Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7095779 Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа www.24chasa.bg

С премиера Бойко Борисов сме приятели от много време и поддържаме близки отношения

България инвестира много в защитата на eвропейските граници и има право да поиска солидарност от европейските си партньори

Не съм съгласен, че трябва да попълваме липсата на работна ръка с мигранти, дошли от страни извън Европа

Предпочитам да имаме единно европейско време, с много малки изключения. Аз лично харесвам повече лятното

С лидера на групата на ЕНП в Европейския парламент и кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Вебер, премиерът Бойко Борисов направи изявление след разкритото убийство на журналистката Виктория Маринова. И даде да се разбере, че е обиден от туитовете на шефовете в Европейската народна партия (ЕНП), в които сте допуснали, че в България журналисти може да бъдат убивани заради разследванията, които правят. Вие също написахте в туитър, че сте шокиран от бруталното убийство на български журналист - третия убит в ЕС за 1 г. А българските власти в сътрудничество с германските си колеги разкриха, че убийството е криминално и непланирано. Какво ще кажете на г-н Борисов, когато постави пред вас въпроса за изявленията ви по темата?

- С премиера Борисов се познаваме много добре, приятели сме от много време и поддържаме близки отношения. Много уважавам работата му и неговия категоричен проевропейски подход. Приветствам незабавната и решителна реакция на българските власти и бързото напредване в разследването. Това е голям успех. Първите резултати в разследването освен това са плод на доброто сътрудничество между българските и германските полицейски сили. Това е доказателство колко важно е европейското сътрудничество и в разследването на престъпления. Имам пълно доверие в българските власти и нямам никакво съмнение, че те ще направят всичко необходимо, за да осветят обстоятелствата, при които журналистката е била брутално убита. Те имат нашата пълна подкрепа.

Всеки случай е различен. България не трябва да бъде заклеймявана чрез сравняване с други държави - това би било изключително несправедливо.

- На заседанието на Европарламента в Страсбург през септември, веднага след последната годишна реч за състоянието на ЕС на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, призовахте за бързо членство на България в Шенген. Правилно ли разбрах, че обяснявате забавянето на приемането ни с факта, че сме обвързани с Румъния?

- И аз като председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер смятам, че България е готова да се присъедини към Шенген. Сега въпросът е как да се стигне до единодушие в съвета. Това означава да отговорим на резервите и да покажем, че България ги е преодоляла. Действията на българските власти в защитата на външните ни граници са впечатляващи. Убедих се лично при посещението ми на граничния пункт Малко Търново в края на август. Бях много впечатлен от компетентността и всеотдайността на граничните сили, с които се срещнах на Черно море, и на тези на информационния център, които посетих с вътрешния министър Валентин Радев.

Не подкрепям България да е в пакет с Румъния. Решенията за двете страни трябва да се вземат независимо едно от друго. Изцяло подкрепям премиера Бойко Борисов и съм убеден, че ще постигнем положителен резултат по този въпрос.

- Каква е вашата оптимистична, реалистична и песимистична прогноза за дата, на която България ще бъде приета? Ако вие станете председател на Европейската комисия догодина, ще убеждавате ли държавите, които остават с резерви към София?

- Вярвам, че всички държави трябва да бъдат съдени по едни и същи стандарти. Европа не трябва да се превръща в място, където има първа и втора ръка европейци. Противопоставям се категорично на тази идея. Моята основна мисия е да строя мостове между отделните части на Европа. Трябва да запазим съюза обединен. Ако продължим да говорим, вярвам, че накрая ще успеем в тази мисия.

- Как отговаряте на обвиненията, че Европейската народна партия (ЕНП) е предала Орбан? За първи път ЕП призова Съвета на ЕС да накаже държава членка. Каква реакция очаквате от Орбан, който вече каза на ЕП, че удря шамар не на него, а на Унгария - страната, проливала кръв за демокрацията?

- Никой не е предал Виктор Орбан. Ние с години го защитаваме от атаките, които се сипят към него отляво. Ние се съгласяваме с него по много въпроси, например когато Унгария се обяви срещу общото решение на ЕС по мигрантската криза (за приемането на квоти от всяка държава членка - б.а.).

Лично аз съм агитирал в кампанията в Унгария за ФИДЕС (партията на Орбан - б.а.)! Но ролята на закона и на фундаменталните ценности не подлежат на обсъждане, защото те са основата, върху която е построен общият ни дом. Ако те са застрашени, тогава всичко е под заплаха, включително вътрешният пазар и европейският бюджет. Както вече казах, твърдо вярвам, че Европа подкрепя диалога и намирането на компромис. С часове обсъждахме с Орбан притесненията си, но, за жалост, той не прояви готовност да направи стъпка в нашата посока. Гласувах да се задейства член 7 (от договора за ЕС, с който се наказва страната - б.а.) срещу Унгария, защото това дава тласък диалогът да се възобнови.

- Очаквате ли той да напусне ЕНП?

- Дискусията за Унгария не е партийно-политически въпрос. Нужно е унгарското правителство да направи стъпка напред по отношение на закона за неправителствените организации (НПО) и по въпроса за Централноевропейския университет. НПО играят важна роля в нашите общества днес и те трябва да могат да вършат работата си. Що се отнася до Централноевропейския университет, академичната свобода е фундаментално право.

- След изслушването в ЕП попитах Орбан дали смята, че ЕНП ще спечели изборите през май 2019 г., и той ми отговори, че не е сигурен. Притеснявате ли се, че ЕНП може да ги загуби?

- Аз съм убеден, че ние имаме силно послание за следващите избори.

Ако искаш да

се бориш с

незаконната

миграция, да

водиш битка с

ислямския

тероризъм и

да подкрепяш

малките и

средните

предприятия в ЕС на външните пазари, трябва да гласуваш за ЕНП. Ако искаш да си част от силна, уверена в себе си Европа, която те защитава насред глобализма, трябва да гласуваш за ЕНП. Нашето послание е позитивно. Ние можем да се гордеем, че ЕНП е подкрепяна много силно от партии членки като ГЕРБ, което ще е решаващо за успеха на ЕНП на европейските избори.

- Председателят Юнкер постави акцент върху нещата, които трябва да се направят бързо до европейските избори. Кога ще се отмени смяната на часовото време? Юнкер каза, че очаква ЕП и съветът да подкрепят виждането на Европейската комисия всяка страна да получи свободата да избере дали да остане завинаги на зимно, или на лятно време, с оглед и на решенията за вътрешния ни пазар. Кога ще стане това? И кое от двете предпочитате и очаквате за вашата родина Германия?

- Радвам се, че толкова много европейски граждани участваха в онлайн допитването. Лично аз харесвам лятното време и щях да гласувам точно като мнозинството граждани, които изразиха предпочитание. Предложението на ЕК е много амбициозно. Моето предпочитание е да имаме единно европейско време с възможно най-малко изключения. Ще е много хубаво, ако държавите намерят еднакво решение със съседите си, за да се избегнат технически проблеми в ежедневната работа на европейските фирми в рамките на единния пазар!

- Председателят Юнкер обяви повече финансиране за граничната сигурност - общата стойност за мореднизацията на европейската гранична и крайбрежна охрана възлиза на 1,2 млрд. евро за периода 2019-2020 г. За следващия бюджетен период - 2021-2027 г., предложението е да се разпределят 11,3 млрд. евро. Достатъчни ли са тези пари, за да се чувстваме сигурни?

- Основният въпрос е какво всъщност правим с тези пари. Трябва да инвестираме в добре обучени гранични охранители, в стриктен контрол на сушата и морето и в гранична ограда. Ето защо групата на ЕНП настоя за 10 000 допълнителни служители на Фронтекс. Наложително е Европа да си върне контрола върху това кой влиза на нашия континент и кой излиза от него.

Ако не можем да осигурим външната си граница, вътрешните граници не могат да останат отворени. България инвестира много в защитата на нашите общи европейски граници и има право да поиска солидарност от европейските си партньори.

- От речта на Юнкер стана ясно, че Европа ще разчита на легалните мигранти като работна ръка. Как различавате добрите от лошите мигранти? Къде минава компромисът, в който трябва да се срещнат опонентите и защитниците на мигрантите?

- Не съм съгласен, че трябва да търсим мигранти извън Европа, за да компенсираме дефицитите на нашия пазар на труда. Първо предпочитаме да търсим хора от Европа. Спомнете си за високите нива на младежката безработица в много страни. Трябва да дадем работа на младите българи, на младите италианци и на младите португалци, преди да потърсим работна ръка някъде навън.

- В последната реч на Юнкер за състоянието на съюза прозвуча решително старт на курс за укрепване на еврото. Кога ще приеме България единната валута? Какво съветвате приятеля си Бойко Борисов по този въпрос?

- Приемането на еврото е много голямо решение - не само за вас, но и за останалите членове на еврозоната. Въпросът е на доверие, ето защо спазването на правилата е от решаващо значение. Вярвам, че българското правителство е показало решителност да успее в тази цел и че ще укрепи силата на еврозоната. Еврото е нашата застраховка “Живот” в глобализирания свят.

- Какви ще са вашите приоритети като председател на Европейската комисия в тези трудни времена?

- Искам да затворя процепа между Европа и нейните граждани. Европа трябва да облагодетелства не само своя елит, но всички хора и всички страни. Искам да направя Европа наистина демократична. Ще се боря за изграждането на истинска европейска парламентарна демокрация, за да сме сигурни, че Европа е в ръцете на политици, избрани от хората, а не на бюрократите. Ще се боря срещу схващането, че някои големи страни членки имат повече права от малките. Ако искаме да си върнем доверието на гражданите, ЕС трябва да е справедлив и трябва да допринесе за борбата с нелегалната миграция, с тероризма и за подкрепата за нашите малки и средни предприятия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Александър Чобанов: И децата, и мъртвите ще разберат, че няма измама при машинното гласуване

Устройството не може да се развали, устойчиво е на удари и дори да спре токът, може да работи, казва инженерът от сдружение "Информатици, математици и кибернетици без граници" Заимствахме опит от атомната централа във Фукушима Ако закъснее финансирането, отказваме поръчката за изработка - Г-н Чобанов,

Проф. Михаил Константинов: Преференциите разместват едва 2% от евролистите - защо бе цялата жега?

Очаквам на 26 май до урните да отидат между 1,9 и 2,5 млн. българи - ГЕРБ реши да остави преференциите както бяха след маратонския дебат в НС за Изборния кодекс. Вдигането на преференциалния праг за едни бе охрана от корпоративния вот, а за други - нарушена народна воля за мажоритарен вот от референдума през 2016 г.

Проф. Пламен Митев: Комитетски дейци са предателите на Васил Левски

Даскал Иван Лилов дава негово подробно описание, Димитър Общи издава членовете на Ловешкия комитет, поп Кръстю помага да го заловят Като народ би трябвало да се питаме по-често защо не успяваме да  постигнем мечтата на Апостола за една настина “демократска република” - Защо официално отбелязваме на 19 февруари годишнина от обесването на

Васил Големански: Под 10% от дивидента от спящите акции са достигнали до малките акционери

Те могат да са не мъртва собственост, а да носят доход на притежателите си, казва изпълнителният  директор на Централния депозитар Още акценти Всички големи измами са извършени с неработещи акции Средният процент спящи акции в дружествата е 10-20%, а в холдинговите структури - 45% - Господин Големански,

Комисар Росен Рапчев: 1/3 от всички нарушения за скорост през 2018 г. са заснети от триногите камери (Видео)

Катастрофите с жертви и ранени са намалели най-много в Ловеч и Пазарджик, а са се увеличили в Пловдив, София, Варна и Хасково, казва началникът на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" - Комисар Рапчев, 71 жертви по-малко при катастрофи за м. г. спрямо 2017 г. На какво се дължи намалението?

Димитър Шумналиев: Литературата и любовта не търпят лицемерие

Ако не сме готови да приемем изненадите на собствените си приключения, как пък да сме готови да им приемем подаръците, казва писателят - Г-н Шумналиев, защо в новата си книга “Любов и черен пипер” тръгнахте на тези пътешествия на сърцето? - Човек никога не знае накъде ще тръгне. Някои не смеят да поемат - и ги ожалвам.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Георги Марков пред "24 часа": Да отменим изборните поправки! Намеси се, Бойко!

Още акценти от интервюто, което народният представител даде от Будапеща пред КРИСТИНА КРЪСТЕВА: Радев вече слага парадната униформа Да не губим спечелени избори! Насила ги губим БСП заблуждава, че има общо между мажоритарен вот и преференции, а точно тя не иска мажоритарно Какво машинно гласуване? Нали уж не бяхме дебили?

Емил Хърсев: Парите от Венецуела са минали през две банки в еврозоната, преди да дойдат у нас

Българските банки са спазвали законите и европейските директиви срещу изпирането на пари, посочва финансистът - Знаело ли е българското финансово разузнаване за трансферите от държавната петролна компания на Венецуела в българска банка, г-н Хърсев? - Да. Знаели са далеч преди тези трансфери да станат обект на каквото и да е обсъждане,

Христо Димитров: Чисто новата тв “Българе” тръгва на 26 февруари (Видео)

Ще пратим писма до всички телевизии, че не сме конкуренти и ще продължим да си партнираме, казва генералният директор на медията - Г-н Димитров, на 26 февруари стартира тв “Българе”, на която сте собственик и генерален директор. Защо тогава? - Тогава ще е спектакълът “Осмото чудо” в НДК, където ще го гледат 4000 души, елитът на България.

Тихомир Безлов: В борбата с клането на пътя системата “Бонус-малус” ще е с по-голям ефект от всички законови промени дотук

Ако работещите в КАТ не бъдат финансово мотивирани, няма значение какви закони ще бъдат приети България е с 96 смъртни случая на 1 млн. пътни инциденти, пред нас в ЕС е само Румъния с 99 Джигитите на. пътя у нас са специфична група хора, мерките към която трябва да са по-различни от тези към средния български шофьор КАТ миналата година е

Андрей Ковачев пред "24 часа": ЕНП отива във Венецуела при Гуайдо

- Г-н Ковачев, каква е позицията на ЕНП за Венецуела? - Диктаторът Мадуро се опитва да изнесе богатството на страната, което принадлежи на гражданите на Венецуела, явно предусещайки, че ще загуби контрола над страната. Демократичната общност и службите на демократичния свят трябва да предотвратят това изтичане на капиталите от Венецуела,

Георги Пирински: БСП трябва да излезе на евровота с ясна физиономия - водач да е Станишев

Още акценти от интервюто с евродепутата от БСП: Ако Нинова иска да е успешен премиер, трябва да е диалогична и готова да взаимодейства с широк кръг фактори и в БСП, и в левицата, и в държавата Вторачването в списъци ни отклонява от големия въпрос - ЕС на богати и бедни или единен Не може “Позитано” да ме “изхвърля” от листата, това е смешно.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber