Атанас Добрев: Качеството на образование ще определи дали България ще е богата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7086607 Атанас Добрев: Качеството на образование ще определи дали България ще е богата (Обзор) Атанас Добрев: Качеството на образование ще определи дали България ще е богата (Обзор) www.24chasa.bg
АТАНАС ДОБРЕВ

Словото на главния изпълнителен директор на Vivacom пред днешната конференция в рамките на инициативата на "24 часа" и Vivacom "Образование 4.0" 

Ще започна с едно безспорно твърдение - няма нищо по-важно от образованието. Във вековете то не само е съхранило българщината, то ни е изградило. Съгласен съм напълно с министър Вълчев, че качеството на образованието ще определи дали България ще стане развита, богата и добре изглеждаща държава, или ще сме на опашката и само ще се оплакваме. Нека да видим как се развиват изискванията във времето. Първоначално базовото изискване за образование бе грамотност - да можеш да четеш, ако през XVIII в. можеш да четеш, си върхът, жените само са ги учили да четат, не са ги учили да пишат. С времето идва и следващият етап, през който трябва да можеш и да създаваш. Не всички са писатели, но ако не можеш един доклад да напишеш до министъра, значи не ставаш за административна работа. След това изискванията се повишават и освен да можеш да пишеш и да го правиш на родния си език, трябва да започнеш да се движиш по това стъпало на един или повече чужди езици. Ако си грамотен само на родния си език, си нещо, но не си чак много голямо нещо. Така в края на XX в. трябва да знаеш и чужди езици, при това повече от един.

Имам познати, които казват: “Не ме вземат на работа, защото знам само един чужд език.”. Изискванията се повишават и стигаме до цифровите умения и тук съм съгласен с г-жа Габриел и министър Вълчев, че има поне две базови умения - едното е да можеш да го ползваш, да си потребител, да влезеш в социалната мрежа, да играеш на игра, да си вземеш телефона и да потърсиш някаква информация, но това е еквивалентът на четене до сричане.

Бъдещите добре заплатени хора са тези, които ще създават, ще манипулират това, което се създава, които създават нещо, което друг не може да създаде. Затова много се радвам, че фокусът на министерството е в тази посока, макар и в начални фази. Но истината е тази, ако не научим децата още от малки на дигитални умения.

Те са родени с телефон и таблет в ръка, само че това е опасно, защото е много лесно да се плъзнеш да си само консуматор. Цифровите умения са нож с две остриета - могат да ти пречат, могат и да ти помагат. Ако просто си консуматор, те са направо вредни за обучението и по-вредно от това да научим децата си да станат само консуматори на цифровите умения просто няма.

Трябва да се опитаме децата ни да създават цифрови съдържания и бъдещи изкуствени интелекти и да могат да манипулират това, което правят. И аз не знам кои са добре платените професии, но знам, че ще има два вида добре платени професии - творческите и тези, които се грижат за някой друг в социален аспект. Всичко друго може да бъде автоматизирано. От далечното или по-близкото бъдеще трябва да се върна в настоящето - за съжаление, трябва да поговорим за базови неща - организация на учебния процес. Едно от децата ми учи в сравнително елитно държавно училище в София, в кабинета на директора има компютър, ползва го, за да си пише на ексел справките, което, извинявам се, но не е цифрово умение. Цифровите умения са да можеш да го ползваш.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Вълчев: Реализира се проект по програмата "Еразъм" за привличането на повече учители в българското училище

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че се реализира проект, финансиран от Европейската комисия по програмата "Еразъм". По компонент от програмата се финансират дейности за промяна на политиките и реформи в различните страни. Този проект беше високо оценен в началото на настоящата година и е за това как да привлечем

Министър Вълчев: Антикорупционно поведение може да се учи след 5-и клас

Според образователния министър Красимир Вълчев антикорупционно поведение може да се учи след 5 клас. В момента не е предвиден отделен час затова, посочи той пред медиите преди да участва във форум, посветен на темата, съобщи БТА. Той отбеляза, че предметът гражданско образование в най-голяма степен е свързан с темата корупция.

Италия в ТОП 10 на най-предпочитаните дестинации за обучение

Италия е все по-привлекателна не само като туристическа, но и като образователна дестинация. Близо 80 000 международни студенти, които търсят висококачествени академични програми, избират да се обучават именно там. В отговор на това, наред с огромния избор от специалности на италиански, университетите и академиите въвеждат все повече програми на

400 милиона повече за образование догодина (Обзор)

Забраняват откриването на нови университети Над 400 млн. лв. ще е увеличението в бюджета за образование за догодина. Това съобщи министър Красимир Вълчев след дискусия за висшето образование в УНСС вчера. 330 млн. лв. ще са за увеличение на заплатите на учителите, още 30 млн. за непедагогически персонал. Поне 40 млн. лв.

Проф. д.н. инж. Росен Василев, ректор на ТУ-Варна: Успешният модел в образованието днес е баланс на академизъм и бизнес подход

Нетрадиционно предизвикателство към участниците в IT кариерния форум и 11-я Startup Weekend Varna в ТУ – Варна Startup Weekend Varna събра в ТУ - Варна над 50 бъдещи и настоящи предприемачи под мотото "No talk, All Action!". Университет и бизнес отново си подадоха ръка, за да мотивират младите и предприемчиви хора да споделят и осъществят идеите

Висше образование в Холандия – презентация на Radboud University

Radboud University – водещ университет в Холандия, ще проведе презентация в София, за да представи своите бакалавърски и магистърски програми на английски език. Събитието ще се състои на 11 октомври от 18:30 ч. в х-л „Маринела“ /бивш „Кемпински“/ . РЕГИСТРАЦИЯ С професори като нобеловия лауреат по физика от 2010 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от Образование

Атанас Добрев: Качеството на образование ще определи дали България ще е богата (Обзор)

Словото на главния изпълнителен директор на Vivacom пред днешната конференция в рамките на инициативата на "24 часа" и Vivacom "Образование 4.0"  Ще започна с едно безспорно твърдение - няма нищо по-важно от образованието. Във вековете то не само е съхранило българщината, то ни е изградило. Съгласен съм напълно с министър Вълчев,

Красимир Вълчев: Образователната система трябва да свърже дигиталното с креативността (Обзор)

Словото на министъра на образованието и науката пред днешната конференция в рамките на инициативата "Образование 4.0" на "24 часа" и Vivacom Всичко започва от подготовката на учителите. Днес не сме сигурни през 2050-2060 г., когато днешните деца ще бъдат на пазара на труда, кои професии ще съществуват.

Гергана Паси: Мечтая в училище да се учи с Нешънъл джиографик и Хистъри

"Големият проблем е, че не знаем какъв е светът, в който ще живеем утре. Утре печеливши няма да са най-умните и най-силните деца, а най-адаптивните. Това качество трябва да култивира образователната система", заяви на финала на кръглата маса "Учители за дигитално образование" шефката на ДНК Гергана Паси.

Наредбата от 1994 г. не позволява да се учи с компютри

"Министър Вълчев направи изказване, което ме зарадва, защото за пореден път показа, че разбира колко е сериозно положението. Преди 10 г. смятахме, че към съществуващата образователна система трябва да добавим дигитални умения. Новият проблем е трудно решим. Според мен не съществува проблем за дигитални умения, всички ще имат такива.

Атанас Добрев: Добри заплати ще има за създателите на дигитално съдържание

„Няма нищо по-важно от образованието, това е безспорно твърдение.“ Това заяви Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Виваком“, на кръглата маса „Учители за дигитално образование“, която е част от кампанията „Образование 4.0“ на „24 часа“ и „Виваком“. Качеството на образованието ще определи дали България ще стане богата и добра живееща

Вълчев: Учителите ще вземат допълнително пари за създаване на електронни уроци

Можем ли да променим нещо в системата без учителите звучи като реторичен въпрос. Днес не сме сигурни през 2060 г. какви професии ще съществуват, но и тогава ще имаме нужда от учители. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на кръгла маса "Учители за дигитално образование", част от кампанията "Образование 4.0" на в.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber