Патриотични приказки: Котаракът в чизми и фуражка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7168439 Патриотични приказки: Котаракът в чизми и фуражка Патриотични приказки: Котаракът в чизми и фуражка www.24chasa.bg

Или как едно хитро коте направи от обикновен воденичар цар

След смъртта си през 1989 година един воденичар оставил на тримата си синове всичко на всичко: една воденица с голям външен дълг, едно магаре, което ни се води, ни се кара и винаги избира грешните на власт, и един котарак. Подялбата направили бързо. Не викали нито ООН, нито армия, защото и без това скоро щели да изядат бедната бащиния. Най-големият получил воденицата, вторият — магарето, а за най-малкия останал само котаракът. Той не можел да се помири, че му се паднал такъв нищожен дял.

— Братята ми ще се сдружат тайно и ще карат магарето да работи без пари, мелницата ще прави брашно само за тях, а за мен остана само този котарак - почесал се по фуражката третият брат. Той бил обикновен пилот, но много му се искало да зареже самолетите и той да казва на магарето накъде да върви и на мелницата кога и за кого да работи. А оставен без партия и само с котарак щял да умре от глад.

Котаракът, като чул тези думи, вместо да се засегне, му казал с важен и сериозен глас:

— Не съжалявай, господарю, дай ми само една торба и ми направи чизми, за да мога да обикалям електората, и ще те направя президент на мелницата.

Господарят на котарака му повярвал – все пак това бил котарак, роден и учил в чужбина, който умеел да пише засукани речи. Дал му една торба, купил му едни чизми и го пуснал навън. Котаракът отишъл в онази част на гората, където имало най-много зайци. Не след дълго уловил цели пет. Изприпкал с тях при царя на далечна страна. Поклонил се ниско и казал:

— Товарищ, Ваше Величество, господин маркиз Румбурак — така котаракът намислил да нарича господаря си — ме натовари да ви поднеса от негово име тези зайци. Трогнал се Негово Величество Товарищ и благодарил на госта. Не след дълго котаракът му донесъл патици, после яребици, последвали няколко сърнички. Понеже и други котараци носели подаръци на Негово Величество Товарщ, гората край воденицата се опразнила от животни, а дългът на мелничарите растял. "Всичко това ще се оправи, когато моят господар се ожени за царевната и наследи царя. Тогава той ще си седи на трона по цял ден, а аз ще управлявам цялата земя", мислил си котаракът.

Един ден котаракът научил, че царят щял да излезе на разходка по брега на реката с дъщеря си, и казал на господаря си:

— Ако се вслушаш в моя съвет, ще бъдеш щастлив през целия си живот! Трябва само да се разведеш с жена си и да влезеш гол във вира край пътя.

Маркиз Румбурак направил всичко, което го посъветвал котаракът му. Минала край вира каляската с царевната и котето замяукало:

— Помощ, помощ! Маркизът се дави!

При този вик царят подал глава от вратичката на каляската и като познал котарака, който толкова пъти му бил носил дивеч, заповядал на слугите си веднага да се притекат на помощ на господин маркиза. Слугите спасили момъка и му дали да облече най-хубавите дрехи на царя. Царевната го харесала много, а царят го поканил да се качи в каляската и да се разходи с тях.

Котаракът бил във възторг, понеже всичко се нареждало тъй, както го бил намислил. Тръгнал той напред и като видял селяни, които косели една ливада, им казал:

— Ей, добри косачи, ако не кажете на царя, че ливадата, която косите, принадлежи на господин маркиз Румбурак, край с вас! Царят не пропуснал да попита чия е ливадата, която косят.

— На господин маркиза —р отвърнали всички. Същото се повторило с житните ниви, ябълковите градини и свинефермите.

— Хубав имот имате — казал царят на маркиз Румбурак.

В това време котаракът пристигнал в хубав замък, който принадлежал на една човекоядка. Тя била известна с това, че може да се превръща в каквото й е угодно – парламентарен лъв, парламентарна мишка, председател на парламента и дори кандидат за президент. Котаракът нахлул право при нея и се провикнал: "Всеки може да се превръща в царствено животно, каквото е лъвът. Но никой не може да стане мишка!" Засегнала се човекоядката, махнала с ръка и хоп, превърнала се в парламентарна мишчица. Котаракът това и чакал, отворил уста и я погълнал. В този момент пристигнала каляската. Кралят се възхитил на двореца и дал на маркиза дъщеря си за жена.

Оженили се, царевната се разхождала с каляска с охрана по забранените улици, котаракът пишел засуканите си речи и все така казвал на маркиза какво да прави и всички били щастливи. Край.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Вотът в Истанбул: този ден ще влезе в историята

Победата на Имамоглу не възвестява края на Ердоган. Човек като него не се предава лесно Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели изборите в Истанбул с цели 9%, при това на фона на още по-висока избирателна активност, отколкото на първия вот през март. Затова е вън от съмнение, че 23 юни 2019 г. ще влезе в учебниците по история.

Как София не стана Меката на всички изкуства

Звъни ми оня ден пак Джордж. Клуни, не Сорос. Вика: „Идвам, ма не за мусака, ами на шопинг. Ще ме водиш по галериите в София да си напазаря малко Микеланджело.“ Викам: „Джорджи, май суитхарт, нямаме у нас Микеланджело. Засега поне нямаме. Още само малко модернисти и тук-там авангард продават, ма за сметка на това много изгодно вървят.

Нася Кралевска: Искаме истината! Автори с русофилски убеждения пишат учебници за комунистическия режим

Журналистката Нася Кралевска изпрати своята гражданска позиция, публикувана в desebg.com, относно скандала с опита да се прикриват факти и събития за комунистическия режим в някои от новите учебници по история за 10 клас. Ето какво пише в нея: "Извънредно трудно и едновременно лесно е да се пише за същността на комунистическия режим в България и

Ръководната длъжност в Брюксел за 5 години: добра заплата и натоварен график

Той пилотира изпълнителната власт на ЕС, ръководи екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-големите световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и вчера на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за него.

Не сечете “Златната липа” на Стара Загора!

Старозагорци, пазете си кинофестивала, ако има от кого, предупреди режисьорът Костадин Бонев Костадин Бонев далеч не е случайно име в българското кино. Ще припомня само, че той е режисьор на документалната лента “Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, а по време на седмия поред кинофестивал за ново европейско кино “Златната липа” в Стара

Как да се отървем от тъщата и да отидем на почивка без пари

Подарете на маминка бански, тип-палатка и полицията сама ще я вземе Училището най-сетне приключи и е време за летен отдих. Това е най-неприятното време в годината – трябва да спреш да изкарваш пари за десетина дни и да се заемеш само с харченето им. Умните хора знаят обаче, че всяко предизвикателство крие и нови шансове.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Борис Джонсън ги е лъгал както никой друг. Пак ли ще му повярват?

Борис Джонсън иска да стане премиер. И прави това, което умее най-добре - да обещава светло бъдеще. Нима британците отново ще му повярват, макар че ги е лъгал както никой друг? Бил е на фризьор и е свалил някой и друг килограм. Пред обществеността в Лондон Борис Джонсън се показа в нова светлина - не само външно.

Къде сгрешиха службите

Службите не трябваше да огласяват случая с момчето от Пловдив. Категоричен съм, че това беше грешка. Първо, като огласиш такъв факт, при положение че нямаш някаква добавена стойност - не предупреждаваш някого, не изясняваш нещо, ти всъщност разкриваш някакъв инструментариум на службите. В случая нищо особено не разкриват.

Журналисти: Нарушен е пряко законът за детето (Обзор)

Д Е К Л А Р А Ц И Я срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация 1. Смятаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия “Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година,

Защо “24 часа” никога няма да съобщи името на ученика въпреки сериозните факти за готвен тероризъм

Макар че ни е известно още от събота Това бе първият подобен случай в България. И като такъв бе тест - за службите, за обществото и за медиите “24 часа” няма да съобщи никога името на ученика от Пловдив, задържан заради радикален ислям. Известните ни до момента факти сочат, че подготовката за терористичен акт е била сериозна.

Войни на "Позитано" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Повече жени в ръководството на ЕС? Не очаквайте прекалено много!

Когато мъжете, управляващи Европейския съюз, подбират тази година неговите нови лидери те може да назначат повече жени. Но не очаквайте радикална промяна в близко бъдеще. В ЕС започнаха разговори за номинирането на хората, които ще ръководят неговите ключови институции през следващите пет години. Ръководният пост в Европейската централна банка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber