Проф. Николай Габровски: Парадоксално е, но съм най-спокоен под стреса в операционната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7197046 Проф. Николай Габровски: Парадоксално е, но съм най-спокоен под стреса в операционната Проф. Николай Габровски: Парадоксално е, но съм най-спокоен под стреса в операционната www.24chasa.bg
Проф. Николай Габровски: Парадоксално е, но съм най-спокоен под стреса в операционната

Хирурзите сме като спортистите – цял живот си обучаван да  преодоляваш умора,  болка, колебание, слабост и да продължаваш напред, казва проф. Николай Габровски, дмн.

Проф. Николай Габровски е трето поколение неврохирург, зам.-директор на “Пирогов” и началник на Клиниката по неврохирургия, национален консултант по неврохирургия, председател на Българското дружество по неврохирургия, зам.-председател на БЛС. Завършил е медицина в София през 1996 г., учи и в медицинския университет “Рене Декарт” в Париж. Специализирал е във Франция, Германия, Белгия. През 2012 е избран за наблюдател в борда на European Brain Council.

- Проф. Габровски, виждаме ви във все повече публични роли – при толкова ангажименти как управлявате времето си?

- Това е една от най-трудните задачи. Всъщност усещането, че не разполагаш с времето си и постоянно си “на повикване” и на разположение, е изтощително. От друга страна, повечето позиции, които заемам в момента, се допълват и дори си помагат една на друга.

Но истината е, че рядко работя по-малко от 13-14 часа дневно, а свободна събота и неделя не съм имал от много време.

Вероятно някой би казал: внимавай какво си пожелаваш, но повечето неща, които правя, са ми интересни и ми доставят удоволствие, в резултат на което и ми тежат много по-малко.

- Как успявате да се концентрирате върху работата в операционната при толкова многообразни отговорности?

- Работата в операционната за мен си остава най-важна и в значителна степен носеща най-голямо удовлетворение. Рутината играе съществена роля, а в съчетание с добрия и подготвен екип позволява да се поемат много по-предизвикателни случаи и всичко да върви гладко. До известна степен това е най-спокойната част от деня ми – концентриран съм изцяло върху интервенцията, няма телефони, няма проблеми извън това, върху което работиш.

- Наближава краят на една година. Каква беше за вас 2018-а?

- Ако трябва да обобщя – предизвикателна и успешна. В “Пирогов” началото беше много тежко. През първите месеци работата на болницата буквално беше парализирана.

За щастие, този труден период беше преодолян успешно. Осъществиха се някои много трудни, но абсолютно необходими стъпки по преструктурирането на болницата и оптимизирането на дейностите в нея, беше подписан нов колективен трудов договор, направи се освежаване на спешното отделение и някои клиники, но най-мащабно се инвестира в пълна реконструкция на една възлова за страната клиника – тази по изгаряния.

Трябва да се подчертае, че в тези трудни за привличане на качествени професионалисти времена в болницата започнаха работа две нови структури – по гастроентерология и по неврология. Привлечени бяха и водещи специалисти в различни области, включително и утвърдени в чужбина колеги.

Продължи модернизацията на медицинското оборудване и до края на годината очакваме няколко високотехнологични апарата да заработят в клиниките по урология и ортопедия.

Напълно обновени ще бъдат операционните зали на детската урология благодарение на голямо дарение.

Качествен скок се очаква и в оборудването на Клиниката по неврохирургия, което ме радва изключително много, защото е плод на дългогодишна борба, увенчана в крайна сметка с успех.

Всичко това се отрази на климата в болницата - работим на пълни обороти и с увереност, че упоритите усилия дават резултат. Това стимулира и дава значителен позитивен заряд.

- Какви допълнителни възможности ви дават новите придобивки в неврохирургията на “Пирогов”?

- За щастие, това е високотехнологично оборудване от най-висок клас, при това в изключително ефективна комбинация.

Операционен микроскоп от висок клас ни дава “ново зрение” за всички деликатни интервенции. Той е интегриран с последно поколение система за невронавигация, която позволява изключително прецизно да се насочваме към определени точки на мозъка или на гръбначния стълб. Така интервенцията е много по-сигурна, щадяща и с намален риск от допълнително увреждане и усложнение особено при тежките случаи.

Системата се допълва от тридименсионален рентгенов апарат, който дава ново измерение на прецизността в гръбначните интервенции.

Заедно с някои други придобивки може да се каже, че вече сме оборудвани на много високо европейско ниво и сме готови за новите неврохирургични предизвикателства при едни по-добри и сигурни условия.

- Успешен ли беше периодът от гледна точка на отстояване на целите на лекарския съюз, на който вие сте заместник-председател?

- И в тази област годината беше изпъстрена с емоции и много работа. В системата на здравеопазването се извършват мащабни промени и гилдията е пряко засегната от това. И ако през лятото имаше силно обезпокоителни сигнали за елиминиране на съсловието от тези процеси, след интензивна работа и преговори се достигна до много по- конструктивни позиции. Българският лекарски съюз не само че запази възловата си роля на партньор в тези процеси, но и надгради възможностите си да участва, влияе и формира здравните политики.

Същевременно бяха постигнати на практика всички основни искания на съсловието по отношение на условията, при които ще работим през 2019-а - отпадна изцяло изискването за пререгистрация, намалени бяха множество санкции, запази се възможност за развитие на нови дейности и много, много други.

Невъзможно е в едно кратко интервю да се изброят десетките, дори стотици точки, по които бяха водени преговори, но ако трябва да избера едно, ще спомена, че се постигна договореност да няма прехвърляне на средства по пера в рамките на гласувания бюджет. Това означава, че парите за болнична помощ ще могат да се използват само за болнична помощ, парите за извънболнична - само за извънболнична, и т.н. Така се задават едни много ясни, прозрачни и устойчиви условия за следващата година. Досега страдахме много от липсата на такава ясна рамка, поради което бих определил постигнатото като голям успех. И всичко това се случва на фона на една много по-добра финансова ситуация. Разбира се, предстои съсловието да вземе своето решение на предстоящия събор на Българския лекарски съюз, но съм убеден, че се постигна много, че договорените условия за работа на лекарите през 2019-а са много по-добри, отколкото през 2018 г. и през предишните години, и че това трябва да бъде подкрепено.

- Не ви ли е идвало “да си вземете болничен” за някоя от функциите си?

- Със сигурност. Периодично. Но в това отношение хирурзите са малко като спортистите – цял живот си обучаван да преодоляваш тези моменти на умора, болка, колебание и слабост и да продължиш напред. Така, както няма кой да ти довърши започнатата операция, независимо колко тежка и сложна е тя, така и с подхванатата работа – трябва да се справиш.

- Как си почивате, за да сте във форма за най-важната ви мисия от човешка гледна точка - тази на неврохирурга?

- Опитвам се да спортувам редовно, но опитите са с променлив успех. За лятото предпочитам колелото, а за зимата се надявам да намеря поне малко време за ски.

- Пряко и косвено се месите в работата на върховното чудо на природата – мозъка, с какво ви респектира и коя негова особеност смятате за слабо място?

- Мозъкът е изключително добре познат като орган, буквално на молекулно ниво. Запознати сме с всички аспекти на биохимичните и биоелектричните процеси, които протичат в него.

И въпреки това нямаме почти никаква представа как тази съвкупност от процеси води до резултата, който наблюдаваме – съзнание, мисли, емоции. Тази тайна е безспорно респектираща.

Що се отнася до уязвимостта, най-слабото място на мозъка е неспособността му да се възстановява. За разлика от други тъкани и органи регенеративните способности на мозъка са изключително слаби.

- Възможно ли е Мозъкът като целокупно натрупано човешко познание да застраши мозъка с възможностите на генното инженерство, невробиониката и всички други начини за намеса в работата на органа?

- Не мисля, че по отношение на човешкия мозък можем да очакваме огромен скок – ние твърде слабо познаваме същностните механизми, за да можем да ги контролираме.

Така че нареченото от вас “целокупно човешко познание” според мен ще окаже видимо влияние в най-скоро време, но не чрез нашите мозъци, а чрез изкуствения интелект.

Огромното количество натрупана информация, мащабните бази данни, алгоритмите за обучение на машините като например изкуствените невронни мрежи, вече направиха революция в редица области на познанието. А развитието е експоненциално. Така че ни очакват много интересни времена, но техен носител ще бъде по-скоро изкуственият интелект.

- Коя е най-трудната ви операция?

- Трудно може да се открои един случай, защото всеки пациент е уникален и трябва да се вземе индивидуално решение.

Изключително напрежение носи оперирането на деца. Някак отговорността ти е по-голяма и искаш да направиш буквално чудо, но това, уви, при някои заболявания не е възможно.

Същевременно всяка операция носи своите предизвикателства и след всяка интервенция се питаш – ще се събуди ли болният добре, ще има ли дефицит, ще се възстанови ли според очакванията? Напрежението е огромно.

Все пак бих отличил един случай на млада жена, която беше планирала сложна гръбначна операция. Малко преди деня на интервенцията тя ми съобщи, че е бременна. Трябваше да се реши дали да се прекъсне бременността, за да се направи операцията, или да се изчака. Оплакванията бяха силни и се реши, че операцията не може да се отлага.

Представяте ли си каква допълнителна отговорност беше това – нямах право и на най-малка грешка, да не говорим за неуспешна операция. За щастие, всичко мина чудесно, но тежестта на такова решение буквално те смазва.

- На какво учите младите си колеги, какво е най-важното, за да е един лекар успешен?

- Медицината е професия, която изисква комплекс от качества.

Отделните специалности поставят различни предизвикателства - едни качества се изискват, за да си добър педиатър, други, за да си успешен кардиолог, трети, за да си отличен хирург.

Безспорно задължителни са упорството и търпението. Медицината изисква дълги години на подготовка и самоусъвършенстване, напредва се бавно, а резултатите винаги идват след много усилия и с натрупването на опит.

Съпричастност към чуждото страдание, емпатия, е другото, което трябва да притежаваш, за да станеш добър лекар.

В частност за неврохирургията бих добавил, че са необходими голяма физическа издръжливост, психологическа устойчивост и самоконтрол.

Съвсем не на последно място в лекарската професии не можеш да надскочиш определено ниво без любознателност, без желанието да продължаваш да се усъвършенстваш и развиваш, без вътрешната необходимост да надграждаш познанията и уменията си, без нуждата да търсиш отвъд.

- Каква е ролята на съдбата във вашата професия?

- Съдбата има различни имена. Някои твърдят, че на съдбата приписваме неща, които не са ни достъпни като познание. Други я наричат случайност. Трети обясняват ходовете на съдбата с Божията промисъл. Но това са донякъде философски въпроси.

В професионалния живот се стремя винаги да се направи максималното възможно за пациента. После остава да се надяваме, че усилията ни ще дадат искания резултат.

Със сигурност може да се каже, че с развитието на технологиите, опита и уменията, с развитието на науката днес можем да лекуваме по-добре и да постигаме по-добри резултати, отколкото преди 10 години.

Надявам се да мога да кажа същото след още десет.

- Какво си пожелавате за следващата година?

- Преди всичко здраве за семейството, за близките ми и, разбира се, за мен. Извън това бих си пожелал сила и късмет. Сила, за да остана оптимист, и късмет, за да се окажа поне малко прав в този избор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок

Иван Кадев: Казусът с втория кабинков лифт на Банско трябва да се реши по европейските правила в най-кратък срок

Само построяването му ще спре големите опашки, казва кметът на Банско - Г-н Кадев, очаквахте ли такава силна подкрепа от жителите на Банско, с която станахте кмет още на първи тур? - Повярвах в силната подкрепа на моите съграждани от първия момент, в който реших да се кандидатирам. Но човек не може да прогнозира нещата до последния процент

Красен Станчев: Ако 50% от дохода отиват за храна, има проблем. Но българите харчат 30%

Красен Станчев: Ако 50% от дохода отиват за храна, има проблем. Но българите харчат 30%

Обективни критерии показват, че сега живеем по-добре, отколкото преди 30 години, казва икономистът - Статистика за БВП през годините. която обявихне наскоро, показва, че през 1880 г. БВП на човек у нас е с 40% по-висок от Гърция, малко повече от Румъния и два пъти по-нисък от САЩ. След това нещата рязко се обръщат

Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

Павлин Костов: Предлагаме евтина и чиста енергия на нашите клиенти

Ако направим съпоставка на цените на парното в България, мисля, че в момента предлагаме най-изгодното отопление, казва изпълнителноят директор на “Топлофикация Сливен” - Инж. Костов, в последните години топлофикационните дружества се гледат под лупа дали отговарят и спазват изискванията на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и

Лиляна Павлова: ЕИБ вече има 85 
проекта в България за 5,36 милиарда евро

Лиляна Павлова: ЕИБ вече има 85 проекта в България за 5,36 милиарда евро

Ще продължим да се фокусираме върху това, което можем най-добре - намаляване на неравенството и поддържане на инфраструктурата и конкуренто способността, казва вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Още акценти: Ангажираността на Европейския инвестиционен фонд е знак за доверие в потенциала на българските фирми Новата ни

Теодора Петкова

Теодора Петкова: Децата трябва да знаят, че зад парите не стоят само блага, а и възможност да направиш добро за някого

Достъпно и с примери нека да влязат в света на финансите. Представям си го като учебен предмет, казва новият главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Още акценти: Да говорим с тях и затова, че на всекиго по-равно, не е възможно На финансово грамотен клиент можеш да обясниш защо начинът, по който предлагам нещо да се случи

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ СНИМКА: 24 ЧАСА

Елен Герджиков: Групата на ГЕРБ и СДС няма да влиза в никакви други коалиции за управлението на София

Ще публикуваме поименно гласуване за всяко решение на СОС. Така работата ни ще е още по-прозрачна, казва председателят на Столичния общински съвет Обновяване на кварталите,чист въздух и е-община са приоритетите за мандата Няма пречка Борис Бонев да е зам.-шеф на СОС. Гражданите, гласували за него

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога  да го докажа и в съда, ако се наложи

Желю Ганчев: Италианци и българи са източили от вецове у нас 40 млн. евро. Имам документи, мога да го докажа и в съда, ако се наложи

Има система за отклоняване на средства, която работи от 15 години. За италиански компании са отивали 77%, за български - 23%, твърди предприемачът, който има 42% от "ПВБ пауър България" - Г-н Ганчев, обявихте публично, че от “ПВБ пауйър България” и “ВЕЦ Своге” са отклонени 40 млн. евро, които са отишли за лично облагодетелстване на български и

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Илияна Йотова: Чрез големия разговор за бъдещето на България да възстановим връзките помежду си

Още акценти от интервюто с вицепрезидента: Инициативата на “24 часа” е важна - разглеждам я като пилотен проект, в който да се включат много българи, в отворена дискусия без забранени въпроси и “изтрити мнения” Можем да се обърнем към хората и с въпроси в специална интернет платформа 30 г. по-късно бетонът и бодливата тел са разрушени

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Иван Димитров: До средата на 2020 г. ще предоставим честоти за развитие на 5G в България

Телекомите са все по-ориентирани към удовлетворяване на очакванията на клиентите, които са станали и много по-взискателни към качеството на услугите и обслужването, казва председателят на КРС - Докъде стигнаха разговорите за освобождаването на честоти за 5G в България? - До средата на 2020 г. ще предоставим честотен ресурс

Снежина Петрова. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Снежина Петрова: Ще правим нова трактовка на “Под игото” с моите студенти, за да разберат младите архаичния език

След спектакъла “Медея” се чувствам успяла, казва актрисата - Г-жо Петрова, честита награда! Получихте отличието за хуманитаристика "Богдан Богданов". За спектакъла "Медея" ли е? - Да, Не, за проекта, от който спектакълът е част. В мотивите на журито бяха споменати интердисциплинарността на проекта, популяризиране богатството на културата

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Владимир Левчев: С баща ми сме спорили. Но не с лични нападки - той беше либерален комунист

Заминах за САЩ, за да започна на чисто. Там по-ясно чувствах, че съм българин. Във Вашингтон бях учител и университетски преподавател. Но съм бил и продавач, пощальон, книжар Владимир Левчев Роден на 17 октомври 1957 г. Завършва английска гимназия и изкуствознание в Художествената академия. През 1982-1989 г

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Лидия Шулева: Държава, която иска да запази младите, трябва да показва вдъхновяващите примери на успех

Още акценти от интервюто с експерта икономист: Да дадем признание на предприемачите, които успяха въпреки много негативни неща, които се случват. 74% от хората казват -  новините са негативни. Въпросът е къде са позитивните Защо предното стъкло на автомобила е огромно, а огледалото за задно виждане - малко? Защото трябва да гледаме напред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber