Д-р Петър Цанков: България трябва да следва модела на Швейцария, Израел, САЩ при високите технологии

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7101052 Д-р Петър Цанков: България трябва да следва модела на Швейцария, Израел, САЩ при високите технологии Д-р Петър Цанков: България трябва да следва модела на Швейцария, Израел, САЩ при високите технологии www.24chasa.bg

Разработихме системата Securify,която показва пробивите в блокчейн технологиите, казва новият носител на наградата „Джон Атанасов”

Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда "Джон Атанасов" - 2018, която се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки, със значими постижения в световен мащаб. Държавният глава Румен Радев му я връчи на 4 октомври (интервюто е правено ден по-късно). 34-годишният Петър Цанков е изследовател по компютърни науки в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich), като целта на неговата работата е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи. Основният му проект в момента е автоматична проверка на сигурността на умни договори за блокчейн. В тази насока, той създава Securify, първата система за цялостна проверка на сигурността на умни договори. Основното предизвикателство за изпълнението на такава проверка е изключително големият брой транзакции, които един хакер би могъл да използва като атака. Практичната приложимост на този проект води до масово използване на системата Securify, която до момента е сканирала над 19 000 умни договора и е намерила над 400 000 проблеми със сигурността, и до основаването на ChainSecurity, стартъп който създава интелигентни продукти за защита на умни договори и блокчейн системи.

- Честито за наградата, г-н Цанков. Моля, представете се с няколко думи.

- Работя като изследовател в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Също така съм съосновател на ChainSecurity, стартъп в който разработваме продукти за защита на блокчейн приложения. Целта на моята изследователска работа е както развиването на фундаментални методи така и тяхното приложение към актуални проблеми в практиката. В момента, такива проблеми са сигурността на блокчейн системите и безопасността на изкуствения интелект.

 

- Какви са проблемите в тези сфери?

 

- Проблемът със сигурността на блокчейн системите идва от това, че става въпрос за технология, която управлява големи суми криптовалути. В момента буквално милиарди долари се управляват от така наречените крипто договори, наричани още „умни” договори. Това са нов вид дигитални договори които се изпълняват чрез блокчейн системите абсолютно автоматично - без посредник. Идеята на тези системи е да са по-ефективни. Например при застраховането – вместо да се обърнем към застрахователна агенция, може да използваме умен блокчейн договор, който описва условията на дадена застраховка. Чрез този умен договор, хората могат да депозират без посредник криптовалута като в замяна – ако има застрахователно събитие – получават обезщетението си абсолютно автоматично.

 

- Звучи много удобно. Какви са проблемите обаче?

- Проблемът е, че ако има пробив в сигурността на умния договор, който управлява всички тези пари, то тогава хакер може да ги открадне. Например, ако хакер открадне парите депозирани в умен договор за застраховка, тогава договора няма да успее да изплати обезщетения на тези на които им се полагат. Подобен тип атаки се случиха на няколко пъти миналата година – около 300 млн. долара бяха откраднати от хакери.

 

- Как се случва това на практика?

- Хакерът намира “дупка” в правилата описани в даден умен договор. След това, хакерът изпраща транзакция към него която се възползва от този проблем за да прехвърли парите притежавани от уязвимия умен договор на своя сметка. Интересно е, че транзакцията на хакера всъщност следва правилата описани в договора. Тоест той не променя неговите правила, а се възползва от проблем в тях който е останал незабелязан.

 

- Какво е решението, което вие предлагате за проблема?

 

- Ние разработихме система наречена Securify, която проверява даден умен договор и показва къде са възможните пробиви при него. Например ако договорът позволява всеки един потребител да източи неговите парите, Securify засича този възможен пробив и предупреждава за него. След като разработихме тази технология, на нейна база основахме стартъп който предлага услуги и продукти за сигурност в сферата на блокчейн.

 

- В този стартъп работите с още един българин, проф. Мартин Вечев, който също е базиран в швейцарския университет и също е лауреат на наградата „Джон Атанасов” – през 2009 г., с който „24 часа” направи интервю през юни тази година.

 

- Така е, работим заедно с проф. Мартин Вечев, а третият партньор в стартъпа е германец, Хуберт Рицдорф, който е с докторска степен от ETH в сферата на сигурността. Стартъпът се казва ChainSecurity и вчера чествахме една година от основаването му, което съвпадна с връчването на наградата „Джон Атанасов”.

 

- Как решихте да се занимавате с тези технологии?

 

- Като ученик и студент нямах стремеж да се занимавам с изследователска дейност, а по-скоро със софтуерно инженерство. През последната си година като бакалавър в Georgia Tech в Щатите обаче, реших да взема кредити като работя по научен проект в сферата на автоматично намиране на софтуерни грешки. Този тип работа много ми хареса и реших да завърша докторантура в Швейцария, като исках да задълбая повече в сферата на автоматична защита на софтуерни системи. С това продължавам да се занимавам и до днес, защото този тип работа е интересен, а също така и важен тъй като решава актуални проблеми.

 

- Проф. Мартин Вечев ли ви повлия за избора на швейцарския университет?

 

- Всъщност аз вече бях записал докторантура в университета, когато той се премести тук. Но изборът на ETH Цюрих за хора които искат да се занимават с наука и иновации не е никак странен. Това е един от най-добрите университети в света и хората които се занимават с наука в Швейцария са силно ценени което и привлича много силни учени от цял свят.

 

- И очевидно все повече българи?

 

- Да, има хора от България които вече се събрахме тук, четирима от лауреатите на наградата Джон Атанасов работят в Швейцария, като трима сме свързани по някакъв начин с ETH Цюрих. Университетът привлича много хора, които се занимават както с практичната така и с по-фундаменталната част на информатиката. Този баланс е много важен и е добре постигнат в Швейцария. Аз много ще се радвам ако подобна взаимовръзка се развие и в България.

 

- Как да стане това и в България – говорих си по тази тема и с проф. Вечев, който има идеи и работи в тази посока. Какво мислите вие?

 

- Трябва да погледнем опита на държавите които вече са успели да го направят – Швейцария, Израел, САЩ и други. И да се взаимства работещ модел и адаптира, не е необходимо да се измисля нещо съвсем ново. Естествено, трябва да се инвестира сериозно, заплатите на учените да бъдат високи, за да стане тази професия силно търсена, престижна и конкурентна.

 

Тези инвестиции се възвръщат многократно тъй като те създадат основата на бъдещите високотехнологични стартъпи и фирми в страната. Важно е учените които стартират този процес да могат да както да създават научни резултати на топ ниво които конкурират най-големите университети в света, така и да правят връзка с практиката и бизнеса. Смятам че това е също и наша отговорност, ние които работим в тези среди – понеже България ни е дала много, включително награди като „Джон Атанасов”, ние трябва да се върнем тук и да предадем този опит на младите в родината си. Така ще можем да допринесем тези успешни модели и резултати да се внедрят тук в България. В дългосрочен план, голяма полза от това ще има както образованието така и бизнеса.

 

- Готова ли българската държава да подкрепи тези млади хора и технологичния сектор, за да стане той като в Израел например?

- Говорих с президента Радев по този въпрос в деня на награждаването ми. Всъщност речта му още преди това беше точно в тази посока – за засилване на образованието в университетите и научните центрове. Президентът ми каза че има програми в тази посока и днес допълнително ми се обади по телефона за да дискутираме темата. Ще продължим този разговор, за да конкретизираме как българите, които се занимават с наука по цял свят биха могли да подпомогнат с тези инициативи в България. Важно е да се направи нещо реално. Много хора искат засилване на иновациите и нови научни центрове тъй като е ясно, че това ще бъде полезно за страната, но това изисква конкретни действия и определени хора.

 

- С какво ще се занимавате в занапред?

 

- Моята цел е да продължавам да развивам фундаментални методи за автоматична защита и техните приложения в сферите на изкуствения интелект, блокчейн сигурността, компютърните мрежи, и други. Интересно е, че основните технологии които се прилагат в тези привидно различни сфери са доста сходни. Това е едно от основните предимства на изучаването на фундаментални методи, те позволяват прилагането на добре развити и успешни техники в нови актуални сфери. Сигурен съм, че в близките 1-2 години ще се появят нов тип проблеми, в нови сфери, и това ще ме подтикне да работя по тях.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber