Моделът "Стани да седна" в политиката е изчерпан. Първо трябва програма, а после да се търсят играчи да я изпълняват

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7137380 Моделът "Стани да седна" в политиката е изчерпан. Първо трябва програма, а после да се търсят играчи да я изпълняват Моделът "Стани да седна" в политиката е изчерпан. Първо трябва програма, а после да се търсят играчи да я изпълняват www.24chasa.bg
Хамид Хамид
Хамид Хамид СНИМКА: Десислава Кулелиева

Няма да позволим БСП и патриотите да съборят плоския данък, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид

- Г-н Хамид, ДПС заяви, че или вицепремиерът Валери Симеонов си отива, или това правителство няма да остане. Какви действия ще предприемете?

- Не само ДПС, цялото общество иска отстраняването на Валери Симеонов. Нека говорим с този термин, защото той сам оставка няма да подаде. Ние искаме отстраняването на Симеонов, защото такъв човек няма място във властта, нито в политиката. С подобно поведение и език, защото чашата преля заради негово изказване за майките с увреждания, но това далеч не е единствената му проява. Ако трябва да напомним блъскането на български граждани на границата, шегичките за Бухенвалд, едно изцяло арогантно и безпардонно поведение, което наелектризира обществото, пренася агресията на долни нива и сред хората - виждате, хора по пътищата се млатят заради отнето предимство, виждаме агресията в някои квартали с преобладаващи малцинства - всичко това е другата страна на същата монета. Затова поставихме условие, че ако Симеонов не бъде отстранен, ДПС ще започне действия.

- Какви? Ето, в петък отново не се регистрирахте и нямаше заседание поради липса на кворум. Така ли ще продължавате?

- Всичките ни действия ще бъдат законово съобразени и с инструментите, с които разполага една опозиция. И регистрацията е само един от тези инструменти. Далеч няма да се ограничим само с това, но нека не издавам стратегията на партията. Имаме решение на Централния съвет за демонтаж на това правителство и продължаваме да го изпълняваме, докато не отстраним така наречените патриоти от власт. Смятаме, че те вредят на България, на обществото, рушат държавността, официализират езика на омразата. Но нашата най-голяма претенция е към ГЕРБ - те са основните виновници да допуснат тези хора без никаква нужда в държавното управление.

- Премиерът Борисов обаче даде да се разбере, че няма да отстрани Симеонов, защото така ще предизвика сътресения и в голямата коалиция, и в парламента. Все пак какво ще правите - напускане на пленарната зала, вотове на недоверие, протести?

- Ще видите. Това са инструменти, като ДПС ще използва последователно всеки един от тях.

- Включително протести?

- Всички способи, които са законово регламентирани и в духа на ДПС.

- Как си обяснявате, че Борисов отказва да отстрани Симеонов с риск това да свали цялото правителство? Да не би да се притеснява, че за трети път ще има незавършен мандат?

- Не споделям опасенията на премиера, че отстранявайки Валери Симеонов, правителството ще падне. Далеч съм от мисълта, че той вярва на това, което е казал. Може би това е медиен блъф. Мисля, че Симеонов му е удобен по някакъв начин - да изрича това, което мисли, но не може да го каже. Мисля, че е удобен, защото не мога да си обясня как на раменете на един човек ще виси цяло правителство, това е несериозно.

- ДПС отдавна води битка срещу патриотите, но мнозина съзряха вас в дъното на атаката срещу агенцията за българите в чужбина. Вие имахте декларация за злоупотреби там още преди 2 месеца. От ДПС ли тръгват сигналите?

- ДПС още през юни предостави на всички парламентарни групи проект за решение за създаване на анкетна комисия, която да проучи обстоятелства и твърдения в български и чужди медии за фрапантни нарушения в процедурата по издаване на удостоверения за български произход и цялата процедура по българско гражданство. Ние поискахме проверка дали тези твърдения са истина, или не. И получихме подкрепа от всички групи без БСП. Всички се подписаха, май дори ВМРО бяха първи. И очаквахме това решение да бъде внесено, гласувано и тази анкетна комисия да заработи. За наша изненада ръководството на НС, което е от ГЕРБ, забави и покри някого с това решение.

- Кого?

- Това може би щяхме да разберем от работата на анкетната комисия. Няма да чуете от ДПС обвинения, че някой е замесен, преди да сме изяснили това. Но фактът на забавяне, на недопускане това решение да влезе в пленарната зала за мен означава, че някой иска да покрие някого. И сега искаме тази комисия да бъде съставена, защото публикациите и разследванията в медиите визират съвсем друг период, доста преди Харалампиев да бъде назначен в агенцията, а именно - периода 2015-2016 г. Така че това беше политическият ход, който ДПС направи, и се радвам, че получихме такава широка подкрепа от всички групи, без БСП.

Така или иначе, ако си спомняте - македонските власти арестуваха председателя на Българския културен център в Скопие точно по подозрение за издаване на документи с невярно съдържание за български произход. Македонски журналисти също правят свои разследвания и мисля, че скандалът тепърва ще се разширява. И именно затова тази комисия е нужна. Тя е нужна и на тези, които се почувстваха засегнати, да изчистят името си. Защото това е целта - да се каже има ли истина или не. Ако има истина, да пратим в прокуратурата, ако не - да изнесем доклад, че тези твърдения са неверни.

- А има ли ваши сигнали, за които казвате, че са преди назначаването на Харалампиев?

- Ние не сме пращали сигнали никъде. Ние поискахме на база на тези публикации да има анкетна комисия.

- Като говорите за засегнати, Красимир Каракачанов ли визирате, който каза, че ще се гръмне с личния си пистолет, ако се докаже, че са влизали пари във ВМРО?

- Съветвам го да не го прави. Да не се гърми.

- Но имате съмнения, че във ВМРО са влизали пари, така ли?

- Не мога да кажа, че имам съмнения, преди да установим този факт. Не очаквайте от мен да обвиня когото и да било. Аз казвам какви твърдения има в други медии.

- А само по медийни твърдения ли говорите, или в ДПС имате и конкретни сигнали?

- Нямаме получени сигнали в ДПС. Вниманието ни бе насочено от публикации в чужди и български медии. И си струва фактите в тях да бъдат изследвани, да видим каква е истината и едва тогава да говорим дали някой е замесен, или не. Не е сериозно да говорим само по подхвърляния.

Но да ви напомня, че тази агенция е в ресора на Валери Симеонов. Ето го двойния стандарт - Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Ненков си заминаха не защото бяха виновни пряко, а защото поеха политическа отговорност за своите ресори. Има ли кой да поеме сега политическа отговорност? Ако някой не знае какво става в ресора му, значи не е за тази работа.

- Смятате ли, че най-накрая ще бъдете чути за Симеонов?

- Това са ни възможностите като опозиция. Настойчиво се обръщаме към премиера - той да предприеме действия за запазване на демокрацията в страната. Влошава се състоянието на демокрацията до нива, които застрашават националната сигурност. Визирам езика на омразата, идеите, които се прокарват чрез по-малките коалиционни партньори. Още от първия ден заявихме, че това е ненужна и вредна коалиция.

- Казахте, че Борисов може да си довърши мандата и без патриотите. Какъв е вашият сценарий - програмен кабинет или правителство на малцинството?

- Вижте, г-н Доган в свое послание миналата година каза, че няма смисъл в момента да се провеждат предсрочни избори. Много хора си помислиха, че това е някаква подкрепа за ГЕРБ или че няма друг готов играч да поеме управлението. Аз мисля, че тези анализи бяха леко повърхностни, защото това, което се съдържа в думите на почетния ни председател, е, че моделът “Стани да седна” е вече изчерпан. Няма смисъл при този модел на управление да свалим тези, пък да качим другите, нищо няма да се промени.

Това имаше предвид г-н Доган. Трябва да се смени моделът в посока да се управлява по приоритети и програма и едва на втори план да се търсят играчи, които да ги изпълняват.

Като че ли всички партии се фокусират първо кои са играчите, да се съберат в някакво аритметично мнозинство и после да пишат програма. И където се пресичат техните програми, да изглежда в обществото, че нещо ще се прави. България има нужда от приоритети, от основни цели, към които да се движи. И който и да дойде на власт, да ги изпълнява.

- Отдавна сме в ЕС и НАТО, кои трябва да са новите цели?

- Да, членството в НАТО и ЕС бяха такива приоритети, но след тях нямаме нови. България има нужда от развиване на икономиката си - от ускорено, догонващо развитие. След влизането в ЕС ние не успяхме да догоним дори централноевропейските държави, да не говорим за тези от Западна Европа. С тези темпове ние сме на дъното в ЕС. Трябва да се инвестира в младите хора и в условията за създаване на бизнес среда. В момента бизнес средата е толкова лоша, че ни нареждат сред някои държави в Африка.

- Кой да определи тези национални приоритети?

- Всички системни и нормални партии. В ДПС актуализирахме програмата си. И съвсем скоро ще я предложим на всички останали партии. Нека се съберем и заедно да определим приоритетите на държавата. И тогава да вървим на избори. Тези няколко стълба да бъдат определени преди провеждането на всякакви избори, за да може, който и да спечели, да ги изпълнява. И ние, дори в опозиция, да ги подкрепяме, защото сме участвали в изготвянето им.

- В духа на тази идея - как приемате призива на президента за единение?

- Ние говорим за тези приоритети още преди г-н Радев да бъде избран за президент. Аз се радвам, че сме чути отнякъде. Мисля, че много хора четат и внимателно анализират обръщенията на нашия почетен председател, и това ме радва.

- Каква ще бъде позицията на ДПС по бюджета - предстои гласуването му, а ГЕРБ и ОП имат разминавания по някои текстове?

- Ако някой е внесъл предложение, което си кореспондира с нашата програма, ще го подкрепим. Няма да изходим от конюнктурата и тяснопартийния интерес. Има неща, които няма как да позволим с лека ръка да бъдат премахнати, като плоския данък. Няма да позволим БСП и патриотите да съборят плоския данък, защото те работят в тази посока. Плоският данък все още е нужен на България.

- Т.е. ГЕРБ могат да разчитат на ваша подкрепа?

- За някои неща - да, за други - не. Загубиха ни доверието.

- За какво не могат да разчитат?

- Ще видите. Не искам да издавам стратегията ни. Предстоят интересен месец и интересни събития.

- Ваш ли ще бъде златният пръст за бюджета? Имате условия и ако те бъдат изпълнени, ще подкрепите ГЕРБ?

- В декларацията ни г-н Карадайъ каза: “Или си заминава Валери Симеонов, или цялото правителство.” Това не значи подкрепа на ГЕРБ за всичко.

- А възможно ли е, ако Борисов ви чуе и се раздели с патриотите, да остане правителство на малцинството до края на мандата?

- Те имаха тази опция веднага след избирането на 44-ото НС, но не се възползваха от нея. Въпреки че при добра програма, представена и одобрена от нас, щяха да имат комфорта да управляват сами. Те не се възползваха.

- Офертата ви към ГЕРБ актуална ли е все още?

- Офертата изтича.

- Говори се все пак за предсрочни избори догодина. Каква е според вас вероятността да се проведат такива едновременно с евровота или наесен с местния?

- Когато и да са, те са неизбежни. Чукат на вратата, независимо дали ние ще ги предизвикаме, или БСП. Конструкцията на правителството е такава, че то ще падне само, без някой да му помага. Виждате, че държавността вече я няма, в това правителство всеки се занимава със собственото си оцеляване и спасява своята кожа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Арх. Пламен Мирянов: За доброто човек трябва само да запали искрата. После хората с еднакви ценности и идеали се намират

Арх. Пламен Мирянов: За доброто човек трябва само да запали искрата. После хората с еднакви ценности и идеали се намират

Царят и царицата в началото на януари тази година в “Царска Бистрица”
СНИМКА: ДУШКО ДЕСПОТОВИЧ

Царят и царицата: Децата ни се шегуват, че сме издържали толкова години, защото сме различни

Проф. Огнян Герджиков

Огнян Герджиков: Промени в конституцията не трябва да се правят по хрумвания на някого

Асен Василев
Снимка: Румяна Тонева

Асен Василев: Пикът на инфлацията ще е до април, после се успокоява

Даниел Лорер: Три БГ компании могат да достигнат оценка по 1 млрд. долара до 3 г.

Даниел Лорер: Три БГ компании могат да достигнат оценка по 1 млрд. долара до 3 г.

Иван Стоянов, кмет на район "Източен" в Пловдив

Иван Стоянов: Искаме 120 000 лв., за да бутнем незаконни къщи в “Столипиново"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber