Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7095779 Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа www.24chasa.bg

С премиера Бойко Борисов сме приятели от много време и поддържаме близки отношения

България инвестира много в защитата на eвропейските граници и има право да поиска солидарност от европейските си партньори

Не съм съгласен, че трябва да попълваме липсата на работна ръка с мигранти, дошли от страни извън Европа

Предпочитам да имаме единно европейско време, с много малки изключения. Аз лично харесвам повече лятното

С лидера на групата на ЕНП в Европейския парламент и кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Вебер, премиерът Бойко Борисов направи изявление след разкритото убийство на журналистката Виктория Маринова. И даде да се разбере, че е обиден от туитовете на шефовете в Европейската народна партия (ЕНП), в които сте допуснали, че в България журналисти може да бъдат убивани заради разследванията, които правят. Вие също написахте в туитър, че сте шокиран от бруталното убийство на български журналист - третия убит в ЕС за 1 г. А българските власти в сътрудничество с германските си колеги разкриха, че убийството е криминално и непланирано. Какво ще кажете на г-н Борисов, когато постави пред вас въпроса за изявленията ви по темата?

- С премиера Борисов се познаваме много добре, приятели сме от много време и поддържаме близки отношения. Много уважавам работата му и неговия категоричен проевропейски подход. Приветствам незабавната и решителна реакция на българските власти и бързото напредване в разследването. Това е голям успех. Първите резултати в разследването освен това са плод на доброто сътрудничество между българските и германските полицейски сили. Това е доказателство колко важно е европейското сътрудничество и в разследването на престъпления. Имам пълно доверие в българските власти и нямам никакво съмнение, че те ще направят всичко необходимо, за да осветят обстоятелствата, при които журналистката е била брутално убита. Те имат нашата пълна подкрепа.

Всеки случай е различен. България не трябва да бъде заклеймявана чрез сравняване с други държави - това би било изключително несправедливо.

- На заседанието на Европарламента в Страсбург през септември, веднага след последната годишна реч за състоянието на ЕС на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, призовахте за бързо членство на България в Шенген. Правилно ли разбрах, че обяснявате забавянето на приемането ни с факта, че сме обвързани с Румъния?

- И аз като председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер смятам, че България е готова да се присъедини към Шенген. Сега въпросът е как да се стигне до единодушие в съвета. Това означава да отговорим на резервите и да покажем, че България ги е преодоляла. Действията на българските власти в защитата на външните ни граници са впечатляващи. Убедих се лично при посещението ми на граничния пункт Малко Търново в края на август. Бях много впечатлен от компетентността и всеотдайността на граничните сили, с които се срещнах на Черно море, и на тези на информационния център, които посетих с вътрешния министър Валентин Радев.

Не подкрепям България да е в пакет с Румъния. Решенията за двете страни трябва да се вземат независимо едно от друго. Изцяло подкрепям премиера Бойко Борисов и съм убеден, че ще постигнем положителен резултат по този въпрос.

- Каква е вашата оптимистична, реалистична и песимистична прогноза за дата, на която България ще бъде приета? Ако вие станете председател на Европейската комисия догодина, ще убеждавате ли държавите, които остават с резерви към София?

- Вярвам, че всички държави трябва да бъдат съдени по едни и същи стандарти. Европа не трябва да се превръща в място, където има първа и втора ръка европейци. Противопоставям се категорично на тази идея. Моята основна мисия е да строя мостове между отделните части на Европа. Трябва да запазим съюза обединен. Ако продължим да говорим, вярвам, че накрая ще успеем в тази мисия.

- Как отговаряте на обвиненията, че Европейската народна партия (ЕНП) е предала Орбан? За първи път ЕП призова Съвета на ЕС да накаже държава членка. Каква реакция очаквате от Орбан, който вече каза на ЕП, че удря шамар не на него, а на Унгария - страната, проливала кръв за демокрацията?

- Никой не е предал Виктор Орбан. Ние с години го защитаваме от атаките, които се сипят към него отляво. Ние се съгласяваме с него по много въпроси, например когато Унгария се обяви срещу общото решение на ЕС по мигрантската криза (за приемането на квоти от всяка държава членка - б.а.).

Лично аз съм агитирал в кампанията в Унгария за ФИДЕС (партията на Орбан - б.а.)! Но ролята на закона и на фундаменталните ценности не подлежат на обсъждане, защото те са основата, върху която е построен общият ни дом. Ако те са застрашени, тогава всичко е под заплаха, включително вътрешният пазар и европейският бюджет. Както вече казах, твърдо вярвам, че Европа подкрепя диалога и намирането на компромис. С часове обсъждахме с Орбан притесненията си, но, за жалост, той не прояви готовност да направи стъпка в нашата посока. Гласувах да се задейства член 7 (от договора за ЕС, с който се наказва страната - б.а.) срещу Унгария, защото това дава тласък диалогът да се възобнови.

- Очаквате ли той да напусне ЕНП?

- Дискусията за Унгария не е партийно-политически въпрос. Нужно е унгарското правителство да направи стъпка напред по отношение на закона за неправителствените организации (НПО) и по въпроса за Централноевропейския университет. НПО играят важна роля в нашите общества днес и те трябва да могат да вършат работата си. Що се отнася до Централноевропейския университет, академичната свобода е фундаментално право.

- След изслушването в ЕП попитах Орбан дали смята, че ЕНП ще спечели изборите през май 2019 г., и той ми отговори, че не е сигурен. Притеснявате ли се, че ЕНП може да ги загуби?

- Аз съм убеден, че ние имаме силно послание за следващите избори.

Ако искаш да

се бориш с

незаконната

миграция, да

водиш битка с

ислямския

тероризъм и

да подкрепяш

малките и

средните

предприятия в ЕС на външните пазари, трябва да гласуваш за ЕНП. Ако искаш да си част от силна, уверена в себе си Европа, която те защитава насред глобализма, трябва да гласуваш за ЕНП. Нашето послание е позитивно. Ние можем да се гордеем, че ЕНП е подкрепяна много силно от партии членки като ГЕРБ, което ще е решаващо за успеха на ЕНП на европейските избори.

- Председателят Юнкер постави акцент върху нещата, които трябва да се направят бързо до европейските избори. Кога ще се отмени смяната на часовото време? Юнкер каза, че очаква ЕП и съветът да подкрепят виждането на Европейската комисия всяка страна да получи свободата да избере дали да остане завинаги на зимно, или на лятно време, с оглед и на решенията за вътрешния ни пазар. Кога ще стане това? И кое от двете предпочитате и очаквате за вашата родина Германия?

- Радвам се, че толкова много европейски граждани участваха в онлайн допитването. Лично аз харесвам лятното време и щях да гласувам точно като мнозинството граждани, които изразиха предпочитание. Предложението на ЕК е много амбициозно. Моето предпочитание е да имаме единно европейско време с възможно най-малко изключения. Ще е много хубаво, ако държавите намерят еднакво решение със съседите си, за да се избегнат технически проблеми в ежедневната работа на европейските фирми в рамките на единния пазар!

- Председателят Юнкер обяви повече финансиране за граничната сигурност - общата стойност за мореднизацията на европейската гранична и крайбрежна охрана възлиза на 1,2 млрд. евро за периода 2019-2020 г. За следващия бюджетен период - 2021-2027 г., предложението е да се разпределят 11,3 млрд. евро. Достатъчни ли са тези пари, за да се чувстваме сигурни?

- Основният въпрос е какво всъщност правим с тези пари. Трябва да инвестираме в добре обучени гранични охранители, в стриктен контрол на сушата и морето и в гранична ограда. Ето защо групата на ЕНП настоя за 10 000 допълнителни служители на Фронтекс. Наложително е Европа да си върне контрола върху това кой влиза на нашия континент и кой излиза от него.

Ако не можем да осигурим външната си граница, вътрешните граници не могат да останат отворени. България инвестира много в защитата на нашите общи европейски граници и има право да поиска солидарност от европейските си партньори.

- От речта на Юнкер стана ясно, че Европа ще разчита на легалните мигранти като работна ръка. Как различавате добрите от лошите мигранти? Къде минава компромисът, в който трябва да се срещнат опонентите и защитниците на мигрантите?

- Не съм съгласен, че трябва да търсим мигранти извън Европа, за да компенсираме дефицитите на нашия пазар на труда. Първо предпочитаме да търсим хора от Европа. Спомнете си за високите нива на младежката безработица в много страни. Трябва да дадем работа на младите българи, на младите италианци и на младите португалци, преди да потърсим работна ръка някъде навън.

- В последната реч на Юнкер за състоянието на съюза прозвуча решително старт на курс за укрепване на еврото. Кога ще приеме България единната валута? Какво съветвате приятеля си Бойко Борисов по този въпрос?

- Приемането на еврото е много голямо решение - не само за вас, но и за останалите членове на еврозоната. Въпросът е на доверие, ето защо спазването на правилата е от решаващо значение. Вярвам, че българското правителство е показало решителност да успее в тази цел и че ще укрепи силата на еврозоната. Еврото е нашата застраховка “Живот” в глобализирания свят.

- Какви ще са вашите приоритети като председател на Европейската комисия в тези трудни времена?

- Искам да затворя процепа между Европа и нейните граждани. Европа трябва да облагодетелства не само своя елит, но всички хора и всички страни. Искам да направя Европа наистина демократична. Ще се боря за изграждането на истинска европейска парламентарна демокрация, за да сме сигурни, че Европа е в ръцете на политици, избрани от хората, а не на бюрократите. Ще се боря срещу схващането, че някои големи страни членки имат повече права от малките. Ако искаме да си върнем доверието на гражданите, ЕС трябва да е справедлив и трябва да допринесе за борбата с нелегалната миграция, с тероризма и за подкрепата за нашите малки и средни предприятия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Росен Иванов: 50% от нарушенията на болниците са свързани с качеството на лечение

Очакваме наши специалисти да заминат за Виена за следващия етап от обучението им за трансплантации на бял дроб, обясни директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" - Г-н Иванов, вече над 2 месеца функционира изцяло новата агенция “Медицински надзор”. Тя обединява функциите на агенциите за одит и по трансплантации.

Кирил Добрев: Нинова отдавна искаше лидерството й да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Някои от менторите в БСП ги слушаме вече 30 г. - те се появяват, когато има пожар, но никога, когато трябва да се гаси Нямам никакво съмнение, че оттеглянето на оставката на Нинова беше най-разумното за нашите членове, макар да не се разбира отвън Изненадват ме по-старите апаратчици,

Десислава Танева: Опитват измами със субсидии за лук, моркови и чесън, ще ги спрем

Нова наредба ще каже какво е кренвирш по БДС и какво е екстра качество в месните продукти До края на юни ще завършат проверките на всичките 288 къщи за гости Това е постоянна битка - от една страна, са бенефициентите, които нямат това качество, но искат да бъдат такива, от друга страна - държавата И ловците, и хората, които отглеждат в т.нар.

Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост - Г-н Живков,

Атанас Добрев: Колкото по-бързо се развие 5G, толкова по-бързо ще се ускори растежът и ще се вдигнат заплатите

Смятаме, че мобилната телевизия е удобна и полезна за  хората, и се опитваме да я превърнем в масова услуга, казва  главният изпълнителен директор на “Виваком” Още акценти Средното потребление на интернет ще се увеличи 10 пъти до 5-7 години Оптимистичният вариант показва, че новото поколение услуги може да ги има в България до не повече от 3-4 г.

Доц. д-р Георги Н.Николов: Гибелта на Гоце Делчев е на 4 май - това е датата за общо честване

Ако не се правят компромиси от македонска страна, нищо в работата на комисията няма да потръгне Българските учени тръгват от историческите извори, македонските следва идеологически съображения Македонците смятат Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев за свои герои. Съхранените до днес техни писма и документи обаче са написани на литературен

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Бойко Атанасов: Ще заложим на превантивен контрол, а не на реакции в кризисни ситуации

Лоши бизнес практики ще се пресичат още в началото, казва новият председател на Комисията за финансов надзор Още акценти: Като финансов регулатор ще бъдем предсказуеми за тези, които спазват законите, и непредсказуеми за склонните съзнателно да ги нарушават След фалита на "Олимпик" променихме правила и изисквания,

Дракула е с български корени, продължава държавническата традиция на Асеневци

В психологически план ние с румънците сме много близки, кадват преподавателите във ВТУ - Господа историци, защо твърдите, че Дракула е българин? Доц. Николай Кънев: Всъщност ние твърдим, че родът, от който произхожда Дракула, е с български корен. Това е династията, която създава Влашкото княжество в началото на XIV в.

Юрий Асланов: Когато е заплашено идейното оцеляване на БСП, тя няма да се замисли да жертва дори лидера си

Ето акценти от интервюто със социолога и член на Националния съвет на БСП: Атаката за унищожаване на партията върви по много линии, а при Нинова пробиха лесно - невежа е в идеологическо отношение и не разбира какво говори ГЕРБ спечели тези избори благодарение на БСП Отказахме се от разговора за бъдещето и за Европа и отстъпихме терен на Борисов

Пламен Русев: 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София

е въздействието на “Уебит” върху икономиката на София От институции като логистика получихме страшно много помощ от всички. С министъра на образованието направихме съвместно най-голямото събитие, което вдъхновява децата за бъдещето - 3000 деца от България, най-умните, цветът на нацията, бяха избрани от министерството,

Владимир Губарев: Мислите, че “Чернобил” е приключил? Нищо подобно, радиацията се качва

Филмът за аварията не разкрива мащаба на катастрофата, казва руски журналист очевидец Владимир Губарев е руски журналист, драматург и писател. Като научен редактор във в. “Правда” пръв от пресата пристига в авариралата АЕЦ “Чернобил” 4 дни след катастрофата на 26 април 1986 г. Покрай работата си има контакт с политическата върхушка на СССР и

Сергей Цветарски: Демографският проблем на страната е обезлюдяването, не толкова смъртността

Дълголетието в Кърджали е чисто аритметичен феномен, казва председателят на Националния статистически институт  В градовете се живее по-дълго, отколкото в селата, заради медицинското обслужване - Господин Цветарски, от последните демографски данни на НСИ излиза, че в София и Кърджали хората живеят най-дълго - средната продължителност на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber