Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7149339 Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива www.24chasa.bg

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО

- Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини?

- Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с морален кодекс, а в духа на странна толерантност “фалшиви новини” все по-често се заменя с “дезинформация”. Преди години сменихме наименованието на един етнос в България от цигани на роми, но това не ги интегрира. Тоест смяната на наименованието по никакъв начин няма да реши проблема.

Захванахме се с този проблем и в рамките на 3 месеца се опитахме да намерим решение. Не претендираме, че е най-доброто, но изследвахме много сериозно темата.

Първият проблем е, че няма никаква разлика в регулацията на сайт на голяма търговска компания и сайт на голяма и утвърдена медия. Те се регулират по един и същи начин, разбирайте - никак. Значи трябва да намерим нещо, което да отдели сайта на медията от този на търговската компания.

Вторият проблем са сайтовете за фалшиви новини. Беше важно да намерим разликите между тях и нормалните новинарски сайтове, защото изглеждат по един и същи начин. Сайтът за фалшиви новини е някакъв тип платформа, която е безплатна и на която се качва информация към потребителите в най-евтиния възможен вариант. Те се разделят на две части - едните са направени с цел манипулация, оклеветяване и дори с цел дестабилизация на държавата. Платени са от някого и той печели дивидент - политически или някакъв друг. Втората група са сайтовете със заглавия “ШОК!”, “УЖАС!”, “Днес почина ...” без продължение, за да влезеш на сайта и да видиш кой, а всъщност се оказва, че е починал домашният любимец на някой по-известен. Това сигурно е трагична новина за него, но със сигурност не би довела до броя потребители в този сайт, ако беше написана както трябва. Тази група от сайтове цели само печалба от потребителското влизане чрез различните платформи за реклама. И двете групи обаче

печелят чрез

измама и в

реалния живот

това си е

престъпление

по Наказателния кодекс. За съжаление обаче, във виртуалното пространство не можем да говорим за такъв тип престъпление.

- Какво предлагате да се направи, за да се разграничават?

- Европейската комисия се опитва да направи дефиниция и да каже кои новини са фалшиви и кои не. Това, оказва се, е много трудно, защото границата между това как разбираш ти новината и това дали наистина отразява истината, или не, е много тънка. Например - изборите в САЩ за Сенат и Конгрес. Някои медии бяха написали, че това е огромна загуба за Тръмп, а другите, че е голяма победа. И ето това е големият проблем - минаването през авторското усещане. Защото е истина, че той загуби Конгреса, но за първи път неговата партия печели толкова места в Сената. И двете новини са верни, но представени от различен ъгъл. И по дефиницията на ЕК могат да бъдат фалшиви новини, което не е правилно. Разнообразието от мнения трябва да бъде подкрепяно и да се залагат механизми, че всеки да може да го споделя.

Това, което искаме да направим, е

да прекратим

анонимността

в интернет

Във всяко демократично общество няма анонимност. Има леко ограничение на гражданските права в посока на това да не вредиш на чуждите права. Интернет обаче счупи тези граници и всеки в него се чувства безнаказан и мисли, че може да прави каквото си иска. Според нас всеки един от хората в интернет трябва да бъде също толкова неанонимен, колкото и в обществото. Оказа се много по-лесно, отколкото си мислехме. Вече някой го е измислил чрез GDPR - че айпи адресите са лични данни на потребителя и като такива трябва да бъдат администрирани както всички други лични данни. Ние предлагаме това да се отнася за всички сайтове в интернет. По този начин бихме могли да накараме всеки сайт у нас да има лице за контакт, за да може да му се търси отговорност.

- Как може да сме сигурни, че те няма да посочват фиктивни лица?

- Има два начина. Може да бъде даден срок, например в рамките на 1 г., всеки сайт да обяви лица за контакт и те да бъдат проверени. Как това ще се случи технически, е въпрос на разговор с експерти. Това е по-сложният път, но не пречи да бъде направено.

Вторият вариант е да се намесва съдът, когато един сайт посочи фиктивно лице без адрес, на който би могъл да се свържеш, или друг начин да бъде индивидуализиран субектът, стоящ зад позорящо съдържание.

Ето например случая с нашия председател Красимир Каракачанов - уж по-малката му дъщеря наскоро се омъжила, а нейният съпруг, който нямал висше образование и не е бил в казарма, в момента отговаря за закупуването на самолети. Бяха написани имената на момчето, на каква длъжност е, къде учи в момента, кой курс е и т.н. Тази “новина” изглежда много истинска, но фактът е, че г-н Каракачанов има само една дъщеря и съответно няма по-малка с такъв съпруг. При такъв тип съдържание се обръщаш към български съд и искаш лицето, отговорно за сайта, да бъде осъдено. Съдът по служебен ред се обръща към властите, които отговарят за техническата сигурност, и иска това лице да бъде съдено. Тогава може и страницата да бъде спряна. А когато няма лице, което да бъде призовано и съдено, сайтът автоматично се спира.

- Какъв ще е този държавен домейн, в който да се регистрират всички онлайн медии?

- Зад всяка медия стои голям екип от хора. Когато там някой анонимно пише едни “новини”, трудът на журналистите се обезценява. Какъв е смисълът тогава млади хора да завършват тази специалност и да започват дълга кариера в професията, след като можете да седнете и да пишете каквото ви хрумне в интернет и то да се приема като “новина”? По-добре да съберем всички медии на едно място - държавен домейн, и да подлежат на същата регулация като радиата и телевизиите, т.е. да ги отнесем към държавния орган СЕМ. Ние предлагаме домейн .media, но може да е и друг, важното е да се знае, че съответният сайт има съдържание, зад което стои сериозен екип от журналисти. Трябва да успеем да убедим всички журналисти да направят своите сайтове по правилата на новата регулация. И за да може да сключва договори за реклама в предизборни кампании, тази електронна медия трябва да е регистрирана в домейна. СЕМ няма техническата възможност да следи целия информационен поток, но когато имаме активно гражданско общество, всеки потребител, който е бил засегнат, ще може да се обръща към СЕМ. Съответно чрез глоби пазарът ще бъде регулиран.

- Ще съдите ли Веселин Марешки, че нарече ВМРО “паспортна мафия”?

- Трудно мога да говоря за г-н Марешки, защото нямам медицинска експертиза и обяснение за неговата фиксация. Давайки повече пари за здравеопазване, съм сигурен, че ще успеем да решим и тези проблеми.

- Лидерите ви си проговориха, но докога? Какви са шансовете “Обединени патриоти” да са заедно на евровота и ако не стане, не значи ли това разпад на коалицията?

- Нашите лидери винаги са си говорили, проблемът бе, че го правеха през медиите. Добре е, че сега започнаха да си говорят първо тримата, а после пред медиите.

Разпад на коалиция “Обединени патриоти” няма. Не мога да отговора по отношение на общото явяване на евроизборите, тримата съпредседатели ще вземат решението. Коалицията бе създадена за управление на страната и то върви, разбира се, не точно с темповете, с които ни се иска, но все пак ние сме и по-малкият партньор. В рамките само на 1 г. минималните пенсии се вдигнаха от 160 на около 216 лв. До края на мандата съм уверен, че ще постигнем 300 лв. и съответно преизчисляване на всички пенсии. Имаме прекрасен бюджет за 2019 г., защото ще дадем повече пари за заплати и социални плащания. Въпреки политическите трусове и икономиката върви изключително добре.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатитеCVCV

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Андрей Ковачев: И в Испания имаше арестуван за корупция кмет. Да се извади ли от Шенген?

Още акценти от интервюто: ЕНП няма да отстъпи пред президента на Франция. Вебер трябва да оглави Европейската комисия В Република Северна Македония имат право да се самоопределят. Но живите, а не те да решават за починалите На тази планета в академичния свят няма никъде спор какъв е Гоце Делчев. Самите сърби казват, че е български бандит.

Доц. д-р Георги Н.Николов: Гибелта на Гоце Делчев е на 4 май - това е датата за общо честване

Ако не се правят компромиси от македонска страна, нищо в работата на комисията няма да потръгне Българските учени тръгват от историческите извори, македонските следва идеологически съображения Македонците смятат Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев за свои герои. Съхранените до днес техни писма и документи обаче са написани на литературен

Бойко Атанасов: Ще заложим на превантивен контрол, а не на реакции в кризисни ситуации

Лоши бизнес практики ще се пресичат още в началото, казва новият председател на Комисията за финансов надзор Още акценти: Като финансов регулатор ще бъдем предсказуеми за тези, които спазват законите, и непредсказуеми за склонните съзнателно да ги нарушават След фалита на "Олимпик" променихме правила и изисквания,

Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

В психологически план ние с румънците сме много близки, кадват преподавателите във ВТУ - Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин? Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в.

Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

е въздействието на “Уебит” върху икономиката на София От институции като логистика получихме страшно много помощ от всички. С министъра на образованието направихме съвместно най-голямото събитие, което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Владимир Губарев: Мислите, че “Чернобил” е приключил? Нищо подобно, радиацията се качва

Филмът за аварията не разкрива мащаба на катастрофата, казва руски журналист очевидец Владимир Губарев е руски журналист, драматург и писател. Като научен редактор във в. “Правда” пръв от пресата пристига в авариралата АЕЦ “Чернобил” 4 дни след катастрофата на 26 април 1986 г. Покрай работата си има контакт с политическата върхушка на СССР и

Сергей Цветарски: Демографският проблем на страната е обезлюдяването, не толкова смъртността

Дълголетието в Кърджали е чисто аритметичен феномен, казва председателят на Националния статистически институт  В градовете се живее по-дълго, отколкото в селата, заради медицинското обслужване - Господин Цветарски, от последните демографски данни на НСИ излиза, че в София и Кърджали хората живеят най-дълго - средната продължителност на

Георги Марков: Загрижен съм! ЕК да види какво става в Белгия, Холандия и Франция

Още акценти от интервюто: Пожелах на социалистите смирение, защото избирателят отреди да сме заедно в този парламент до 2021 година Бавария е кътче рай, защото там от Втората световна война социалист не е управлявал Г-жа Йончева да чуе какво говорят за Бойко Меркел, баварският премиер Маркус Зьодер, Ердоган, Ципрас, Вучич, Заев,

Арх. Лоренцо Дели Еспости: Ако се инвестира в енергийна ефективност на стара сграда в Италия, тя може да се разшири с до 20%

С Питър Айзенман завършваме общ проект в Милано Арх. Лоренцо Дели Еспости е в София по покана на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Двамата, както и израелският архитект Амнон Бар Ор участваха във форума “Разговори за града”, посветен на архитектурния модернизъм в четвъртък вечерта. В сряда Еспости представи в София и книгата

Боряна Димитрова: Опорни точки и пророкуване на проценти ощетява и социолози, и партии

Корнелия Нинова се поддаде на заблудата “предсрочен вот” и така предизвика наказателен вот в собствената си партия, смята социоложката Премиерът си остана най-силното електорално оръжие на ГЕРБ БСП няма влияние сред младите, губи средната класа, не привлича хората на квалифицирания и дори по-ниско квалифицирания труд.

Весела Мирянова: Качество във всеки сантиметър

С арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, говорим за бизнеса у нас, за високите сгради и висотата на строителството, без да забравяме ключа за мястото, където е щастието - Какво е времето сега за АРТЕКС? - Работно, разбира се. И преди го казахме: теренът на нашия мотивиран екип е строителният, не политическият,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber