Първите номинации за достойните българи - 2019

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7221432 Първите номинации за достойните българи - 2019 Първите номинации за достойните българи - 2019 www.24chasa.bg

От 2003 г. досега “24 часа” разказа историите за благородство, смелост и героизъм на 563-ма наши съвременници. Сред тях има българи и чужденци, обединява ги доброто, което правят

Кампанията на “24 часа” за достойни българи ще има своето 17-о издание през 2019 г. От 2003 г. вестникът разказва вдъхновяващите истории на обикновени българи, направили необикновени неща, и ги награждава на специална церемония. Носителите на високото звание са проявили щедрост, смелост, милосърдие, благородство, човещина, героизъм - общо наградени досега са 563-ма.

Десетки са предложенията за новото издание - това са хора, направили добро - безкористно и водени от желанието да помогнат, да направят други хора радостни и щастливи. “24 часа” започва да публикува техните истории.

Спасителят на щъркелите Сафет

- сериен добротворец

Спасителят на щъркели - Сафет Халид, е човекът, от когото съселяните му винаги очакват добро.

“Занимавам се със снегопочистване, имам техника. Целият ми живот е отишъл за спасяване на животи”, разказва скромно мъжът, който цяла нощ не спал, за да спаси премръзнали щъркели.

“Има печка, запалих я. Затоплих ги. Сега щъркелите са добре. Жизнени са. Като се оправи времето, ще ги пусна”, казва още Сафет, за чието добро дело научихме на 19 март, деня, в който “24 часа” отбеляза с тържествена церемония достойните българи за 2018 г.

Преди 4 г. мъжът е опериран и сега говори с апаратче. Изглежда смутен от огромния интерес към него - камери и фотоапарати го следят, след като трогателните снимки как спасените от него и приятелите му щъркели гордо се разхождат върху застланото с карирано одеяло легло на мъжа обиколиха фейсбук и събраха симпатиите на десетки хиляди. В спасяването на птиците, които водят пролетта у нас, Сафет вижда добро предзнаменование и за себе си. Името на скромния човек от силистренското село Зарица напълно го описва - в превод от арабски означава “чист мъж”. Той е сериен добротворец, от години се занимава със земеделие и снегопочистване. Като закъса някой на пътя, него търсят. С колегите му преди дни измъкнали автобус от преспите.

Преди време Сафет приютил момче от помощно училище. Освен че му дал подслон и топла храна, го научил и на занаят.

Добрината му зарази хората от Дуловско и те масово тръгнаха да спасяват премръзнали щъркели. 21 птици са приютени в гаража на общината.

Ученик направи

паметник на

опълченци

17-годишният ученик Иван Симеонов от гимназията по каменоделство в с. Кунино сътвори паметник на опълченците, загинали при Тревненския проход, и го дари на град Плачковци.

Момчето било вдъхновено от героизма на опълченците и руските воини и 6 месеца извайвало фигурите по проект на членове на националната инициатива “Една детска сълза, една молитва”. Статуята с лика на света Олга (внучка на цар Борис Първи и една от основните защитници на православието в Киевска Рус) е наречена “Преклонение” и е осветена във Военната академия “Г. С. Раковски”. Паметникът ще бъде поставен на пътя, по който са вървели българските опълченци и руските воини през тревненските проходи към Шипка - в Плачковци.

Войници измъкват

инвалид от горящ дом

Ефрейторите Десислав Йорданов, Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев от военното поделение в Благоевград спасяват човек в горящата му къща. На път за работа в с. Пиперков чифлик виждат, че от къща излиза гъст черен дим. Не се поколебали и спрели веднага. Видели, че покривът и вторият етаж на къщата горят, а от прозореца на първия етаж възрастен мъж вика за помощ.

“Видяхме, че единственият вариант е да извадим човека през единия прозорец на първия етаж. Намерихме стол и се качихме в стаята. Хванахме мъжа и го изнесохме през прозореца навън. Той е инвалид и трудно се придвижва”, разказва за огнения ад 31-годишният ефрейтор Десислав Йорданов.

67-годишният Георги Манолов, който е военноинвалид, е изваден за секунди. Пред къщата имало паркирана кола, която военните избутали на безопасно разстояние, за да не избухне и тя в пламъци. Веднага звънят на спешния тел. 112. След минути пристигат две пожарни коли от Кюстендил и започват гасенето.

Марияна изроди във

влак англичанче

Когато на 8 ноември 2018 г. си тръгва вечерта към дома си в предградие на Лондон, Марияна Андреева не подозира колко важно за един човешки живот ще се окаже това пътуване. Задрямва във влака, но е събудена от силен писък и вижда жена, която се превива от болки.

Разбира, че жената ражда, слага я да легне на пода, а когато главичката на бебето се подава, започва да я хваща страх, но бързо се овладява.

Светкавично си припомня ражданията на своите три деца и на последното си внуче наскоро и казва на жената как да усилва напъните и да диша дълбоко. След няколко минути едно големичко момченце се появява на бял свят. За щастие, влакът спира на гара и след 10 минути при тях пристига лекарски екип, който реже пъпната връв и откарва майката и бебето в болница. Английските медии пишат как една 52-годишна българка без медицинско образование е изродила бебето от влака между Рейнъм и Стратфорд и е спасила живота му с адекватната си намеса.

Днес жената живее с 13-годишния си син, 27-годишната дъщеря е останала с баща си след развода му с Марияна, а 30-годишната вече е омъжена и има две деца.

Шофьор на бус

спаси 12 деца, но

почина зад волана

Истинско геройство извърши шофьор на училищен микробус, като спаси 10 деца, но издъхна зад волана от инфаркт. Трагедията стана на 15 октомври 2018 г. 54-годишният Румен Архипов прибирал ученици от Кюстендил, но по пътя усетил, че му прилошава. Успял да премине опасен участък и да овладее микробуса да не се преобърне. След около 200 м навлязъл в с. Слокощица. Дръпнал ръчната спирачка и натиснал с двата крака педала на спирачката, рейсът се забил в ограда на къща. В нея живее полицаят Румен Костадинов, дъщеря му също пътувала в буса.

Костадинов прескочил оградата и щом видял водача, паднал настрани, извел бързо децата от буса. “24 часа” номинира Румен Архипов посмъртно и полицая Румен Костадинов за адекватните му действия.

Деветокласник

гаси пламъци

с огнеборците

15-годишно момче от еленското село Чакали грабна сърцата на съселяните си, след като цяла нощ помага на огнеборците при гасене на пожар. Деветокласникът Емрах Стефанов живее в селото с майка си и по-малкия си брат. Пожарът в къщата на възрастно семейство избухва на 24 ноември 2018 г. Чувайки виковете за помощ, Емрах първи изскочил от дома си.

Само за 7 минути след сигнала пристигнали и пожарникарите. Гасенето продължило с часове, Емрах останал да помага. “Той не се уплаши от огромния пожар, разпъваше маркучи с пожарникарите, успокояваше пострадалите. Едва на сутринта се усети, че е по домашни чехли, подгизнали от водата”, разказа кметският наместник Силвия Йорданова.

Катрин Тасева продаде

златния си медал за

операция на млад футболист

Гимнастичката Катрин Тасева продаде на търг бухалките си и златния медал от Световната купа в София и така прибави 10 000 лв. за необходимата операция в чужбина за лечението на младия футболист Иван Тодоров.

“За мен медалът е едно метално парче. В историята съм записана, че съм била на първо място. Това са и статистики, които няма как да се изтрият. Ако мога да помогна, ще го дам този медал и няма да се замисля изобщо”, разказа Катрин Тасева пред Би Ти Ви дни след Коледа.

“Не познавам Иван, прочетох неговата история, която много ме трогна, и исках да му помогна. Включих се веднага, исках да помогна по някакъв начин.”

Тя не знае името на човека, който е спечелил търга, но се радва, че е помогнала за лечението на младия мъж, чиято операция вече е минала и той се възстановява.

Операцията е продължила над 15 часа в Турция.

Много хора се обадили за 24 часа, след като Катрин обявила намерението си да продаде медала, и когато анонимният човек предложил сумата от 10 хиляди лева, тя веднага приела офертата.

Пенсионер сам

вдигна мост

Мост, по който да минават тежки камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци. 73-годишният Юсеин Мадански тествал моста с натоварен камион, който тежал 26 тона.

“Две години го градих, наскоро го довърших. Сложих парапети, беседка направих, докарах и вода. Изградих и чешма, да е удобно и на мен, и на съседите”, казва дядо Юсеин.

Основите на моста е направил с огромни камъни от реката, които търкалял с години. В по-горната част е използвал и бордюри.

Помолил кмета на Рудозем да му даде стари бордюри и ги вградил в моста. Вкарал е в градежа към 200 тона материали, около 10 000 лева лични средства и огромния си труд.

Пенсионерът е с 500 лева пенсия. Със съпругата му имат двама сина и две дъщери, 7 внуци и един правнук. Домът му е в махала Янева до река Яневска. Теренът е под пътя и къщата си строил, като пренасял всичко на ръка. До основите на моста под къщата на Мадански има обществена воденица. Бай Юсеин надградил стълбища и подходи сам, за да се свърже с моста. Двете подпорни стени на реката пък поддържа постоянно.

Лекар спасява

52-ма пациенти

от пожар

На 4 октомври по време на нощно дежурство в Клиниката по урология на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив става пожар, а в отделението има 52-ма пациенти.

“Инстинктивно грабнах първия пожарогасител и започнах да гася”, казва лекарят.

Без излишна паника, докато лекарят гаси, а към него се присъединяват и служители на охраната в болницата, медицинската сестра и санитарят успяват да изведат от стаите и да евакуират всички пациенти от отделението, сред тях бременна жена и възрастни хора. Когато след десет минути идват пожарникарите, огънят вече е укротен.

27-годишният специализант иска да работи в България и не мисли да търси кариера в чужбина.

Фелдшерка изроди

близнаци в линейка

На 24 октомври 2018 г. фелдшерката Илияна Петрова от филиала на спешна медицинска помощ в Стражица изроди две бебета в линейка на път за болницата в Горна Оряховица. Случаят с появата на близнаци в такива условия е първият у нас, но за 51-годишната Илияна Петрова се е превърнал в нещо нормално. От началото на 2018 г. по време на дежурство тя е помогнала в раждането на общо 5 деца. Всички са живи и здрави. Освен в линейката е израждала жени в асансьор и в домове.

Необичайното в случая било, че 22-годишната родилка, която вече има едно дете, не знаела, че чака близнаци. Илияна пък, която от 12 години е на работа във филиала в Стражица, както обикновено дошла по-рано за нощна смяна. “Настаних я по време на движение на носилката и раждането протече много бързо.” Бебето се оказало около 2 кг, но нито фелдшерката, нито родилката подозирали, че има и второ. Ситуацията станала критична, защото второто бебе се родило синьо, с цианоза, не изплакало. Имало нужда от реанимационни действия. Всичко се разиграло по пътя преди Горна Оряховица. Бебета - две момиченца, тежат 1,940 и 2,100 кг. След като Илияна ги предала в родилното в Горна Оряховица, пред вратата я посрещнали куп близки на пациентката. “Единият започна да ми целува ръцете, друг ме прегърна, трети ми падна в краката. Видях благодарността на хората”, разказва Илияна, която през годината акушира пет пъти в екстремни ситуации.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Как да познаем кое социологическо проучване иска да ни подхлъзне. Капанът “Предизвестена победа” и други хватки

Съмнителни са данни, които казват “Кандидатът Х печели, а Y губи” и са анкетирани под 1000 души. Също - ако са от телефонна анкета, или са правени в момент, когато няма формирани солидни електорални нагласи Зададат ли се избори, започват да прехвърчат данни от социологически сондажи далече преди кампанията.

Видеозавещание: Убиецът Полфрийман е пуснат, без дори да е платил кръвнината

Предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман от затвора логично предизвика възмущение. През 2007 година той уби студент в центъра на София.Това каза в рубриката "Завещание на седмицата" крими репортерът Кирил Борисов. Вижте какво друго каза по темата във видеото: Предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман

Хутите ли ни качиха бензина?

Те са добри бойци и стават все по-точни, но ракетите по саудитските нефтени инсталации дойдоха от север Вече пета година хутите в Йемен се целят по Саудитска Арабия. Удрят по градове, летища, въобще по каквото и където сварят. Ние, разбира се, пет пари не даваме за това, тъй като знаем, че Саудитска Арабия през същото това време здраво бомбардира

От кого да защитим “европейския начин на живот” - от мигрантите или от популистите?

Урсула фон дер Лайен е изправена пред труден баланс “Защита на нашия европейски начин на живот” - тези няколко думи отприщиха въпроси и критики, след като бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ги предложи като название на нов портфейл в комисията. Гласовете от блоковете на либералите, зелените и социалистите

22 срещу 23 септември

През 1908 г. имаме връх, после идва дългата българска нощ на омразата  Септември е най-добрият и най-лошият месец в българската история. В него е поредицата от дати, които са символ на българския триумф и трагедия. В тях попадат и Денят на Независимостта - 22 септември 1908 г., и 23 септември 1923 г

Нека да дръпнем шалтера на генералния директор на БНР сега!

В наръчника на всеки конспиратор и превратаджия дори и в технологичния XXI век пише колко важна институция е националното радио. Независимо дали действието се развива в Боливия, в Индонезия или в Гърция, радиото е една от най-важните точки за превземане при преврат за смяна на властта. В родна България може и да сме изостанали в някои показатели,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада

Ердоган има сериозен проблем. През последните месеци стотици хиляди членове напуснаха партията му. Сред тях са множество авторитетни личности. Вече се вижда с просто око: властта на Ердоган се разпада. Дълго време Ахмет Давутоглу беше една от най-влиятелните фигури в турската политика. От 2002 година нататък,

Пловдив - бялата политическа лястовица в местните избори

Опитът да се води разговор и да бъдат разбрани нагласите на хората за промяна е знак за смислена политическа  надпревара В Пловдив се очертава смислена политическа надпревара и добре подготвени кандидати за кметския пост. Осъзнаването от ГЕРБ на необходимостта от промяна в начина на управление и идеите на Здравко Димитров в сферата на културата и

Чакат ни по-високи цени на бензина още утре

Скок ще има и при хранителните стоки, може и на парното и тока, ако цените на петрола се задържат високи Цената на петрола скочи исторически най-високо от 60 до почти 72 долара за барел след дронната атака на най-голямата рафинерия в света в Саудитска Арабия. Поскъпва изходната цена на нефта, а оттам и на всички нефтопродукти

“Файненшъл таймс”: Кристалина Георгиева – упорита и откровена

Има проницателен политически инстинкт и способност да постига консенсус Кристалина Георгиева има необикновено ясен спомен къде и кога открива първата си банкова сметка, пише в анализ “Файненшъл таймс”. Било е през 1987 г., Георгиева е била на 34 г. и току-що е пристигнала като научен сътрудник в Лондонското училище по икономика от родната си

За бедните - не през пенсиите, а чрез социално подпомагане: плюсове и минуси

Общините трябва да започнат да доставят услуги за най-бедните и самотни възрастни Идеята на ВМРО да се отпуска държавна помощ за най-бедните пенсионери, която да допълва и изравнява размера на техните пенсии с прага на бедност, заслужава внимание. Защото, забележете, за разлика от друг път, когато направо се отива на предложение “Увеличете им

Кои производства скочиха и кои се свиха най-много у нас за 10 г.

Заетите в отрасъла на облеклата и обувките намаляха с 1/3 3,5 пъти увеличение на оборотите при производството на велосипеди Новите центрове на експорта - Пловдив, София-област, Стара Загора, Сливен, Габрово Протича дълбока трансформация на българската икономика. В десетилетието след глобалната криза и присъединяването на страната към ЕС

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber