Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7095779 Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа Манфред Вебер пред "24 часа": Българските власти имат пълната ми подкрепа www.24chasa.bg

С премиера Бойко Борисов сме приятели от много време и поддържаме близки отношения

България инвестира много в защитата на eвропейските граници и има право да поиска солидарност от европейските си партньори

Не съм съгласен, че трябва да попълваме липсата на работна ръка с мигранти, дошли от страни извън Европа

Предпочитам да имаме единно европейско време, с много малки изключения. Аз лично харесвам повече лятното

С лидера на групата на ЕНП в Европейския парламент и кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Вебер, премиерът Бойко Борисов направи изявление след разкритото убийство на журналистката Виктория Маринова. И даде да се разбере, че е обиден от туитовете на шефовете в Европейската народна партия (ЕНП), в които сте допуснали, че в България журналисти може да бъдат убивани заради разследванията, които правят. Вие също написахте в туитър, че сте шокиран от бруталното убийство на български журналист - третия убит в ЕС за 1 г. А българските власти в сътрудничество с германските си колеги разкриха, че убийството е криминално и непланирано. Какво ще кажете на г-н Борисов, когато постави пред вас въпроса за изявленията ви по темата?

- С премиера Борисов се познаваме много добре, приятели сме от много време и поддържаме близки отношения. Много уважавам работата му и неговия категоричен проевропейски подход. Приветствам незабавната и решителна реакция на българските власти и бързото напредване в разследването. Това е голям успех. Първите резултати в разследването освен това са плод на доброто сътрудничество между българските и германските полицейски сили. Това е доказателство колко важно е европейското сътрудничество и в разследването на престъпления. Имам пълно доверие в българските власти и нямам никакво съмнение, че те ще направят всичко необходимо, за да осветят обстоятелствата, при които журналистката е била брутално убита. Те имат нашата пълна подкрепа.

Всеки случай е различен. България не трябва да бъде заклеймявана чрез сравняване с други държави - това би било изключително несправедливо.

- На заседанието на Европарламента в Страсбург през септември, веднага след последната годишна реч за състоянието на ЕС на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, призовахте за бързо членство на България в Шенген. Правилно ли разбрах, че обяснявате забавянето на приемането ни с факта, че сме обвързани с Румъния?

- И аз като председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер смятам, че България е готова да се присъедини към Шенген. Сега въпросът е как да се стигне до единодушие в съвета. Това означава да отговорим на резервите и да покажем, че България ги е преодоляла. Действията на българските власти в защитата на външните ни граници са впечатляващи. Убедих се лично при посещението ми на граничния пункт Малко Търново в края на август. Бях много впечатлен от компетентността и всеотдайността на граничните сили, с които се срещнах на Черно море, и на тези на информационния център, които посетих с вътрешния министър Валентин Радев.

Не подкрепям България да е в пакет с Румъния. Решенията за двете страни трябва да се вземат независимо едно от друго. Изцяло подкрепям премиера Бойко Борисов и съм убеден, че ще постигнем положителен резултат по този въпрос.

- Каква е вашата оптимистична, реалистична и песимистична прогноза за дата, на която България ще бъде приета? Ако вие станете председател на Европейската комисия догодина, ще убеждавате ли държавите, които остават с резерви към София?

- Вярвам, че всички държави трябва да бъдат съдени по едни и същи стандарти. Европа не трябва да се превръща в място, където има първа и втора ръка европейци. Противопоставям се категорично на тази идея. Моята основна мисия е да строя мостове между отделните части на Европа. Трябва да запазим съюза обединен. Ако продължим да говорим, вярвам, че накрая ще успеем в тази мисия.

- Как отговаряте на обвиненията, че Европейската народна партия (ЕНП) е предала Орбан? За първи път ЕП призова Съвета на ЕС да накаже държава членка. Каква реакция очаквате от Орбан, който вече каза на ЕП, че удря шамар не на него, а на Унгария - страната, проливала кръв за демокрацията?

- Никой не е предал Виктор Орбан. Ние с години го защитаваме от атаките, които се сипят към него отляво. Ние се съгласяваме с него по много въпроси, например когато Унгария се обяви срещу общото решение на ЕС по мигрантската криза (за приемането на квоти от всяка държава членка - б.а.).

Лично аз съм агитирал в кампанията в Унгария за ФИДЕС (партията на Орбан - б.а.)! Но ролята на закона и на фундаменталните ценности не подлежат на обсъждане, защото те са основата, върху която е построен общият ни дом. Ако те са застрашени, тогава всичко е под заплаха, включително вътрешният пазар и европейският бюджет. Както вече казах, твърдо вярвам, че Европа подкрепя диалога и намирането на компромис. С часове обсъждахме с Орбан притесненията си, но, за жалост, той не прояви готовност да направи стъпка в нашата посока. Гласувах да се задейства член 7 (от договора за ЕС, с който се наказва страната - б.а.) срещу Унгария, защото това дава тласък диалогът да се възобнови.

- Очаквате ли той да напусне ЕНП?

- Дискусията за Унгария не е партийно-политически въпрос. Нужно е унгарското правителство да направи стъпка напред по отношение на закона за неправителствените организации (НПО) и по въпроса за Централноевропейския университет. НПО играят важна роля в нашите общества днес и те трябва да могат да вършат работата си. Що се отнася до Централноевропейския университет, академичната свобода е фундаментално право.

- След изслушването в ЕП попитах Орбан дали смята, че ЕНП ще спечели изборите през май 2019 г., и той ми отговори, че не е сигурен. Притеснявате ли се, че ЕНП може да ги загуби?

- Аз съм убеден, че ние имаме силно послание за следващите избори.

Ако искаш да

се бориш с

незаконната

миграция, да

водиш битка с

ислямския

тероризъм и

да подкрепяш

малките и

средните

предприятия в ЕС на външните пазари, трябва да гласуваш за ЕНП. Ако искаш да си част от силна, уверена в себе си Европа, която те защитава насред глобализма, трябва да гласуваш за ЕНП. Нашето послание е позитивно. Ние можем да се гордеем, че ЕНП е подкрепяна много силно от партии членки като ГЕРБ, което ще е решаващо за успеха на ЕНП на европейските избори.

- Председателят Юнкер постави акцент върху нещата, които трябва да се направят бързо до европейските избори. Кога ще се отмени смяната на часовото време? Юнкер каза, че очаква ЕП и съветът да подкрепят виждането на Европейската комисия всяка страна да получи свободата да избере дали да остане завинаги на зимно, или на лятно време, с оглед и на решенията за вътрешния ни пазар. Кога ще стане това? И кое от двете предпочитате и очаквате за вашата родина Германия?

- Радвам се, че толкова много европейски граждани участваха в онлайн допитването. Лично аз харесвам лятното време и щях да гласувам точно като мнозинството граждани, които изразиха предпочитание. Предложението на ЕК е много амбициозно. Моето предпочитание е да имаме единно европейско време с възможно най-малко изключения. Ще е много хубаво, ако държавите намерят еднакво решение със съседите си, за да се избегнат технически проблеми в ежедневната работа на европейските фирми в рамките на единния пазар!

- Председателят Юнкер обяви повече финансиране за граничната сигурност - общата стойност за мореднизацията на европейската гранична и крайбрежна охрана възлиза на 1,2 млрд. евро за периода 2019-2020 г. За следващия бюджетен период - 2021-2027 г., предложението е да се разпределят 11,3 млрд. евро. Достатъчни ли са тези пари, за да се чувстваме сигурни?

- Основният въпрос е какво всъщност правим с тези пари. Трябва да инвестираме в добре обучени гранични охранители, в стриктен контрол на сушата и морето и в гранична ограда. Ето защо групата на ЕНП настоя за 10 000 допълнителни служители на Фронтекс. Наложително е Европа да си върне контрола върху това кой влиза на нашия континент и кой излиза от него.

Ако не можем да осигурим външната си граница, вътрешните граници не могат да останат отворени. България инвестира много в защитата на нашите общи европейски граници и има право да поиска солидарност от европейските си партньори.

- От речта на Юнкер стана ясно, че Европа ще разчита на легалните мигранти като работна ръка. Как различавате добрите от лошите мигранти? Къде минава компромисът, в който трябва да се срещнат опонентите и защитниците на мигрантите?

- Не съм съгласен, че трябва да търсим мигранти извън Европа, за да компенсираме дефицитите на нашия пазар на труда. Първо предпочитаме да търсим хора от Европа. Спомнете си за високите нива на младежката безработица в много страни. Трябва да дадем работа на младите българи, на младите италианци и на младите португалци, преди да потърсим работна ръка някъде навън.

- В последната реч на Юнкер за състоянието на съюза прозвуча решително старт на курс за укрепване на еврото. Кога ще приеме България единната валута? Какво съветвате приятеля си Бойко Борисов по този въпрос?

- Приемането на еврото е много голямо решение - не само за вас, но и за останалите членове на еврозоната. Въпросът е на доверие, ето защо спазването на правилата е от решаващо значение. Вярвам, че българското правителство е показало решителност да успее в тази цел и че ще укрепи силата на еврозоната. Еврото е нашата застраховка “Живот” в глобализирания свят.

- Какви ще са вашите приоритети като председател на Европейската комисия в тези трудни времена?

- Искам да затворя процепа между Европа и нейните граждани. Европа трябва да облагодетелства не само своя елит, но всички хора и всички страни. Искам да направя Европа наистина демократична. Ще се боря за изграждането на истинска европейска парламентарна демокрация, за да сме сигурни, че Европа е в ръцете на политици, избрани от хората, а не на бюрократите. Ще се боря срещу схващането, че някои големи страни членки имат повече права от малките. Ако искаме да си върнем доверието на гражданите, ЕС трябва да е справедлив и трябва да допринесе за борбата с нелегалната миграция, с тероризма и за подкрепата за нашите малки и средни предприятия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Масато Ватанабе: Японските компании се местят към Източна Европа

Премиерът Абе пристигна в София със 17 големи бизнесмени, после 40 компании дойдоха през лятото за бизнес форум, казва посланикът на Япония у нас - Г-н посланик, тази година започна с първото в историята посещение на японски премиер в България, а завършва с аудиенция на българския парламентарен шеф при император Акихито. - Наистина 2018 г.

Георги Марков: 6 месеца преди евровота революция в Европа - не с оръжие, а с бюлетина

За България е най-добре Манфред Вебер да е шеф на Европейската комисия, казва в интервю безпартийният депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия - Г-н Марков, евроизборите вече наближиха съвсем. През последните 3 години коментирате често мигрантската криза. Живеете и в друга европейска страна - Унгария.

Теодора Духовникова: Отказах се от пътуване до Лос Анджелис, за да снимам в "Откраднат живот"

Родена е в София Още като дете участва в тв филми за БНТ през 80-те Завършва класическата гимназия и актьорство в НАТФИЗ Играе в Народния театър През 2012 г. печели “Аскеер” за поддържаща женска роля в “Ръкомахане в Спокан” През 2017 г. е отличена със “Златна роза” за най-добра женска роля като Ана във “Вездесъщият” Снимала се е в сериалите “Под

Проф Росен К. Стоянов: Опозицията ползва фалшиви новини, а в кампании - всички

* Фейкнюз дойде, след като гилдията се справи с троловете * БСП пускаше ментета още през 90-те - Проф. Стоянов, миналата седмица фалшивите новини от два сайта стигнаха до парламента. Там дори бе описано, че не проверяват източниците си. Толкова ли е ниска и нашата, и на народните избраници медийна грамотност?

Андрей Новаков: България ще получи дори повече от 4,47 млрд. лв. от ЕС догодина - голям ръст

Още акценти от интервюто: Вноската ни в единния бюджет е 1 милиард, т.е. ние получаваме 4,5 пъти повече 10 милиарда лева получиха за 6 г. от ЕС само нашите фермери. И това са директни плащания 1 час преди да пропадне бюджетът, казах на колегите: "Ако сега бях студент, щеше да се наложи да прекъсна" Защитихме 400 000 стипендии за студенти и

Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Цар Симеон II: Туризмът може да стане национална кауза (Видео)

Още акценти от интервюто с царя: Мандатът на правителството трябва да се завърши, защото чувам критики, че бизнес атмосферата не е от най-привлекателните Няма нищо задкулисно в правителство на малцинството при ясно поставени теми В коалицията всеки се опитва да отстоява интересите на избирателите си и на дадената партия Берлускони ме посъветва да

Цар Симеон II: Сериозна криза в ЕС не виждам. Брекзит е трагедия, но ще се преодолее, а останалото си върви (Видео)

Лесно е да си евроскептик и да чертаеш апокалиптични сценарии - звучи чудесно, но в това има много сгъстен въздух, казва царят Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. На 26 май 2019 г. България ще гласува за бъдещия Европейски парламент.

Боил Банов: Съвместно с Лувъра ще направим остров на изкуствата край Созопол

Интерактивна библиотека, специализирана за култура и изкуство, във фоайетата на НДК - това е другата напредничава идея на министъра Старото военноморско училище край Созопол ще стане център на археологията и подводната археология Би било отвратително да налагаме в обществото това, което ни харесва, за сметка на това,

Галина Стоянова: В последната година обновяваме училища и детски градини, променихме цял квартал в Казанлък

Градът купува 7 нови екоавтобуса до края на мандата, казва кметът на града -Г-жо Стоянова, коледната елха на централния казанлъшки пл. “Севтополис” бе вдигната в края на ноември. Вече коледно ли е настроението в града, или все още сте в ритъма на делника? - Ако ние самите не почувстваме Коледата в себе си, няма как да излезем от делника.

Сули Сеферов: Девизът ни в "Коньовица" беше: "Гладен легам, курназ ставам"

l Роден е на 8 декември 1943 г. в София. Навършва 75 години l Участва във всички национални и в много международни изложби в Канада, САЩ, Русия, Англия, Япония, Полша и др. l Специализира една година в Москва и три месеца в Париж l През 1992 г. е удостоен със званието “Кавалер на ордена за изкуство и литература” на Франция,

Найден Вълчев: Написах за една нощ текста за песента в “На всеки километър”

Ако не го беше направил, към сериала щеше да звучи оркестрова музика. За труда си авторът не получава дори стотинка В края на септември т. г. ви разказах перипетите по създаването на песента “Една българска роза”, която е хит и днес, 50 години по-късно. Тогава поетът Найден Вълчев написва стихотворение в чест на Деветия световен фестивал на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber