Патриотични приказки: Пепеляшка се хваща на хорото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7089800 Патриотични приказки: Пепеляшка се хваща на хорото Патриотични приказки: Пепеляшка се хваща на хорото www.24chasa.bg

Загубила си цървула от троянска керамика, но православният принц я познал

Мили сънародници, отдавна искам да се включа в тренда на патриотизма и да загърбя всичко вносно, западно и грешно. Не познавам много българските народни танци и затова все още не съм част от световната тенденция „Българи друсат хоро на площада“, пея фалшиво, затова „Излел е Делю хайдутин“ си я позволявам само на продължили твърде дълго родителски срещи, а мусаката е запазена марка на мъжа ми. Затова реших да изляза от фолклорната вселена „хоро-кухня“ и моят принос да е в патриотизирането на образованието. Ще кажете, закъсняла си, там вече е пълно с патриоти, които ден през ден громят Просвещението, но аз намерих все още девствена ниша. Приказките! Приказките, мили сънародници, които вие четете на невинните български дечица, всъщност са портата адова, която ги индроктинира още от люлката, кара ги да свикват с чуждоземни нрави, култура и имена, и отваря сетивата им за разни дворци, аристокрации, пирати, разбойници, джуджета, вещици, дракони и прочие небългарска паплач. Пепеляшки, Снежанки и всякакви Рапунцели подмолно са превзели най-святото ни – детската стая и тровят мозъка на невинните българчета. На това трябва да се сложи край, затова още от днес се заемам с обръщането на тези порпагандни еврогейски истории в истински, български, православни бисери.

Първата ми жертва ще е Пепеляшка.

„Имало едно време едно красиво и добро БЪЛГАРСКО момиче, чиято майчица българска юнашка починала твърде рано и оставила момиченцето си сираче. Бащата не тъгувал твърде дълго и скоро си взел нова жена. Тя била чужденка, сиреч бежанка, дошла отдалеч в родната къща на момиченцето и довела и двете си бежански дъщери. Горделиви били пришълките, мързеливи и лоши – една баница не можели да завъртят, не знаели „Аз съм българче“, а на неделното хоро само се спъвали. Те се отнасяли с момиченцето, както чуждите сили се отнасят с България - давали й най-дрипавите дрехи, най-малко храна и я принуждавали да спи на тавана. Изморена от прищевките на бежанките, заварената щерка лягала обаче край огнището и заспивала в пепелта. Така всички започнали да й казват Пепеляшка. Българското царство по онова време било управлявано от добри православни царе. Един ден православният принц решил да си потърси жена, която вечер да му прави салатка и да му сипва ракийка, да гледа децата, да чисти двореца, да е скромна, красива и работлива, и организирал седянка, на която били поканени всички девойки в царството. Която успеела да напълни най-много чушки и да завие най-много сърми, щяла да се квалифицира за принцеса. Покана получили и в дома на Пепеляшка. Тя трябвало да ушие нови носии за сестрите си и предяла и бродирала по цели нощи, за да са готови навреме. Дори направила и една за себе си, от стария китеник на майка й. Извезала я, излъскала пафтите, опънала косичника, изпрала цървулите и в деня на седянката помолила сестрите си да отиде с тях. Мащехата й толкова се ядосала, че хванала ятагана и отсякла ръкава на сукмана. „Няма кой да те пусне на седянката с раздран сукман”, казала и потеглила с дъщерите си.

Пепеляшка тъжно заплакала, но постепенно плачът й преминал в „Бяла роза“. Не щеш ли, от розовия храст край огнището изскочила нейната кръстница, която също била ИСТИНСКА българка. Можела да свири на гайда и кавал, да оре нивата вместо вола и да кърми тризнаци, докато мели брашно в мелницата. Тя казала: „Не плачи, българско дете мое, ти трябва да отидеш на седянката и да победиш ятагана!”

„Но сукманът ми е съсипан!”, отвърнала Пепеляшка. Вълшебницата само се усмихнала и я докоснала с гегата си. В същия миг неугледната дреха се превърнала в разкошен литак, по шията на Пепеляшка задрънчали пендари, а цървулите й били от истинска троянска керамика. След това вълшебницата намерила шест говеда, порода Сиво Искърско – каквато няма другаде на света, и ги превърнала в шофьори. От тогава българските шофьори се държат като говеда, но това е друга приказка. После намерила една кратунка и я превърнала в писана каруца, а от козичките в обора направила коне. Пепеляшка запрегнала каруцата, скочила в нея, а кръстницата й я предупредила: „Прибери се в полунощ, защото трябва да ставаш рано и да доиш кравите. А и магията ще свърши тогава.“

Пристигнала Пепеляшка на седянката и като я видяли останалите, млъкнали. „Вижте само колко е красива – очите й като череши, веждите й като гайтани, а снагата – като топола“, извикал един овчар.

Принцът, сразен от красотата й, запял „Петко льо, капитанине“, сто каба гайди запискали, а момите излезли на мегдана да потанцуват едно тъжно хоро. На хорото се хванали и принцът и Пепеляшка, извили после Елениното и щели да го изкарат даже докрая, но сестрите-бежанки се спънали и съборили всички. В този момент Пепеляшка усетила, че е полунощ и хукнала да бяга. В бързината си загубила цървула.

Успяла да се прибере точно в дванадесет. Каруцата пак станала кратунка, конете – козички, само шофьорите си останали говеда. Не след дълго мащехата и доведените й сестри се прибрали и цяла нощ не спрели да разказват за момата с керамичния цървул. След няколко дни принцът се появил на портата на къщата и държал в ръка загубения цървул. Вече бил обиколил 100 села и никоя мома не успяла да навре крак в него. Ала щом Пепеляшка го докоснала, той се излял по стъпалото й и станало ясно, че тя е момата от седянката. Принцът изрецитирал „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ пред насълзения баща, арестувал бежанките и ги екстрадирал, а за Пепеляшка се оженил. Три дни яли, пили и се веселили, и аз бях там, и аз едно шкембенце хапнах и Дунавското играх. Край!“

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Вотът в Истанбул: този ден ще влезе в историята

Победата на Имамоглу не възвестява края на Ердоган. Човек като него не се предава лесно Опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели изборите в Истанбул с цели 9%, при това на фона на още по-висока избирателна активност, отколкото на първия вот през март. Затова е вън от съмнение, че 23 юни 2019 г. ще влезе в учебниците по история.

Как София не стана Меката на всички изкуства

Звъни ми оня ден пак Джордж. Клуни, не Сорос. Вика: „Идвам, ма не за мусака, ами на шопинг. Ще ме водиш по галериите в София да си напазаря малко Микеланджело.“ Викам: „Джорджи, май суитхарт, нямаме у нас Микеланджело. Засега поне нямаме. Още само малко модернисти и тук-там авангард продават, ма за сметка на това много изгодно вървят.

Нася Кралевска: Искаме истината! Автори с русофилски убеждения пишат учебници за комунистическия режим

Журналистката Нася Кралевска изпрати своята гражданска позиция, публикувана в desebg.com, относно скандала с опита да се прикриват факти и събития за комунистическия режим в някои от новите учебници по история за 10 клас. Ето какво пише в нея: "Извънредно трудно и едновременно лесно е да се пише за същността на комунистическия режим в България и

Ръководната длъжност в Брюксел за 5 години: добра заплата и натоварен график

Той пилотира изпълнителната власт на ЕС, ръководи екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-големите световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и вчера на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за него.

Не сечете “Златната липа” на Стара Загора!

Старозагорци, пазете си кинофестивала, ако има от кого, предупреди режисьорът Костадин Бонев Костадин Бонев далеч не е случайно име в българското кино. Ще припомня само, че той е режисьор на документалната лента “Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, а по време на седмия поред кинофестивал за ново европейско кино “Златната липа” в Стара

Как да се отървем от тъщата и да отидем на почивка без пари

Подарете на маминка бански, тип-палатка и полицията сама ще я вземе Училището най-сетне приключи и е време за летен отдих. Това е най-неприятното време в годината – трябва да спреш да изкарваш пари за десетина дни и да се заемеш само с харченето им. Умните хора знаят обаче, че всяко предизвикателство крие и нови шансове.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Борис Джонсън ги е лъгал както никой друг. Пак ли ще му повярват?

Борис Джонсън иска да стане премиер. И прави това, което умее най-добре - да обещава светло бъдеще. Нима британците отново ще му повярват, макар че ги е лъгал както никой друг? Бил е на фризьор и е свалил някой и друг килограм. Пред обществеността в Лондон Борис Джонсън се показа в нова светлина - не само външно.

Къде сгрешиха службите

Службите не трябваше да огласяват случая с момчето от Пловдив. Категоричен съм, че това беше грешка. Първо, като огласиш такъв факт, при положение че нямаш някаква добавена стойност - не предупреждаваш някого, не изясняваш нещо, ти всъщност разкриваш някакъв инструментариум на службите. В случая нищо особено не разкриват.

Журналисти: Нарушен е пряко законът за детето (Обзор)

Д Е К Л А Р А Ц И Я срещу потъпкване на законодателството на РБ и нарушаване на професионално-етичните стандарти в публикации, разкриващи лични данни на непълнолетен ученик, разследван за радикализация 1. Смятаме, че с публикувани снимки, информация и пряко включване в извънредна емисия “Новини” от двора на училището от 10 юни 2019 година,

Защо “24 часа” никога няма да съобщи името на ученика въпреки сериозните факти за готвен тероризъм

Макар че ни е известно още от събота Това бе първият подобен случай в България. И като такъв бе тест - за службите, за обществото и за медиите “24 часа” няма да съобщи никога името на ученика от Пловдив, задържан заради радикален ислям. Известните ни до момента факти сочат, че подготовката за терористичен акт е била сериозна.

Войни на "Позитано" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Повече жени в ръководството на ЕС? Не очаквайте прекалено много!

Когато мъжете, управляващи Европейския съюз, подбират тази година неговите нови лидери те може да назначат повече жени. Но не очаквайте радикална промяна в близко бъдеще. В ЕС започнаха разговори за номинирането на хората, които ще ръководят неговите ключови институции през следващите пет години. Ръководният пост в Европейската централна банка

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber