Може да се подиграваме на Тръмп и стената му, но във Великобритания не е по-различно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7237414 Може да се подиграваме на Тръмп и стената му, но във Великобритания не е по-различно Може да се подиграваме на Тръмп и стената му, но във Великобритания не е по-различно www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Една от малкото утешителни мисли в Брекзитова Великобритания е, че колкото и дисфункционални да сме станали, поне не сме Тръмповата Америка. Може и да сме се побъркали с организиране на фалшиви пътни задръствания на летище в Кент, но поне не сме в третата седмица на парализа на държавната администрация, предизвикана от излязъл извън контрол президент, който тропа с крак и говори за "духовна криза" в национално телевизионно обръщение само защото опонентите му отказват да отпуснат 5 милиарда долара за гранична стена, която да държи мигрантите вън.

Това си е някакво утешение и Господ знае, че ни трябва всяко възможно успокоение. Не съм сигурен обаче, че самодоволството ни по този въпрос е оправдано. Дали не е възможно разгръщащият се в САЩ абсурд просто да е по-ярка и карикатурна версия на ставащото тук?

Да започнем от понятието за правителствена парализа. Вярно е, че правителството на Великобритания официално не е престанало да работи по начина, по който това се случва на една четвърт на федералната администрация в САЩ: офисите са отворени, а държавните служители продължават да получават заплатата си. Малцина обаче биха твърдели, че британското правителство функционира нормално. Вижте например статията в "Блумбърг" със заглавие "Брекзит докара Великобритания до застой", в която рязко се заявява: "Великобритания като административно тяло фактически е спряла да работи".

Ръководствата на местните власти и на големите фирми имат едно и също оплакване: че не могат да получат решение от парализирания от Брекзита парламент. Както се изразява "Блумбърг", "всичко несвързано с Брекзита заминава в седма глуха. От това страда дори управлението на текущите въпроси. Министрите просто нямат време да обърнат внимание на нуждите и желанията на обикновените граждани."

Осъществяването на големите политически решения или се отлага, или изглежда разсеяно и недообмислено, като задействания в понеделник "дългосрочен план" за здравната каса без никаква сериозна идея за дългосрочното му финансиране. Източници от правителството казват, че просто няма достатъчно ресурс хем да се решава огромна задача като Брекзита, хем да се правят други неща. Допълнителният натиск от нуждата да се подготвим за катастрофалната възможност за излизане от ЕС без споразумение изразходва малкото останала енергия в много държавни ведомства.

Така че Великобритания си има своя собствена парализа. Тя просто е малко по-дискретна и по-малко безочлива от американската си братовчедка. Нещо повече, тя като американската е свързана с миграцията, макар и косвено.

Нямам предвид така наречената криза, която обяви Саджид Джавид през коледната ваканция, когато спирането на 94 мигранти в Ламанша за пет дни се възприе като толкова тежка извънредна ситуация, че вътрешният министър трябваше по спешност да се върне във Великобритания, за да решава проблема. (Макар че това скромно число подчертава контраста между твърдението на администрацията на Тръмп, че "близо 4000 известни или заподозрени терористи" са били задържани на мексиканската граница и последвалото съобщение, че всъщност само шестима души от списъка на САЩ за опасни лица са били хванати в период от шест месеца).

Това, което имам предвид, е причината да сме в тази конкретна бъркотия около Брекзита. Защото коя беше най-червената от всички червени линии на Тереза Мей? Отпадането на свободното движение на хора. С други думи, мигрантите вън. Ако Мей беше проявила повече гъвкавост по този въпрос, можеше да се получи един съвсем различен Брекзит. Можеше например да останем в митническия съюз и общия пазар и така щяхме изцяло да избегнем темата с физическата граница в Ирландия - проблемът, който обрече споразумението на Мей. За нея обаче това бе недопустимо. За жалост същото важи и за Лейбъристката партия: и тя отхвърля членството в общия пазар, отчасти защото това би включвало свободното движение. Това е една от причините лейбъристите да са против компромис тип "Норвегия плюс". И двете основни партии са на сегашната си позиция за Брекзита по същата причина, по която Тръмп си иска стената: за да не допуснат някои хора в страната.

Никак не е преувеличено да се каже, че имиграцията е сърцевината на темата за Брекзита. Резултатите от референдума през 2016 г. разбира се могат да се тълкуват по много начини, но централното значение на имиграцията не може да се отрече. Всички проучвания на общественото мнение, всички доказателства сочат към нея. Както Харолд Д. Кларк, Матю Гудуин и Пол Уайтли, които изследваха данни от над 150 000 гласоподаватели, написаха в "Брекзит: Защо Великобритания гласува да напусне ЕС": "Силната обществена тревога от големия брой влизащи в страната мигранти бе главната причина за победата на привържениците на напускането."

Та това е положението, правителството на Великобритания е парализирано от проблем, който в крайна сметка се корени във враждебното отношение към имиграцията. Не е толкова сензационно, колкото парализата на Тръмп заради стената му, но не е и чак толкова различно.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Фрийрайд* - трендът в зимните приключения, който ни раздели на смели и на неразбиращи смелостта

Чий живот е по-ценен? На скиорите и сноубордистите, търсещи лавини заради адреналина, или на доброволци, които рискуват своя, за да ги вадят от страшните улеи. Понякога мъртви За едно момче, което преди години описа като начин на живот фрийрайда* - страстта да се карат ски и сноуборд извън пистите,

Какво значи 929 млрд. лв. разплащания - ръст на икономиката или инфлация

Няколко положителни новини съдържат отчетените от БНБ данни за рекордния обем пари, преминал през платежните системи през 2018 г. Както “24 часа” съобщи, през миналата година разплащанията между компаниите и хората са достигнали 929 милиарда лева. За сравнение - през 2017 г. през същата система са били обработени 702,6 млрд., а през 2016 г.

Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г. историческата комисия от Р Македония се съгласи, че в историята от преди повече от 1000 г. цар Самуил е бил легитимен представител на Българското царство.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Коментар на седмицата №1: Президентът се простреля в рейтинга

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 180 хил. прочитания. Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава.

Коментар на седмицата №3: От битката Ф-16 срещу “Грипен” печели СССР

Проблемът на сделката са калпавите правила на конкурса от времето на Румен Радев като шеф на ВВС СССР и неговият наследник Русия е единственият печеливш от продължаващите безпочвени спорове дали България да купи изтребители Ф-16 от САЩ, или “Грипен” от Швеция. Защото ще продължи да получава милиони,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber