Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186825 Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят www.24chasa.bg

Дарил съм на всички училища във Велико Търново и Разград, казва студентът, който рисува и дарява на училища лика на поета

Някои хора няма да оценят портретите, защото не са в луксозна рамка и за много пари, за мен е важно да стигне идеята до учениците

- Нуркан, как реши да правиш портрети на Вапцаров и да ги даряваш?

- Приятелката ми харесва стиховете му, те са екзистенциални. Освен това наскоро има и рожден ден и заради това реших да направя и да го разпространя не само в Разград, но из цяла България.

Преди това, още като ученик, реших да направя портрет на директора на гимназията, в която учех. След това направих и на бившия кмет на Разград Денчо Бояджиев и след това започнах да правя и на патроните на училищата в града.

Реших, щом мога да даря тези портрети, защо да не направя за цялата страна. Разбрах, че това не е кой знае колко трудно, а е голям жест за хората. Всъщност въпросът не е защо Вапцаров, аз просто започнах от него.

- А чии портрети още мислиш да направиш?

- Ще правя и на други автори. На Ботев, Левски, Раковски, защото те са национални герои, които просто трябва да се знаят, най-вече в българските училища. Децата да ги виждат и да знаят, че хората ги оценяват все още.

- И докъде стигна в инициативата?

- Направени са над 100 портрета на Вапцаров със ситопечат. Първо се прави самата рамка, това отнема 1 ден, след това се правят самите печати. Дарил съм на всички училища във Велико Търново и Разград.

Възнамерявам

да направя за

всички български

училища

През зимната ваканция ще продължа, защото сега изпитите наближават. Тъй като съм последен курс, имам да правя дипломна работа. Опитвам се да се разбера с регионалните управления по образование. Като кажат колко училища имат в своята област, ще определя колко портрета да изпратя, а те да ги разпространят.

- Как те приемат в училищата?

- Аз отивам при тях без предварително уговорена среща. Те в началото са малко дръпнати, тъй като аз изглеждам млад, най-малко очакват да съм студент IV курс и че искам да им даря картина. Малко строго ме гледат, но като обясня защо съм там, те ми се радват. Казват ми, че инициативата е много голяма и ми пожелават късмет.

- Защо го правиш?

- Историята е от една моя изложба в кардамското с. Севар. Това бе първата изложба, която съм правил някога в село. Доста добре се получи. Това, което най-много ме изненада, е, че учениците не бяха виждали нито една картина през живота си. Реално с тази изложба, която направих там, аз съм първият художник, когото виждат, и ще си остана техен първи художник.

Показах им мои лични картини, които са свързани с любовта. Те отначало не знаеха какво гледат, не знаеха как да реагират. Всъщност тяхното училище е “Никола Вапцаров”. Занесох им един от първите портрети.

- Имаш ли някакво изискване, къде трябва да стои в училище твоята творба?

- Стига ми да са в самото училище и да има досег до учениците. Не само да видят Вапцаров, а да достигне до тях идеята защо съм ги дарил тези картини. Тя е, първо, да са по-добри хора, второ - да даряват повече, и трето - самата мотивация, която е нужна.

Сам обикалям целия град да раздавам портрети. Просто не мога да си го представя някой ученик от гимназията да тръгне да го прави това. Искам да ги запаля. Да опитват нови неща.

Аз мога да повлияя на учителите, ако те видят младите с други очи, ще се мотивират и по-добре ще преподават.

- Дарявал си твои творби на старчески дом, на болницата във Велико Търново. Защо?

- Преди 2 години се борих с тревожно разстройство,

почти всеки

ден получавах

панически атаки,

бях постоянно

тревожен

Това до някаква степен ми помага да избегна тази мъка - като правя добро, като срещам усмихнати лица.

То не е такава гордост, която да споделям с всеки: “Вижте ме, дал съм по един портрет на всяко училище в страната.” Искам да го запазя вътре в себе си, макар че колкото и да не искам това да се разчува, до някаква степен трябва. Така по-възрастните да видят, че има надежда в младите хора. Това е нещо като моята терапия.

- Какво те вдъхновява в работата ти на художник?

- Обичам да изобразявам любовта между хората. Целувката. Любовта е всичко, човек ако не изпитва любов, то що за човек е? А вдъхновението идва изцяло от мен. Има дни, седмици, месеци, в които не рисувам, но има и дни, в които рисувам по 12 часа и повече.

Всеки път е различно и с техниките. Сега може да е ситопечат, друг път да рисувам с маслени бои или пък графика.

- Какви са цветовете на добротата?

- Тя няма цвят. Представям си я като светлината, като я пречупим - тя е всички цветове. Добрината е светлината, с която грее човек. Ако не го показваш всеки ден, не знам дали има смисъл да се живее. Някой грее по-малко, друг грее по-силно, но пък има и такива, които изобщо не греят.

Именно това ми е идеята, че трябва хората да се стремят към това - да греят, а не да затихват тази светлина в себе си.

Пробвах да

отпечатват

портрета на

Вапцаров в

червено, но

реших, че бие

леко на агресия,

на комунизъм. Какъвто и цвят да избера, хората ще го интерпретират с нещо.

- Какво може да те разколебае и да решиш, че това, което правиш, няма смисъл?

- Аз ще ги направя тези дарения, пък дали някои директори ще ги приемат, или ще ми се смеят зад гърба - не ме интересува. За мен е важно да ги направя и да видя усмивките у повече хора.

- А някой не ти ли предложи помощ в реализацията на идеята ти?

- Фондация от Габрово предложи да ми помогне финансово да се реализира по-добре проектът - да се купят листове, ситопечати, рамки. По-нататък ще реша дали ми трябва тяхната помощ. Искам изцяло сам да го направя, с помощта на регионалните инспекторати.

Искам най-малко пари да се използват, защото за мен самата идея е по-важна. Някои хора ще го оценят, но други не, защото не е в луксозна рамка и за сума ти пари. За мен е по-важно самото даване.

CV

Роден е в Разград, на 22 г.

Завършил Професионалната техническа гимназия “Шандор Петьофи” в родния си град

Студент IV курс “Рисуване и интермедия” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

Има участия в над 22 изложби, от които 15 самостоятелни

Носител е на редица награди. Последната е за видеоклип от студентски видео артфестивал в Шумен

Вече е дарил на 36 училища портрети на Никола Вапцаров

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Пламен Митев: Комитетски дейци са предателите на Васил Левски

Даскал Иван Лилов дава негово подробно описание, Димитър Общи издава членовете на Ловешкия комитет, поп Кръстю помага да го заловят Като народ би трябвало да се питаме по-често защо не успяваме да  постигнем мечтата на Апостола за една настина “демократска република” - Защо официално отбелязваме на 19 февруари годишнина от обесването на

Васил Големански: Под 10% от дивидента от спящите акции са достигнали до малките акционери

Те могат да са не мъртва собственост, а да носят доход на притежателите си, казва изпълнителният  директор на Централния депозитар Още акценти Всички големи измами са извършени с неработещи акции Средният процент спящи акции в дружествата е 10-20%, а в холдинговите структури - 45% - Господин Големански,

Комисар Росен Рапчев: 1/3 от всички нарушения за скорост през 2018 г. са заснети от триногите камери (Видео)

Катастрофите с жертви и ранени са намалели най-много в Ловеч и Пазарджик, а са се увеличили в Пловдив, София, Варна и Хасково, казва началникът на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" - Комисар Рапчев, 71 жертви по-малко при катастрофи за м. г. спрямо 2017 г. На какво се дължи намалението?

Българка създава изкуствен интелект, разбиращ контекста на човешката реч

Разкажете личните си истории в новата ни рубрика - "Необикновените". В нея ще включваме вашите вдъхновяващи постижения, различни и чудати умения, приключенски пътешествия, интересни хобита и занимания. Изпращайте необикновените си истории на zyosifova@vgb.bg и ekulvacheva@vgb.bg, а най-любопитните ще бъдат публикувани в най-четения сайт - "24

Димитър Шумналиев: Литературата и любовта не търпят лицемерие

Ако не сме готови да приемем изненадите на собствените си приключения, как пък да сме готови да им приемем подаръците, казва писателят - Г-н Шумналиев, защо в новата си книга “Любов и черен пипер” тръгнахте на тези пътешествия на сърцето? - Човек никога не знае накъде ще тръгне. Някои не смеят да поемат - и ги ожалвам.

Емил Хърсев: Парите от Венецуела са минали през две банки в еврозоната, преди да дойдат у нас

Българските банки са спазвали законите и европейските директиви срещу изпирането на пари, посочва финансистът - Знаело ли е българското финансово разузнаване за трансферите от държавната петролна компания на Венецуела в българска банка, г-н Хърсев? - Да. Знаели са далеч преди тези трансфери да станат обект на каквото и да е обсъждане,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео)

Ще пратим писма до всички телевизии, че не сме конкуренти и ще продължим да си партнираме, казва генералният директор на медията - Г-н Димитров, на 26 февруари стартира тв “Българе”, на която сте собственик и генерален директор. Защо тогава? - Тогава ще е спектакълът “Осмото чудо” в НДК, където ще го гледат 4000 души, елитът на България.

Тихомир Безлов: В борбата с клането на пътя системата “Бонус-малус” ще е с по-голям ефект от всички законови промени дотук

Ако работещите в КАТ не бъдат финансово мотивирани, няма значение какви закони ще бъдат приети България е с 96 смъртни случая на 1 млн. пътни инциденти, пред нас в ЕС е само Румъния с 99 Джигитите на. пътя у нас са специфична група хора, мерките към която трябва да са по-различни от тези към средния български шофьор КАТ миналата година е

Андрей Ковачев пред "24 часа": ЕНП отива във Венецуела при Гуайдо

- Г-н Ковачев, каква е позицията на ЕНП за Венецуела? - Диктаторът Мадуро се опитва да изнесе богатството на страната, което принадлежи на гражданите на Венецуела, явно предусещайки, че ще загуби контрола над страната. Демократичната общност и службите на демократичния свят трябва да предотвратят това изтичане на капиталите от Венецуела,

Георги Пирински: БСП трябва да излезе на евровота с ясна физиономия - водач да е Станишев

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Ако Нинова иска да е успешен премиер, трябва да е диалогична и готова да взаимодейства с широк кръг фактори и в БСП, и в левицата, и в държавата Вторачването в списъци ни отклонява от големия въпрос - ЕС на богати и бедни или единен Не може “Позитано” да ме “изхвърля” от листата, това е смешно.

Емил Радев: Социалистите и либералите спънаха връщането на нелегални мигранти

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП в Страсбург разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Радев, снощи имахте важно гласуване за охрана на външната граница на ЕС. - Късно снощи на заседание на комисия "Правосъдие и вътрешен ред" се прие досието, свързано с Европейската гранична и брегова охрана. Приеха се много важни изменения, свързани с дейността на тази агенция,

Васил Тончев: ГЕРБ ще е много силна на местния вот наесен. Опозицията греши, ако се надява тогава на предсрочни избори

За хората Станишев е естествен водач на евролистата, защото е поставен добре в Европа като лидер на ПЕС Дали Радев ще се бори за втори мандат като президент, дали ще договаря подкрепа или ще прави партия, е въпрос на бъдещето Предсрочен вот? Изключено сега, може през 2020 г., или ако суверенът излезе на площада Борисов е с най-голям

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber