Коментар на седмицата №3: Защо трусът в България е неизбежен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7112503 Коментар на седмицата №3: Защо трусът в България е неизбежен Коментар на седмицата №3: Защо трусът в България е неизбежен www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 95 664 прочитания.

Пак златен медал на европейското по неравенство и бедност, а тук – мъдри дискусии

В последния месец бяхме свидетели на два високи форума на тема неравенството и бедността в България – единия под егидата на президента Радев, а другия – по случай десетгодишнината от въвеждането на плоския данък под егидата на КНСБ.

Тези високи форуми по най-болния проблем на България бяха слабо отразени от медиите и очевидно няма да имат никакви политически последици. Изобщо вярата, че щом умните глави обсъдят коя е най-правилната държавна политика, то тя скоро ще стане факт, е чиста утопия. Какво ще стане, не зависи нито от умните глави, нито от интересите на населението, а от апетита на елита, т.е. от олигархията. Ето

7 съдбоносни факта

за Бългаия,

които са лесно достъпни за прогресивната общественост и за уважаемия министър в частност:

- България е държавата с най-високо неравенство в ЕС. Коефициентът “Джини”, който измерва неравенството през 2017 г. достигна рекордната за Европа стойност от 40,2. Първи пробиваме летвата 40. Средното за ЕС е 30,3, а за най-заможната от бившите соцдържави - Чехия, е едва 24,5.

- България е най-бедната държава в ЕС. И не настига, а изостава.

- България е страната с най-нисък данък върху корпоративната печалба и високите доходи.

- България е единствената държава в ЕС без необлагаем минимален доход.

- България е най-бавно развиващата се от т. нар. нови демокрации в ЕС. В последната година се хвалим с висок ръст на БВП, около 3,5, но в съседна Румъния надхвърли 7.

- Само в България няма диференцирани ДДС ставки, които помагат на по-бедните.

- И накрая, България е страната с най-катастрофална демография в Европа. Ние просто изчезваме.

Ето защо България е държавата, в която неравенството расте най-бързо. В сравнение с 90-те години то е нараснало с над 15 пункта, а само през 2017 г. – с 2,5. В Европа като цяло то стои на едно място и дори леко намалява. Неравенството намалява в Естония, Ирландия, Хърватия, Гърция. А у нас расте скокообразно. Защо?

Тези безспорни факти са органично свързани, те взаимно се причиняват и усилват. Данъчната система на България генерира неравенство, а то затваря елита в херметизирана камера, за която и бронебойни патрони няма открити.

Вече дори неолибералните институции като МВФ и СБ съветват България да въведе прогресивно облагане, но тук елитът трън си вади и прави кръгли маси. Затова политиката на неравенството ще си остане и ще продължи да се задълбочава. Навсякъде по света богатите елити разполагат с 50-80 на сто от реалната власт, но в България е 100 на сто.

У нас цялото управление е в ръцете на олигархичния консенсус – управлява тази партия, която успее да постигне най-добрия баланс между интересите на различните кланове. СДС изпадна от тази игра просто защото се ограничи до тесен кръг “свои” и новосъздадени олигарси, с което ощети поне 70 на сто от икономическия елит. БСП и ДПС заедно обединиха близо 50 на сто от олигарсите, а ГЕРБ стигна до 80 на сто и в това е тайната на неговата устойчивост. Ако го свие до 50-60 на сто, става опасно.

Мнението на населението в момента няма никакво значение за държавните политики. Това се доказва най-ярко от съдбата на референдума през 2016 г. При над 50 процента избирателна активност 72 на сто от българите поискаха мажоритарен вот - и какво от това? Във всяка друга европейска държава волята на референдума щеше да е закон. Българската олигархдемокрация изобщо не реагира. Е, как искате да реагира на някакви си мъдри форуми?

Ето защо всички нови данъчни политики облагат масовото потребление, с което неравенството се задълбочава. Например вдигат се данъците за старите автомобили. Кой кара стари коли? Създава се допълнителна здравна такса, за да зарадва частните осигурители. Данък “гражданска отговорност” се удвоява. Мазутът за отопление вече се облага като автомобилната нафта. И така нататък, и така нататък. България е пак единствената в Европа държава, в която няма диференцирано ДДС, за да бъдат по-евтини хлябът, сиренето, книгите. Няма и данък върху високите наследства. Защо? Ами защото властта е херметизирана. Нейната мембрана пуска само още по-десни идеи.

Една от причините за тази херметизация е в спецификата на българския преход. Полската “Солидарност” се разпадна на различни партии просто защото първоначално тя бе профсъюз, а после всенародно движение на недоволните от властта, тоест характерът й беше ляв и нямаше как да поеме функцията на дясна партия. Камо ли да прави шокова терапия. Затова в Полша управляват десните, но има истински лява опозиция, а коефициентът “Джини” е едва 29.

В България СДС не възникна от профсъюз. Недоволните от властта и нейните привилегии по принцип би трябвало да са леви. Но СДС се бетонира като ултрадясна партия на недоволните и реформаторска партия на консерваторите – два пъти дървено желязо. И стана нещо като отбора на Ямайка по бобслей.

За БСП да не говорим – тя

се оказа по-дясна и от Пиночет

Така България заприлича на панталон, на който всички джобове са само по десния крачол, а левият е отпран в суматохата на прехода.

Разбира се, представителната демокрация не е единственият канал, по който народните интереси стигат до политиката. Други такива канали са профсъюзите и т. нар. гражданско общество, което ще рече различните фондации, НП0-та и други подобни грантоедни общности. За профсъюзите е ясно – те са слаби, разчитат на властта и не са в състояние да прокарват интересите на наемния труд. На конференцията през септември шефът на КНСБ дори се отказа от старото искане за прогресивен данък и се обяви за данъчна оптимизация.

Помислете си какъв абсурд е това – България е държавата с най-високо неравенство в Европа, а КНСБ не ще прогресивен данък! Това е все едно рибата да не иска вода, птицата да не иска въздух и небе, а олигарх да не иска да бетонира дюните.

България е най-болният човек на Европа, а иска най-слабото лекарство. Идеите на повечето участници в тези форуми се свеждат до някакво много внимателно и умерено въвеждане на необлагаемия минимум, и то така, че да засяга само хората с минималните заплати. Математически това е абсурдно, но “експертите” си го харесват.

Що се отнася до другия канал за влияние върху политиката – т. нар. гражданско общество, то в своето огромно мнозинство бе създадено с грантове отвън и изповядва ултрадесни идеи. Както се изрази един виден деятел първо на ИПИ, а после и на “Отворено общество”: “Да оставим повече пари на бедните, е все едно да ги хвърлим в тоалетната.” Забравете.

Затова пак повтарям, че нещата няма как да се оправят, ако първо не се влошат. Единственото, което може да промени държавната политика, е мощен обществен трус, много по-мощен, отколкото през 1990 и 1997 г. И това рано или късно ще се случи, но не и през тази седмица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Да сме живи и здрави, млади и слаби!

Течът от НАП ни дава толкова нови шансове, #стигастемрънкали Като се затвори една врата, ще се отвори друга пред теб! Татко винаги така ме е успокоявал при разни беди житейски. И да ви кажа – прав се оказа. Сигурно и на министър Горанов татко му е бил толкова мъдър. Ето сега, при проблема с изтичането на данните на почти всички граждани на

Хак да ни е, имбецили!

През седмицата разбрахме, че сме станали жертва на най-голямата хакерска атака в историята. Практически е засегнат всеки един пълнолетен българин. Вижте видеозавещанието на седмицата от Виктор

Питат ли ме дей зората - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Въшката на челото

Учете смисъла на българските думи, защото да не владееш родния си език, освен позорно е и опасно Винаги съм смятал, че да изпъстряш речта си с банални английски думички, е като въшка на челото. Колкото и умни неща да казваш, ако пускаш лафове като “малко съпорт от моите приятели” или “има пойнт в този ивент”,

Коментар на седмицата №3: Учени: “Възродителен процес” и “голямата екскурзия” са тоталитарни и обидни понятия

Те са цинични изрази на комунистическия режим в България, защото става дума за безмилостно етническо претопяване и прочистване, съпроводени с кървави разправи с всяка съпротива “Въпреки изминалите 30 години от принудителното изселване на турците от България темата е трудна, парлива, има политическа натовареност и много често политиците я

Красен Станчев: България има забележителни успехи в опазването на природата

Покрай възхитата от едно изследване, което показвало, че 1 трлн новозасадени дървета щели да "спасят" Земята, не е лошо да се знаят две неща: 1. Една голяма звезда в центъра на Слънчевата система има не съвсем забелязана роля в температурите тук; 2. В ЕС- сравнителен план България е единствената страна със съществено разраснал се горски фонд -

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Песомразката Корнелия - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Трите предимства на госпожа Урсула фон дер Лайен

След дълги кандърми европейските лидери най-сетне се споразумяха и избраха новия лидер на ЕС. Това е германката Урсула фон дер Лайен. Тя е известна с три неща. Първо, името й е по-лесно от това на Анегрет Крамп-Каренбауер. Второ, има седем деца. И трето, досега беше военен министър. Самите германци нямат нищо против да аутсорснат Урсула в Брюксел.

Радост и братско в Христа общение в Киев

Ние, представителите на поместните православни църкви, бяхме осрещнати много сърдечно, по братски Православните християни в Украйна посрещат митрополит Гавриил. По молба на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия синод на БПЦ бях с

Виновни са не кучетата, а стопаните им - идиоти

Животинската агресия няма да бъде озаптена с глоби от 300 лв. за разхождане на куче над 5 кг без повод в града Кучемразците са хора, които не обичат дори себеподобните си. Те си изкарват комплексите върху нещастните животинки, тъй като иначе са страхливи и срещу човек не могат да се изправят. Но по-големи комплексари са онези идиоти,

Ако спазвате законите, изядени няма да има

Кучелюбите са креслива общност, която смята всяко ограничение за нарушение на гражданските им права Пиша за кучешкия проблем от над 20 години. Толкова отдавна, че по онова време нямаше фейсбук. Като написах първата си статия и на другия ден отидох на работа, телефонът звънеше неистово. Вдигнах, а отсреща един глас попита: “Ей, боклук,

Не, искането за истината за комунизма в учебниците не е цензура

Как те да създават общност,ако в различни училища иградове се учат 5 различни,често противоречащи сиистината за историята? През изтеклата седмица тече много разгорещена размяна на мнения за начина, по който комунизмът трябва да бъде представен в учебниците по история.Чуха се остри и аргументирани упреци към някои от предлаганите учебници.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber