3 седмици, в които сменихме гръмките лозунги с истинска помощ за подсъдимите граничарите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7143658 3 седмици, в които сменихме гръмките лозунги с истинска помощ за подсъдимите граничарите 3 седмици, в които сменихме гръмките лозунги с истинска помощ за подсъдимите граничарите www.24chasa.bg

Процесът в Турция е факт, който не можем да игнорираме, затова бе необходимо подкрепата от емоционална да се превърне във фактическа

Новината, че четирима български гранични полицаи са подсъдими в Турция за инцидент в наши териториални води от преди 10 години, шокира, възмути и разгневи българското общество. Дни наред самите те, техни роднини и колеги, както и съвсем непознати хора коментираха ситуацията, водени преди всичко от емоцията си и собствената си представа за справедливост.

Всъщност новина няма, защото информацията за процес в южната ни съседка се появи за първи път през февруари 2017 г.

"Защо Турция иска съд за четирима наши граничари 9 г. след смъртта на бракониер" е една от последните ми публикации в "24 часа" преди да стане ясно, че ще бъда кандидат-депутат. С журналистите от бургаската редакция на вестника имаме десетки публикации за инцидента през 2008 г. Затова когато вече като народен представител получих заедно с останалите колеги от Бургас покана за среща с Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков се почувствах в "свои води".

Лесно може да се провери, че Цонков и колегите му са получавали широка обществена, политическа и институционална подкрепа през цялото време - от датата на самия инцидент до прекратяване на производството няколко години по-късно, както и след актуализирането на темата в началото на 2017 г.

Факт е обаче, че тя бе получи подреден и целенасочен вид, с конкретна ангажираност от три министерства през последните седмици. Вероятно защото с информацията за изпратен обвинителен акт срещу четиримата и съдебна поръчка от Турция за снемане на обяснения от тях дойде осъзнаването, че случващото не е свързано само с нашето законодателство, както и не само с тясното прилагане на европейските правни норми.

Съответно за решаване на казуса няма да е необходима просто подкрепа на думи, а реална помощ - с консултации, логистика, включително и финансово осигуряване на адвокатска защита в южната ни съседка.

Затова още преди да приемем с колегите поканата на насрочения за 13 октомври разговор с граничарите, подготвихме среща между тях и представители на Министерството на правосъдието. Съдействието на кмета Димитър Николов помогна Цонков, Костов, Николай Петков и бащата на Михаил - Пенчо Цонков, да застанат очи в очи още същия ден с Биляна Белякова, шеф на дирекцията "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси" и Димитър Терзииванов, експерт в дирекцията. И това стана първата от поредица стъпки, за да могат четиримата български граждани да дишат по-спокойно и да с уверени, че зад гърба им стои солидна подкрепа.

Виждах как лицата им се променят, докато слушаха тълкуването защо подписаната спогодба с Турция е от 1976 г. - за взаимно признаване на присъди, в техния случай е неприложима. Според спогодбата една от двете държави няма право да води дело срещу някого, ако другата го оправдае или осъди. До 13 октомври в този документ бе концентрирана надеждата за бързо решаване на казуса.

На това се базираха и коментарите, че няма логика Турция да води отделно производство след като веднъж разследващ орган в България е постановил, че престъпление няма и съответно няма нужда от съдебен процес, а след това съдът в Страсбург е потвърдил, че разследването у нас е проведено перфектно и е отхвърлил жалба на роднини на загиналия Ялчин Ерджан.

Надеждата за бързо прекратяване на процеса в Турция се стопяваше с всеки следващ аргумент на експертите. Първо стана ясно, че спогодбата няма тежест, тъй като на практика в България съдебен процес не се е водил и съответно няма постановена оправдателна присъда. Второ, в обсега на спогодбата не попадат случаите с военна подсъдност, както беше през 2008 г.

Прекарах почти целия този 13 октомври с граничарите и затова станах свидетел на преодоляването на първоначалния шок и формирането на нагласа, че предстои дълга битка, за сериозен процес, макар и задочен, в тяхно отсъствие, който може да продължи и години.  

Всъщност процесът в Турция е факт, който не можем да игнорираме. Доказателство за това е именно съдебната поръчка, изпратена от Тежкия наказателен съд в Къркларели през Министерството на правосъдието до районния съд по местоживеене на обвиняемите - Бургаския. За страничен наблюдател изглежда странно, дори нелогично български магистрати да снемат обяснения от подсъдими в Турция наши сънародници, но място за възмущение и удивление няма - това е стандартна международна процедура.

Разбира се, българският съд е в правото си да реши дали да изпълни искането и за Турция да заминат при това с доказателства - същите, на базата на които разследването тук е било прекратено. Или да откаже и съответно магистратите в Къркларели да получат определение в рамките на няколко страници. Спомням си как още през февруари 2017 г. първите импулсивни реакции бяха: откъде накъде ще отговаряме на Турция?

Дори имаше и заглавия с обвинения към българките съдии, че не са отразяли веднага претенциите на комшиите. Въпросът обаче не е кое изглежда по-нахакано, а кое действие, поставено в контекста на международните правни норми, е по-правилно и полезно за нашите граничари. Защото вдигането на шум е необходим етап и концентрира общественото внимание, но те само по себе си то няма да помогне на Мишо Цонков и колегите му да излязат от сложния лабиринт.

Затова последваха още срещи - на българските им адвокати - както със споменатите експерти от правосъдното министерство, така и с техни колеги от МВнР, а на 19 октомври заедно с Ивелина Василева като народни представители от Бургас разговаряхме със зам.-министрите на външните работи Тодор Стоянов и Георг Георгиев.

В този ден граничарите ни получиха координати на турски адвокати с информация за всеки един от тях. Защо е необходимо това? Според законодателството на южната ни съседка те могат да бъдат представлявани в съда единствено от адвокат с турско гражданство. Т.е. възможните варианти са два - или да разчитат на служебен защитник, който на практика не познават или да направят собствен избор, за да имат адекватна информация какво се случва по време на процеса. И пак уточнявам - независимо от техния избор, делото върви.

На срещата двамата зам.-министри и представители на дирекция "Консулски отношения" поеха ангажимент консулството ни в Одрин също да следи процеса, включително и да присъства на съдебни заседания.

От 1 ноември Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков са спокойни, че имат и финансова подкрепа за водения срещу тях процес. На среща в МВР, на която участвахме с депутата Димитър Бойчев, министър Младен Маринов не само емоционално подкрепи четиримата, още същия ден те получиха консултация каква документация е необходима, за да получат средства от фонда за подпомагане на служители. Министерството има готовност да инициира и допълнителна кампания, за да не бъдат ощетени двама от обвинението - Мишо и Николай Петков, които вече не са служители на системата.

За 9 ноември е насрочено заседанието на Бургаския районен съд, на което ще стане ясно дали магистратите ще изпълнят исканата от Турция съдебна поръчка. Без значение какво ще решат, нашите съграждани вече знаят, че ще бъдат представлявани в Турция и от упълномощен защитник.

Сега вече никой не се сеща за първоначалната истерия, че четиримата могат да бъдат предадени на турските власти. Битката за тях е на друго ниво, а целта е да бъдат така защитени, че да се чувстват сигурни не само в България, но и във всяка друга страна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Не вярвайте на речниците!

Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция. Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение Наскоро призовах да не се вярва на гугъл, тъй като заблуждава потребителите си. Но вината му е споделена. Търси в грешни посоки. Много по-сериозен е въпросът с речниците.

Харчовете за храна отхапват по-малко от 1/3 от заплатата

Последните данни за доходите, разходите и потреблението на българските домакинства показват ясно, че стандартът на живот в страната и благосъстоянието на българските граждани продължава да се подобрява и през 2018 г. Тази тенденция като цяло е трайна от 90-те г. с изключение на годините на криза в страната и се потвърждава от няколко

Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев

Ако в македонските учебници се напише историческата истина ще рухне митът за македонската нация - Доц. Николов, защо не можем да се спогодим с македонските историци чий е Гоце Делчев, както за признатия от тях за български цар Самуил? - Не мисля, че и за Самуил нещата са приключили добре. Защото признанието, че той е бил български цар,

Дума на седмицата: “Нотр Дам”

Първият камък е поставен през 1163 г. Първият камък на катедралата “Нотр Дам” (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII. Изграждането продължава почти две столетия. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII век. Доминиращи в катедралата са двете кули с камбани, построени през XIII век.

Българската следа

Ако Колю Фичето не беше оправил теча на “Нотр Дам”, тя нямаше да изгори. Щеше да се наводни Голяма е българската следа в световната история и пожарът в “Нотр Дам” в Париж само ни припомни това. Не, не, не намеквам за Георги Димитров, пък и при него ставаше дума за Райхстага, дето е в Берлин, не за “Света Богородица”, която е в Париж.

Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

Статия на Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, за германския вестник "Ханделсблат" Китай и Европа се намират на двата края на Евразийския континент, но географското разстояние не възпрепятства сътрудничеството помежду им. Като премиер на Китай почти всяка година посещавам Европа и от първа ръка усещам приятелството между нашите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Не са виновни кучетата, а ръката над тях

А нахапаните деца ще заминат за Англия и ще разказват за кучешкия живот в България Дeцата или кучетата - изберете сами. Всъщност това изречение е подвеждащо - не можем нито без едните, нито без другите. Поредният случай на нахапани животозастрашаващо хора от пуснати на воля ротвайлери. Знайно е дето ротвайлерът е специално селектирана бойна

Ген. Решетников - ръководител полети - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Коментар на седмица №1: Как Сталин спазари 100% руски контрол в България след листчето с тайната му сделка с Чърчил

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 80 500 прочитания. Британският премиер мрази България заради битката при Галиполи. След година Западът получава Гърция в замяна на Източна Европа Изконно правило при нас, историците, е, че “всяко ново е добре забравеното старо”.

Коментар на седмицата №3: Президентът Радев бори корупцията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 47 000 прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури тук.

Как стигнахме американците. Поне по телевизията

Или защо нашите сериали са добри, колкото „Игра на тронове“ Българското кино най-сетне започна своя възход. Освен филми, усърдно се произвеждат и сериали, като една част от тях дори стават за гледане. Напоследък се загледах и аз в един от телевизионните сеирали, като мога с ръка на сърце да кажа: Определено те държат в напрежение. Има труп.

Средната класа е под натиск, губи скорост

Поколението Y плаща цената и получава по-малко стабилни работни места от бейби бумърите Правителствата трябва да направят много повече, за да защитят и да повишат жизненото равнище на средната класа, която е от ключово значение за икономиката. Гражданите от средната класа са тези, които подкрепят потреблението,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber