Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186847 Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца www.24chasa.bg

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града

Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия

В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни дъски

Зоната за обществен достъп на пристанището ще се развива - имаме проект за детски научен център с планетариум

- Г-н Николов, какво пожелавате на бургазлии за празника на града?

- Преди всичко да са здрави, да сбъднат мечтите си, да носят със самочувствие неповторимия бургаски дух на свободни хора.

Сигурен съм, че

няма друг град

в България,

в който

жителите му да

празнуват толкова

масово заедно с

настроение и любов

празника на града си. Това е денят, към който всеки от нас има особен сантимент, защото, освен че почитаме нашия закрилник свети Николай, изразяваме обичта си към Бургас.

Всеки един бургазлия има заслужен повод да празнува, защото е допринесъл с труда си за уюта и развитието на своя град. През последните години забелязваме, че и все повече хора от други градове идват в Бургас да празнуват Никулден. И това е хубаво, защото става празник на всички, които обичат Бургас.

И тази година Сливенският митрополит Йоаникий ще освети прословутата бургаска рибена чорба, ще отдадем почит на загиналите моряци и рибари с литийно шествие, ще видим голямата никулденска изложба на бургаските художници, ще отличим новите почетни граждани на града, ще има няколко сцени, на които ще звучат рок, класика и джаз. Уникална е и най-масовата снимка на имениците, която правим пред сградата на общината. В нея се включват стотици съименици, има и столетници, има и няколкомесечни бебета.

А вечерта всички се събираме на площада за големия никулденски концерт и прославили града ни пред света през годината бургазлии палят светлините на коледната елха.

- Защо морски град като Бургас празнува през зимата на този ден вместо през лятото, когато е топло и по-цветно?

- Така е по календара на Българската православна църква, която е обявила 6 декември за празник на свети Никола. А според легендата още от древността рибарите в Бургаския залив са си го избрали за свой покровител - вярвали са, че винаги плава в морето със златен кораб и се отзовава при нужда за помощ. Затова и навремето

при правенето на

нова лодка са

вграждали

в носа икона

на светеца

с надеждата да ги пази от бури, а в дома жените са палили свещ пред образа му, когато мъжете им са в открито море.

Никулден е обявен за официален празник на Бургас с решение на общинския съвет през 1992 г. Всеки сезон си има своята романтика, а хубавото на този ден е, че се пада встрани от туристическата суета през лятото.

- Като кмет как определяте изтичащата година - благодатна или трудна беше за Бургас?

- Като в живота на всеки човек - имаше и хубави, и трудни моменти. Лошите моменти, разбира се, са свързани с природните бедствия и наводненията. Слава Богу, нямаше жертви, но имаше дни и седмици на сериозни изпитания в определени населени места в общината.

Хубавите са свързани преди всичко с постиженията на много бургазлии, които прославиха страната ни по света - математици, спортисти, техните учители и треньори. За града може би най-важното, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Националната художествена академия.

За последно висше учебно заведение в Бургас беше откривано през далечната 1991 г. Новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е също важна стъпка към обучението на следващите поколения в специалности, адекватни на съвременния пазар на труда.

Лично за мен един от положителните факти за 2018 г. е този, че

Индустриалният и

логистичен парк -

Бургас, на практика

почти е запълнен с

нови предприятия,

по-голямата част от които ще заработят през следващата година.

Разбира се, продължаваме да инвестираме в благоустройството на града. Това, което е най-видно, е обновената улица “Богориди”. И в момента продължаваме с уличките около нея.

През 2018 година отвори врати новият плувен комплекс “Парк Арена ОЗК”. По всеобщо мнение това е едно от най-добрите специализирани спортни съоръжения у нас. Най-важна обаче е оценката на плувците, а тя е положителна и календарът на басейна започва да се запълва с престижни турнири, които събират тук стотици състезатели и още повече зрители.

Фокусираме вниманието си и върху комплексите - продължаваме да благоустрояваме междублокови пространства, в които създаваме детски или спортни площадки и обособяваме зони за паркиране. Има още много какво да се прави в тази посока, но сме последователни.

- Тази година Бургас беше отличен с наградата за иновации в образованието, на много от които вие лично сте идеолог. Докъде се простират намеренията ви?

- Моите и на екипа ми намерения са пределно ясни - Бургас трябва да предлага възможности за обучение, съобразени с нуждите на бизнеса и

амбицията ни

градът да

се развива

Това се отнася както за средното, така и за висшето образование, даже и за детската градина. Неслучайно споменавам и детските градини, защото в бургаските от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни дъски.

От тази година в няколко училища се изучава и корейски език, миналата година стартирахме с китайски.

Инвестираме много

в обновяване на

професионалните

ни гимназии

Разбира се, добрите професионалисти с висше образование са безкрайно нужни. Имаме два университета, които стоят стабилно в национален план и се стараят да се развиват с нови, по-перспективни специалности.

Община Бургас се стреми да осигури най-добрите условия за образователния процес. Учителите ни са добри, децата - умни, и се надявам да успеем да задържим все повече от тях в родния град, след като завършат. Това е в интерес и на работодателите, така че трябва да продължим като местна власт да сближаваме интересите на бизнес и образование в името на просперитета на Бургас.

За щастие, в Бургас има много млади семейства с малки деца, като през последните 2-3 години има тенденция да се установяват тук хора от други градове. Длъжни сме да им осигурим места в детските градини и благоустроени пространства за разходка и игри в близост до дома. През 2018 г. в Бургас отвориха врати две нови детски градини.

- Как ще се развива зоната за обществен достъп в пристанището, която бургазлии все повече припознават като любимо място за отдих?

- Зоната става все по-посещаема и тепърва ще се развива. Работим по откриването там на детски научен център с планетариум. С разрешението на местния парламент изпълнението на проекта вече е задействано. Той ще включва

различни зони и

интерактивно

оборудване

Детският център няма да е само място за игри. Там по забавен начин и в експериментална среда децата ще се учат. Инженерните и природните науки произвеждат все по-търсени специалисти в световен мащаб, каквито у нас не достигат.

Чрез научния център те ще станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието.

Очаквам със специфичната си форма планетариумът да се превърне в една от знаковите и най-снимани забележителности в Бургас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Пламен Митев: Комитетски дейци са предателите на Васил Левски

Даскал Иван Лилов дава негово подробно описание, Димитър Общи издава членовете на Ловешкия комитет, поп Кръстю помага да го заловят Като народ би трябвало да се питаме по-често защо не успяваме да  постигнем мечтата на Апостола за една настина “демократска република” - Защо официално отбелязваме на 19 февруари годишнина от обесването на

Васил Големански: Под 10% от дивидента от спящите акции са достигнали до малките акционери

Те могат да са не мъртва собственост, а да носят доход на притежателите си, казва изпълнителният  директор на Централния депозитар Още акценти Всички големи измами са извършени с неработещи акции Средният процент спящи акции в дружествата е 10-20%, а в холдинговите структури - 45% - Господин Големански,

Комисар Росен Рапчев: 1/3 от всички нарушения за скорост през 2018 г. са заснети от триногите камери (Видео)

Катастрофите с жертви и ранени са намалели най-много в Ловеч и Пазарджик, а са се увеличили в Пловдив, София, Варна и Хасково, казва началникът на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" - Комисар Рапчев, 71 жертви по-малко при катастрофи за м. г. спрямо 2017 г. На какво се дължи намалението?

Българка създава изкуствен интелект, разбиращ контекста на човешката реч

Разкажете личните си истории в новата ни рубрика - "Необикновените". В нея ще включваме вашите вдъхновяващи постижения, различни и чудати умения, приключенски пътешествия, интересни хобита и занимания. Изпращайте необикновените си истории на zyosifova@vgb.bg и ekulvacheva@vgb.bg, а най-любопитните ще бъдат публикувани в най-четения сайт - "24

Димитър Шумналиев: Литературата и любовта не търпят лицемерие

Ако не сме готови да приемем изненадите на собствените си приключения, как пък да сме готови да им приемем подаръците, казва писателят - Г-н Шумналиев, защо в новата си книга “Любов и черен пипер” тръгнахте на тези пътешествия на сърцето? - Човек никога не знае накъде ще тръгне. Някои не смеят да поемат - и ги ожалвам.

Емил Хърсев: Парите от Венецуела са минали през две банки в еврозоната, преди да дойдат у нас

Българските банки са спазвали законите и европейските директиви срещу изпирането на пари, посочва финансистът - Знаело ли е българското финансово разузнаване за трансферите от държавната петролна компания на Венецуела в българска банка, г-н Хърсев? - Да. Знаели са далеч преди тези трансфери да станат обект на каквото и да е обсъждане,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео)

Ще пратим писма до всички телевизии, че не сме конкуренти и ще продължим да си партнираме, казва генералният директор на медията - Г-н Димитров, на 26 февруари стартира тв “Българе”, на която сте собственик и генерален директор. Защо тогава? - Тогава ще е спектакълът “Осмото чудо” в НДК, където ще го гледат 4000 души, елитът на България.

Тихомир Безлов: В борбата с клането на пътя системата “Бонус-малус” ще е с по-голям ефект от всички законови промени дотук

Ако работещите в КАТ не бъдат финансово мотивирани, няма значение какви закони ще бъдат приети България е с 96 смъртни случая на 1 млн. пътни инциденти, пред нас в ЕС е само Румъния с 99 Джигитите на. пътя у нас са специфична група хора, мерките към която трябва да са по-различни от тези към средния български шофьор КАТ миналата година е

Андрей Ковачев пред "24 часа": ЕНП отива във Венецуела при Гуайдо

- Г-н Ковачев, каква е позицията на ЕНП за Венецуела? - Диктаторът Мадуро се опитва да изнесе богатството на страната, което принадлежи на гражданите на Венецуела, явно предусещайки, че ще загуби контрола над страната. Демократичната общност и службите на демократичния свят трябва да предотвратят това изтичане на капиталите от Венецуела,

Георги Пирински: БСП трябва да излезе на евровота с ясна физиономия - водач да е Станишев

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Ако Нинова иска да е успешен премиер, трябва да е диалогична и готова да взаимодейства с широк кръг фактори и в БСП, и в левицата, и в държавата Вторачването в списъци ни отклонява от големия въпрос - ЕС на богати и бедни или единен Не може “Позитано” да ме “изхвърля” от листата, това е смешно.

Емил Радев: Социалистите и либералите спънаха връщането на нелегални мигранти

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП в Страсбург разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Радев, снощи имахте важно гласуване за охрана на външната граница на ЕС. - Късно снощи на заседание на комисия "Правосъдие и вътрешен ред" се прие досието, свързано с Европейската гранична и брегова охрана. Приеха се много важни изменения, свързани с дейността на тази агенция,

Васил Тончев: ГЕРБ ще е много силна на местния вот наесен. Опозицията греши, ако се надява тогава на предсрочни избори

За хората Станишев е естествен водач на евролистата, защото е поставен добре в Европа като лидер на ПЕС Дали Радев ще се бори за втори мандат като президент, дали ще договаря подкрепа или ще прави партия, е въпрос на бъдещето Предсрочен вот? Изключено сега, може през 2020 г., или ако суверенът излезе на площада Борисов е с най-голям

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber