Патриотични приказки: Червената баретка трича лошия вълк

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7124214 Патриотични приказки: Червената баретка трича лошия вълк Патриотични приказки: Червената баретка трича лошия вълк www.24chasa.bg

Малкото момиченце охранявало всички в гората и те живеели щастливо, а тя – охолно

Имало някога едно малко сладко момиченце. То било малко, красиво и добро, защото било истинско българско детенце. Знаело наизуст „Аз съм българче“, не празнувало Хелоуин, а само националните празници, на които с гордост давало дежурства с калашник пред паметниците на героите. А тъй като българските герои са безчет, малкото момиченце стояло почти всяка седмица с автомат и червена баретка пред някоя статутя. Затова и всички го нарекли Червената баретка. Да не се бърка със Златко баретата.

Един ден майка му рекла: „Червена баретке, ето ти малко тиквеник и едно шише ракия. Занеси ги на баба си, защото тя е болна и немощна и трябва да се подкрепи. Ракията е за лекарство, а тиквеникът за храна. Върви и не се отбивай от пътя, защото съседската мафия ни има зъб и дебне в гората.“

Бабата живеела чак в гората, на половин час път от селото. И когато Червената баретка навлязла в гората, срещнал я Вълкът, който бил баш кръстникът на лошата мафия. Но Червената баретка никак не се изплашила.

— Добър ден, Червена баретке — рекъл той.

— Добър ден, Кумчо Вълчо.

— Къде си се запътила рано-рано, Червена баретке?

— У баба.

— Какво носиш в престилката?

— Тиквеник и ракия, двойно препечена. Тиквеникът е баба да си хапне, а ракията е за лекарство. От нея минава гърлобол, схванат врат и депресия.

— Къде живее баба ти, Червена баретке?

— На края на горичката, под трите дъба до лешака — рекла Червената баретка.

„Ах, как ще схрускам не само баретката ами и баба й и нашата мафия ще се възцари в гората“,— рекъл си на ум вълкът и хукнал към къщичката на бабата напряко през гората, докато баретката заобикаляла по пътечката и спирала да рецитира героични стихове пред всяко борче. Стигнал Вълкът до къщичката и похлопал на вратата:

- Кой е там?

— Аз съм, бабо, Червената баретка, нося ти тиквеник и ракия!

— Влизай бързо, аз вадя чашките, салатата вече е на масата! — викнала бабата. Влязъл и нагълтал бабата цяла. После облякъл нейни дрехи, сложил нейна домашна шапчица на главата си, мушнал се в леглото и дръпнал завесата пред него. Дошла Червената баретка, влязла в къшичката, отишла до леглото и дръпнала завесата. Бабата лежала с нахлупена шапчица и имала много чудноват вид.

— Ой, бабо, колко са ти големи ушите!

— Да те чувам по-лесно.

— Ой, бабо, колко са ти големи очите!

— Да те виждам по-лесно.

— Ой, бабо, колко са ти големи ръцете!

— Да те сграбча по-лесно.

— Ой, бабо, колко е голяма устата ти!

— Да те изям по-лесно.

Още не издумал всичко, скочил вълкът изведнъж от леглото и аха да нагълта клетата Червена баретка, но тя извадила любимия си калашник от кошничката и фраснала с него Вълка по главата. После извадила баба си от корема му и двете вързали бандита за простора на двора, изтричали го едно хубаво и ударили едно хорце от радост. Дошли и съседите, снимали тричането, пекли кебапчета, всички се черпели с ракийката и пели песни за български герои. Червената баретка им събрала после пари за охрана, накарала ги да нарисуват по къщичките си червена баретка в знак на това, че малкото момиченце вече ги охранява и заживели щастливо и охолно. Тоест те щастливо, а Червената баретка охолно. Тричали си от време на време вълците от гората, Баретката им станала кметица и областна началничка, никой не смеел да ги притеснява вече, а за страшната Червена баретка се чуло даже и в околните гори.

Някои разказват, че преди да стане Червената баретка, малкото момиченце било най-обикновено селянче. Но дошъл 9-ти септември и тя се похвалила, че е ходила в гората и е тричало вълк. Затова и я направили Червена баретка, дали й къщичка - на нея и на баба й, и всяка година ходели чак до морето в почивната стания на Червените баретки, където си изкарвали славно на сметката на останалите животни в гората. Това продължило чаааак до 10 ноември, когато Червената баретка купила почивната станция и цялата гора и пренаписала всички приказки, така че тя винаги да е добрата героиня. Дали това е така или не е, ще ви разкажем другият път.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Лидери като Орбан печелят от мащабна социална политика

В България сякаш няма никой, който да е заинтересуван да сподели една от основните причини за дългосрочния успех на “дяснопопулистки” лидери като Орбан в Унгария и Качински в Полша. Тя е мащабната и успешна социална политика на тези лидери и техните правителства. Можем да имаме редица резерви към други аспекти на официалната политика на Будапеща

Вотът в Истанбул: този ден ще влезе в историята

Победата на Имамоглу не възвестява края на Ердоган. Човек като него не се предава лесно Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели изборите в Истанбул с цели 9%, при това на фона на още по-висока избирателна активност, отколкото на първия вот през март. Затова е вън от съмнение, че 23 юни 2019 г. ще влезе в учебниците по история.

Как София не стана Меката на всички изкуства

Звъни ми оня ден пак Джордж. Клуни, не Сорос. Вика: „Идвам, ма не за мусака, ами на шопинг. Ще ме водиш по галериите в София да си напазаря малко Микеланджело.“ Викам: „Джорджи, май суитхарт, нямаме у нас Микеланджело. Засега поне нямаме. Още само малко модернисти и тук-там авангард продават, ма за сметка на това много изгодно вървят.

Нася Кралевска: Искаме истината! Автори с русофилски убеждения пишат учебници за комунистическия режим

Журналистката Нася Кралевска изпрати своята гражданска позиция, публикувана в desebg.com, относно скандала с опита да се прикриват факти и събития за комунистическия режим в някои от новите учебници по история за 10 клас. Ето какво пише в нея: "Извънредно трудно и едновременно лесно е да се пише за същността на комунистическия режим в България и

Ръководната длъжност в Брюксел за 5 години: добра заплата и натоварен график

Той пилотира изпълнителната власт на ЕС, ръководи екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-големите световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и вчера на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за него.

Раздвоението на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Как да се отървем от тъщата и да отидем на почивка без пари

Подарете на маминка бански, тип-палатка и полицията сама ще я вземе Училището най-сетне приключи и е време за летен отдих. Това е най-неприятното време в годината – трябва да спреш да изкарваш пари за десетина дни и да се заемеш само с харченето им. Умните хора знаят обаче, че всяко предизвикателство крие и нови шансове.

Борис Джонсън ги е лъгал както никой друг. Пак ли ще му повярват?

Борис Джонсън иска да стане премиер. И прави това, което умее най-добре - да обещава светло бъдеще. Нима британците отново ще му повярват, макар че ги е лъгал както никой друг? Бил е на фризьор и е свалил някой и друг килограм. Пред обществеността в Лондон Борис Джонсън се показа в нова светлина - не само външно.

Къде сгрешиха службите

Службите не трябваше да огласяват случая с момчето от Пловдив. Категоричен съм, че това беше грешка. Първо, като огласиш такъв факт, при положение че нямаш някаква добавена стойност - не предупреждаваш някого, не изясняваш нещо, ти всъщност разкриваш някакъв инструментариум на службите. В случая нищо особено не разкриват.

Журналисти: Нарушен е пряко законът за детето (Обзор)

Д Е К Л А Р А Ц И Я срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация 1. Смятаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия “Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година,

Защо “24 часа” никога няма да съобщи името на ученика въпреки сериозните факти за готвен тероризъм

Макар че ни е известно още от събота Това бе първият подобен случай в България. И като такъв бе тест - за службите, за обществото и за медиите “24 часа” няма да съобщи никога името на ученика от Пловдив, задържан заради радикален ислям. Известните ни до момента факти сочат, че подготовката за терористичен акт е била сериозна.

Войни на "Позитано" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber