Френски или холандски модел за здравето?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7054845 Френски или холандски модел за здравето? Френски или холандски модел за здравето? www.24chasa.bg

Холандия е първенец в класациите за здравеопазване с много здравни фондове които се конкурират и имат стимул да се договарят внимателно с болниците

Тези дни “24 часа” писа, че Министерството на здравеопазването обсъжда два модела за реформа на здравната система.

Първият модел предвижда запазване на държавната здравна каса НЗОК и надграждането й със задължителна допълнителна здравна застраховка. Вторият модел предвижда запазване на сегашната здравна вноска от 8%, но премахване на монопола на държавната здравна каса.

И двата модела звучат екзотично и абстрактно – много хора се плашат, като чуят, че здравната каса ще плаща само 85% от разходите за лечение и ще има доплащане. Други пък гледат скептично на демонополизацията на касата и се опасяват, че няма да работи. Но всъщност и двата модела работят на практика в различни европейски страни.

Френският модел

Във Франция има задължително здравно осигуряване – всеки месец се удържа процент от заплатата и се внася в здравната каса (както в България). В здравната каса влизат и други

приходи,

например от

данък върху

цигарите,

алкохола, хазарта и пр. В допълнение, има и доброволно здравно застраховане, което покрива доплащания и разходи, непокрити от задължителната здравна вноска.

Как работи? Опростен пример: отивате на лекар и плащате такса от 50 евро за преглед. Здравната каса ви възстановява 70% от тази сума (35 евро), а допълнителната застраховка покрива останалото. Или ако се лекувате в болница за 1000 евро, здравната каса поема 80% от разхода (800 евро), а здравната застраховка поема останалите 20% (200 евро).

С други думи, здравната застраховка покрива допълнителните плащания за лекари, зъболекари, лекарства и болници – които в България се плащат от пациентите.

Много е интересен друг аспект - здравното застраховане е доброволно, на практика почти всички имат здравна застраховка. Има много причини за това. От една страна, да имаш здравна застраховка

те предпазва

от всякакви

доплащания

при лекари, зъболекари, аптеки и болници. Човек плаща малка сума всеки месец, но в замяна не плаща нищо, когато е болен. Освен това държавата стимулира работодателите да застраховат своите работници и служители, а

за най-бедните

осигурява също

подпомагане

и ваучери,

за да могат и те да имат допълнителна застраховка.

Системата обаче има и някои проблеми. Един от тях е сложността – всеки човек трябва да има и осигуровка, и застраховка. След това лекарите и болниците трябва да си получават парите от две различни места, което води до повече административни разходи. Една от идеите на здравната застраховка е частните застрахователи да следят дали парите за здраве се харчат ефективно – но в повечето случаи те нямат стимул, нито възможност да го правят и вместо това просто доплащат 20-30% и прехвърлят разхода върху застрахованите.

Друг проблем е, че застрахователите се опитват по различни начини да застраховат основно млади и здрави хора, които не се разболяват често, и

да слагат

по-високи цени на

по-възрастните

и рисковите групи – въпреки че дискриминацията по закон е забранена.

Между другото, преди десетилетие имаше опит френската система да се приложи в България. В края на мандата на тройната коалиция през 2008 г. здравната вноска беше увеличена от 6 на 8% - като идеята беше допълнителните 2% да отидат за допълнителна здравна застраховка. Това така и не стана, но всички си плащаме допълнителните 2% вноска, които отидоха в държавната здравна каса и потънаха без резултат. Сега се предлага още веднъж да се въведе допълнителна здравна застраховка – дано да не стане същото като предишния път.

Холандският модел

В Холандия има радикално различен модел, който е въведен след дълги години подготовка – едно десетилетие отнема да се подготви и въведе новата система. Най-общо казано, в Холандия има задължителна здравна застраховка, но човек има избор в кой здравен фонд да си направи застраховката. С други думи, няма монополна здравна каса, а има конкуренция между здравните фондове. От своя страна, те сключват договори с болници, здравни заведения и лекари и поемат финансирането на здравните разходи, когато осигуреният се разболее.

Здравните фондове предлагат стандартна застраховка, която покрива един и същи базов пакет от здравни услуги, определен от правителството. За застраховката се плаща процент от заплатата плюс определена фиксирана сума, която е еднаква за всички осигурени във фонда (за по-бедните се предлага финансова помощ, за да могат да си позволят застраховка). Всеки, който иска, може да се застрахова за базовия пакет на същата цена и не може да му бъде отказано независимо от неговата възраст или здравно състояние.

Ако не сте доволни от застрахователя или цената ви се струва висока, може да го смените всяка година – за разлика от

България, където

сме безвъзвратно

обвързани със

здравната каса

без право на избор. Ако не си плащате застрахователните премии, не губите застраховката – но парите ще ви бъдат удържани от заплатата и ще ви бъде увеличена здравната вноска като наказание. Има отделна система за финансиране на хроничните заболявания и дългосрочните грижи.

В Холандия здравните фондове са частни, болниците са частни, въобще цялата здравна система е частна – а държавата е само регулатор на системата. Понеже фондовете се конкурират по цената на здравната застраховка, те имат стимули да се договарят внимателно с болниците, да не допускат преразходи и да контролират качеството на здравната услуга, защото в противен случай ще станат неконкурентни и ще загубят клиентите си. Комисията за защита на конкуренция и финансовият регулатор следят да не се създават картели и договорки във вреда на потребителите.

Холандската система осигурява високо качество на услугите –

Холандия е първенец

в класациите за

качеството на

здравната система

в Европа. Освен това, холандската система въвежда множество стимули за ефективност на системата и пазарна конкуренция на всички нива, което намалява преразходите и изтичането на средства (отделно от това държавата и регулаторите също следят нещата да не излизат извън нормалните рамки). Затова аз винаги съм предпочитал холандския модел.

Но трябва да сме наясно, че холандската система изисква висока степен на организация и подготовка, а вероятно и друг манталитет. В самата Холандия въвеждането на тази система отнема десетилетие – макар че тук може да стане и по-бързо, тъй като можем да вземем направо готовия работещ модел. Но все пак ще има нужда от подготовка.

В България например сме свикнали само веднъж годишно да има преговори между Лекарския съюз и здравната каса за цените на здравните пътеки – но дори и в тези преговори системата често се проваля и не постига оптимални условия, нито пък задоволително качество и контрол. В Холандия преговори се водят между всеки фонд и всяко здравно заведение, както и доставчиците на лекарства, също така

фондовете

контролират

изкъсо харченето

на средства

и лечението.

Холандската система би била шок за почти всички играчи в българската система и те вероятно ще се съпротивляват срещу нея – но пък ако се въведе както трябва, ще спре течовете, ще подобри качеството и ще е полезна за обикновените граждани и пациентите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Ето пълния текст на доклада на Еврокомисията за напредъка на България

Европейската комисия публикува поредния си доклад по т.нар. мониторинг за борбата с корупцията и организираната престъпност и реформата на правораздаването в България. Вижте пълния текста на доклада ТУК

Защо германци мечтаят да заживеят в чужбина

Всеки втори германец, или 55%, е готов да напусне родината си. Една трета в тази група - завинаги. Това показва проучване на института YouGov. 13% от анкетираните си представят живот зад граница от 2 до 5 г., а 9% - не повече от 1 г. Най-много кандидат-емигранти има сред германците над 55 г. Младите между 18 и 24 г.

Истинското политическо разделение в Германия е между поколенията

Берлин - Германия е странна държава, стане ли дума за добри новини за самата нея - тя е прекалено притеснителна и се взема твърде насериозно, че да приеме, че някой се опитва да я види в положителна светлина. Всеки път, когато чуждестранен вестник пише за германско научно постижение или за речните сърфисти в Мюнхен, или за хипстърите в Берлин,

Защо протестът се пренасочи от цени към всичко

Организираните по фейсбук улични протести в почивния ден, в които се включиха хора от 30 града в страната са темата, по която се обърнахме за коментар към историка проф. Драгомир Драганов и политолога Георги Харизанов. Зададохме им въпросите: 1. Какво предизвика неделните протести? 2. Коментарът ви за исканията на протестиращите? 3.

Тръгва с основателен въпрос, после идват политинженерите

Организираните по фейсбук улични протести в почивния ден, в които се включиха хора от 30 града в страната са темата, по която се обърнахме за коментар към историка проф. Драгомир Драганов и политолога Георги Харизанов. Зададохме им въпросите: 1. Какво предизвика неделните протести? 2. Коментарът ви за исканията на протестиращите? 3.

Използват Радев като маша

Ако си е повярвал, че е незаобиколим фактор, съветът към него е: “Приземяване” Ако националното достойнство и политическият морал си имаха къща, президентът Радев със сигурност е чел снощното си обръщение от мазето. Президентът по конституция олицетворява единството на нацията и беше избран в свободни,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Няма по-хубаво от това президентът да разединява елита от масите

Не виждам Радев да е казал нещо грешно За мен няма никакъв проблем в констатациите на президента, изречени в изявлението му в навечерието на 10 ноември. Повече от ясно е, че демокрацията у нас е дефектна, и не само в последно време. Напоследък обаче стана съвсем очевидно, че ключови институции - имам предвид парламента,

Световните лидери разкритикуваха национализма в Париж и изолираха Тръмп

За президента Доналд Тръмп в Париж "Америка на първо място" до голяма степен бе равносилно на "Америка сама". На церемонията по отбелязването на стогодишнината от края на Първата световна война президентът, който гордо се самоопределя като "националист", бе изолиран дори на континент, където неговата марка популизъм е във възход.

Мотото на Желю Желев “Човек сам създава себе си!” е подходящо и за кацащи, и за излитащи

Още щом излезе “Фашизмът”, знаехме, че в България има личност, достойна за идни дни Нашето предложение* аерогара София да се казва “Желю Желев" е изпратено до президента преди половин година Писмото е искане за диалог по въпроса. Огласихме го сега, след като достатъчно дълго чакахме, за да получим подкрепа или възражения.

Да живее 10 ноември, или за вредата от елитните училища

Демократичният идеал изисква да се дава еднаква база знания на всички деца - независимо дали са бедни, или богати Двама от най-изявените учители по математика предложиха тъй да се променят учебните програми, щото, учейки математика, зрелостниците да придобиват практическите умения сами да сметнат лихва с капитализация и площта на тапетите,

Защо ни е да репресираме нашите майки

Плачем от ниската раждаемост и от демографския срив в държавата, но изведнъж заради отказан от съда на ЕС в Люксембург платен годишен отпуск на румънска майка на работа след майчинство решаваме да “подгоним” и българските майки. Да им отрежем правото на платен годишен отпуск след майчинство и да им съкратим самото майчинство.

Цапащите коли да плащат повече, е добра новина*

Жалко е, че промяната влезе в клишето “пак вдигат данъците” Добра новина. След дълги битки най-сетне принципът на данъчното облагане на колите се промени. Колите вече ще се облагат на принципа “замърсителят плаща”. Разликите в данъците няма да са драматични, те по-скоро ще изпратят “данъчен сигнал” към купувачите и ще имат ефекта на икономика на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber