Ако архитектите бяха импресионисти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7191438 Ако архитектите бяха импресионисти Ако архитектите бяха импресионисти www.24chasa.bg

(Разказ по мотиви от Уди Алън)

Драги Тео,

Знам, че си изненадан да получиш това писмо от мен. Отдавна не съм ти писал. Вече не съм зъболекар. Реших да стана архитект. Намерих си работа в София – това е един град на магиите, който неразбираемо за мен все още остава непознат за колегите художници. Всъщност при първата си разходка из кварталите му реших, че Салвадор и Пабло са творили тук. Това е меката на кубистите и сюрреалистите. Даже на дадаистите. Но и много соцреализъм има в тоя град, много постмодернизъм, оп арт, поп арт и даже малко рококо. Убеден съм, драги ми приятелю, че всички художествени течения на последните три епохи са намерили дом в тази мъглива балканска столица и е крайно време колегите да ме последват и да се преселят тук. Казах, че София е град на магиите и мога да се подпиша под това. Тук всичко се появява и изчезва по чудотворен начин. Понякога няма вода, друг път ток, там, където по план трябва да има парк, има мол, а където трябва да има мол, пак има мол... Толкова е вълнуващо да разглеждаш градоустройствения план. Сърцето ми се разтуптява всеки път, когато видя предложенията на местни колеги-архитекти така, сякаш съм открил неизвестна картина на Леонардо. Тези хора работят с истински размах, Тео. Не си губят времето с дребни детайли като тротоари или павенца. Да, Тео, Салвадор би примрял от завист, ако имаше шанса да види творбите им. Никога не съм виждал по-изчистено нихилистично отношение към красотата, по-голямо влечение към абсурдното, такава тотална анархия и отрицание на естетични норми! А силата на провокацията и чувството им за хумор са разтърсващи. Софийските архитекти се придържат към всички норми на дадаизма, а най-вече не влагат конкретни послания в творбите си. Зрителят сам трябва да реши какво вижда. Парк като в градуостройствения план, или квартал с 40 десететажни блока.

Вчера разгледах новостите по централния им булевард „Граф Игнатиев“. Наредили са едни бетонени перки от двете страни на трамвайните линии, които ми напомнят за работата ми като зъботехник. Сякаш видях моста в устата на любимата ми мис Мейпъл. Избухват внезапно и във всички посоки, точно като зъбите, които й направих. Помниш ли, писах ти за онези необуздани зъбни протези, оформени като огнени пламъци... Даже ме гложди леко подозрение, че някой е копирал работата ми, но в друг мащаб. Добре, че същите хора са автори на площада пред църквата „Св. Седмочисленици“, за да не се усъмня наистина. Плочките са спираща дъха композиция... Знаеш, Тео, че понякога имам епилептични припадъци и те ги отключиха. Но въпреки това оцених тази вълнуваща работа. Напомня ми по нещо на Дега и неговите тъжни пияници. Същото тихо отчаяние, същата пречупена светлина. Гледаш площада и те обзема горко примирение, чак ти се иска да си сипеш абсент. После се обръщаш към Графа и в главата ти избухват каменните пламъци, обземат те почуда, ражда се революционен порив... Никога досега не съм преживявал толкова отблизо работата на колеги, които могат в рамките на един град да те потопят във всички възможни емоции, а накрая да не ти остане нищо друго освен да си отрежеш ухото. Да, Тео, това в писмото е ухото ми. Отрязах го пред НДК след ремонта. Не знам как да нарека това течение – може би футуристичен социалистически ренесанс? Пластмаса и мрамор в едно, кал и цветя, мокет и кристални полилеи – гуляй на противоречият! Победа на селянина над града. Пълно сливане на Европа под формата на средства и Балканите под формата на умения. Апотеоз на абсурда! Бих казал, че това е чист кубизъм. Сякаш Жорж Брак и Пабло Пикасо лично са направили този ремонт по всички правила на кубистите – пълно отрицание на класическата концепция за красота, отказ от пропорциите, не разглеждат плочките и парапетите от един ъгъл, а дават възможност на зрителия да ги види и отдолу и отзад. А когато е заледено, пешеходците изчезват внезапно в смога и ги виждаш отново чак на другия край в най-различни наивистични пози. Счупени крака, ръце, зъби завършват тази гениална композиция, която трябва да видиш с очите си, приятелю!

Очаквам те в София, градът на изкуството!

Твой Винсент

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Лидери като Орбан печелят от мащабна социална политика

В България сякаш няма никой, който да е заинтересуван да сподели една от основните причини за дългосрочния успех на “дяснопопулистки” лидери като Орбан в Унгария и Качински в Полша. Тя е мащабната и успешна социална политика на тези лидери и техните правителства. Можем да имаме редица резерви към други аспекти на официалната политика на Будапеща

Вотът в Истанбул: този ден ще влезе в историята

Победата на Имамоглу не възвестява края на Ердоган. Човек като него не се предава лесно Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели изборите в Истанбул с цели 9%, при това на фона на още по-висока избирателна активност, отколкото на първия вот през март. Затова е вън от съмнение, че 23 юни 2019 г. ще влезе в учебниците по история.

Как София не стана Меката на всички изкуства

Звъни ми оня ден пак Джордж. Клуни, не Сорос. Вика: „Идвам, ма не за мусака, ами на шопинг. Ще ме водиш по галериите в София да си напазаря малко Микеланджело.“ Викам: „Джорджи, май суитхарт, нямаме у нас Микеланджело. Засега поне нямаме. Още само малко модернисти и тук-там авангард продават, ма за сметка на това много изгодно вървят.

Нася Кралевска: Искаме истината! Автори с русофилски убеждения пишат учебници за комунистическия режим

Журналистката Нася Кралевска изпрати своята гражданска позиция, публикувана в desebg.com, относно скандала с опита да се прикриват факти и събития за комунистическия режим в някои от новите учебници по история за 10 клас. Ето какво пише в нея: "Извънредно трудно и едновременно лесно е да се пише за същността на комунистическия режим в България и

Ръководната длъжност в Брюксел за 5 години: добра заплата и натоварен график

Той пилотира изпълнителната власт на ЕС, ръководи екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-големите световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и вчера на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за него.

Раздвоението на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Как да се отървем от тъщата и да отидем на почивка без пари

Подарете на маминка бански, тип-палатка и полицията сама ще я вземе Училището най-сетне приключи и е време за летен отдих. Това е най-неприятното време в годината – трябва да спреш да изкарваш пари за десетина дни и да се заемеш само с харченето им. Умните хора знаят обаче, че всяко предизвикателство крие и нови шансове.

Борис Джонсън ги е лъгал както никой друг. Пак ли ще му повярват?

Борис Джонсън иска да стане премиер. И прави това, което умее най-добре - да обещава светло бъдеще. Нима британците отново ще му повярват, макар че ги е лъгал както никой друг? Бил е на фризьор и е свалил някой и друг килограм. Пред обществеността в Лондон Борис Джонсън се показа в нова светлина - не само външно.

Къде сгрешиха службите

Службите не трябваше да огласяват случая с момчето от Пловдив. Категоричен съм, че това беше грешка. Първо, като огласиш такъв факт, при положение че нямаш някаква добавена стойност - не предупреждаваш някого, не изясняваш нещо, ти всъщност разкриваш някакъв инструментариум на службите. В случая нищо особено не разкриват.

Журналисти: Нарушен е пряко законът за детето (Обзор)

Д Е К Л А Р А Ц И Я срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация 1. Смятаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия “Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година,

Защо “24 часа” никога няма да съобщи името на ученика въпреки сериозните факти за готвен тероризъм

Макар че ни е известно още от събота Това бе първият подобен случай в България. И като такъв бе тест - за службите, за обществото и за медиите “24 часа” няма да съобщи никога името на ученика от Пловдив, задържан заради радикален ислям. Известните ни до момента факти сочат, че подготовката за терористичен акт е била сериозна.

Войни на "Позитано" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber