Галина Стоянова: В последната година обновяваме училища и детски градини, променихме цял квартал в Казанлък

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7181149 Галина Стоянова: В последната година обновяваме училища и детски градини, променихме цял квартал в Казанлък Галина Стоянова: В последната година обновяваме училища и детски градини, променихме цял квартал в Казанлък www.24chasa.bg

Градът купува 7 нови екоавтобуса до края на мандата, казва кметът на града

- Г-жо Стоянова, коледната елха на централния казанлъшки пл. “Севтополис” бе вдигната в края на ноември. Вече коледно ли е настроението в града, или все още сте в ритъма на делника?

- Ако ние самите не почувстваме Коледата в себе си, няма как да излезем от делника. Иначе да, нашата елха тази година ще бъде висока 16 метра и стои добре на този голям площад.

Много се радвам, че този път елхата ни е топла, естествена и много красива. Години наред ползвахме изкуствени елхи, има много за и против дали дървото да е истинско, или изкуствено. Сегашното ни е подарък от собственик, на когото елхата е пречела и той бил принуден да я отсече.

- Миналата година след отчета първо ви попитах какво не е изпълнено от програмата на кмета. Сега ще попитам кое днес е в основата на визитната картичка на Казанлък? Дали туризмът, защото неотдавна Казанлък бе отличен в категорията “Туризъм, култура, фестивали и традиции” за голяма община, дали големите проекти като този за цялостната рехабилитация на кв. “Изток”, който изпълнихте за 5,6 млн. лева, или друго?

- Визитната ни картичка са две изконни неща, които няма как да промени никой кмет, колкото Казанлък да напредва и да се развива -

розите и

историческото

наследство

За да развиваме тази традиция и да я посвещаваме на онези, които искат да я видят и усетят намясто - независимо дали са от България, или от далече, трябва да се развиваме като град, като инфраструктура - всичко е свързано.

- Тази година у нас са произведени около 16 хил. тона розов цвят. Търсят ли розопроизводителите от Казанлъшко местната власт за съдействие?

- Едно от нещата, по които имахме много дълъг диалог, дори и с няколко министри на земеделието, бе “за” или “против” Закон за розопроизводството. Дълъг бе и разговорът ни за Института по розата в Казанлък и за негово бъдеще. За мое щастие, и двата разговора завършиха с добро решение - готви се и

ще има Закон

за розо-

производството,

който ще защити този бранш, а институтът стъпи здраво на крака. В лицето на директора си доц. Ганка Баева той има добра перспектива и в научната работа.

- Ще имаме закон, ще имаме и институт. А ще имаме ли рози?

- Рози ще има, докато има хора, които милеят за това да продължават традицията. Имаме големи инвестиции в тази посока не само от родолюбиви казанлъчани, много голяма част от розоварните в района ги създадоха хора, които не са оттук.

Догодина ще бъде 116-ият Празник на розата. За да сме готови да посрещнем пак гостите, първо трябва да си почистим и подредим дома. Ние и тази година в отчета отбелязваме основните обекти, които сме решили, че са изключително важни за града и приоритети за населените места. Те са един цял квартал в Казанлък -

“Изток”, който

възстановихме

изцяло

с нови улици, тротоари, осветление, междублокови пространства, детски и спортни площадки, а в населените места приоритетно тази година с външен ресурс реконструирахме 5 училища.

Ще кажете, защо наливате пари извън Казанлък, и то точно в училища, при положение че децата бягат към общинския център и към казанлъшките училища? Спецификата, която наблюдаваме, е, че има обратен процес и че трябва да развиваме населените места така, че младите работещи хора да остават там. Да имат училище, детска градина, инфраструктура, за да работят в града или по-далече, но да се прибират в своето населено място.

Затова и

започнахме

от училищата

Реконструирахме сградите - нови отоплителни инсталации, покриви, дограма, енергийна ефективност, в градовете Шипка и Крън и в селата Ръжена, Хаджидимитрово и Овощник.

По отношение на базата си сега училищата там са конкурентни на казанлъшките. Остават да бъдат завършени училищата в селата Горно Черковище, Кънчево и Енина.

За да заключим за досегашните ни усилия в сферата на образованието - всички училища и в Казанлък вече са с реконструирани бази. Директорите бяха добри мениджъри, защото успяха от собствен бюджет да подобрят оборудването и училищата наистина сега са чисто нови.

- А има ли учители за тези чисто нови училища - недостигът им е хроничен проблем?

- В населените места се забелязва възрожденска линия на учителството - т.е. учител, който е бил на село, трудно отива в града. И това е голямото богатство, което трябва да запазим - учителите, потенциала, който имаме на село. Държим и на младите учители, които да отидат там. Нали

всеки млад човек

иска да работи

в добра база

- ето, имаме такава база. Въпрос вече на управлението на директорите е да привлекат младите хора, още повече че ще има и увеличение на учителските заплати. Надявам се така процесът на образованието да бъде качествен и откъм преподаването. Тогава родителите ще се убедят, че няма нужда детето им рано сутрин да пътува чак до големия град.

За 5-те училища извън Казанлък взехме пари от програма “Региони в растеж”. Реконструкцията на най-голямото училище - “Антим Първи”, извършихме със средства от екодоверителния фонд и с общински пари. Три казанлъшки детски градини също бяха променени с европейски пари, с общински - една.

- Колко вложихте за новата инфраструктура на населените места и в образованието?

- Не обичам да измервам постигнатото с парите. Но 5,6 млн. лв. струва реконструкцията на кв. “Изток”, в който нищо не бе правено от построяването му досега. В 5-те училища и 3-те детски градини

вложихме

почти 9 млн. лв.

Но хората най-много се впечатляват, когато харчим свои пари от местния бюджет. Така сега изграждаме голямо междублоково пространство пак в източния квартал. Жителите сравняват с това, което направихме с европейски пари, и искат да бъде същото, даже и по-добро. Затова много внимаваме с тези проекти и изпълнението им.

- Казанлък се гордее с историческото си наследство. Но успявате ли достатъчно добре да го показвате пред българските и чуждите туристи?

- Стремим се да показваме на туристите все повече нови неща. Сега например по инициатива на общината се

строи копие

на тракийски

боен кораб,

който ще плава по яз. “Копринка”. Ще влиза и в ръкавите му, където ще се осъществяват атракциони за гостите.

Що се отнася до могилите от Долината на тракийските царе имаме идея да разработим проект, по който да свържем съществуващата сега велоалея от Казанлък до Крънското ханче с велоалеи до всички други тракийски гробници в района. Те ще бъдат с велостанции, от които ще може да се наемат велосипеди. Това би се финансирало по мярката за културните атракции в програмата “Региони в растеж”, която вече е отворена. Туристите ще могат да стигат

с колело до

гробниците

Голямата

Косматка и

Оструша,

като втората трябва още да се реконструира и социализира, тъй като сега не е добре експонирана.

Възнамеряваме да направим атракцион между могилите Хелвеция и Грифоните и град Шипка, в който да експонираме тракийския град Севтополис, чиито останки са под водите на яз. “Копринка”. Разбира се, в мащаб, който позволява на хората да се разходят по улиците на древния град. Тук туристите също ще могат да си наемат велосипед, да се разходят с него до околните могили и да се върнат пак тук за почивка.

Преди време искахме до могилите да пътува атракционно влакче, с каквото общината разполага, но е проблем да се движи по републиканската пътна мрежа.

- Макар и в края на това интервю не можем да избягаме от въпроса за несвършеното досега през мандата. Какво най-често ви питаха казанлъчани по време на отчета?

- Един от основните въпроси, който възбуди дискусия на отчета, беше около оползотворяването на отпадъците. Мисля, че нашите съграждани са добре информирани, защото това е въпрос, който стои с голяма сила пред общините. Дори и заради това, че все се отлага във времето законът, според който ставките за битовите отпадъци ще се определят според количеството боклук на всяко лице - юридическо или физическо. Този начин на формиране на таксите няма да ни подмине, така, както не е подминал нито една държава в Европа. При нас, в Казанлък, вече направихме така, че всички юридически лица заплащат според количеството отпадъци, които отделят. Измерваме го според заявката им за контейнерите, в които си изхвърлят боклука, т.е. през съдовете, които ползват. Всяко юридическо лице в зависимост от броя на работниците си и дейността заявява контейнери с определена вместимост и плаща според вида на тези контейнери и честотата на извозването им. Така

формираме за

тях такса “Смет”

Има различни практики как това да се осъществява при гражданите. Но се радвам, че нашите граждани са будни и са усетили кой ни е следващият нерешен и труден за решаване въпрос. Заради това се опитахме да наложим тази практика с юридическите лица и там нямаме колизии. Сега е моментът да направим една добра методика и за гражданите, която да изпитаме сред тях и тогава да я наложим. Казанлъчани са готови да обмисляме варианти за това как да го направим.

- Какво ви предстои до местните избори през следващата есен?

- Да направим първия етап на интегрирания градски транспорт, т.е. да си купим 7 нови екологични автобуса, които са напълно достатъчни за градския транспорт на Казанлък.

- Вече сте втори мандат кмет на Казанлък. В личен план каква е нагласата ви за следващите местни избори?

- На тях казанлъчани ще си изберат кмет и много се надявам той да продължи всичко, което сме започнали. Колкото до мен и екипа ми, ще довършим всичко, което сме направили. Ще положим добри основи за следващия мандат и се надявам да имаме основание да поискаме от казанлъчани да продължим.

CV

Галина Стоянова е родена на 19 октомври 1964 г. Завършва педагогика в Пловдивския университет. Работи като учителка, постъпва на работа в община Казанлък през 2004 г. През 2009 г. е назначена за зам. областен на Стара Загора. Избрана за кмет на Казанлък през 2011 г. от ГЕРБ, през 2015 г. е преизбрана.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Габриела Козарева: Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците

Целта ни е да въведем индивидуални партиди на всички имоти, казва изпълнителният директор на Агенцията по вписванията - Г-жо Козарева, преди дни се проведе първото заседание на Консултативния съвет към Агенцията по вписванията, в което влизат представители на различни институции и бизнеса. Чия идея беше създаването му?

Проф. Драгомир Драганов: Каквото и да се напише за соца, все ще има недоволни - и отляво, и отдясно

На младите той трябва да се обясни умно и без емоции - Прикриват ли се факти и събития за комунистическия режим в новите учебници по история за 2019 - 2020 г., както твърдят обвинителите на написаното в тях, проф. Драганов? - Най-напред искам да изкажа съчувствието си към колегите, които е трябвало да описват този период от историята на

Комисар Росен Рапчев: Между 16 и 19 ч - най-смъртоносното време на пътя

Пътни полицаи с мотоциклети контролират специално мотористите, казва в интервю началникът на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев - Комисар Рапчев, доста жертви в катастрофи има през последните дни. Виждате ли нещо общо между инцидентите? - Да, в дните от 14 до 20 юни се случиха много инциденти с 24

Джордж Маргонис: 3 месеца след като преминах на IQOS, моята зъболекарка позна, че съм спрял цигарите

До края на годината ще отворим в София колцентър със 100 души, които ще покриват българския и италианския пазар, а до 2020 г. очакваме броят им да нарасне двойно, казва генералният мениджър на “Филип Морис България” В началото на юни “Филип Морис България” представи националната инициатива “IQOS Отворени врати”.

Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019,

Хеми Перес: Не земята, а умът е най-големият капитал днес, затова вярвам, че ще има мир

Като баща си мисля, че оптимистите и песимистите умират по един и същ начин, но живеят различно, казва синът на Шимон Перес - Г-н Перес, през 2010 г. правих интервю с вашия баща, когато беше президент на Израел. Говорихме за случващото се по света и в Близкия изток. Опитах се да го провокирам няколко пъти как действителността се разминава с

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Първанов: Подкрепата ни за Македония в ЕС - само под условие! Да отстъпим миналото си ще е най-тежкият провал

Още акценти от интервюто: Антибългарският македонизъм се възражда в най-грубата му форма, но сами го заложихме с този договор Трябва чудо да стане за 3 месеца - обединение на цялата опозиция, за да бъдат отместени кметовете на ГЕРБ Борисов даде урок на левицата - той е силният, но приобщи СДС, земеделците, “Гергьовден” - отвори ветрилото,

Даниела Машева: Няма пречка жена да е главен прокурор, но разговор с политици за наследника на Сотир Цацаров не водим

Водещо за всяка кандидатура е да притежава качества като ръководител и да взема законосъобразни решения, казва в интервю членът на Висшия съдебен съвет и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева - Г-жо Машева, кандидатите за нов главен прокурор ще станат ясни между 18 и 29 юли. Вие като член на прокурорската колегия какъв човек сте

Соня Райнова: Богомил нито веднъж не ми каза “Обичам те”, но постоянно ми го доказваше

Той имаше много силна състрадателност, която умееше да прикрива, и не показваше чувствата си - На 19 юни се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов. Соня, кога и как се запознахте с него? - Запознаха ни наши познати. В началото на 60-те години учех в София и с една моя приятелка художничка често посещавахме клуба на журналистите.

Николай Неделчев: Все си мисля дали фалшификатите не са стръв, за да бъда изобличен. Няма как да го докажа

Доброто в лошото е, че това е началото на разговор за българското изкуство, казва колекционерът, който е управляващ директор на рекламната компания "Публисис груп България" Започнах да имам съмнения и за останалите произведения в изложбата, защото ментетата са цяла индустрия Искам да сформирам експертен съвет от реставратори,

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber