Нинова удари звучно БСП, Станишев и себе си дори с липсата си в Лисабон

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7191780 Нинова удари звучно БСП, Станишев и себе си дори с липсата си в Лисабон Нинова удари звучно БСП, Станишев и себе си дори с липсата си в Лисабон www.24chasa.bg
Корнелия Нинова Снимка: Десислава Кулелиева

Дребнаво, но дали е основателно подозрението, че лидерката е целяла да отнеме минутите внимание и слава на българина, избран за нов мандат на върха в ПЕС?

Сериозна, но дали е основателна прогнозата, че Корнелия се обрече на европейска изолация?

 

Спечели или загуби Корнелия Нинова с бойкота на конгреса на ПЕС в Лисабон?

Този въпрос си задават мнозина в опит да тълкуват поведението на соцлидерката, която отново сътвори скандал от нищото.

И така - защо само ден след като стана ясно, че лично лидерката ще води тежката делегация на БСП на конгреса, тя се врътна и отказа да замине за Лисабон? Дали търси вътрешнополитически дивиденти покрай Истанбулската конвенция, или се опита да засенчи голямата новина от конгреса на ПЕС – преизбирането на Сергей Станишев за трети мандат? Версиите са две.

Първата е официално посочената от Нинова – гласуването от конгреса на два документа, с които БСП не е съгласна. Става въпрос за резолюциите за равенство на половете, която де факто е в подкрепа на Истанбулската конвенция, и за външната политика, с която ПЕС се ангажира с Глобалния пакт за миграцията на ООН.

Нека припомним, че именно конвенцията и темата за джендърите и третия пол стана причина за поредица скандали около позицията на БСП от срещата на ПЕС в Лисабон миналия декември и доведе до обтягане до краен предел на напрежението между Нинова и Станишев. Негативното отношение на червените срещу документа обаче е известно отдавна и бе един вид подкрепено и от решението на Конституционния съд. А до гласуването му в България така и не се стигна.

Същата съдба очаква и пакта за миграцията на ООН. Надъхвана от страховете на мнозинството от българите от бежанците, Нинова отново отхвърли и този документ, въпреки че той предвижда широко прокламираната от левите идея за солидарността. Така позицията ѝ де факто е срещу интереса на България – ами ако при следваща вълна мигрантите залеят страната ни, защото е на първа линия, няма ли България да е първата, която ще иска европейска солидарност?

Каква ще бъде позицията на Нинова тогава, ако е премиер?

И как ще реагира например, когато приятелите ѝ от Вишеградската четворка откажат да приемат в страните си бежанци от България? Със сигурност ще имат аргументи за това, защото, отказвайки да подкрепи документите на ПЕС, Нинова реално отказва да подкрепи цялата политика на европейските социалисти, която е в посока солидарност за мигрантската криза именно за да не се наложи държави като Италия, Гърция и България да поемат основния поток.

Аргументите “за” и “против” и двата документа са много и дебатите по тях не са от днес. И двете теми са изключително чувствителни за българите. Затова Нинова избра да играе по-популистки и да спечели вътрешнопартийни дивиденти, макар и краткотрайни, с оглед на предстоящите европейски избори. Но дали от позицията на лидерката печели и БСП като цяло? Навлиза в реториката на националистите, но дали така не губи посоката и ценностните си ориентири в очите на обществото?

За всички в България - а вече и в ЕС - е ясно, че БСП не е съгласна с двата документа, приети от конгреса. Но Нинова можеше да присъства на форума и лично и ясно да изрази позицията си.

Ето, несъгласни с резолюциите са и други леви партии - като словашката СМЕР например. Но словаците не се държаха детински, изпратиха делегация на най-високо ниво и отстояха с достойнство позициите си. Не кой да е, а именно словашкият дипломат и еврокомисар Марош Шефчович докладва приетите от конгреса резолюции. Което не му попречи от трибуната да отбележи, че не е съгласен с всичко, записано в тях.

Премиерът на Словакия Петер Пелегрини пък изпрати видеообръщение, тъй като същия ден имаше важен партиен форум в своята страна. А в словото си обяви, че независимо от различията по някои теми, партията му подкрепя всички социални политики на ПЕС и иска да се чувства част от лявото политическо семейство.

Това можеше да направи и Нинова. Да демонстрира, че не се страхува да изрази различна позиция, и да отстоява мнението на българите в рамките на своето европейско политическо семейство.

Това, че имаш различно мнение, не те прави лош и именно конгресът е мястото да го отстояваш. Тук се изработват единните позиции и политики на всички леви партии в Европа – било по социални теми, било за джендърите или мигрантите. Това е

мястото, където се

изковава визията на

европейската левица

за развитието на Европа за следващите години. И мястото, където да се чуе позицията на българските социалисти, независимо дали тя има разминавания или несъгласия с тази на ПЕС. Това е начинът хората да се съобразяват с теб, да те уважават.

И още нещо - това, че БСП е против една резолюция, означава ли, че не подкрепя и останалите политики на левицата на европейско ниво? И не дава ли така основание и аргументи на противниците си, които я обвиняват в антиевропейска реторика?

Евроскептицизмът е на мода, но като цяло мнозинството от българите са проевропейски настроени и оценяват положително членството в ЕС. Дори поведението на БСП да е печелившо за пред избирателите в България, дали е такова за пред очите на Европа? И ако един ден вземе властта, Нинова в изолация ли ще управлява държавата?

И тук стигаме до втората версия за поведението на Нинова - нежеланието ѝ да застане до Станишев и публично да го подкрепи. Колкото и дребнаво да звучи, по същество лидерката направи именно това - бойкотира преизбирането на Станишев. Дребнаво е, защото колко българи имаме на толкова висок политически пост в Европа?

Да, вярно е, че преди година лично Нинова внесе предложението червеният конгрес да издигне Станишев за трети мандат, което бе единодушно подкрепено. Но за тази една година отношенията им коренно се промениха, особено след разправията за Истанбулската конвенция. И сега Нинова не само не го подкрепи преди избора, но и не го поздрави след това. За разлика от нея премиерът

Бойко Борисов

подходи по европейски

и му изпрати

поздравителен адрес

В който обяви, че е радостен от високия пост на българина, и го призова да продължава да носи гордост на страната си.

Как Нинова не разбра, че БСП не печели от войната ѝ със Станишев? Вместо да я води, лидерката можеше да извади политически дивиденти от факта, че неин съпартиец е начело на левите в цяла Европа. И да използва максимално контактите му с левите премиери и лидери, да си създаде приятелски отношения с тях, а не просто протоколни, за да не изпадне в политическа изолация един ден, ако стане премиер.

Конгресът е перфектното място за създаване на добри отношения между лидерите на отделните партии - в неформални и двустранни срещи, в другарска атмосфера и добро настроение, дори и на лидерската вечеря. Лидерите трябва да си говорят, а Нинова да я познават, както каза самият Станишев.

Поведението на соцлидерката има връзка и с предстоящото редене на листата за европейските избори догодина. Логично е президентът на ПЕС да е водач, но от “Позитано” 20 не крият, че Нинова няма да допусне това. Е, как тогава да застане до Станишев и да го подкрепи – с какви аргументи ще обясни след това на избирателите си, че не го иска начело на листата?

Каквито и да са истинските аргументи на Нинова, поведението ѝ в крайна сметка не се отрази нито на преизбирането на президента на ПЕС, нито на имиджа на Станишев. А на имиджа на БСП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г

Русия може би няма нужда от атомната ракета "Буревестник"

Русия ще продължи да разработва и тества нови оръжия независимо от трагедията на полигона в Архангелска област. Това заяви във вторник Франц Клинцевич от комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, съобщи Интерфакс. За жалост, случва се изпитания на нови оръжия да възникнат проблеми заради "куп различни обстоятелства", посочи той

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber