Илюзорна ли е турско-германската пролет?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7137922 Илюзорна ли е турско-германската пролет? Илюзорна ли е турско-германската пролет? www.24chasa.bg
Ангела Меркел и Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция и Германия показаха, че не могат да се откажат една от друга въпреки политическите напрежения, които засягат отношенията помежду им. Президентът Реджеп Тайип Ердоган бе доволен да посрещне гости от Берлин, независимо от острите му обвинения към германското правителство.

На фона на обвиненията, че Германия укрива заподозрени, издирвани за преврата през 2016 г. и за насърчаване на кюрдските бойци, Ердоган стигна до там, че оприличи германски представители на нацисти. В същото време в Турция няколко германски граждани са държани като същински "заложници", които би могло да бъдат използвани за разменна монета в замяна на турски граждани, които Ердоган иска да получи от Германия.

Въпреки това Ердоган осъзна, че трябва да поправи отношенията с европейските лидери, ако иска да намери пари, за да превъзмогне огромния дълг на Анкара, да спре изтичането на чуждестранен капитал и да прекъсне кръга на кризата, която тормози турската икономика. Канцлерът Ангела Меркел улесни нещата за него, като заяви през септември, че Германия има "стратегически интерес" от стабилна турска икономика, като даде сигнал, че по нейното мнение стабилността на Турция трябва да бъде запазена въпреки политическите пререкания.

За Турция Германия е не само главен икономически партньор, но и ключ за отношенията й с останалата част от Европейския съюз. Икономическата цена на препирните с Берлин се отразява директно на реалния сектор, отвъд спекулативните измерения. За Германия междувременно всяка една нестабилност в Турция - страна с население от 80 милиона и БВП от 800 милиарда долара - има потенциала да засегне Европа. Да бъде оставена Турция в хаос не е нещо, което германците биха рискували.

Около 7200 германски компании действат в Турция, осигурявайки работни места на 120 хиляди души. През 2017 г. двустранният търговски стокообмен възлизаше на 36,4 милиарда долара. Германия бе главният вносител на турски стоки - на стойност 15,1 млрд. долара - и вторият най-голям износител към Турция с експорт на стойност 21,3 млрд. долара. Общата стойност на германските инвестиции в Турция е над 9,3 млрд. долара, белязана от спад, отразяващ политическия климат между двете държави. Миналата година годишният размер на германските инвестиции спадна до 295 милиона долара като част от тенденция на упорито понижаване от 1,9 милиарда долара през 2013 г. Забележителното е, че 4,5 млрд. евро (5,1 млрд. долара) са били прехвърлени от Турция към Германия през второто тримесечие, в разгара на икономически смут в Турция.

След визитата на Ердоган в Германия в края на септември, германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер посети Турция на 25-26 октомври начело на 80-членна делегация, включваща представители на германски конгломерати като САП (SAP), Сименс (Siemens), БАСФ (BASF) и ЕОН (EON).

Турският министър на икономиката и енергетиката Мустафа Варанк обяви, че министерството му ще състави специална "работна маса за Германия" за разрешаване на всякакви проблеми, с които се сблъскват германските индустриалци и инвеститори.

Турция, която се опитва да преодолее икономическите си неволи, като привлече инвестиции вместо да търси помощ от Международния валутен фонд, желае да осъвремени своето споразумение за митническия съюз с ЕС, да размрази преговорите си за членство с Брюксел, да получи безвизови пътувания за своите граждани, да привлече повече инвестиции в технологиите и секторите с добавена стойност като фармацевтиката и химическата промишленост и да насърчи сътрудничеството в енергетиката от възобновяеми източници. Тя се надява също, че Германската банка за развитие и други банки ще отпуснат повече кредити на германски инвеститори.

Възобновените контакти породиха оптимизъм за нова глава в двустранните отношения. Без съмнение бизнес общността приветства решимостта на двете правителства да държат икономическите отношения настрана от политическите спорове, но неравностите по пътя не бива да бъдат пренебрегвани. Германците изглеждат доста предпазливи да инвестират в Турция. Алтмайер заяви по време на посещението си, че "нормализирането" на условията ще помогне за увеличаване на инвестициите. "Нормализиране" е ключовата дума тук и то покрива серия теми.

Да започнем с това, че Турция загуби доверието на чуждестранните инвеститори. Законодателните укази, издадени по време на извънредното положение след опита за преврат, се отразиха сериозно на деловия свят, като се има предвид, че Анкара конфискува стотици компании и на един етап включи в черен списък германски фирми за предполагаеми връзки с тероризъм. Намесите, подкопаващи доверието, продължиха и след края на извънредното положение чрез президентски укази и друг вид закони. Независимостта на централната банка остава под въпрос. Нарастват недоволствата, че Турция нарушава Митническия съюз, като събира "компенсаторни такси" при освобождаване от облагане с мита и ограничава търговската активност. За да облекчи въздействието от валутната криза, Анкара поиска износителите да прехвърлят в турски лири 80 процента от приходите си от чужбина в рамките на 180 дни от получаването на плащането, с което предизвика допълнително безпокойство. Докато принудителните мерки остават в сила и не се задават структурни реформи, оптимизмът по отношение на чуждестранните инвестиции е нереалистичен.

На среща с Ердоган по време на посещението си в Берлин, германски бизнес гиганти с инвестиции в Турция изредиха пет условия за възстановяване на доверието: укрепване на правната сигурност, осигуряване на функционирането на демократични институции, гарантиране на независимостта на централната банка, уважаване на правилата на митническия съюз и подобряване на рамката за нови капиталовложения.

Запитан дали е отворена нова страница в двустранните отношения, Кенан Мортан, виден турски икономист, казва: "Няма нова страница, защото страницата така и не е затворена. Те просто отделят икономиката от политиката. Още от бежанската криза, Меркел следва много търпелива политика, за да се увери, че страницата остава отворена. Не виждам как най-новото посещение ще доведе внезапно до скок. Германците ще продължат обичайния си износ, но няма да има големи скокове", смята той.

В края на посещението си Алтмайер изрази надежда, че двустранните проблеми ще бъдат разрешени "парче по парче". Турция и Германия очевидно отново са въвели девиза "Когато Турция настине, Германия киха". Този девиз всъщност окачествява предопределените реалности между двете страни, обединили съдбите си по време на Първата световна война, след което връзките помежду им се разхлабват в известна степен, за да бъдат отведени до ново равнище през 1961 г. с епохалното споразумение, което отвори вратите на Германия за турските гастарбайтери.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Дума на седмицата: “Нотр Дам”

Първият камък е поставен през 1163 г. Първият камък на катедралата “Нотр Дам” (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII. Изграждането продължава почти две столетия. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII век. Доминиращи в катедралата са двете кули с камбани, построени през XIII век.

Българската следа

Ако Колю Фичето не беше оправил теча на “Нотр Дам”, тя нямаше да изгори. Щеше да се наводни Голяма е българската следа в световната история и пожарът в “Нотр Дам” в Париж само ни припомни това. Не, не, не намеквам за Георги Димитров, пък и при него ставаше дума за Райхстага, дето е в Берлин, не за “Света Богородица”, която е в Париж.

Сергей Станишев: Време е левите да спасят Европа. Отново

Статията на президента на ПЕС Сергей Станишев пред "Обзървър".  Преди по-малко от един човешки живот Старият континент бе в руини. Войната беше опустошила съдби, бъдеще, доверие – между хора и държави. Стотици милиони бяха без дом, а десетки милиони се оказаха бежанци. Цивилизацията изглеждаше на ръба на силите си.

Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

Статия на Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, за германския вестник "Ханделсблат" Китай и Европа се намират на двата края на Евразийския континент, но географското разстояние не възпрепятства сътрудничеството помежду им. Като премиер на Китай почти всяка година посещавам Европа и от първа ръка усещам приятелството между нашите

Не са виновни кучетата, а ръката над тях

А нахапаните деца ще заминат за Англия и ще разказват за кучешкия живот в България Дeцата или кучетата - изберете сами. Всъщност това изречение е подвеждащо - не можем нито без едните, нито без другите. Поредният случай на нахапани животозастрашаващо хора от пуснати на воля ротвайлери. Знайно е дето ротвайлерът е специално селектирана бойна

Коментар на седмица №1: Как Сталин спазари 100% руски контрол в България след листчето с тайната му сделка с Чърчил

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 80 500 прочитания. Британският премиер мрази България заради битката при Галиполи. След година Западът получава Гърция в замяна на Източна Европа Изконно правило при нас, историците, е, че “всяко ново е добре забравеното старо”.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Коментар на седмицата №3: Президентът Радев бори корупцията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 47 000 прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури тук.

Как стигнахме американците. Поне по телевизията

Или защо нашите сериали са добри, колкото „Игра на тронове“ Българското кино най-сетне започна своя възход. Освен филми, усърдно се произвеждат и сериали, като една част от тях дори стават за гледане. Напоследък се загледах и аз в един от телевизионните сеирали, като мога с ръка на сърце да кажа: Определено те държат в напрежение. Има труп.

Средната класа е под натиск, губи скорост

Поколението Y плаща цената и получава по-малко стабилни работни места от бейби бумърите Правителствата трябва да направят много повече, за да защитят и да повишат жизненото равнище на средната класа, която е от ключово значение за икономиката. Гражданите от средната класа са тези, които подкрепят потреблението,

Лозан Панов твърд докрай (18+) - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Хакерски удар дори в една държава ще дискредитира следващия ЕП

Докато се подготвя за вота през май, ЕС е заплашен от кибератаки, и тролове Може да се случи и тук, в Европа. Три години след като руските дезинформационни кампании сринаха доверието в резултата от президентския вот в САЩ през 2016 г. и вероятно повлияха на изхода от гласуването за Брекзит, европейските лидери са обезпокоени,

Преди да лепнете етикета "халтура", погледнете публиката, която идва в залата

Скъпи мои приятели, почитатели, съмишленици! Скъпа моя публика! Отвореното писмо, което тъй пламенно въздигна страстите и вълненията в обществото не се отнася до вас. И то неслучайно е озаглавено НЕПРИЯТЕЛИ МОИ. И надявам се повече обърквания в тая посока да няма… Тъй като наистина объркването в нашата мила татковина все повече се задълбочава,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber