3 седмици, в които сменихме гръмките лозунги с истинска помощ за подсъдимите граничарите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7143658 3 седмици, в които сменихме гръмките лозунги с истинска помощ за подсъдимите граничарите 3 седмици, в които сменихме гръмките лозунги с истинска помощ за подсъдимите граничарите www.24chasa.bg

Процесът в Турция е факт, който не можем да игнорираме, затова бе необходимо подкрепата от емоционална да се превърне във фактическа

Новината, че четирима български гранични полицаи са подсъдими в Турция за инцидент в наши териториални води от преди 10 години, шокира, възмути и разгневи българското общество. Дни наред самите те, техни роднини и колеги, както и съвсем непознати хора коментираха ситуацията, водени преди всичко от емоцията си и собствената си представа за справедливост.

Всъщност новина няма, защото информацията за процес в южната ни съседка се появи за първи път през февруари 2017 г.

"Защо Турция иска съд за четирима наши граничари 9 г. след смъртта на бракониер" е една от последните ми публикации в "24 часа" преди да стане ясно, че ще бъда кандидат-депутат. С журналистите от бургаската редакция на вестника имаме десетки публикации за инцидента през 2008 г. Затова когато вече като народен представител получих заедно с останалите колеги от Бургас покана за среща с Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков се почувствах в "свои води".

Лесно може да се провери, че Цонков и колегите му са получавали широка обществена, политическа и институционална подкрепа през цялото време - от датата на самия инцидент до прекратяване на производството няколко години по-късно, както и след актуализирането на темата в началото на 2017 г.

Факт е обаче, че тя бе получи подреден и целенасочен вид, с конкретна ангажираност от три министерства през последните седмици. Вероятно защото с информацията за изпратен обвинителен акт срещу четиримата и съдебна поръчка от Турция за снемане на обяснения от тях дойде осъзнаването, че случващото не е свързано само с нашето законодателство, както и не само с тясното прилагане на европейските правни норми.

Съответно за решаване на казуса няма да е необходима просто подкрепа на думи, а реална помощ - с консултации, логистика, включително и финансово осигуряване на адвокатска защита в южната ни съседка.

Затова още преди да приемем с колегите поканата на насрочения за 13 октомври разговор с граничарите, подготвихме среща между тях и представители на Министерството на правосъдието. Съдействието на кмета Димитър Николов помогна Цонков, Костов, Николай Петков и бащата на Михаил - Пенчо Цонков, да застанат очи в очи още същия ден с Биляна Белякова, шеф на дирекцията "Международно правно сътрудничество и европейски въпроси" и Димитър Терзииванов, експерт в дирекцията. И това стана първата от поредица стъпки, за да могат четиримата български граждани да дишат по-спокойно и да с уверени, че зад гърба им стои солидна подкрепа.

Виждах как лицата им се променят, докато слушаха тълкуването защо подписаната спогодба с Турция е от 1976 г. - за взаимно признаване на присъди, в техния случай е неприложима. Според спогодбата една от двете държави няма право да води дело срещу някого, ако другата го оправдае или осъди. До 13 октомври в този документ бе концентрирана надеждата за бързо решаване на казуса.

На това се базираха и коментарите, че няма логика Турция да води отделно производство след като веднъж разследващ орган в България е постановил, че престъпление няма и съответно няма нужда от съдебен процес, а след това съдът в Страсбург е потвърдил, че разследването у нас е проведено перфектно и е отхвърлил жалба на роднини на загиналия Ялчин Ерджан.

Надеждата за бързо прекратяване на процеса в Турция се стопяваше с всеки следващ аргумент на експертите. Първо стана ясно, че спогодбата няма тежест, тъй като на практика в България съдебен процес не се е водил и съответно няма постановена оправдателна присъда. Второ, в обсега на спогодбата не попадат случаите с военна подсъдност, както беше през 2008 г.

Прекарах почти целия този 13 октомври с граничарите и затова станах свидетел на преодоляването на първоначалния шок и формирането на нагласа, че предстои дълга битка, за сериозен процес, макар и задочен, в тяхно отсъствие, който може да продължи и години.  

Всъщност процесът в Турция е факт, който не можем да игнорираме. Доказателство за това е именно съдебната поръчка, изпратена от Тежкия наказателен съд в Къркларели през Министерството на правосъдието до районния съд по местоживеене на обвиняемите - Бургаския. За страничен наблюдател изглежда странно, дори нелогично български магистрати да снемат обяснения от подсъдими в Турция наши сънародници, но място за възмущение и удивление няма - това е стандартна международна процедура.

Разбира се, българският съд е в правото си да реши дали да изпълни искането и за Турция да заминат при това с доказателства - същите, на базата на които разследването тук е било прекратено. Или да откаже и съответно магистратите в Къркларели да получат определение в рамките на няколко страници. Спомням си как още през февруари 2017 г. първите импулсивни реакции бяха: откъде накъде ще отговаряме на Турция?

Дори имаше и заглавия с обвинения към българките съдии, че не са отразяли веднага претенциите на комшиите. Въпросът обаче не е кое изглежда по-нахакано, а кое действие, поставено в контекста на международните правни норми, е по-правилно и полезно за нашите граничари. Защото вдигането на шум е необходим етап и концентрира общественото внимание, но те само по себе си то няма да помогне на Мишо Цонков и колегите му да излязат от сложния лабиринт.

Затова последваха още срещи - на българските им адвокати - както със споменатите експерти от правосъдното министерство, така и с техни колеги от МВнР, а на 19 октомври заедно с Ивелина Василева като народни представители от Бургас разговаряхме със зам.-министрите на външните работи Тодор Стоянов и Георг Георгиев.

В този ден граничарите ни получиха координати на турски адвокати с информация за всеки един от тях. Защо е необходимо това? Според законодателството на южната ни съседка те могат да бъдат представлявани в съда единствено от адвокат с турско гражданство. Т.е. възможните варианти са два - или да разчитат на служебен защитник, който на практика не познават или да направят собствен избор, за да имат адекватна информация какво се случва по време на процеса. И пак уточнявам - независимо от техния избор, делото върви.

На срещата двамата зам.-министри и представители на дирекция "Консулски отношения" поеха ангажимент консулството ни в Одрин също да следи процеса, включително и да присъства на съдебни заседания.

От 1 ноември Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков са спокойни, че имат и финансова подкрепа за водения срещу тях процес. На среща в МВР, на която участвахме с депутата Димитър Бойчев, министър Младен Маринов не само емоционално подкрепи четиримата, още същия ден те получиха консултация каква документация е необходима, за да получат средства от фонда за подпомагане на служители. Министерството има готовност да инициира и допълнителна кампания, за да не бъдат ощетени двама от обвинението - Мишо и Николай Петков, които вече не са служители на системата.

За 9 ноември е насрочено заседанието на Бургаския районен съд, на което ще стане ясно дали магистратите ще изпълнят исканата от Турция съдебна поръчка. Без значение какво ще решат, нашите съграждани вече знаят, че ще бъдат представлявани в Турция и от упълномощен защитник.

Сега вече никой не се сеща за първоначалната истерия, че четиримата могат да бъдат предадени на турските власти. Битката за тях е на друго ниво, а целта е да бъдат така защитени, че да се чувстват сигурни не само в България, но и във всяка друга страна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Бедни ми Башар, кой си ти, че ще правиш студентска телевизия - я в казана!

ЯН ЯНЕВ* Една еротична рекламна закачка вдигна такъв шум в държавата, че заглуши клаксоните за скъпия бензин. А истината е, че в България е дяволски трудно да имаш идеи и някой да ти даде шанс да ги осъществиш Едно закачливо, леко еротично видео, с което актьорът Башар Рахал приканва студенти да се явят на кастинг за телевизия Алма Матер,

Защо градовете по света се отказват от олимпиади?

Олимпийските игри се смятат за най-ярките спортни състезания на планетата. Те привличат милионна публика и вниманието на световните медии, без да споменаваме рекламата и правата за излъчване. Затова когато жителите на канадския град Калгари гласуваха на референдум дали да кандидатстват за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г.

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите. Двата формални повода за протестите - оставката на Валери Симеонов и намаляването на цената на бензина, са решени.

Коментар на седмицата №2: Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"

Разбиващо слово на Румен Овчаров взриви пленума на БСП в неделя и стана причина за словесен сблъсък между него и соцлидерката Корнелия Нинова. Повод за острите думи стана съдба на на вестник "Дума" И неговия и.д. главен редактор Йордан Мичев, който в крайна сметка бе отстранен след гласуване от Националния съвет и се оттегли.

Патриотични приказки: Трите прасенца в Гората на чудесата

Продължаваме пренаписването на европейски приказки в български патриотичен стил, за да възпитаме едно родолюбиво поколение и да спасим българщината от европейското мислене и култура. След Пепеляшка, Снежанка, Хензел и Гретел, дойде ред и на най-българските герои: трите прасенца. Имало едно време една стара свиня,

Таяни поздрави "Кмет на годината"

Председателят на Европейския парламент поздрави конкурса "Кмет на годината". Ето какво написа той: Уважаеми кметове, уважаеми приятели, искаше ми се да съм сред вас тази вечер, за да ви кажа лично колко съм привързан към България и че имам отлични впечатления от всичките си посещения в страната. България се развива,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Вилнеене на мутри няма как да мине за граждански протест

Вилнеене на мутри, превозвани от квадратни джипове "Мерцедес" с руски номера няма как да мине за граждански протест. Моите уважения към всички, които имат кауза, за която протестират - майки с деца, еколози, граждани, които не смятат, че при монопол на горивата има пазар на горива. Но не с тези мутри начело!

Президентството: Името на летище София - след становище от комисия

От екипа на Румен Радев отговориха на 2 въпроса на “24 часа” след започналата дискусия дали аерогарата да носи името на Желю Желев Летище София да бъде кръстено на първия демократично избран президент Желю Желев. Това поискаха интелектуалци и бивши сини депутати, които внесоха петиция до президента Румен Радев.

Защо втори жълт картон за Нинова не става червен автоматично

“Дума” се оказа единствената удобна и обединяваща кауза за аморфната вътрешна опозиция Въпреки че недоволните от лидерката вече имат мнозинство в Националния съвет,  конгресът няма как да я свали преди изборите Голям жълт картон получи Корнелия Нинова тази неделя. Червеният пленум я бламира за партийния вестник “Дума” и макар никой да не постави

Президентска психоанализа - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"

Разбиващо слово на Румен Овчаров взриви пленума на БСП в неделя и стана причина за словесен сблъсък между него и соцлидерката Корнелия Нинова. Повод за острите думи стана съдба на на вестник "Дума" И неговия и.д. главен редактор Йордан Мичев, който в крайна сметка бе отстранен след гласуване от Националния съвет и се оттегли.

Патриотични приказки: Спящата българска красавица

45 години по-късно един принц й разказал за бананите в магазините и тя се събудила Знаете, че българките сме шести по красота света, нали? А българите са четвърти по футбол. Общо сме втори по акъл след евреите и първи сме се сетили да бомбардираме от самолет. Само в едно ни нямаше досега – в разказването на приказки.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber