Коментар на седмицата №3: И все пак БВП надмина 100 млрд. лв. през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7090076 Коментар на седмицата №3: И все пак БВП надмина 100 млрд. лв. през 2017 г. Коментар на седмицата №3: И все пак БВП надмина 100 млрд. лв. през 2017 г. www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 25 452 прочитания.

Това е рекордно високо

ниво за българската

икономика и близо

три пъти повече,

отколкото през 1989 г.

ТОЧНО преди година писах в “24 часа”, че българската икономика ще достигне 100 милиарда лева предсрочно, още през 2017 г.

По онова време тази прогноза изглеждаше прекалено оптимистична – други институции и анализатори не вярваха, че 100 милиарда лева БВП е постижим през 2017 г. Обаче тази сряда НСИ публикува ревизираните данни за 2017 г. и резултатът е 101 милиарда лева. Брутният вътрешен продукт не само достигна, но дори надхвърли 100 милиарда и надмина и най-оптимистичните прогнози.

БВП от 101 милиарда лева се равнява на близо 52 милиарда евро и 61 милиарда долара. Това е рекордно високо ниво за българската икономика и близо три пъти повече, отколкото през 1989 г. (когато БВП беше под 22 милиарда долара) въпреки застаряването и намаляването на населението. За сравнение, съседна Сърбия, която има същото население като България, произвежда едва 41 млрд. долара през 2017 г.

Тази голяма

разлика в полза

на България

се формира едва през последното десетилетие, откакто България е член на Европейския съюз. Неслучайно Сърбия също желае бързо да се присъедини към ЕС – има очевидна полза от европейското членство.

Най-голямата промяна в данните е по отношение на външната търговия и потреблението. Износът на стоки расте с 8,3% - много по-бързо от първоначалната оценка за 6% растеж.

Вносът на услуги също расте с 9,6% при първоначална оценка за малък спад. Потреблението също е ревизирано в положителна посока и расте с 4,5% в реално изражение (т.е. след като се изчисти ефектът от инфлацията). Брутният вътрешен продукт отчита по-висок реален растеж от 3,8% спрямо 3,6% в предварителната оценка. По този начин растежът на икономиката се запазва, като последните три години (2015-2017 г.) са най-успешните след 2008 г., когато започна световната финансова криза.

Този период е успешен за страната и от гледна точка на международните сравнения – за последните 3 г. Румъния и България отчитат най-висок икономически растеж на човек от населението сред всички нови страни - членки Европейския съюз. Всъщност Румъния и България са в топ 3 в целия ЕС – само Ирландия има по-висок растеж, но той основно е движен от еднократна данъчна оптимизация. Това е много важно, защото България и Румъния са сред най-бедните страни в ЕС и трябва да постигат по-висок растеж, за да настигат. Точно това се случва в последните години. Освен че

растежът на

човек от

населението в

България е сред

най-високите,

той е и сравнително устойчив и балансиран. Съседна Турция например имаше много висок растеж няколко години, но натрупаните дисбаланси доведоха до рязък срив на турската валута и огромна инфлация от близо 25% за последната година.

Румъния също имаше огромен растеж преди година, но сега икономиката се забави рязко, а инфлацията скочи до най-високите нива в Европейския съюз.

В България

на този етап

растежът е

балансиран,

по държавния бюджет и текущата сметка се отчита излишък, а нивото на инфлация не изпреварва реалния растеж. С други думи, икономическият растеж не е изкуствено напомпан със заеми и дефицити, а се движи от увеличение на икономическия потенциал на страната.

Важно е да се запази този балансиран и устойчив растеж на икономиката – тук особено важно е да се следи внимателно увеличението на банковия кредит. БНБ вече обяви, че повишава капиталовите изисквания за банките, вероятно ще има нужда и от допълнителни мерки особено по отношение на потребителските и ипотечните кредити, които се ускоряват.

В добрите времена и домакинствата, и банките, и бизнесът са свръхоптимистични и поемат повече рискове и дългове, отколкото е оправдано. Но ако този риск се управлява, страната може да запази един стабилен растеж и да избегне дисбаланси и дефицити.

Както вървят нещата, през настоящата година България

ще постигне още

един рекорд –

реалният доход

на човек

от населението на страната ще премине границата от 50% от средното в ЕС.

Преди около 20 г. реалният доход тук беше едва една четвърт от средния в ЕС, т.е. за две десетилетия се удвои в реално изражение.

За да настигнем Запада по доходи, при сегашните темпове на растеж ще имаме нужда от още около две десетилетия. Но е възможно това да стане и по-бързо, ако се ускорят реформите и темповете на растеж.

Една от важните предпоставки за по-ускорен растеж е влизането във валутния механизъм ERM 2, както и в Шенген. Това очевидно не е толкова лесно, тъй като заради еврокризата от десетилетие никой не е влязъл нито в ERM 2, нито в Шенген.

Ще изисква още много усилия и убеждаване на другите страни членки, но България не бива да се отказва. Страната трябва да изпълни поставените предварителни условия, след което да настоява за бързо приемане. Влизането в ERM 2 и Шенген ще е много важно за дългосрочния икономически растеж, повишаването на реалните доходи, а в резултат и за връщането на българските емигранти.

*Авторът е старши

икономист в

Институт

“Отворено общество”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

3 причини да падне забраната за анкети в изборния ден

Вместо измислени данни ще излизат числа на агенции, които се ползват с доверие Вече близо две десетилетия живеем в напълно различен информационен свят, в който можеш да се сдобиеш с всякакъв тип информация, и то за секунди. Промяната в информационните източници чрез навлизането на електронните медии и най-вече на социалните мрежи направи

Като няма анкети в деня на вота, суверенът е ощетен

Спирането на информация отприщва слуховете и спекулациите Наличието на информация е основата на всяка демократична система. В този смисъл свободата да се огласява каквато и да било информация в деня на изборите е път към демократизацията на обществото. Още повече че на тази плоскост съществува определена неравнопоставеност.

Като развод между хора, които вече не помнят защо са се оженили, но имат огромно богатство

В Брекзит всеки търси плячка - няма как да се роди разбирателство Разбира се, доста хора ще кажат сега как Тереза Мей е глупава жена, която не си разбира от работата, не знае какво прави и е напълно некомпетентна. Други пък ще обвинят цяла Великобритания, всички британци, британската заблуда за ролята им в света и ще се провикнат как целият този

Възможно ли е чудото втори референдум

Британските граждани вече са толкова по-добре информирани, колкото подведени бяха при първия референдум Brexit лошо се препъна. ЕС едва ли ще направи отстъпки за едно ново споразумение, което да получи мнозинство в Лондон. #Wild Brexit е изключително травматично решение - и за Обединеното кралство, и за Европа.

САЩ да ни дадат самолети безвъзмездно

Аз предлагам да възложим на българското правителство да преговаря с всички държави, които имат някакво предложение към нас (да ни доставят изтребители - бел. ред.) В тях включваме и нашите европейски партньори. Чухме аргументи, че някои от тях може да останат засегнати. Ние не искаме никой да остане засегнат,

Стената - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Защо никой не смее да каже истината за американските изтребители

Тези самолети по същество са подарък от Вашингтон. Благодарение на правителството на САЩ България има приход от 1,5 млрд. от износ на оръжие Българското общество влезе в един измислен дебат какъв изтребител да купи. Активните русофили много държаха на шведския “Грипен”, но в крайна сметка правителството получи мандат да преговаря за американски

Арабските страни вървят към реабилитиране на Асад

Той оцеля на власт след осем години война и милиарди долари под формата на финансови средства и въоръжение, дадени, за да бъде свален. Сега сирийският президент Башар Асад се готви да бъде допуснат обратно в организацията на арабските страни - постижение, смятано за немислимо някога, когато той смазваше бунта срещу управлението на семейството си.

Помпейо балансира в Рияд между запазването на съюза и заявената твърдост

Държавният секретар Помпейо днес е в Рияд, за да съгласува две привидно противоречиви цели: да запази съюза със Саудитска Арабия, смятан за приоритетен, и същевременно да покаже под натиска на американската политическа класа известна твърдост след убийството на журналиста Джамал Кашоги. Този еквилибристичен номер трябваше да насочи погледите към

Дума на седмицата: Циганин

Окончателно решение няма Миналата седмица две момчета пребиха жестоко военен, част от експедиционния ни корпус. Човек, обучен да воюва, в когото данъкоплатците са инвестирали, за да може да застрелва хора, дадено му е оръжие и той позволи на две необразовани пишлемета да го надвият. Това е друга тема, нападнали са го изненадващо и в гръб,

Доналд Тръмп в „Красно село“

Или как освободих блокадата на американското правителство Доналд Тръмп се нанесе у нас. Ще попитате как се стигна до тук ли? Ами нали блокира работата на американското правителство в оня спор кой да плати за стената по границата с Мексико, сигурно сте гледали по телевизията. Заинати се и йок. Администрацията е в неплатен отпуск.

Коментар на седмицата №2: Как Матьо и Даниел ми върнаха документите и вярата в доброто възпитание

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 60 хил. прочитания. История с двама младежи и един портфейл, намерен на улицата Когато човек си загуби портфейла, най-големият проблем обикновено не са парите в него, а документите за самоличност, банкови карти и всякакви други късове хартия или

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber