Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7095779 Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа www.24chasa.bg

С премиера Бойко Борисов сме приятели от много време и поддържаме близки отношения

България инвестира много в защитата на eвропейските граници и има право да поиска солидарност от европейските си партньори

Не съм съгласен, че трябва да попълваме липсата на работна ръка с мигранти, дошли от страни извън Европа

Предпочитам да имаме единно европейско време, с много малки изключения. Аз лично харесвам повече лятното

С лидера на групата на ЕНП в Европейския парламент и кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Вебер, премиерът Бойко Борисов направи изявление след разкритото убийство на журналистката Виктория Маринова. И даде да се разбере, че е обиден от туитовете на шефовете в Европейската народна партия (ЕНП), в които сте допуснали, че в България журналисти може да бъдат убивани заради разследванията, които правят. Вие също написахте в туитър, че сте шокиран от бруталното убийство на български журналист - третия убит в ЕС за 1 г. А българските власти в сътрудничество с германските си колеги разкриха, че убийството е криминално и непланирано. Какво ще кажете на г-н Борисов, когато постави пред вас въпроса за изявленията ви по темата?

- С премиера Борисов се познаваме много добре, приятели сме от много време и поддържаме близки отношения. Много уважавам работата му и неговия категоричен проевропейски подход. Приветствам незабавната и решителна реакция на българските власти и бързото напредване в разследването. Това е голям успех. Първите резултати в разследването освен това са плод на доброто сътрудничество между българските и германските полицейски сили. Това е доказателство колко важно е европейското сътрудничество и в разследването на престъпления. Имам пълно доверие в българските власти и нямам никакво съмнение, че те ще направят всичко необходимо, за да осветят обстоятелствата, при които журналистката е била брутално убита. Те имат нашата пълна подкрепа.

Всеки случай е различен. България не трябва да бъде заклеймявана чрез сравняване с други държави - това би било изключително несправедливо.

- На заседанието на Европарламента в Страсбург през септември, веднага след последната годишна реч за състоянието на ЕС на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, призовахте за бързо членство на България в Шенген. Правилно ли разбрах, че обяснявате забавянето на приемането ни с факта, че сме обвързани с Румъния?

- И аз като председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер смятам, че България е готова да се присъедини към Шенген. Сега въпросът е как да се стигне до единодушие в съвета. Това означава да отговорим на резервите и да покажем, че България ги е преодоляла. Действията на българските власти в защитата на външните ни граници са впечатляващи. Убедих се лично при посещението ми на граничния пункт Малко Търново в края на август. Бях много впечатлен от компетентността и всеотдайността на граничните сили, с които се срещнах на Черно море, и на тези на информационния център, които посетих с вътрешния министър Валентин Радев.

Не подкрепям България да е в пакет с Румъния. Решенията за двете страни трябва да се вземат независимо едно от друго. Изцяло подкрепям премиера Бойко Борисов и съм убеден, че ще постигнем положителен резултат по този въпрос.

- Каква е вашата оптимистична, реалистична и песимистична прогноза за дата, на която България ще бъде приета? Ако вие станете председател на Европейската комисия догодина, ще убеждавате ли държавите, които остават с резерви към София?

- Вярвам, че всички държави трябва да бъдат съдени по едни и същи стандарти. Европа не трябва да се превръща в място, където има първа и втора ръка европейци. Противопоставям се категорично на тази идея. Моята основна мисия е да строя мостове между отделните части на Европа. Трябва да запазим съюза обединен. Ако продължим да говорим, вярвам, че накрая ще успеем в тази мисия.

- Как отговаряте на обвиненията, че Европейската народна партия (ЕНП) е предала Орбан? За първи път ЕП призова Съвета на ЕС да накаже държава членка. Каква реакция очаквате от Орбан, който вече каза на ЕП, че удря шамар не на него, а на Унгария - страната, проливала кръв за демокрацията?

- Никой не е предал Виктор Орбан. Ние с години го защитаваме от атаките, които се сипят към него отляво. Ние се съгласяваме с него по много въпроси, например когато Унгария се обяви срещу общото решение на ЕС по мигрантската криза (за приемането на квоти от всяка държава членка - б.а.).

Лично аз съм агитирал в кампанията в Унгария за ФИДЕС (партията на Орбан - б.а.)! Но ролята на закона и на фундаменталните ценности не подлежат на обсъждане, защото те са основата, върху която е построен общият ни дом. Ако те са застрашени, тогава всичко е под заплаха, включително вътрешният пазар и европейският бюджет. Както вече казах, твърдо вярвам, че Европа подкрепя диалога и намирането на компромис. С часове обсъждахме с Орбан притесненията си, но, за жалост, той не прояви готовност да направи стъпка в нашата посока. Гласувах да се задейства член 7 (от договора за ЕС, с който се наказва страната - б.а.) срещу Унгария, защото това дава тласък диалогът да се възобнови.

- Очаквате ли той да напусне ЕНП?

- Дискусията за Унгария не е партийно-политически въпрос. Нужно е унгарското правителство да направи стъпка напред по отношение на закона за неправителствените организации (НПО) и по въпроса за Централноевропейския университет. НПО играят важна роля в нашите общества днес и те трябва да могат да вършат работата си. Що се отнася до Централноевропейския университет, академичната свобода е фундаментално право.

- След изслушването в ЕП попитах Орбан дали смята, че ЕНП ще спечели изборите през май 2019 г., и той ми отговори, че не е сигурен. Притеснявате ли се, че ЕНП може да ги загуби?

- Аз съм убеден, че ние имаме силно послание за следващите избори.

Ако искаш да

се бориш с

незаконната

миграция, да

водиш битка с

ислямския

тероризъм и

да подкрепяш

малките и

средните

предприятия в ЕС на външните пазари, трябва да гласуваш за ЕНП. Ако искаш да си част от силна, уверена в себе си Европа, която те защитава насред глобализма, трябва да гласуваш за ЕНП. Нашето послание е позитивно. Ние можем да се гордеем, че ЕНП е подкрепяна много силно от партии членки като ГЕРБ, което ще е решаващо за успеха на ЕНП на европейските избори.

- Председателят Юнкер постави акцент върху нещата, които трябва да се направят бързо до европейските избори. Кога ще се отмени смяната на часовото време? Юнкер каза, че очаква ЕП и съветът да подкрепят виждането на Европейската комисия всяка страна да получи свободата да избере дали да остане завинаги на зимно, или на лятно време, с оглед и на решенията за вътрешния ни пазар. Кога ще стане това? И кое от двете предпочитате и очаквате за вашата родина Германия?

- Радвам се, че толкова много европейски граждани участваха в онлайн допитването. Лично аз харесвам лятното време и щях да гласувам точно като мнозинството граждани, които изразиха предпочитание. Предложението на ЕК е много амбициозно. Моето предпочитание е да имаме единно европейско време с възможно най-малко изключения. Ще е много хубаво, ако държавите намерят еднакво решение със съседите си, за да се избегнат технически проблеми в ежедневната работа на европейските фирми в рамките на единния пазар!

- Председателят Юнкер обяви повече финансиране за граничната сигурност - общата стойност за мореднизацията на европейската гранична и крайбрежна охрана възлиза на 1,2 млрд. евро за периода 2019-2020 г. За следващия бюджетен период - 2021-2027 г., предложението е да се разпределят 11,3 млрд. евро. Достатъчни ли са тези пари, за да се чувстваме сигурни?

- Основният въпрос е какво всъщност правим с тези пари. Трябва да инвестираме в добре обучени гранични охранители, в стриктен контрол на сушата и морето и в гранична ограда. Ето защо групата на ЕНП настоя за 10 000 допълнителни служители на Фронтекс. Наложително е Европа да си върне контрола върху това кой влиза на нашия континент и кой излиза от него.

Ако не можем да осигурим външната си граница, вътрешните граници не могат да останат отворени. България инвестира много в защитата на нашите общи европейски граници и има право да поиска солидарност от европейските си партньори.

- От речта на Юнкер стана ясно, че Европа ще разчита на легалните мигранти като работна ръка. Как различавате добрите от лошите мигранти? Къде минава компромисът, в който трябва да се срещнат опонентите и защитниците на мигрантите?

- Не съм съгласен, че трябва да търсим мигранти извън Европа, за да компенсираме дефицитите на нашия пазар на труда. Първо предпочитаме да търсим хора от Европа. Спомнете си за високите нива на младежката безработица в много страни. Трябва да дадем работа на младите българи, на младите италианци и на младите португалци, преди да потърсим работна ръка някъде навън.

- В последната реч на Юнкер за състоянието на съюза прозвуча решително старт на курс за укрепване на еврото. Кога ще приеме България единната валута? Какво съветвате приятеля си Бойко Борисов по този въпрос?

- Приемането на еврото е много голямо решение - не само за вас, но и за останалите членове на еврозоната. Въпросът е на доверие, ето защо спазването на правилата е от решаващо значение. Вярвам, че българското правителство е показало решителност да успее в тази цел и че ще укрепи силата на еврозоната. Еврото е нашата застраховка “Живот” в глобализирания свят.

- Какви ще са вашите приоритети като председател на Европейската комисия в тези трудни времена?

- Искам да затворя процепа между Европа и нейните граждани. Европа трябва да облагодетелства не само своя елит, но всички хора и всички страни. Искам да направя Европа наистина демократична. Ще се боря за изграждането на истинска европейска парламентарна демокрация, за да сме сигурни, че Европа е в ръцете на политици, избрани от хората, а не на бюрократите. Ще се боря срещу схващането, че някои големи страни членки имат повече права от малките. Ако искаме да си върнем доверието на гражданите, ЕС трябва да е справедлив и трябва да допринесе за борбата с нелегалната миграция, с тероризма и за подкрепата за нашите малки и средни предприятия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Хасан Адемов: 16 000 души повярваха, че ще падне таванът на пенсиите, и загубиха по над 32 хил. лв.

148 хил. ще трябва да плащат по-високи осигуровки заради сговора на правителството и синдикатите - Г-н Адемов, как приемате разбирателството между правителството и синдикатите да се отмени падането на тавана върху пенсиите и той да остане реално завинаги? - Съвсем нормално е правителството и синдикатите да преговарят на тема промяна в заплатите

Милутин Фолич: Винаги ще има 5% хейтъри, но София се променя към добро

И в Белград имаше протести срещу пешеходните зони, но сега хората ми казват: “Страхотно е”, казва в интервю главният архитект на Белград - Арх. Фолич, в София сте по покана на главния архитект Здравко Здравков, за да говорите за градските трансформации. Какви трансформации текат в Белград и какви са общите проблеми пред двете столици?

Николай Мелемов: В Смолян има всичко за качествен живот, бизнесът трябва да повиши заплатите

Добри пътища, чист град с добри училища и ниски данъци - това можем да предложим на хората, за да останат тук, казва кметът на града Слагаме видеокамери, тъй като всички се дразнят от вандалските прояви. Личното пространство е вкъщи, а камерите са на публични места - Кои са проектите, които променят Смолян през последната година, г-н Мелемов?

Владимир Житенски: Чадърът над “Джи Пи Груп” са 2000 български строители

Има ли разследващи органи, които могат да разследват “разследващите журналисти” на базата на техните лъжи, каза Владимир Житенски изпълнителен директор на “Джи Пи Груп” - Г-н Житенски, имате ли врагове? - Има един сериал, който е световен хит - “Игра на тронове”. Тук разиграваме балканския му вариант с привкус на западен вятър.

Хасан Азис: Управлението на Кърджали изисква познаване на душевността на хората

Търсим знаковите послания, които ни събират и правят по-силни и единни. Това е част от нашия общ начин на живот, казва кметът на града Много важно за града е едно начинание, което ще продължим - общият курбан за здраве и берекет Общината е на първо място по инвестиция на ученик - Г-н Азис, вие сте кмет вече четвърти мандат.

Проф. Пламен Павлов: Абсурд е да делим историята си с Македония, тя е обща!

Когато има политическа воля за разбирателство, някой се опитва да ни влиза с бутоните напред, казва историкът - Проф. Павлов, трябва ли нещо да се промени в учебниците по история по отношение на Македония? - Такова съобщение излезе в македонски медии във връзка с искане на техни представители в двустранната комисия за изясняване на историческите

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Георги Пирински: Ако една силна Нинова няма широка подкрепа в партията, това е началничество

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Заобикалянето на Националния съвет с решението за “Дума” премина червената линия на еднолични решения без мотиви Не мога да си представя какъв мисловен процес е довел до изявление, с което казусът “Дума” се обвърза с този за Гергов Свръхстранно е мълчанието и на БСП, и на управляващите за това,

Инж. Методи Чимев: Ремонтите решават проблема с ВиК за 20 години напред

С нов проект ще въведем електронно управление на градския транспорт, казва кметът на Дупница Бъдещето на общината е в развитието на туризма Ще се кандидатирам за трети мандат. Разбира се, последната дума имат жителите на града - Г-н Чимев, строителната инвазия не е подминала и Дупница. По какви проекти работите в момента?

Проф. Георги Михайлов: 25-те млн. лв. дългове на онкохематологията са от предишния екип, аз ги намалих

Заварих близо 25 млн. лв. задължения, когато станах директор. След вътрешна проверка прекратих всички неизгодни договори, казва депутатът от БСП - Проф. Михайлов, в какво състояние заварихте Националната болница за лечение на хематологични заболявания, когато поехте ръководството ѝ? - Заварих болницата с близо 25 млн. лв. задължения.

Харалан Александров: Не трябва да образоваме покорни мужици, а хора, които успяват и си сътрудничат в конкурентна среда

В България има много примери за индивидуален успех и почти никакви за колективен - училището може да ги предложи Краткосрочната задача за индивидуално и семейно спасение измества проекта за колективно благоденствие в учението Успехът в образованието трябва да идва не с произхода, а с труда и усилията Нарастващата маса губещи и бедни

Д-р Петър Цанков: България трябва да следва модела на Швейцария, Израел, САЩ при високите технологии

Разработихме системата Securify,която показва пробивите в блокчейн технологиите, казва новият носител на наградата „Джон Атанасов” Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда "Джон Атанасов" - 2018, която се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки, със значими постижения в световен мащаб.

Снайперистът Крум Хаджипетков: Калих психиката си, когато на 11 г. ходех по 10 км през нощта сам в гората

Ефрейтор Крум Хаджипетков е снайперист от Българската армия, участвал в 2 мисии в Афганистан през 2012 и 2014 г. На състезание за снайперисти, организирано от НАТО в Германия лятото на 2018 г., прави почти невъзможни изстрели на разстояние от 100 м до 1,5 км. Роден е на 20 септември 1979 г. - Вие сте българският военен,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber