Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7049650 Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини www.24chasa.bg

Желанието е това да се случи до 2019 г., казва българският евродепутат от групата на ГЕРБ-ЕНП

Европейският съюз се критикува най-лесно чрез разпространяване на митове

Надявам се правилата за влизане в еврозоната да не се променят в движение

Европа решава с приоритет проблемите на гражданите си

- Докъде стигна предложението ви за въвеждане на регламент за преводите в евро, г-жо Майдел?

- Моята цел е новите правила да влязат в сила още през 2019 г. Най-важната ми работа като докладчик е да предложа компромисни текстове по поправките, които в момента внасят различни евродепутати.

По-късно ще водя преговорите със Съвета на ЕС и Европейската комисия по финалния текст. Това по принцип е трудно, но благодарение на отличната работа на българското председателство на съвета вече има обща позиция на държавите членки, което ще улесни преговорите. Този регламент ще има директен ефект и няма нужда от допълнителни действия от държавите.

- Казахте, че имате подкрепата на всички политически партии в Европейския парламент. Какво е обяснението ви? Това практика ли е, или вашето предложение е сред малкото, които се радват на такава популярност?

- Това е един регламент, който всъщност е много показателен за политическата реалност в Европа. Той е отчетливо в полза на гражданите и точно затова по него имам подкрепата на основните политически групи в ЕП, но я нямаме от всички т.нар. евроскептични и популистки групи.

Ще ме попитате защо те не подкрепят? За мен е трудно да ви отговоря, но това е реалността - хората, които най-често обясняват как Европа не се грижи достатъчно за гражданите, най-често

злоупотребяват с нея

Европа обаче решава проблемите на гражданите и прави живота им по-добър.

- Ако преводите в евро се правят по друг начин, извън банките, дали очаквате и да свалят цената на преводите, за да не загубят конкуренцията с банките?

- Обратно на разпространения мит, че Европа налага твърде детайлни регулации, които не работят, тези правила няма да определят колко да са таксите, защото това не би свършило работа. Не задаваме конкретни такси, а приравняваме таксите за трансгранични преводи в евро към таксите за вътрешни преводи в национална валута. Така те ще станат значително по-ниски. Второто важно нещо е, че предвиждаме този регламент да се прилага за

всички трансгранични

плащания в евро

в рамките на ЕС,

а не само за банковите

Това означава, че той засяга и други все по-популярни методи за изпращане и получаване на пари.

- Имате ли други идеи за еврорегулации, които да се отразят положително на българските потребители?

- Все повече пазаруваме онлайн - храни, дрехи, електроника, пътувания и др. Използваме всякакви уебсайтове, български и европейски. Необходимо е хармонизиране на правилата за защита на потребителите и вече работим за това онлайн магазините да предоставят по-достъпна и прозрачна информация за продуктите и начина на закупуване, както и какви са правата на потребителите.

Това, което искаме, е да има повече контрол върху качеството на всички стоки. Освен това ще се забранят заблуждаващите потребителите практики, свързани с разлики в качеството на продуктите. Например една компания няма да може

да предлага даден продукт

със същата опаковка и

описание, ако

характеристиките

са съществено различни

Работим и по промени, касаещи потребителското поведение. Цели се да се сведат до нула случаите, когато даден потребител е закупил стока онлайн, използвал я е веднъж и я връща като уж неизползвана. Това е нелоялна практика, която се отразява особено негативно на малките бизнеси, а и на следващия потребител, който ще я купи като нова.

- Ще коментирате ли мненията, че българската икономика, а и политика стават еврозависими, което е опасно? Можем ли и трябва ли да имаме по-протекционистична политика, за да защитим интересите и на българския бизнес, и на хората?

- Присъединяването ни към ЕС ни направи по-силни и по-влиятелни в глобален мащаб, защото имаме тежестта на 27 държави членки зад гърба ни.

Както българският бизнес, така и ние като потребители печелим от това, че сме част от европейската икономика. Попитайте българските компании дали биха се съгласили нашата икономика да стане затворена. Погледнете историята и ще видите, че протекционизмът и затварянето на една икономика са пагубни за стандарта на живот на хората. Свързаност на икономиката означава българските компании

да могат свободно

да се конкурират

и да предлагат

продукта си

на 500 милиона

потребители,

а ние като граждани да имаме по-голям избор къде да работим, учим и живеем, по-голямо разнообразие от продукти и услуги, от които да избираме.

От присъединяването си насам България е получила над 13,5 млрд. евро. Страната ни бележи добри икономически резултати, покупателната способност на българите нарасна с 20% за последните 10 години, безработицата е най-ниска от 9 години насам и за това голяма заслуга има и последователната и стабилна политика на правителствата на премиера Борисов.

- Предстои ни път към еврото. Имаме вече пътна карта. Какви са настроенията сред колегите ви - ще имаме ли нужната подкрепа? Ще се ангажирате ли с прогноза?

- За България беше много важно да получи тази пътна карта и тя е голям успех за правителството, защото е нещо като гаранция срещу сценарий “Шенген”, при който страните членки опитват да променят критериите в движение. С еврозоната, надявам се, това няма да се случи.

България и правителството на Борисов имат подкрепа за влизане в еврозоната от най-високо европейско ниво. Многократно в наша подкрепа се изказаха председателите на европейските институции - Жан-Клод Юнкер, Антонио Таяни, а и кандидатът на ЕНП за следващ председател на ЕК – Манфред Вебер.

Въпрос е на техническо време (около година) да изпълним някои препоръки по пътната карта, както и ЕЦБ да направи необходимите тестове на банковата ни система, нужни за договореното едновременно влизане в Банковия съюз и ERM 2, което е последната стъпка преди еврозоната.

Няма поводи за

допълнително забавяне

по пътя към еврозоната,

ако в рамките на едногодишния период на тясно сътрудничество с ЕЦБ резултатите са положителни и влезем във Валутния механизъм ERM 2.

В него трябва да престоим минимум две години без сериозни отклонения от Маастрихтските критерии. Важното е, че процесът е стартирал и България покрива всички номинални критерии.

- Няма ли обаче скрити опасности от влизането ни в банковия съюз? Някои финансисти у нас са скептични към т.нар. тясно сътрудничество?

- Не трябва да има страх от т.нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ, защото то всъщност означава по-голяма сигурност.

Това е процес, при който БНБ започва да надзирава банките в България по методологията на ЕЦБ, а най-големите банки в страната минават на пряк надзор от ЕЦБ. Всичко това

ще даде повече

сигурност на

чуждестранните

инвеститори

От друга страна, в случай на нужда и криза България ще има достъп до европейски механизми за финансова помощ като Фонда за преструктуриране, както и до експертиза за оздравяване на проблемни банки.

- Ще успеем ли обаче да си изпълним поетите ангажименти? Как например можем да повишим ефективността от управлението на държавните предприятия? Ще заработи ли обединяването им в един държавен холдинг?

- Правителството подходи много внимателно и подаде документи едва когато бяхме напълно готови, затова очаквам да изпълним поетите ангажименти.

През август Министерският съвет прие и детайлен плaн зa дeйcтвиe зa пpиcъeдинявaнe към Baлyтния мexaнизъм ІІ и към Бaнкoвия cъюз, и промени в Закона за БНБ, което показва решителност и ясна идея за нужните промени.

Правителството работи активно с Международната организация за сътрудничество и развитие и службата на ЕК

за подкрепа

на структурни реформи

за по-устойчиво управление на държавните предприятия.

- Как изглежда откъм Брюксел финансовата ни система? Има ли резерви към нея? Очаквания, че няма да издържи на новите стрес тестове?

- Конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ, публикувани през май 2018 г., много ясно посочват готовността на България по номинални критерии да кандидатства за еврозоната.

България има макроикономически показатели,

завидни за много

други държави от ЕС,

и колегите в Брюксел и Франкфурт са наясно с това. Банковата ни система се представи много устойчиво на стрес тестовете от 2016 г. и не е имало поводи за съмнения в нея след това. От този месец

започва подготовка за нови

стрес тестове и

качествена проверка

на активите на банките

Целият този процес ще бъде контролиран от ЕЦБ и ще даде много точна картина на финансовия ни сектор.

Към момента финансовата ни система е в добро състояние, а правителството поддържа много стабилни макроикономически показатели - дълг, бюджетен излишък. Всичко това говори, че

няма скрити или явни

опасности от влизането ни

в Банковия съюз

- Брюксел често е критикуван, че работи като една тежка бюрократична система. Както и за това, че в него се чуват гласовете главно на големите държави. Така ли е? Какво трябва да бъде поведението на малките държави като нас, за да успеят да защитят своите интереси?

- Европа най-лесно се атакува с митове. Дори във вашия въпрос има няколко.

ЕС е бюрократична машина, но тя работи доста по-добре и по-ефективно от много национални машини. Представете си, че ЕК е правителството, което трябва да намери компромиса между 28 различни области. В много държави е много по-трудно да се балансира едва между няколко области, ЕК се справя с 28 държави!

Колко пари мислите, че отделя ЕС, за да осигури външна охрана на границите, кохезионни фондове и т. н. Отговорът ще изненада много граждани – само 1%. Няма друга администрация, която може да направи толкова много с толкова малка част от БВП.

За сравнение, националните държави преразпределят над 40 пъти повече. Мит е и, че България е малка европейска държава.

Ние сме 11-и в ЕС

по територия,

16-и по население

и 20-и по БВП

сред страните в ЕС,

което означава, че е по-логично да се определяме като средно голяма страна членка.

Българското председателство на Съвета на ЕС доказа, че България може да определя европейския дневен ред. Гласът на страната ни тежи при преговорите за всички важни политики, за което голяма заслуга има и опитът, и лидерството на премиера Бойко Борисов.

CV

- Родена e на 26 януари 1986 г.

 - Бакалавър по международни отношения и бизнес администрация от Американския университет “Джон Кабот” в Рим

- Следдипломна специализация в университета “Харвард”

- Член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и единствен български представител в Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП

- Член на делегацията за връзки с Китай и на делегацията за връзки с Америка

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Корнелия Нинова: Отказвам разговори за пари и власт с отделни личности в БСП. От това ми идват проблемите

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

След арест на румънска банда телефонните измами намаляха с 33 процента

Имаше няколко сигнала за двамата убити край Негован, но не стигнахме до следа, казва заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" старши комисар Николай Хаджиев - Старши комисар Хаджиев, в последните дни работите по намерените двамата убити край с. Негован. Какво може да кажете за разследването

Доц. Даниел Вачков: Българо-македонската комисия се обедини за цар Самуил, за Гоце Делчев разговорите не са лесни

Надявам се да стигнем до решения, които да са исторически коректни и същевременно да са приемливи за двете общества, казва директорът на Института за исторически изследвания при БАН - Доц. Вачков, член сте на българо-македонската комисия, която трябва да обсъди общата история и образователните програми.

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Проф. Антоний Тодоров: С Мая Манолова за първи път има условия за пробив в управлението на ГЕРБ в столицата

Още акценти от интервюто: Тя в момента не е изпълнителна власт, за да решава проблеми. Нейната работа като омбудсман е именно да говори И Фандъкова, като е започнала като кмет, не е имала по-голям опит от нея. Хората се учат Нинова развърза ръцете на градската организация да подкрепи кандидатура на обществения защитник в София Резултатите

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber