Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7186825 Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят www.24chasa.bg

Дарил съм на всички училища във Велико Търново и Разград, казва студентът, който рисува и дарява на училища лика на поета

Някои хора няма да оценят портретите, защото не са в луксозна рамка и за много пари, за мен е важно да стигне идеята до учениците

- Нуркан, как реши да правиш портрети на Вапцаров и да ги даряваш?

- Приятелката ми харесва стиховете му, те са екзистенциални. Освен това наскоро има и рожден ден и заради това реших да направя и да го разпространя не само в Разград, но из цяла България.

Преди това, още като ученик, реших да направя портрет на директора на гимназията, в която учех. След това направих и на бившия кмет на Разград Денчо Бояджиев и след това започнах да правя и на патроните на училищата в града.

Реших, щом мога да даря тези портрети, защо да не направя за цялата страна. Разбрах, че това не е кой знае колко трудно, а е голям жест за хората. Всъщност въпросът не е защо Вапцаров, аз просто започнах от него.

- А чии портрети още мислиш да направиш?

- Ще правя и на други автори. На Ботев, Левски, Раковски, защото те са национални герои, които просто трябва да се знаят, най-вече в българските училища. Децата да ги виждат и да знаят, че хората ги оценяват все още.

- И докъде стигна в инициативата?

- Направени са над 100 портрета на Вапцаров със ситопечат. Първо се прави самата рамка, това отнема 1 ден, след това се правят самите печати. Дарил съм на всички училища във Велико Търново и Разград.

Възнамерявам

да направя за

всички български

училища

През зимната ваканция ще продължа, защото сега изпитите наближават. Тъй като съм последен курс, имам да правя дипломна работа. Опитвам се да се разбера с регионалните управления по образование. Като кажат колко училища имат в своята област, ще определя колко портрета да изпратя, а те да ги разпространят.

- Как те приемат в училищата?

- Аз отивам при тях без предварително уговорена среща. Те в началото са малко дръпнати, тъй като аз изглеждам млад, най-малко очакват да съм студент IV курс и че искам да им даря картина. Малко строго ме гледат, но като обясня защо съм там, те ми се радват. Казват ми, че инициативата е много голяма и ми пожелават късмет.

- Защо го правиш?

- Историята е от една моя изложба в кардамското с. Севар. Това бе първата изложба, която съм правил някога в село. Доста добре се получи. Това, което най-много ме изненада, е, че учениците не бяха виждали нито една картина през живота си. Реално с тази изложба, която направих там, аз съм първият художник, когото виждат, и ще си остана техен първи художник.

Показах им мои лични картини, които са свързани с любовта. Те отначало не знаеха какво гледат, не знаеха как да реагират. Всъщност тяхното училище е “Никола Вапцаров”. Занесох им един от първите портрети.

- Имаш ли някакво изискване, къде трябва да стои в училище твоята творба?

- Стига ми да са в самото училище и да има досег до учениците. Не само да видят Вапцаров, а да достигне до тях идеята защо съм ги дарил тези картини. Тя е, първо, да са по-добри хора, второ - да даряват повече, и трето - самата мотивация, която е нужна.

Сам обикалям целия град да раздавам портрети. Просто не мога да си го представя някой ученик от гимназията да тръгне да го прави това. Искам да ги запаля. Да опитват нови неща.

Аз мога да повлияя на учителите, ако те видят младите с други очи, ще се мотивират и по-добре ще преподават.

- Дарявал си твои творби на старчески дом, на болницата във Велико Търново. Защо?

- Преди 2 години се борих с тревожно разстройство,

почти всеки

ден получавах

панически атаки,

бях постоянно

тревожен

Това до някаква степен ми помага да избегна тази мъка - като правя добро, като срещам усмихнати лица.

То не е такава гордост, която да споделям с всеки: “Вижте ме, дал съм по един портрет на всяко училище в страната.” Искам да го запазя вътре в себе си, макар че колкото и да не искам това да се разчува, до някаква степен трябва. Така по-възрастните да видят, че има надежда в младите хора. Това е нещо като моята терапия.

- Какво те вдъхновява в работата ти на художник?

- Обичам да изобразявам любовта между хората. Целувката. Любовта е всичко, човек ако не изпитва любов, то що за човек е? А вдъхновението идва изцяло от мен. Има дни, седмици, месеци, в които не рисувам, но има и дни, в които рисувам по 12 часа и повече.

Всеки път е различно и с техниките. Сега може да е ситопечат, друг път да рисувам с маслени бои или пък графика.

- Какви са цветовете на добротата?

- Тя няма цвят. Представям си я като светлината, като я пречупим - тя е всички цветове. Добрината е светлината, с която грее човек. Ако не го показваш всеки ден, не знам дали има смисъл да се живее. Някой грее по-малко, друг грее по-силно, но пък има и такива, които изобщо не греят.

Именно това ми е идеята, че трябва хората да се стремят към това - да греят, а не да затихват тази светлина в себе си.

Пробвах да

отпечатват

портрета на

Вапцаров в

червено, но

реших, че бие

леко на агресия,

на комунизъм. Какъвто и цвят да избера, хората ще го интерпретират с нещо.

- Какво може да те разколебае и да решиш, че това, което правиш, няма смисъл?

- Аз ще ги направя тези дарения, пък дали някои директори ще ги приемат, или ще ми се смеят зад гърба - не ме интересува. За мен е важно да ги направя и да видя усмивките у повече хора.

- А някой не ти ли предложи помощ в реализацията на идеята ти?

- Фондация от Габрово предложи да ми помогне финансово да се реализира по-добре проектът - да се купят листове, ситопечати, рамки. По-нататък ще реша дали ми трябва тяхната помощ. Искам изцяло сам да го направя, с помощта на регионалните инспекторати.

Искам най-малко пари да се използват, защото за мен самата идея е по-важна. Някои хора ще го оценят, но други не, защото не е в луксозна рамка и за сума ти пари. За мен е по-важно самото даване.

CV

Роден е в Разград, на 22 г.

Завършил Професионалната техническа гимназия “Шандор Петьофи” в родния си град

Студент IV курс “Рисуване и интермедия” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

Има участия в над 22 изложби, от които 15 самостоятелни

Носител е на редица награди. Последната е за видеоклип от студентски видео артфестивал в Шумен

Вече е дарил на 36 училища портрети на Никола Вапцаров

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

Хората масово не искат да се разправят със съседите си Всички обитатели трябва да влязат в регистър Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber