим с достойнство, защото се оказахме наследници на Хам. Направихме обратен завой, а се правим на най-праволинейни. Сигурен съм, че всеки читател може да даде десетки фрапиращи примери. И ако посочите вашия скромен репортер, готов съм да се разкая.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber