Свободно движение на хора и стоки ли?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7188370 Свободно движение на хора и стоки ли? Свободно движение на хора и стоки ли? www.24chasa.bg

Когато е за квалифицирани кадри към по-развитите

държави в ЕС - няма проблем, когато е за превозвачите

от държави като България - не може?!

Франция, Германия и няколко други по-развити икономики решиха да разчистят конкуренцията на държави като България при автомобилните превози. И да премахнат конкуренцията на фирми от периферните и по-слаборазвити държави в ЕС при извършването на превози между развитите държави в ЕС.

В Съвета на ЕС въобще не им мигна окото да нарушат основополагащия принцип на съюза за свободно движение на стоки и хора. За какво свободно движение на хора може да става въпрос, когато се изисква на относително кратки периоди от време шофьорите да се връщат в родината си. Нищо свободно няма при придвижването, нито при правенето на превози при такива условия. Разкарването на шофьори по средата на превозите е

сериозен разход

за българските

превозвачи

Съвсем не навсякъде има охраняеми паркинги за тирове. Поради това изискването шофьорите да спят в хотели или мотели и да оставят камиона си неохраняем означава сериозна възможност камионът и стоката му да бъдат окрадени. Кой застраховател ще иска да направи застраховка на камиона? Да се урежда в регулация на ЕС несъздадено още техническо устройство за контрол на тези правила, противоречи на принципите за прозрачност и предвидимост в правото. След като шофьорите искат да процедират по определен начин, то тогава защо зорлем трябва да им се налага обратното. Те са свободни хора и могат да се махнат, ако не желаят да работят при определени условия. Няма основания плащането на командировъчни от фирмата към шофьорите да се регулира от ЕС. Това е работа на фирмите и шофьорите знаят условията, когато постъпват на работа. Размерите на установените командировъчни за частните фирми поначало са създадени само за данъчни цели. Представете си тези правила на ЕС да важаха за всеки един от щатите в САЩ?

Звучи смешно и тъпо и никой не би въвел подобно безумие, защото противоречи на елементарните правила за честна конкуренция.

България за първи път видя как

големите

държави

си защитиха

икономическите

интереси, без да

им мигне окото

И от тяхна гледна точка те постъпват правилно – за това са избрани политиците им. България за първи път се противопостави при гласуването в Съвета на ЕС. Но коалицията с участието на България за блокиране на решението на съвета бе разбита, защото големите и развити държави привлякоха Чехия и Словакия. Видя се и колко чини разделената наполовина при гласуването Вишеградска четворка. Изводът е очевиден - България трябва дългосрочно да си защитава интересите по много по-твърд начин. Трябва да изгражда дългосрочни коалиции с държави със сходни интереси. Да влиза и в други коалиции и да заплашва с блокиране на други решения, ако се посяга на нейните интереси.

И преди съм писал в “24 часа”, че когато трябва да се присвояват подготвени кадри от България с висше и средно специално образование, тогава движението на хора е добре дошло за развитите държави в ЕС. А когато българите работят за български фирми – не е добре дошло.

Пак в “24 часа” правих сметки и писах, че парите за подготовката на кадри с висше и средно образование на България, взети наготово от развитите държави, са неколкократно повече от европейските фондове, след като се приспадне вноската ни в ЕС.

Като се вземат предвид сериозни източници, от България емигрират средно около 30 000 човека годишно. От тях 6 хил. на година отиват да учат и не се връщат. Данните за имиграцията, т.е. за постоянно връщащите се в България, са високи - над 20 хил. души, но те са на базата на адресна регистрация и включват фиктивни адреси с цел получаване на гражданство, постоянно пребиваване на закупили жилища и инвестирали и др. Реално

всяка година

около 20 хил.

човека напускат

България и не

се връщат

Над половината от тях са млади хора. Докато започнат да работят, издръжката на тези млади хора е била общо около 2,880 млрд. лв., които подаряваме на развитите държави всяка година. Вече определено над 2,15 млрд. от тях са към държави от ЕС. И тук не влизат разходите за завършване на висше и на средно специално образование в България на около 7000 млади хора. Всички тези суми са многократно по-големи съобразно цените в съответните развити държави. Допълнително според МВФ поради загубата на квалифицирани кадри България губи около процент годишно от темпа си на развитие. За година това прави вече над 1 млрд. лв. Чистият приход от фондовете за подкрепа на ЕС, като се приспадне вноската ни, е около 3 млрд. лв. Сметката излиза отрицателна. И нещо повече – не се отчита бедността на пенсионерите поради липсата на млади хора, които да ги издържат. И на фона на всичко това следва ограничаването на българския бизнес.

Казано с други думи, това представлява

присвояване на

български пари

от развитите

държави

Така излиза, че при приходите и разходите ние сме на чиста загуба от ЕС. А в основополагащите договори на ЕС ясно пише, че трябва да се помага на изостаналите държави да настигнат развитите. Вместо това се нанесе удар срещу един отрасъл, който може би има най-голям дял в износа ни чрез превози между чужди държави и е трети по значимост за икономиката ни.

Какво можем да направим? На първо място, страната ни трябва много добре да се подготви за атакуване на актовете на органите на ЕС пред съда на ЕС. Като не бива да си правим илюзии, че съдиите от съответните държави са напълно независими. Правителството на всяка държава посочва своя съдия и тези съдии са с мандат. Все пак има голяма независимост на редица от съдиите в този съд – било поради убеждения, било поради наближаване на пенсионна възраст и добро пенсионно осигуряване, било поради други причини.

Да видим

случая “Южен

поток”

Естествено, че трябваше да се спазват изискванията на правото на ЕС за газопровода. Но тези изисквания съвсем не бяха същите, каквито бяха за “Северен поток” 1 и 2. За Германия може, а за България не може. Не беше проблем да има възможност за повече доставчици, но в нормите, които се приложиха за “Северен поток”.

Тогава България отстъпи под външния натиск и си прецака интересите. Сега ще плащаме за газ, който минава през Турция, а не през България. Не беше ли за ЕС по-добре газопроводът да мине направо през България, а не през Турция? Беше, естествено. Но на никого не му дремеше.

Въобще не подценявам огромните ползи от ЕС – въвеждането на цивилизована правна уредба в повечето случаи, притискането на страната ни да извършва реформи, свободното движение на стоки и хора, когато това не се ограничава в противоречие с основните начала на ЕС, свободният достъп до един голям пазар, евентуална възможност в бъдеще да имаме обща отбрана. Специално за свободния достъп до голям пазар следва да се отбележи, че и това е в полза на всички на този пазар, а не само на България.

Ако ще ограничават българските транспортни фирми, тогава да ограничат и високоефективните компании от развитите държави да не могат да подбиват българския пазар. Да, ама тогава вече ще решат, че това противоречи на свободното движение на стоки и хора.

Време е България да заяви в прав текст на ЕС, че не може развитите държави безплатно да ни изсмукват квалифицираните кадри и да обезкръвяват икономиката ни, а на всичко отгоре да налагат рестрикции върху дейността на българските фирми. Би следвало заедно с други държави да се организира и PR кампания за убеждаване на общественото мнение в ЕС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Не бива да се люшкаме от една в друга крайност за субсидиите

Разбираемо е да се намалят с лев-два, но от 11 да станат 1 лев за глас, показва липса на устойчивост в регулациите Намаляването на субсидията ще се отрази зле на жизнеспособността на партиите у нас. Може би има нужда от известно редуциране - с лев-два е разбираемо, но от 11 да се направи на 1 лев,

Долче вита.bg, или защо са тапите по границата с Гърция

Горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме Малко суперлативно звучи в първия момент, но като се замислиш по-задълбочено, придобива резон - България е най-щастливата държава на света. Е, айде, да не е баш на първо място, но трябва да е в челните редици,

Провокация към подкуп и полиграф - защо не?

В Наказателния кодекс трябват промени - по-малко състави, но съответстващи на днешната реалност България отдавна е изпълнила всички изисквания за приемане в Шенген. Нещо повече - може би сме държавата, направила такъв уникален пакет от усилия, които да доведат до реални мерки, пазещи отлично границите на ЕС.

Вестникари, защо спите за ДДС-то?

Едно време ние поне бихме тъпана Чърчил бил казал, че българите са единственият народ в Европа, който след баня си казва “честито”. Не знам дали наистина го е казал, но днес ние сме единственият народ в Европа (освен Унгария), който удря вестниците с пълното ДДС! А това е много по-голям резил от ежегодното къпане.

Севда Шишманова: US дистрибуторите дори искаха да инвестират в продължението на “Под прикритие”

Докато бях програмен директор на БНТ 1, финансовите постъпления от тях бяха регулярни След доклада, който Емил Кошлуков - временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, представи пред Съвета за електронни медии на 12 юни, “24 часа” потърси Севда Шишманова, бивш програмен директор на обществената телевизия, по повод изказването му,

Коментар на седмицата №1: Тъмният интернет ражда октопода на новата мафия

В списък с разбити пароли в даркнет има над 40 имейла на българското правителство и 10 на фондовата борса Търсиш нещо, проверяваш в гугъл и той бълва милиони резултати. Мислиш ли обаче, че търсачката е прекарала тези няколко милисекунди в запитвания и претърсвания на цялата мрежа? Не, дори не се е докоснала до една трета.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2: Връстниците налагат на тийнейджъра: стани уникален, направи нещо да блеснеш

Какво могат да направят родителите, когато открият, че с детето им става нещо тревожно Мнозина се питат дали родителите на 16-годишния ученик от Пловдив са постъпили правилно, като са информирали ДАНС, че с детето им се случва нещо тревожно и че е влязъл в контакт с “Ислямска държава”. Да, разбира се, че са постъпили правилно.

Коментар на седмицата №3: Ученикът "терорист" и комплексарската ни държава

Още като прочетох, че в Пловдив е предотвратен терористичен акт, първото, което си помислих, бе: какъв ли опит за PR стои зад тази новина? За голям наш късмет, като изключим атентата в Сарафово, засега международният тероризъм е обърнал гръб на България. Иначе като човек, който повече от 20 години е наблюдавал работата на полицията и службите,

Летница, Божурище, Аксаково - шампиони по скок на заетост

Голяма част от увеличаването на наетите е в Южна България, но някои от най-добре представящите се пазари на труда са на север. Референдумите срещу инвестиции вървят ръка за ръка с бедността Общият брой на наетите в страната през 2017 г. се увеличава с 2,9% в сравнение с 2011 г. Но на общинско ниво картината е далеч по-интересна,

Иран, САЩ и Заливът: какво следва?

САЩ и Иран вече имат две напълно противоположни оценки за нападенията срещу двата танкера. Американският държавен секретар Майк Помпейо бързо и категорично хвърли вината върху Техеран. "Тази оценка", каза той, се "основава на разузнавателни данни, използваните оръжия, нивото на експертни познания, необходими за извършването на операцията,

През уеб каналите джихадът ловко стигна до децата - вече не вербува на улицата

Радикалните идеи пълзят през мултимедия, компютърни игри, уеб сериали Начинът, по който “Ислямска държава” рекрутира юноши, е показан в един филм - “Пътят към Истанбул”. Сюжетът разказва за пътуването на белгийката Елизабет до Сирия, където търси единствената си дъщеря Елоди, на 18 г. Тя се присъединила към “Ислямска държава”,

Всички се отклониха от пътя и вкупом негодни станаха*

Националният отбор по футбол е точно толкова слаб, колкото заслужават и футболисти, и треньори, и ръководители, и фенове “Днес е хубав ден за българския футбол. Националният отбор няма мач.” Този виц, надничащ от всеки трети мъжки профил във фейсбук от понеделник насам, доста ясно отразява настроенията на българските запалянковци.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber