Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7049650 Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини www.24chasa.bg

Желанието е това да се случи до 2019 г., казва българският евродепутат от групата на ГЕРБ-ЕНП

Европейският съюз се критикува най-лесно чрез разпространяване на митове

Надявам се правилата за влизане в еврозоната да не се променят в движение

Европа решава с приоритет проблемите на гражданите си

- Докъде стигна предложението ви за въвеждане на регламент за преводите в евро, г-жо Майдел?

- Моята цел е новите правила да влязат в сила още през 2019 г. Най-важната ми работа като докладчик е да предложа компромисни текстове по поправките, които в момента внасят различни евродепутати.

По-късно ще водя преговорите със Съвета на ЕС и Европейската комисия по финалния текст. Това по принцип е трудно, но благодарение на отличната работа на българското председателство на съвета вече има обща позиция на държавите членки, което ще улесни преговорите. Този регламент ще има директен ефект и няма нужда от допълнителни действия от държавите.

- Казахте, че имате подкрепата на всички политически партии в Европейския парламент. Какво е обяснението ви? Това практика ли е, или вашето предложение е сред малкото, които се радват на такава популярност?

- Това е един регламент, който всъщност е много показателен за политическата реалност в Европа. Той е отчетливо в полза на гражданите и точно затова по него имам подкрепата на основните политически групи в ЕП, но я нямаме от всички т.нар. евроскептични и популистки групи.

Ще ме попитате защо те не подкрепят? За мен е трудно да ви отговоря, но това е реалността - хората, които най-често обясняват как Европа не се грижи достатъчно за гражданите, най-често

злоупотребяват с нея

Европа обаче решава проблемите на гражданите и прави живота им по-добър.

- Ако преводите в евро се правят по друг начин, извън банките, дали очаквате и да свалят цената на преводите, за да не загубят конкуренцията с банките?

- Обратно на разпространения мит, че Европа налага твърде детайлни регулации, които не работят, тези правила няма да определят колко да са таксите, защото това не би свършило работа. Не задаваме конкретни такси, а приравняваме таксите за трансгранични преводи в евро към таксите за вътрешни преводи в национална валута. Така те ще станат значително по-ниски. Второто важно нещо е, че предвиждаме този регламент да се прилага за

всички трансгранични

плащания в евро

в рамките на ЕС,

а не само за банковите

Това означава, че той засяга и други все по-популярни методи за изпращане и получаване на пари.

- Имате ли други идеи за еврорегулации, които да се отразят положително на българските потребители?

- Все повече пазаруваме онлайн - храни, дрехи, електроника, пътувания и др. Използваме всякакви уебсайтове, български и европейски. Необходимо е хармонизиране на правилата за защита на потребителите и вече работим за това онлайн магазините да предоставят по-достъпна и прозрачна информация за продуктите и начина на закупуване, както и какви са правата на потребителите.

Това, което искаме, е да има повече контрол върху качеството на всички стоки. Освен това ще се забранят заблуждаващите потребителите практики, свързани с разлики в качеството на продуктите. Например една компания няма да може

да предлага даден продукт

със същата опаковка и

описание, ако

характеристиките

са съществено различни

Работим и по промени, касаещи потребителското поведение. Цели се да се сведат до нула случаите, когато даден потребител е закупил стока онлайн, използвал я е веднъж и я връща като уж неизползвана. Това е нелоялна практика, която се отразява особено негативно на малките бизнеси, а и на следващия потребител, който ще я купи като нова.

- Ще коментирате ли мненията, че българската икономика, а и политика стават еврозависими, което е опасно? Можем ли и трябва ли да имаме по-протекционистична политика, за да защитим интересите и на българския бизнес, и на хората?

- Присъединяването ни към ЕС ни направи по-силни и по-влиятелни в глобален мащаб, защото имаме тежестта на 27 държави членки зад гърба ни.

Както българският бизнес, така и ние като потребители печелим от това, че сме част от европейската икономика. Попитайте българските компании дали биха се съгласили нашата икономика да стане затворена. Погледнете историята и ще видите, че протекционизмът и затварянето на една икономика са пагубни за стандарта на живот на хората. Свързаност на икономиката означава българските компании

да могат свободно

да се конкурират

и да предлагат

продукта си

на 500 милиона

потребители,

а ние като граждани да имаме по-голям избор къде да работим, учим и живеем, по-голямо разнообразие от продукти и услуги, от които да избираме.

От присъединяването си насам България е получила над 13,5 млрд. евро. Страната ни бележи добри икономически резултати, покупателната способност на българите нарасна с 20% за последните 10 години, безработицата е най-ниска от 9 години насам и за това голяма заслуга има и последователната и стабилна политика на правителствата на премиера Борисов.

- Предстои ни път към еврото. Имаме вече пътна карта. Какви са настроенията сред колегите ви - ще имаме ли нужната подкрепа? Ще се ангажирате ли с прогноза?

- За България беше много важно да получи тази пътна карта и тя е голям успех за правителството, защото е нещо като гаранция срещу сценарий “Шенген”, при който страните членки опитват да променят критериите в движение. С еврозоната, надявам се, това няма да се случи.

България и правителството на Борисов имат подкрепа за влизане в еврозоната от най-високо европейско ниво. Многократно в наша подкрепа се изказаха председателите на европейските институции - Жан-Клод Юнкер, Антонио Таяни, а и кандидатът на ЕНП за следващ председател на ЕК – Манфред Вебер.

Въпрос е на техническо време (около година) да изпълним някои препоръки по пътната карта, както и ЕЦБ да направи необходимите тестове на банковата ни система, нужни за договореното едновременно влизане в Банковия съюз и ERM 2, което е последната стъпка преди еврозоната.

Няма поводи за

допълнително забавяне

по пътя към еврозоната,

ако в рамките на едногодишния период на тясно сътрудничество с ЕЦБ резултатите са положителни и влезем във Валутния механизъм ERM 2.

В него трябва да престоим минимум две години без сериозни отклонения от Маастрихтските критерии. Важното е, че процесът е стартирал и България покрива всички номинални критерии.

- Няма ли обаче скрити опасности от влизането ни в банковия съюз? Някои финансисти у нас са скептични към т.нар. тясно сътрудничество?

- Не трябва да има страх от т.нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ, защото то всъщност означава по-голяма сигурност.

Това е процес, при който БНБ започва да надзирава банките в България по методологията на ЕЦБ, а най-големите банки в страната минават на пряк надзор от ЕЦБ. Всичко това

ще даде повече

сигурност на

чуждестранните

инвеститори

От друга страна, в случай на нужда и криза България ще има достъп до европейски механизми за финансова помощ като Фонда за преструктуриране, както и до експертиза за оздравяване на проблемни банки.

- Ще успеем ли обаче да си изпълним поетите ангажименти? Как например можем да повишим ефективността от управлението на държавните предприятия? Ще заработи ли обединяването им в един държавен холдинг?

- Правителството подходи много внимателно и подаде документи едва когато бяхме напълно готови, затова очаквам да изпълним поетите ангажименти.

През август Министерският съвет прие и детайлен плaн зa дeйcтвиe зa пpиcъeдинявaнe към Baлyтния мexaнизъм ІІ и към Бaнкoвия cъюз, и промени в Закона за БНБ, което показва решителност и ясна идея за нужните промени.

Правителството работи активно с Международната организация за сътрудничество и развитие и службата на ЕК

за подкрепа

на структурни реформи

за по-устойчиво управление на държавните предприятия.

- Как изглежда откъм Брюксел финансовата ни система? Има ли резерви към нея? Очаквания, че няма да издържи на новите стрес тестове?

- Конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ, публикувани през май 2018 г., много ясно посочват готовността на България по номинални критерии да кандидатства за еврозоната.

България има макроикономически показатели,

завидни за много

други държави от ЕС,

и колегите в Брюксел и Франкфурт са наясно с това. Банковата ни система се представи много устойчиво на стрес тестовете от 2016 г. и не е имало поводи за съмнения в нея след това. От този месец

започва подготовка за нови

стрес тестове и

качествена проверка

на активите на банките

Целият този процес ще бъде контролиран от ЕЦБ и ще даде много точна картина на финансовия ни сектор.

Към момента финансовата ни система е в добро състояние, а правителството поддържа много стабилни макроикономически показатели - дълг, бюджетен излишък. Всичко това говори, че

няма скрити или явни

опасности от влизането ни

в Банковия съюз

- Брюксел често е критикуван, че работи като една тежка бюрократична система. Както и за това, че в него се чуват гласовете главно на големите държави. Така ли е? Какво трябва да бъде поведението на малките държави като нас, за да успеят да защитят своите интереси?

- Европа най-лесно се атакува с митове. Дори във вашия въпрос има няколко.

ЕС е бюрократична машина, но тя работи доста по-добре и по-ефективно от много национални машини. Представете си, че ЕК е правителството, което трябва да намери компромиса между 28 различни области. В много държави е много по-трудно да се балансира едва между няколко области, ЕК се справя с 28 държави!

Колко пари мислите, че отделя ЕС, за да осигури външна охрана на границите, кохезионни фондове и т. н. Отговорът ще изненада много граждани – само 1%. Няма друга администрация, която може да направи толкова много с толкова малка част от БВП.

За сравнение, националните държави преразпределят над 40 пъти повече. Мит е и, че България е малка европейска държава.

Ние сме 11-и в ЕС

по територия,

16-и по население

и 20-и по БВП

сред страните в ЕС,

което означава, че е по-логично да се определяме като средно голяма страна членка.

Българското председателство на Съвета на ЕС доказа, че България може да определя европейския дневен ред. Гласът на страната ни тежи при преговорите за всички важни политики, за което голяма заслуга има и опитът, и лидерството на премиера Бойко Борисов.

CV

- Родена e на 26 януари 1986 г.

 - Бакалавър по международни отношения и бизнес администрация от Американския университет “Джон Кабот” в Рим

- Следдипломна специализация в университета “Харвард”

- Член на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите и единствен български представител в Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП

- Член на делегацията за връзки с Китай и на делегацията за връзки с Америка

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО - Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини? - Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с

Арх. Любо Георгиев: За 1 година новите софиянци по официални данни са 22 933-ма

Още акценти от интервюто: Правим социологическо проучване сред 2400 души, за да разберем очакванията на столичани за визията на града до 2050 г. От 14 месеца съм директор на “Софпроект" и отново има планиране на града - доскоро “планиране” бе мръсна дума, защото се е асоциирало с комунизма Софиянци предпочитат южните квартали Няма да

Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук

Любо Ганев: Преди много си удрях главата и съм се научил да си създавам удобства Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев: Подредбата на звездите е еднаква за двама звездни българи. Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев са родени на една и съща дата - 6 ноември. Астралните близнаци се познават от над 30 г. Преди месец Шкумбата навърши 64 г.

Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

Нашият предмет става машина за пари - модерно е да си на състезания, но само 15% от учениците имат способности за тях, казват преподавателите Още акценти До пети клас родителите трябва да са активни в домашните, после учениците сами да се справят Масовият успех ще дойде, ако адаптираме учебниците на Западна Европа и САЩ Преди години учителят

Светлана Захарова: Балетът ви е на високо ниво, харесва ми атмосферата в София

В Русия няма как да се занимаваш с нашето изкуство между другото, казва световноизвестната балерина Светлана Юриевна, вече за трети път гостувате в България – веднъж в самостоятелния спектакъл “Аморе” и два пъти в спектакли на Софийската опера и балет. Толкова ли ви харесва балетната трупа в София? - Да.

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България": Не желаем да бъдем замесвани в политически интриги

 - Г-жо Стоева, „Инерком“ пусна нарочно изявление, в което опровергава твърденията на депутата г-жа Елена Йончева. Обикновено не реагирате на изявления на политици, защо го правите сега? - На първо място смятам, че намесата на политици в една бизнес сделка е недопустима. „Инерком“ запази достойно мълчание в продължение на месеци,

Мирослав Мазнев: Заради неоснователни обжалвания проекти са забавени с общо над 32 години

Работим на най-ниски цени и това за нас определено не е гордост Има над 2000 санирани обекта, а установените нередности са едва в 1% Да се опорочава трудът на строителя е крайно обидно, казва Мирослав Мазнев изпълнителен директор на Камарата на строителите в България - Наскоро отбелязахте професионалния си празник, г-н Мазнев.

Доротея Тончева: Драмата на моята героиня е, че иска да стане цигуларка на Бога

Голямата актриса е пред премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев - Знам, че репетирате “на 200 процента” новата пиеса на Стефан Цанев с дългото заглавие “Възражения на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет”. Как се чувствате? - Заглавието вече е друго: “Цигуларката на Бога”. В пиесата става дума за драматичната съдба на една

Светлин Нейнски: У нас може да има лаборатория за виртуална реалност и изкуствен интелект

Първото издание на специализирания форум “Бъдещето на реалността” ще се проведе на 9 ноември в София. Посетителите ще изпробват 30 различни изживявания - от виртуалната и добавената реалност, комбинирани с изкуствен интелект. Ще се запознаят с най-новите възможности на технологията, ще се срещнат на живо с глобалните лидери,

Павлин Петков: Учителите трябва да имат изпит по новите технологии в края на следването си

Майсторлък е да комбинираш дигиталните методи на преподаване с традиционните, казва директорът на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна "Образование 4.0” е съвместна кампания на Vivacom и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование. Инициативата стъпва на разбирането, че българските ученици са много активни в интернет,

Акад. Ревалски: Заплатите в БАН на професорите с увеличението ще са като на учителите, на доцентите са по-ниски

Няма скандал и политика в спора на БАН с метеоролозите - Акад. Ревалски, защо оттеглихте споразумението си с министерството на образованието и науката за извеждането на НИМХ? - Не сме го оттеглили. Казахме, че ще преосмислим част от него, защото очакваме някаква реакция от страна на министерството.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber