Новите нацисти в мрежата налазиха и убитата Виктория

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7094983 Новите нацисти в мрежата налазиха и убитата Виктория Новите нацисти в мрежата налазиха и убитата Виктория www.24chasa.bg

Убийството на русенската журналистка Виктория Маринова е изключително брутално, нагло и скандално. То е шок за цялата нация.

Показва, че продължаваме да живеем в неуреден и несигурен свят, в който липсата на ефективно правосъдие, липсата на адекватна система за прилагане на законите, липсата на нормалност и правила създават чудовища, които в паркове, където хората би трябвало да спортуват и релаксират, срещат своите жертви.

Убийството на Виктория Маринова е достатъчно шокиращо, за да бъде товарено допълнително и помпано с неадекватни версии, от които се възползват маргинални организации, политически партии и вечните конспиратори.

Убийството на Виктория Маринова е битово. И това е ясно от самото начало. Причината за гадното престъпление не е професията й, но това в никакъв случай не го прави по-малко скандално и чудовищно. Това, че е битово, не означава, че е маловажно. В никакъв случай.

Както и фактът, че Виктория Маринова никога не е била разследващ журналист, не променя значимостта на ужасния инцидент. Покрай модата, с която се е занимавала в предаването си, Виктория е била силно социално ангажирана и постоянно е помагала както служебно, така и в личния си живот на различни хора в беда и в неравностойно положение.

Това е похвално и не я прави по-малко обществено значима от който и да е разследващ журналист. В този смисъл всякакви сравнения между Виктория и руската журналистка Анна Политковская, ирландската - Вероника Герин, са абсолютно неуместни, крайно неточни и абсолютно ненужни.

Просто убийствата за отмъщение се подготвят предварително и се правят по съвсем различен начин. Знам, че има болни мозъци, за които и това не е достатъчно. Дори и да има ДНК доказателства, както е в случая, те винаги ще търсят проблем и втори план, защото така са устроени мозъците им .

Но тези конспиратори в тъжната история на Виктория Маринова не са най-дразнещият момент. Отдавна сме свикнали с факта, че всички в България са специалисти по футбол и по убийства. Всеки кибик на пейката в парка и зад компютъра в мрежата е топкриминалист.

Най-дразнещи в тази трагедия са всички тези маргинали и лумпени, които се опитаха да я яхнат и използват за свои цели. На бдението в София се появиха хората, които дежурно присъстват на всички протести. Появиха се бойци от някакви организации, които си преследват свои, съвсем различни цели.

Появиха се действащи политици и хора, които съвсем неуместно държаха в ръце снимка на убитата руска журналистка Анна Политковская. Хора, които манипулират, крайно агресивни са по площадите, още по-агресивни са, облечени в анонимност в мрежата, и не признават мнение, различно от тяхното.

Те са като едни интернет нацисти. И ако имаха реална власт, повярвайте ми, щеше да стане крайно неприятно.

И в родния град на Виктория - Русе, изплуваха същите активисти. Те пък организираха блокиране на Дунав мост. Наложи се близките на Виктория да излязат със специален призив, че са против подобни действия и едва ли Виктория би ги одобрила.

Напоследък всеки подобен случай буди маргиналите в цялата страна и отприщва невероятна енергия. Тези импулси показват само колко много е изтрещял народът. Колко неориентирани са хората и колко елементарно е да бъдат манипулирани.

И понеже интернет нацистите са най-силни именно в мрежата, този път манипулациите им стигнаха и до Европарламента. Там пък еврочиновниците, които живеят в хартиен свят и с набор от комсомолски клишета по всички теми, излязоха с едни декларации и чудеса за свободата на словото и убийството на разследващата журналистика, които с ареста на Северин се оказаха неадекватни.

Стигна се чак до това председателят на Европейската комисия и лидерът на ЕНП да ни поздравяват, че сме разкрили убийството.

Лошото в цялата тази бъркотия е, че се измества центърът на проблема. В случая с Виктория той не е свободата на словото, а насилието. Срещу това трябва да протестира. Срещу насилието върху жени. Срещу липсата на безопасност. Срещу невъзможността на държавата да държи под контрол откачалки като Северин.

Защото убийството в Русе се случи година след като в софийския кв. "Лагера" мъж разстреля до детска площадка жена си, с която не живеели заедно и която пуснала няколко сигнала преди това в полицията за агресия от негова страна. Само че полицията проспа този случай, както и казуса "Северин", за който тепърва ще се говори, както и много други казуси, които се случват всеки ден на различни места в страната.

Случват се заради бездушие от страна на униформените, но и от липса на работещи закони. Тези проблеми се решават с конкретни и точни предложения. Не се решават от нацистите в мрежата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Машинният вот оспорван и в света

В Белгия софтуерът се срина и дни наред не можеше да отчете резултата Машинното гласуване е пробвано в доста страни в света. В някои успешно, в други след опасения от хакерски атаки е забранено. В Белгия машинно гласуват от 2012 година. През 2014 г. обаче по време на евроизборите софтуерът се срива и страната не можеше дни наред да отчете вота.

Реактивна политика с нисък праг и даже без

С връщането на преференциите Борисов показа, че ГЕРБ чува и не се свени да се коригира. Иначе рискуваше да настрои срещу себе си над милион избиратели   С връщането на решението за преференциите Бойко Борисов показа едно рядко качество, което му е имплицитно заложено - и в политиката, и в живота. А именно да се самокоригира в движение.

Растежът у нас все повече се движи от хората над 55

Значението на образованието расте. Разходите за труд се увеличават и в България все по-малко ще се разчита на нискоквалифициран труд Отвъд добрите новини на пазара на труда:Коефициентът на заетост във възрастовата група 20-64 години достигна 72,5% средно за цялата 2018 година – рекордно висока стойност,

24chasa.bg пак е новинарският лидер, добавя 300 000 потребители за месец

Само 200 хил. уникални посетители го делят от първа позиция за всички сайтове в България Сайтът на вестник “24 часа” (24chasa.bg) има реален ръст от над 300 хил. уникални потребители през януари 2019 г. спрямо декември миналата година. Реалните потребители са скочили от 1 351 425 на 1 652 923 души.

Данъчната реформа - провалената среща на Тръмп с избирателите

Амбициозната данъчна реформа на американския президент не успя да успокои гнева на средната класа в САЩ, въпреки че това бе една от обявените й на висок глас цели. Най-богатите обаче извличат най-голяма полза от нея. Този въпрос отново ще бъде на дневен ред на изборите през 2020 година. Началото на годината бележи в Съединените щати сезона на

Морбилито побеждава

Недоверието към ваксините води до недоверие към всичко останало в живота Не само ние сме склонни да вярваме на конспиративни теории, светът е пълен с тях: Елвис е жив, Хитлер е жив, Сталин е жив… Е, Сталин точно не е жив, но разкритието, че е имал еднояйчен близнак, който славно си е поживял при Кастро в Куба,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Аферата "Бенала" - скандал, който продължава да преследва Макрон

Еманюел Макрон прекара голяма част от последните четири месеца, борейки се да овладее заплахата от бунта на "жълтите жилетки" във Франция. Един друг проточил се проблем обаче може да хвърли по-голяма сянка върху президентството му: аферата "Бенала". Наречен по името на Александър Бенала, 27-годишен бивш началник на сигурността в Елисейския дворец

Няма и не е имало социализъм във Венецуела

Тръмп е роден в соцдържава, но не го знае Гледам един по телевизията: “Който иска прогресивен данък, да погледне какво става във Венецуела! Ето докъде води социализмът!”. Не знам защо поне 50% от хората ръкопляскат на тази глупост. Истината е, че в Германия, Франция, скандинавските страни има много повече социализъм, отколкото във Венецуела.

Проф. Михаил Константинов: Машинно гласуване в Европа няма

Машини, преференции, екзитполове - какви избори се задават 1. На следващите парламентарни избори през 2021 г. да гласуваме само машинно, реши правната комисия на парламента. Как ще се отрази това на изборния резултат? 2. Не приеха предложението прогнози за изхода от изборите в деня за размисъл и изборния ден.

Димитър Ганев, политолог: Отмяна на преференциите - минусите са много

Машини, преференции, екзитполове - какви избори се задават 1. На следващите парламентарни избори през 2021 г. да гласуваме само машинно, реши правната комисия на парламента. Как ще се отрази това на изборния резултат? 2. Не приеха предложението прогнози за изхода от изборите в деня за размисъл и изборния ден.

Васил Тончев: Нелепо е да се ограничава социологията в изборния ден

Машини, преференции, екзитполове - какви избори се задават 1. На следващите парламентарни избори през 2021 г. да гласуваме само машинно, реши правната комисия на парламента. Как ще се отрази това на изборния резултат? 2. Не приеха предложението прогнози за изхода от изборите в деня за размисъл и изборния ден.

От Тахрир до Тръмп: национализмът похити надеждите на хората

Необходимостта на демонстрантите от признание бе подчинена на едно по-тъмно и създаващо разделения движение и нови герои, обещаващи им величие. Хиляди хора на площад Тахрир скандираха лозунга "Хляб! Достойнство! Свобода!". Беше 2011 година, Арабската пролет беше в апогея си. Стоейки сама сред множеството, си спомних как работник на средна възраст,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber