Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186847 Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца www.24chasa.bg

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града

Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия

В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни дъски

Зоната за обществен достъп на пристанището ще се развива - имаме проект за детски научен център с планетариум

- Г-н Николов, какво пожелавате на бургазлии за празника на града?

- Преди всичко да са здрави, да сбъднат мечтите си, да носят със самочувствие неповторимия бургаски дух на свободни хора.

Сигурен съм, че

няма друг град

в България,

в който

жителите му да

празнуват толкова

масово заедно с

настроение и любов

празника на града си. Това е денят, към който всеки от нас има особен сантимент, защото, освен че почитаме нашия закрилник свети Николай, изразяваме обичта си към Бургас.

Всеки един бургазлия има заслужен повод да празнува, защото е допринесъл с труда си за уюта и развитието на своя град. През последните години забелязваме, че и все повече хора от други градове идват в Бургас да празнуват Никулден. И това е хубаво, защото става празник на всички, които обичат Бургас.

И тази година Сливенският митрополит Йоаникий ще освети прословутата бургаска рибена чорба, ще отдадем почит на загиналите моряци и рибари с литийно шествие, ще видим голямата никулденска изложба на бургаските художници, ще отличим новите почетни граждани на града, ще има няколко сцени, на които ще звучат рок, класика и джаз. Уникална е и най-масовата снимка на имениците, която правим пред сградата на общината. В нея се включват стотици съименици, има и столетници, има и няколкомесечни бебета.

А вечерта всички се събираме на площада за големия никулденски концерт и прославили града ни пред света през годината бургазлии палят светлините на коледната елха.

- Защо морски град като Бургас празнува през зимата на този ден вместо през лятото, когато е топло и по-цветно?

- Така е по календара на Българската православна църква, която е обявила 6 декември за празник на свети Никола. А според легендата още от древността рибарите в Бургаския залив са си го избрали за свой покровител - вярвали са, че винаги плава в морето със златен кораб и се отзовава при нужда за помощ. Затова и навремето

при правенето на

нова лодка са

вграждали

в носа икона

на светеца

с надеждата да ги пази от бури, а в дома жените са палили свещ пред образа му, когато мъжете им са в открито море.

Никулден е обявен за официален празник на Бургас с решение на общинския съвет през 1992 г. Всеки сезон си има своята романтика, а хубавото на този ден е, че се пада встрани от туристическата суета през лятото.

- Като кмет как определяте изтичащата година - благодатна или трудна беше за Бургас?

- Като в живота на всеки човек - имаше и хубави, и трудни моменти. Лошите моменти, разбира се, са свързани с природните бедствия и наводненията. Слава Богу, нямаше жертви, но имаше дни и седмици на сериозни изпитания в определени населени места в общината.

Хубавите са свързани преди всичко с постиженията на много бургазлии, които прославиха страната ни по света - математици, спортисти, техните учители и треньори. За града може би най-важното, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Националната художествена академия.

За последно висше учебно заведение в Бургас беше откривано през далечната 1991 г. Новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е също важна стъпка към обучението на следващите поколения в специалности, адекватни на съвременния пазар на труда.

Лично за мен един от положителните факти за 2018 г. е този, че

Индустриалният и

логистичен парк -

Бургас, на практика

почти е запълнен с

нови предприятия,

по-голямата част от които ще заработят през следващата година.

Разбира се, продължаваме да инвестираме в благоустройството на града. Това, което е най-видно, е обновената улица “Богориди”. И в момента продължаваме с уличките около нея.

През 2018 година отвори врати новият плувен комплекс “Парк Арена ОЗК”. По всеобщо мнение това е едно от най-добрите специализирани спортни съоръжения у нас. Най-важна обаче е оценката на плувците, а тя е положителна и календарът на басейна започва да се запълва с престижни турнири, които събират тук стотици състезатели и още повече зрители.

Фокусираме вниманието си и върху комплексите - продължаваме да благоустрояваме междублокови пространства, в които създаваме детски или спортни площадки и обособяваме зони за паркиране. Има още много какво да се прави в тази посока, но сме последователни.

- Тази година Бургас беше отличен с наградата за иновации в образованието, на много от които вие лично сте идеолог. Докъде се простират намеренията ви?

- Моите и на екипа ми намерения са пределно ясни - Бургас трябва да предлага възможности за обучение, съобразени с нуждите на бизнеса и

амбицията ни

градът да

се развива

Това се отнася както за средното, така и за висшето образование, даже и за детската градина. Неслучайно споменавам и детските градини, защото в бургаските от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни дъски.

От тази година в няколко училища се изучава и корейски език, миналата година стартирахме с китайски.

Инвестираме много

в обновяване на

професионалните

ни гимназии

Разбира се, добрите професионалисти с висше образование са безкрайно нужни. Имаме два университета, които стоят стабилно в национален план и се стараят да се развиват с нови, по-перспективни специалности.

Община Бургас се стреми да осигури най-добрите условия за образователния процес. Учителите ни са добри, децата - умни, и се надявам да успеем да задържим все повече от тях в родния град, след като завършат. Това е в интерес и на работодателите, така че трябва да продължим като местна власт да сближаваме интересите на бизнес и образование в името на просперитета на Бургас.

За щастие, в Бургас има много млади семейства с малки деца, като през последните 2-3 години има тенденция да се установяват тук хора от други градове. Длъжни сме да им осигурим места в детските градини и благоустроени пространства за разходка и игри в близост до дома. През 2018 г. в Бургас отвориха врати две нови детски градини.

- Как ще се развива зоната за обществен достъп в пристанището, която бургазлии все повече припознават като любимо място за отдих?

- Зоната става все по-посещаема и тепърва ще се развива. Работим по откриването там на детски научен център с планетариум. С разрешението на местния парламент изпълнението на проекта вече е задействано. Той ще включва

различни зони и

интерактивно

оборудване

Детският център няма да е само място за игри. Там по забавен начин и в експериментална среда децата ще се учат. Инженерните и природните науки произвеждат все по-търсени специалисти в световен мащаб, каквито у нас не достигат.

Чрез научния център те ще станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието.

Очаквам със специфичната си форма планетариумът да се превърне в една от знаковите и най-снимани забележителности в Бургас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

Хората масово не искат да се разправят със съседите си Всички обитатели трябва да влязат в регистър Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в

София Антонова: Вече предлагаме и индивидуални полици по поръчка на клиента

Само трябва да ни потърси и ще си поделим рисковете. Който има застраховка при нас, няма нужда да мисли за нищо друго, казва София Антонова, директор на дирекция в ЗК Лев Инс - “Лев Инс” е компания, позната на пазара като лидер в автомобилното застраховане, г-жо Антонова. Виждам, че не сте съгласна. - Категорично не съм съгласна.

Георг Спартански: Управлението ми е диалог с хората - те са моят работодател

Чужди компании инвестират 60 млн. евро, строят заводи, казва кметът на Плевен 40 улици са основно ремонтирани - това не се е случвало от 30 г. Парите за спортните клубове са увеличени двойно Тролейбусният транспорт е 100% нов и екологичен - Г-н Спартански, винаги сте казвали, че за да бъде преодоляна разликата между Северна и Южна България,

Емил Караниколов: Готови сме, ако “Фолксваген” реши да преговаря с България за завода

Отлагането на решението в коя страна да е заводът на “Фолксваген” е нормална процедура Като кажат, че някой политик е свършил нещо, при положение че хора работеха денонощно, нямаше празници, лошо ми става Все повече компании, и то международни, все по-големи, правят сериозни запитвания за инвестиции - Г-н Караниколов, “Фолксваген” обяви,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber