Коментар на седмицата №3: И все пак БВП надмина 100 млрд. лв. през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7090076 Коментар на седмицата №3: И все пак БВП надмина 100 млрд. лв. през 2017 г. Коментар на седмицата №3: И все пак БВП надмина 100 млрд. лв. през 2017 г. www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 25 452 прочитания.

Това е рекордно високо

ниво за българската

икономика и близо

три пъти повече,

отколкото през 1989 г.

ТОЧНО преди година писах в “24 часа”, че българската икономика ще достигне 100 милиарда лева предсрочно, още през 2017 г.

По онова време тази прогноза изглеждаше прекалено оптимистична – други институции и анализатори не вярваха, че 100 милиарда лева БВП е постижим през 2017 г. Обаче тази сряда НСИ публикува ревизираните данни за 2017 г. и резултатът е 101 милиарда лева. Брутният вътрешен продукт не само достигна, но дори надхвърли 100 милиарда и надмина и най-оптимистичните прогнози.

БВП от 101 милиарда лева се равнява на близо 52 милиарда евро и 61 милиарда долара. Това е рекордно високо ниво за българската икономика и близо три пъти повече, отколкото през 1989 г. (когато БВП беше под 22 милиарда долара) въпреки застаряването и намаляването на населението. За сравнение, съседна Сърбия, която има същото население като България, произвежда едва 41 млрд. долара през 2017 г.

Тази голяма

разлика в полза

на България

се формира едва през последното десетилетие, откакто България е член на Европейския съюз. Неслучайно Сърбия също желае бързо да се присъедини към ЕС – има очевидна полза от европейското членство.

Най-голямата промяна в данните е по отношение на външната търговия и потреблението. Износът на стоки расте с 8,3% - много по-бързо от първоначалната оценка за 6% растеж.

Вносът на услуги също расте с 9,6% при първоначална оценка за малък спад. Потреблението също е ревизирано в положителна посока и расте с 4,5% в реално изражение (т.е. след като се изчисти ефектът от инфлацията). Брутният вътрешен продукт отчита по-висок реален растеж от 3,8% спрямо 3,6% в предварителната оценка. По този начин растежът на икономиката се запазва, като последните три години (2015-2017 г.) са най-успешните след 2008 г., когато започна световната финансова криза.

Този период е успешен за страната и от гледна точка на международните сравнения – за последните 3 г. Румъния и България отчитат най-висок икономически растеж на човек от населението сред всички нови страни - членки Европейския съюз. Всъщност Румъния и България са в топ 3 в целия ЕС – само Ирландия има по-висок растеж, но той основно е движен от еднократна данъчна оптимизация. Това е много важно, защото България и Румъния са сред най-бедните страни в ЕС и трябва да постигат по-висок растеж, за да настигат. Точно това се случва в последните години. Освен че

растежът на

човек от

населението в

България е сред

най-високите,

той е и сравнително устойчив и балансиран. Съседна Турция например имаше много висок растеж няколко години, но натрупаните дисбаланси доведоха до рязък срив на турската валута и огромна инфлация от близо 25% за последната година.

Румъния също имаше огромен растеж преди година, но сега икономиката се забави рязко, а инфлацията скочи до най-високите нива в Европейския съюз.

В България

на този етап

растежът е

балансиран,

по държавния бюджет и текущата сметка се отчита излишък, а нивото на инфлация не изпреварва реалния растеж. С други думи, икономическият растеж не е изкуствено напомпан със заеми и дефицити, а се движи от увеличение на икономическия потенциал на страната.

Важно е да се запази този балансиран и устойчив растеж на икономиката – тук особено важно е да се следи внимателно увеличението на банковия кредит. БНБ вече обяви, че повишава капиталовите изисквания за банките, вероятно ще има нужда и от допълнителни мерки особено по отношение на потребителските и ипотечните кредити, които се ускоряват.

В добрите времена и домакинствата, и банките, и бизнесът са свръхоптимистични и поемат повече рискове и дългове, отколкото е оправдано. Но ако този риск се управлява, страната може да запази един стабилен растеж и да избегне дисбаланси и дефицити.

Както вървят нещата, през настоящата година България

ще постигне още

един рекорд –

реалният доход

на човек

от населението на страната ще премине границата от 50% от средното в ЕС.

Преди около 20 г. реалният доход тук беше едва една четвърт от средния в ЕС, т.е. за две десетилетия се удвои в реално изражение.

За да настигнем Запада по доходи, при сегашните темпове на растеж ще имаме нужда от още около две десетилетия. Но е възможно това да стане и по-бързо, ако се ускорят реформите и темповете на растеж.

Една от важните предпоставки за по-ускорен растеж е влизането във валутния механизъм ERM 2, както и в Шенген. Това очевидно не е толкова лесно, тъй като заради еврокризата от десетилетие никой не е влязъл нито в ERM 2, нито в Шенген.

Ще изисква още много усилия и убеждаване на другите страни членки, но България не бива да се отказва. Страната трябва да изпълни поставените предварителни условия, след което да настоява за бързо приемане. Влизането в ERM 2 и Шенген ще е много важно за дългосрочния икономически растеж, повишаването на реалните доходи, а в резултат и за връщането на българските емигранти.

*Авторът е старши

икономист в

Институт

“Отворено общество”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

"Артекс" за апартамента на Цветанов: Сделката е законна и стандартна

Некоректно се явява твърдението, че г-н Цветанов е придобил луксозния апартамент по цена 342 852 лева. Това е данъчната оценка на апартамента, която е посочена в акта като част от задължителното съдържание на всеки нотариален акт. Всъщност г-н Цветанов е придобил апартамент в замяна на други два по-малки апартамента (завършени и добре обзаведени)

Черният петък на г-н Цветан Цветанов бил във вторник

(Това е заглавието, което ми хрумва веднага след първия прочит на една-две от водещите новини, свързани с жилището на известния политик) Публикациите на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, извършваща героични анализи в това, как български влиятелни политици са закупили своите жилища, в ситуацията на предизборна кампания се превръща в

Важното е роклите да не остават неизносени, или защо Силвия благодари на Весела Тотева

Силвия Лулчева вдигна прави мъже и жени на церемонията “Вдъхновителки” - това са 18 прекрасни българки, за които “24 часа” и сайтът “Мила” разказват от година. Актрисата благодари на своята вдъхновителка Весела Тотева. Продуцентката от Нова телевизия почина внезапно преди дни на 45 години. Весела преди години се измъква от зависимостта от

България губи по 111 млн. евро годишно при твърд Брекзит

САЩ, Русия и Китай ще спечелят от излизането на Великобритания от ЕС Най-големият губещ от евенутален твърд Брекзит ще е самата Великобритания. Целият Европейски съюз (ЕС) обаче ще претърпи сериозни загуби, а печеливши ще са Китай и САЩ, изчисли немската фондация “Бертелсман”. България също ще понесе щети – 111 милиона евро годишно ще ни струва

Загубите за “Боинг” едва ли ще донесат печалби за “Еърбъс”. Русия се точи на дял от пазара

Самолетните билети поскъпват, ако 737 Макс остане дълго на земята С над 340 убити пътници и екипаж за по-малко от 6 месеца двете катастрофи с най-продавания модел пътнически самолет на “Боинг” остават тъжен епизод в историята на въздушния транспорт. Последиците от трагедиите и заземяването на модел 737 Макс ще струват скъпо на американската

Пленум на БСП за евролистата - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Време е Първата световна да свърши вече

Националната митология на австралийците е много свързана с омразата към турците заради историческата травма от битката при Галиполи   Кървавият атентат на новозеландския Южен остров, при който умопомрачен австралиец стреля напосоки в джамия и уби поне 49 души, е отмъщение за битката при Галиполи отпреди 100 години,

Брекзит като комедия от Шекспир

Ако Тереза Мей бе написала „Ромео и Жулиета“, пиесата още нямаше да е завършена Аз напоследък вечер гледам „Игра на тронове“ и брекзит. А вие? Следите ли международните новини? Сигурна съм, че хвърляте поне едно око на брекзита. То човек не може да не го гледа. Като катастрофа на магистралата е – хипнотизира.

Ангел Джамбазки: България за българите, Европа за европейците (Видео)

Тези с “ценностите” смятат, че сме втора ръка и не заслужаваме качествена храна АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ, ВМРО/ЕВРОПЕЙСКИ КОНСЕРВАТОРИ И РЕФОРМИСТИ Просветен патриотизъм, родолюбие, Европа на отечествата и нациите, християнска, солидарна и разумна защита на българските интереси, връщане към националните традиции и консерватизма.

Андрей Ковачев: Боря неравенствата при здравните услуги в ЕС (Видео)

Завърших успешно инициативите за целите Западни Балкани и да се учи истината за комунизма АНДРЕЙ КОВАЧЕВ, ГЕРБ/ЕВРОПЕЙСКА НАРОДНА ПАРТИЯ (ЕНП) Работя за ясна европейска перспектива за Западните Балкани и повече сигурност и просперитет за региона, а по този начин - и за България и за ЕС, в качеството ми на член на ръководството на Групата на

Андрей Новаков: Договорих рекорден бюджет за България от ЕС

Битката за превозвачите ни стана моя лична борба. Преборих се за европроекти бедните общини да дофинансират само 15 вместо 30% АНДРЕЙ НОВАКОВ, ГЕРБ/ЕВРОПЕЙСКА НАРОДНА ПАРТИЯ (ЕНП): Инвестиции в хората и регионите на България Горд съм да бъда вносител, съавтор и преговарящ по правилата на европейските фондове и инвестиции с общ размер от €378 млрд.

Асим Адемов: Искам да върна родителите в училище. За добро

Събрах за мир държавна и духовна власт на целите Западни Балкани АСИМ АДЕМОВ, ГЕРБ/ЕВРОПЕЙСКА НАРОДНА ПАРТИЯ (ЕНП) Kато заместник на Мария Габриел аз станах член на комисията LIBE (Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи) и заместник в комисията AFET (Външни работи) и DROI (подкомисията по човешки права).

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber