Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186847 Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца www.24chasa.bg

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града

Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия

В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни дъски

Зоната за обществен достъп на пристанището ще се развива - имаме проект за детски научен център с планетариум

- Г-н Николов, какво пожелавате на бургазлии за празника на града?

- Преди всичко да са здрави, да сбъднат мечтите си, да носят със самочувствие неповторимия бургаски дух на свободни хора.

Сигурен съм, че

няма друг град

в България,

в който

жителите му да

празнуват толкова

масово заедно с

настроение и любов

празника на града си. Това е денят, към който всеки от нас има особен сантимент, защото, освен че почитаме нашия закрилник свети Николай, изразяваме обичта си към Бургас.

Всеки един бургазлия има заслужен повод да празнува, защото е допринесъл с труда си за уюта и развитието на своя град. През последните години забелязваме, че и все повече хора от други градове идват в Бургас да празнуват Никулден. И това е хубаво, защото става празник на всички, които обичат Бургас.

И тази година Сливенският митрополит Йоаникий ще освети прословутата бургаска рибена чорба, ще отдадем почит на загиналите моряци и рибари с литийно шествие, ще видим голямата никулденска изложба на бургаските художници, ще отличим новите почетни граждани на града, ще има няколко сцени, на които ще звучат рок, класика и джаз. Уникална е и най-масовата снимка на имениците, която правим пред сградата на общината. В нея се включват стотици съименици, има и столетници, има и няколкомесечни бебета.

А вечерта всички се събираме на площада за големия никулденски концерт и прославили града ни пред света през годината бургазлии палят светлините на коледната елха.

- Защо морски град като Бургас празнува през зимата на този ден вместо през лятото, когато е топло и по-цветно?

- Така е по календара на Българската православна църква, която е обявила 6 декември за празник на свети Никола. А според легендата още от древността рибарите в Бургаския залив са си го избрали за свой покровител - вярвали са, че винаги плава в морето със златен кораб и се отзовава при нужда за помощ. Затова и навремето

при правенето на

нова лодка са

вграждали

в носа икона

на светеца

с надеждата да ги пази от бури, а в дома жените са палили свещ пред образа му, когато мъжете им са в открито море.

Никулден е обявен за официален празник на Бургас с решение на общинския съвет през 1992 г. Всеки сезон си има своята романтика, а хубавото на този ден е, че се пада встрани от туристическата суета през лятото.

- Като кмет как определяте изтичащата година - благодатна или трудна беше за Бургас?

- Като в живота на всеки човек - имаше и хубави, и трудни моменти. Лошите моменти, разбира се, са свързани с природните бедствия и наводненията. Слава Богу, нямаше жертви, но имаше дни и седмици на сериозни изпитания в определени населени места в общината.

Хубавите са свързани преди всичко с постиженията на много бургазлии, които прославиха страната ни по света - математици, спортисти, техните учители и треньори. За града може би най-важното, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Националната художествена академия.

За последно висше учебно заведение в Бургас беше откривано през далечната 1991 г. Новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е също важна стъпка към обучението на следващите поколения в специалности, адекватни на съвременния пазар на труда.

Лично за мен един от положителните факти за 2018 г. е този, че

Индустриалният и

логистичен парк -

Бургас, на практика

почти е запълнен с

нови предприятия,

по-голямата част от които ще заработят през следващата година.

Разбира се, продължаваме да инвестираме в благоустройството на града. Това, което е най-видно, е обновената улица “Богориди”. И в момента продължаваме с уличките около нея.

През 2018 година отвори врати новият плувен комплекс “Парк Арена ОЗК”. По всеобщо мнение това е едно от най-добрите специализирани спортни съоръжения у нас. Най-важна обаче е оценката на плувците, а тя е положителна и календарът на басейна започва да се запълва с престижни турнири, които събират тук стотици състезатели и още повече зрители.

Фокусираме вниманието си и върху комплексите - продължаваме да благоустрояваме междублокови пространства, в които създаваме детски или спортни площадки и обособяваме зони за паркиране. Има още много какво да се прави в тази посока, но сме последователни.

- Тази година Бургас беше отличен с наградата за иновации в образованието, на много от които вие лично сте идеолог. Докъде се простират намеренията ви?

- Моите и на екипа ми намерения са пределно ясни - Бургас трябва да предлага възможности за обучение, съобразени с нуждите на бизнеса и

амбицията ни

градът да

се развива

Това се отнася както за средното, така и за висшето образование, даже и за детската градина. Неслучайно споменавам и детските градини, защото в бургаските от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни дъски.

От тази година в няколко училища се изучава и корейски език, миналата година стартирахме с китайски.

Инвестираме много

в обновяване на

професионалните

ни гимназии

Разбира се, добрите професионалисти с висше образование са безкрайно нужни. Имаме два университета, които стоят стабилно в национален план и се стараят да се развиват с нови, по-перспективни специалности.

Община Бургас се стреми да осигури най-добрите условия за образователния процес. Учителите ни са добри, децата - умни, и се надявам да успеем да задържим все повече от тях в родния град, след като завършат. Това е в интерес и на работодателите, така че трябва да продължим като местна власт да сближаваме интересите на бизнес и образование в името на просперитета на Бургас.

За щастие, в Бургас има много млади семейства с малки деца, като през последните 2-3 години има тенденция да се установяват тук хора от други градове. Длъжни сме да им осигурим места в детските градини и благоустроени пространства за разходка и игри в близост до дома. През 2018 г. в Бургас отвориха врати две нови детски градини.

- Как ще се развива зоната за обществен достъп в пристанището, която бургазлии все повече припознават като любимо място за отдих?

- Зоната става все по-посещаема и тепърва ще се развива. Работим по откриването там на детски научен център с планетариум. С разрешението на местния парламент изпълнението на проекта вече е задействано. Той ще включва

различни зони и

интерактивно

оборудване

Детският център няма да е само място за игри. Там по забавен начин и в експериментална среда децата ще се учат. Инженерните и природните науки произвеждат все по-търсени специалисти в световен мащаб, каквито у нас не достигат.

Чрез научния център те ще станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието.

Очаквам със специфичната си форма планетариумът да се превърне в една от знаковите и най-снимани забележителности в Бургас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Петров: Не за тази България се борихме преди 29 години

Казах на царя - да не са 800 дни, нека са поне 1500, не ме послушаха Най-добре България да е полупрезидентска република, Борисов става за баща на нацията Царят трябва да получава пенсия, бил е държавен глава. Нали за останалите бивши има екстри Доста назначени капиталисти се получиха у нас... Да вземем пример от Унгария - властта да защити и

Проф. Николай Габровски: Парадоксално е, но съм най-спокоен под стреса в операционната

Хирурзите сме като спортистите – цял живот си обучаван да  преодоляваш умора,  болка, колебание, слабост и да продължаваш напред, казва проф. Николай Габровски, дмн. Проф. Габровски е трето поколение неврохирург, зам.-директор на “Пирогов”, началник на Клиниката по неврохирургия, национален консултант по неврохирургия,

Мария Габриел: Медийните регулатори от целия ЕС се заемат със сайтовете, пускащи дезинформация

Още акценти от интервюто: За приемането ни в Шенген остава горчивият вкус, че еднакви критерии не важат за всички До март държавите членки трябва да тестват защитени ли са изборните им системи Към платформите с фалшиви новини вече не трябва да тече реклама. Големите онлайн платформи поемат ангажимент и за контрол над рекламното позициониране.

Пламен Георгиев: Проверявани се активизираха, за да защитят престъпното си имане

С тълкувателното решение на ВКС се сложи кръст върху гражданската конфискация, казва шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред "24 часа" - Г-н Георгиев, след тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) дойде ли краят на борбата с корупцията и незаконно придобитото имущество? - До голяма степен на този етап се обезсилва възможността

Алекси Кесяков: Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година

Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година Блъснеш ли дете, бързането спира, няма вече планове - занимаваш се с прокуратура, следствие, животът се обърква. И на тези, които са пострадали, и на тези, които са виновни Инфраструктурата трябва да обича човека, да му дава ясни послания, визия накъде отива - маркировка, сигнализация,

Георги Марков: 6 месеца преди евровота революция в Европа - не с оръжие, а с бюлетина

За България е най-добре Манфред Вебер да е шеф на Европейската комисия, казва в интервю безпартийният депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия - Г-н Марков, евроизборите вече наближиха съвсем. През последните 3 години коментирате често мигрантската криза. Живеете и в друга европейска страна - Унгария.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Теодора Духовникова: Отказах се от пътуване до Лос Анджелис, за да снимам в "Откраднат живот"

Родена е в София Още като дете участва в тв филми за БНТ през 80-те Завършва класическата гимназия и актьорство в НАТФИЗ Играе в Народния театър През 2012 г. печели “Аскеер” за поддържаща женска роля в “Ръкомахане в Спокан” През 2017 г. е отличена със “Златна роза” за най-добра женска роля като Ана във “Вездесъщият” Снимала се е в сериалите “Под

Проф Росен К. Стоянов: Опозицията ползва фалшиви новини, а в кампании - всички

* Фейкнюз дойде, след като гилдията се справи с троловете * БСП пускаше ментета още през 90-те - Проф. Стоянов, миналата седмица фалшивите новини от два сайта стигнаха до парламента. Там дори бе описано, че не проверяват източниците си. Толкова ли е ниска и нашата, и на народните избраници медийна грамотност?

Андрей Новаков: България ще получи дори повече от 4,47 млрд. лв. от ЕС догодина - голям ръст

Още акценти от интервюто: Вноската ни в единния бюджет е 1 милиард, т.е. ние получаваме 4,5 пъти повече 10 милиарда лева получиха за 6 г. от ЕС само нашите фермери. И това са директни плащания 1 час преди да пропадне бюджетът, казах на колегите: "Ако сега бях студент, щеше да се наложи да прекъсна" Защитихме 400 000 стипендии за студенти и

Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят

Дарил съм на всички училища във Велико Търново и Разград, казва студентът, който рисува и дарява на училища лика на поета Някои хора няма да оценят портретите, защото не са в луксозна рамка и за много пари, за мен е важно да стигне идеята до учениците - Нуркан, как реши да правиш портрети на Вапцаров и да ги даряваш?

Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни

Цар Симеон II: Туризмът може да стане национална кауза (Видео)

Още акценти от интервюто с царя: Мандатът на правителството трябва да се завърши, защото чувам критики, че бизнес атмосферата не е от най-привлекателните Няма нищо задкулисно в правителство на малцинството при ясно поставени теми В коалицията всеки се опитва да отстоява интересите на избирателите си и на дадената партия Берлускони ме посъветва да

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber