Може да се подиграваме на Тръмп и стената му, но във Великобритания не е по-различно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7237414 Може да се подиграваме на Тръмп и стената му, но във Великобритания не е по-различно Може да се подиграваме на Тръмп и стената му, но във Великобритания не е по-различно www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Една от малкото утешителни мисли в Брекзитова Великобритания е, че колкото и дисфункционални да сме станали, поне не сме Тръмповата Америка. Може и да сме се побъркали с организиране на фалшиви пътни задръствания на летище в Кент, но поне не сме в третата седмица на парализа на държавната администрация, предизвикана от излязъл извън контрол президент, който тропа с крак и говори за "духовна криза" в национално телевизионно обръщение само защото опонентите му отказват да отпуснат 5 милиарда долара за гранична стена, която да държи мигрантите вън.

Това си е някакво утешение и Господ знае, че ни трябва всяко възможно успокоение. Не съм сигурен обаче, че самодоволството ни по този въпрос е оправдано. Дали не е възможно разгръщащият се в САЩ абсурд просто да е по-ярка и карикатурна версия на ставащото тук?

Да започнем от понятието за правителствена парализа. Вярно е, че правителството на Великобритания официално не е престанало да работи по начина, по който това се случва на една четвърт на федералната администрация в САЩ: офисите са отворени, а държавните служители продължават да получават заплатата си. Малцина обаче биха твърдели, че британското правителство функционира нормално. Вижте например статията в "Блумбърг" със заглавие "Брекзит докара Великобритания до застой", в която рязко се заявява: "Великобритания като административно тяло фактически е спряла да работи".

Ръководствата на местните власти и на големите фирми имат едно и също оплакване: че не могат да получат решение от парализирания от Брекзита парламент. Както се изразява "Блумбърг", "всичко несвързано с Брекзита заминава в седма глуха. От това страда дори управлението на текущите въпроси. Министрите просто нямат време да обърнат внимание на нуждите и желанията на обикновените граждани."

Осъществяването на големите политически решения или се отлага, или изглежда разсеяно и недообмислено, като задействания в понеделник "дългосрочен план" за здравната каса без никаква сериозна идея за дългосрочното му финансиране. Източници от правителството казват, че просто няма достатъчно ресурс хем да се решава огромна задача като Брекзита, хем да се правят други неща. Допълнителният натиск от нуждата да се подготвим за катастрофалната възможност за излизане от ЕС без споразумение изразходва малкото останала енергия в много държавни ведомства.

Така че Великобритания си има своя собствена парализа. Тя просто е малко по-дискретна и по-малко безочлива от американската си братовчедка. Нещо повече, тя като американската е свързана с миграцията, макар и косвено.

Нямам предвид така наречената криза, която обяви Саджид Джавид през коледната ваканция, когато спирането на 94 мигранти в Ламанша за пет дни се възприе като толкова тежка извънредна ситуация, че вътрешният министър трябваше по спешност да се върне във Великобритания, за да решава проблема. (Макар че това скромно число подчертава контраста между твърдението на администрацията на Тръмп, че "близо 4000 известни или заподозрени терористи" са били задържани на мексиканската граница и последвалото съобщение, че всъщност само шестима души от списъка на САЩ за опасни лица са били хванати в период от шест месеца).

Това, което имам предвид, е причината да сме в тази конкретна бъркотия около Брекзита. Защото коя беше най-червената от всички червени линии на Тереза Мей? Отпадането на свободното движение на хора. С други думи, мигрантите вън. Ако Мей беше проявила повече гъвкавост по този въпрос, можеше да се получи един съвсем различен Брекзит. Можеше например да останем в митническия съюз и общия пазар и така щяхме изцяло да избегнем темата с физическата граница в Ирландия - проблемът, който обрече споразумението на Мей. За нея обаче това бе недопустимо. За жалост същото важи и за Лейбъристката партия: и тя отхвърля членството в общия пазар, отчасти защото това би включвало свободното движение. Това е една от причините лейбъристите да са против компромис тип "Норвегия плюс". И двете основни партии са на сегашната си позиция за Брекзита по същата причина, по която Тръмп си иска стената: за да не допуснат някои хора в страната.

Никак не е преувеличено да се каже, че имиграцията е сърцевината на темата за Брекзита. Резултатите от референдума през 2016 г. разбира се могат да се тълкуват по много начини, но централното значение на имиграцията не може да се отрече. Всички проучвания на общественото мнение, всички доказателства сочат към нея. Както Харолд Д. Кларк, Матю Гудуин и Пол Уайтли, които изследваха данни от над 150 000 гласоподаватели, написаха в "Брекзит: Защо Великобритания гласува да напусне ЕС": "Силната обществена тревога от големия брой влизащи в страната мигранти бе главната причина за победата на привържениците на напускането."

Та това е положението, правителството на Великобритания е парализирано от проблем, който в крайна сметка се корени във враждебното отношение към имиграцията. Не е толкова сензационно, колкото парализата на Тръмп заради стената му, но не е и чак толкова различно.

(От БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Насъскване заглушава смисления разговор преди изборите

Политици искат от българите да им дадат своята злоба и омраза, за да разчистят сметки с опонентите си - но това е режим на самоизяждане Политиката на обвинения и контраобвинения, която водят някои български политици в последно време, разхищава обществена енергия. Не вдъхновява за идеи и градивност, а ги убива в злобни разпри.

Quo vadis, Йончева?* (Видео)

Водачката на БСП не иска да е евродепутат. Тя не знае как да е евродепутат. Иска само да клевети България Гледай Кристина Кръстева на видео в сайта на “24 часа” Дали Елена Йончева знае за какво се кандидатира? Колкото повече я слушам, толкова повече се убеждавам, че не. Че тя самата се възприема не като евродепутат,

Само ГЕРБ, БСП и ДПС със сигурност печелят евродепутати

ГЕРБ с преднина от 1,8% пред червените Българите най-много искат от следващия Европарламент политики за доходи Два месеца преди евровота ГЕРБ запазва близо 2% преднина пред БСП, показват данни от представително проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. То е проведено в периода 6-13 март сред 1005 пълнолетни българи в

Унгария на Орбан: девет години спорни реформи

Унгарският премиер Виктор Орбан - националист и консерватор, чиято партия ФИДЕС е със замразено членство в дясната Европейската народна партия (ЕНП) заради провокациите му срещу Брюксел, взема през последните години нови и нови противоречиви мерки. Те бяха посрещнати с безпрецедентно неодобрение от Европейския парламент, който през септември заяви,

Кой е виновен за конфуза с “градската десница”

ГЕРБ получи благоприятна възможност да се обозначи като обединителен център на дясното СДС можеше да бъде част от коалиция с Демократична България, ако беше постигнато споразумение за предоставяне на третото място в листата и за споменаване на СДС в названието на коалицията. Чисто технически, това би могло да се окаже от решаващо значение за това

Всеки втори не харесва, че БСП е вън от парламента

“Сова-Харис” прогнозира по-ниска избирателна активност на евровота Два месеца преди евроизборите привържениците на ГЕРБ са с 3% повече отколкото през януари - 23%, а на БСП - с 1% повече - 19,4%. Това показва проучване на агенция “Сова-Харис” между 6 и 11 март 2019 г. сред 1000 пълнолетни българи. Прираста социолозите обясняват с високото ниво на

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Плоскоземци и антиваксъри са виновни за Брекзит и всички беди

Мислех си каква ирония е, че плоскоземците, които вярват, че Земята не е кръгла, днес се усещат в ситуацията на италианския физик и астроном Галилео Галилей, изправен пред римската инквизиция преди 387 г., когато му приписват знаменитата фраза “И все пак тя се върти!” И той, и те са борци срещу статуквото. И той, и те са отхвърлени от системата.

2 стартъп мрежи за Централна и Източна Европа вече работят

За 3 г. помощ получиха над 700 стартиращи предприятия МАРИЯ ГАБРИЕЛ, еврокомисар През ноември миналата година бе удоволствие да видя рекорден брой участници в срещата на върха на стартиращите предприятия в София. Чух много истории за успешни и иновативни стартиращи компании от Централна, Източна Европа и Западните Балкани.

Какво наследство оставяме на българските деца

Едни гонят дипломи, други - Михаля, няма място за каузи. За 30 г. отпаднаха фалшиви ценности, но какви нови се появиха? Някак немного информация има в нашето общество за ученическите протести срещу климатичните изменения, които очертават едно неблагоприятно, да не кажа катастрофално, бъдеще за планетата ни. Далеч съм от конспиративните теории.

Терорист или психопат? Сложната личност на заподозрения за стрелбата в Утрехт

Главният заподозрян за стрелбата, отнела живота на трима души в трамвай в Утрехт, Холандия, е бил известен с "дългото си почти метър криминално досие", но почти не е показвал признаци на радикализация, според различни свидетелства. Роден в Турция, 37-годишният Гьокмен Танъш е бил пуснат на свобода преди две седмици след присъда по дело за

Защо националистите в Централна Европа така обичат Израел

  Популистки лидери виждат в тази страна пример как една малка държава може да бъде суверенна и героична Периодите на големи политически трансформации никога не са били лесни за евреите и настоящият момент не прави изключение. Антисемитизмът в Европа е във възход, а мнозина се опасяват, че възраждането на национализма само ще го подхрани.

Брекзит ще стане по сценарий “Блудният син”

Тайните договори ще се разсекретят след 50 години Циркът в британския парламент ще продължи и тази седмица, но публиката взе да се отегчава. И явно точно това е замисълът. Доведени до пълна апатия и безнадеждност, британците в един момент ще махнат с ръка – “Майната му на този Брекзит! Оставаме!” Само велик режисьор може да създаде такъв хаос.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber