Илюзорна ли е турско-германската пролет?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7137922 Илюзорна ли е турско-германската пролет? Илюзорна ли е турско-германската пролет? www.24chasa.bg
Ангела Меркел и Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция и Германия показаха, че не могат да се откажат една от друга въпреки политическите напрежения, които засягат отношенията помежду им. Президентът Реджеп Тайип Ердоган бе доволен да посрещне гости от Берлин, независимо от острите му обвинения към германското правителство.

На фона на обвиненията, че Германия укрива заподозрени, издирвани за преврата през 2016 г. и за насърчаване на кюрдските бойци, Ердоган стигна до там, че оприличи германски представители на нацисти. В същото време в Турция няколко германски граждани са държани като същински "заложници", които би могло да бъдат използвани за разменна монета в замяна на турски граждани, които Ердоган иска да получи от Германия.

Въпреки това Ердоган осъзна, че трябва да поправи отношенията с европейските лидери, ако иска да намери пари, за да превъзмогне огромния дълг на Анкара, да спре изтичането на чуждестранен капитал и да прекъсне кръга на кризата, която тормози турската икономика. Канцлерът Ангела Меркел улесни нещата за него, като заяви през септември, че Германия има "стратегически интерес" от стабилна турска икономика, като даде сигнал, че по нейното мнение стабилността на Турция трябва да бъде запазена въпреки политическите пререкания.

За Турция Германия е не само главен икономически партньор, но и ключ за отношенията й с останалата част от Европейския съюз. Икономическата цена на препирните с Берлин се отразява директно на реалния сектор, отвъд спекулативните измерения. За Германия междувременно всяка една нестабилност в Турция - страна с население от 80 милиона и БВП от 800 милиарда долара - има потенциала да засегне Европа. Да бъде оставена Турция в хаос не е нещо, което германците биха рискували.

Около 7200 германски компании действат в Турция, осигурявайки работни места на 120 хиляди души. През 2017 г. двустранният търговски стокообмен възлизаше на 36,4 милиарда долара. Германия бе главният вносител на турски стоки - на стойност 15,1 млрд. долара - и вторият най-голям износител към Турция с експорт на стойност 21,3 млрд. долара. Общата стойност на германските инвестиции в Турция е над 9,3 млрд. долара, белязана от спад, отразяващ политическия климат между двете държави. Миналата година годишният размер на германските инвестиции спадна до 295 милиона долара като част от тенденция на упорито понижаване от 1,9 милиарда долара през 2013 г. Забележителното е, че 4,5 млрд. евро (5,1 млрд. долара) са били прехвърлени от Турция към Германия през второто тримесечие, в разгара на икономически смут в Турция.

След визитата на Ердоган в Германия в края на септември, германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер посети Турция на 25-26 октомври начело на 80-членна делегация, включваща представители на германски конгломерати като САП (SAP), Сименс (Siemens), БАСФ (BASF) и ЕОН (EON).

Турският министър на икономиката и енергетиката Мустафа Варанк обяви, че министерството му ще състави специална "работна маса за Германия" за разрешаване на всякакви проблеми, с които се сблъскват германските индустриалци и инвеститори.

Турция, която се опитва да преодолее икономическите си неволи, като привлече инвестиции вместо да търси помощ от Международния валутен фонд, желае да осъвремени своето споразумение за митническия съюз с ЕС, да размрази преговорите си за членство с Брюксел, да получи безвизови пътувания за своите граждани, да привлече повече инвестиции в технологиите и секторите с добавена стойност като фармацевтиката и химическата промишленост и да насърчи сътрудничеството в енергетиката от възобновяеми източници. Тя се надява също, че Германската банка за развитие и други банки ще отпуснат повече кредити на германски инвеститори.

Възобновените контакти породиха оптимизъм за нова глава в двустранните отношения. Без съмнение бизнес общността приветства решимостта на двете правителства да държат икономическите отношения настрана от политическите спорове, но неравностите по пътя не бива да бъдат пренебрегвани. Германците изглеждат доста предпазливи да инвестират в Турция. Алтмайер заяви по време на посещението си, че "нормализирането" на условията ще помогне за увеличаване на инвестициите. "Нормализиране" е ключовата дума тук и то покрива серия теми.

Да започнем с това, че Турция загуби доверието на чуждестранните инвеститори. Законодателните укази, издадени по време на извънредното положение след опита за преврат, се отразиха сериозно на деловия свят, като се има предвид, че Анкара конфискува стотици компании и на един етап включи в черен списък германски фирми за предполагаеми връзки с тероризъм. Намесите, подкопаващи доверието, продължиха и след края на извънредното положение чрез президентски укази и друг вид закони. Независимостта на централната банка остава под въпрос. Нарастват недоволствата, че Турция нарушава Митническия съюз, като събира "компенсаторни такси" при освобождаване от облагане с мита и ограничава търговската активност. За да облекчи въздействието от валутната криза, Анкара поиска износителите да прехвърлят в турски лири 80 процента от приходите си от чужбина в рамките на 180 дни от получаването на плащането, с което предизвика допълнително безпокойство. Докато принудителните мерки остават в сила и не се задават структурни реформи, оптимизмът по отношение на чуждестранните инвестиции е нереалистичен.

На среща с Ердоган по време на посещението си в Берлин, германски бизнес гиганти с инвестиции в Турция изредиха пет условия за възстановяване на доверието: укрепване на правната сигурност, осигуряване на функционирането на демократични институции, гарантиране на независимостта на централната банка, уважаване на правилата на митническия съюз и подобряване на рамката за нови капиталовложения.

Запитан дали е отворена нова страница в двустранните отношения, Кенан Мортан, виден турски икономист, казва: "Няма нова страница, защото страницата така и не е затворена. Те просто отделят икономиката от политиката. Още от бежанската криза, Меркел следва много търпелива политика, за да се увери, че страницата остава отворена. Не виждам как най-новото посещение ще доведе внезапно до скок. Германците ще продължат обичайния си износ, но няма да има големи скокове", смята той.

В края на посещението си Алтмайер изрази надежда, че двустранните проблеми ще бъдат разрешени "парче по парче". Турция и Германия очевидно отново са въвели девиза "Когато Турция настине, Германия киха". Този девиз всъщност окачествява предопределените реалности между двете страни, обединили съдбите си по време на Първата световна война, след което връзките помежду им се разхлабват в известна степен, за да бъдат отведени до ново равнище през 1961 г. с епохалното споразумение, което отвори вратите на Германия за турските гастарбайтери.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Наздраве на шегаджиите главни редактори - баща и син, които управляват от масата във Варна!

“24 часа” пожелава “Наздраве!” на шегаджиите - баща и син главни редактори, които управляват медиите си от масата във Варна. В “24 часа” приемаме употребата на алкохол преди 20 часа като нездравословен и остарял тренд. А когато се прибавят и високите августовски температури, това може да обърка сериозно освен поредността на чашите и реалността

Една четвърт от германците са с чужд произход

25,5% от хората, живеещи в Германия, са с миграционен произход. Повече от половината от тях са и с немски паспорт. Това съобщи статистическата служба на ФРГ, публикувайки данни за 2018 година. Забелязва се леко покачване в сравнение с 2017 г. За гражданин с миграциноен произход се смята всеки, който не е роден или поне един от родителите му не е

Могат ли рокаджиите да управляват чалгаджиите

Като направят “умна” партия, първият въпрос е ще стигне ли 4 на сто, когато кючекчия направи партия, питат веднага с кого ще управлява Всеки втори слуша чалга, а всеки шести - рок. Добре, че не са питали колко слушат Моцарт и Вивалди... Трагедия - скубят си косите интелектуалци и естети - как да живееш нормално в това общество!? Аман!

"Фолксваген" иде - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Вождът на червенокожите, версия 2.0. Или как ДАНС арестува сина ми за нерешени задачи

ДАНС влиза в училищата. Нов закон предвижда цялата информация от дневниците вече да е достояние на полицията и разведката. Аз приветствам този почин! Най-сетне ще разбера какви ги върши синковецът и наистина ли от осем месеца не са правили никакви контролни и класни. Едва изчаках законът да влезе в сила и веднага се възползвах от него.

Патриарх Неофит: Нека пресветлят образ на Божията майка, прославян днес, бъде всякога пред нас

Българската патриаршия публикува на сайта си официално слово на патриарх Неофит по случай днешния празник "Успение на Пресветата Богородица. Вижте го: "ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА, Събрани в скъпата за сърцата ни Троянска света обител, с едно сърце и една уста възхваляваме и прославяме Пресветата наша Владичица и

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Защо у нас е по-вероятно да се удавиш, отколкото в Германия или Италия

Само 20% от българите могат да плуват, във Великобритания - 80 процента Мeдиите са залети с основния принцип, който предпазва хората от удавяне. За да не се удавиш, не влизай в морето! Те обясняват колко страшно е морето и как, ако те докосне мъртвото вълнение, и си мъртъв! Истината е по-друга. Основна причина, която води до удавяне, е,

Ваканцията на Радев - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Юлиян Попов: Без метрото София щеше да е задръстена, мръсна, бавна и изнервена

Трябва ли да се ограничи разрастването на метрото в София? Този въпрос се повдигна наскоро. Според мен - не. По няколко причини. 1. Софийското метро е безспорен успех. Без него София щеше да е непоносимо задръстена, мръсна, бавна и изнервена. 2. Метрото не само замества съществуващи транспортни маршрути

Право на отговор от Христо Иванов, лидер на партия "Да, България"

Предлагаме ви позицията на лидера на партията "Да, България" Христо Иванов по повод публикацията на "24 часа", в която се твърди, че политик от "Да, България" е замесен в хакерската атака срещу НАП. На края на текста, може да видите и позицията на главния редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев, озаглавена "Само избуелият болшевизъм ражда

Слави бележи ръст - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Коментар на седмицата №3: Проклятието F-16 падна (Видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 38 хил, прочитания: Повече от 10 години България опитва да купи нови изтребители за ВВС и да се отърве от руското влияние. Този път сделката за новите F-16 май успя. Падна ли проклятието на новите изтребители?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber