Роман Василев: Разследвахме “Топаз мел” на Миню Стайков през 2010 г. за фиктивен износ на зърно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7046047 Роман Василев: Разследвахме “Топаз мел” на Миню Стайков през 2010 г. за фиктивен износ на зърно Роман Василев: Разследвахме “Топаз мел” на Миню Стайков през 2010 г. за фиктивен износ на зърно www.24chasa.bg
l Роден е през 1962 г. в Пазарджи l От 2006 до 2014 г. е зам. градски прокурор на София l Защитава докторантура на тема за организираната престъпност в наказателното ни право l Специализира във ФБР и ДЕА СНИМКА: Николай Литов

Имаше дело и за 250 000 бутилки алкохол с фалшиви бандероли и с логото на “СИС Индустрийс”. Двата случая бяха пратени на прокуратурите в Бургас и Русе, казва бившият зам. градски прокурор на София

-н Василев, преди дни стана известно, че Софийската градска прокуратура е разследвала фирми на Миню Стайков. Делата са били прекратени, но сега са възобновени. Вие сте бивш зам. градски прокурор, реагирахте, че не е вярно, че проверките са били спрени. Какво се случи през 2010 г.?

- Под ръководството на главния прокурор беше възложено на министрите на вътрешните работи и на финансите, както и на шефа на ДАНС, да изготвят доклад на базата на анализ на риска за противодействие на данъчните измами и акцизната контрабанда.

Докладът беше изпратен на Софийската градска прокуратура. След получаването му създадохме екип от прокурори, служители на ДАНС, МВР и от отдела за противодействие на данъчните измами в НАП.

На базата на посоченото в него

започнахме

проверки

за укриване

на данъци и

производство

на акцизни стоки

без бандерол

Те обхванаха абсолютно всички производители на алкохол и на цигари, включително и “СИС Индустрийс”.

Доколкото си спомням, в резултат на проверката беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за установени над 250 хил. бутилки алкохол с логото и етикетите, произвеждани от “СИС Индустрийс”.

По него бяха изготвени множество технически експертизи. Целта беше да се установи дали начинът на полагане на съответните етикети е такъв, какъвто е на стандартната машина на “СИС Индустрийс”. Тоест дали специфичният номер на полагане на етикети и залепването от валяците на машината съвпада с този, който е на намерената бутилка.

Доколкото си спомням, нямаше положително становище, че съвпадат едно към едно.

Експертизите бяха доста сериозни. За изготвянето бяхме наели специализирана лаборатория.

- Какъв беше проблемът с тези бутилки?

- Те бяха с фалшиви бандероли. Но проблемът беше, че не можеше да се докаже, че начинът на полагане на тези етикети е идентичен с тези, които се произвеждат в самата фабрика.

Когато на дадено място се намери някакво количество алкохол от определена марка, трябва да се докаже, че тази марка е произведена точно в тази фабрика, че технологията отговаря. В противен случай всеки може да си поръча някакъв етикет с логото на определена марка и да го налепи на всякакъв вид алкохол - уиски, водка.

- Какво стана с делото?

- Изпратихме го в бургаската прокуратура.

- А второто разследване за какво беше?

- Другото дело, което произлезе от проверките, беше свързано с контрабанда. Беше установено по документи, че в складовете на “Топаз мел” има големи количества зърно.

Имаше договори, че то е предназначено за продажба в Румъния. Извършени бяха много проверки, разпитани бяха и свидетели и се разбра, че действително има документи за износ. Но от разпитите на няколко от водачите на тирове стана ясно, че те не са разтоварвали нищо в Румъния.

Появиха се съмнения, че това

количество,

което

по документи

го е имало, а в

наличност не,

явно е било

произведено

в спирт

Това бяха заключенията на прокуратурата, митниците и данъчните.

Тоест, след като го няма, а се води само по документи, най-вероятно целта е била с този фиктивен износ да се закрият материалните сметки документално.

Изпратихме го по компетентност на русенската прокуратура, защото все пак ставаше въпрос за контрабанда.

Бяха намерени и много количества алкохол без бандероли в софийски складове с различни лога, не само на въпросната фабрика.

В резултат на проверките имахме образувани много дела. Те бяха внесени в съда, тъй като държането на акцизни стоки без бандерол е равнозначно на съхранението на стоки с фалшив бандерол и е престъпление по наказателното право. Предполагам, че обвиняемите са получили своите наказания.

Делата не бяха едно и две, защото акцията срещу производството и продажбата на акцизни стоки без бандерол и неплащането на данъци беше мащабна.

- Докато бяхте зам. градски прокурор на София, Миню Стайков беше ли проверяван по други сигнали?

- Правени са множество проверки не само на алкохолните и цигарените фабрики, но и на много други. Но да не забравяме, че производствените бази на тези дружества не са в София.

През годините са правени проверки и на хора, за които се е коментирало, че пряко или косвено са свързани не само с Миню Стайков, но и с други.

Например мога да кажа, но без да съм запознат, че е имало и дела за захарния завод в Пловдив на Ветко Арабаджиев. Но за него не твърдя да е проверяван в София. Но може и да е, защото тогава се отделяха и материали по отношение на стандарта на живот. Проверяваха се луксозните автомобили, яхтите и въздухоплавателни съдове.

Проверката беше огромна и продължи три години. Бяха установени много неща. Ако се направи справка в НАП, ще се види колко е завишен акцизът и данъците след превантивните действия, които предприехме.

- Но в крайна сметка двете дела са били прекратени от Софийската градска прокуратура.

- Най-вероятно след това са били върнати, но само предполагам.

- Когато се образува дело, а после е прекратено, у хората остава усещането за чадър над проверяваните.

- Това твърдение е много интересно. Как точно да се случи, след като в чадъра трябва да влязат много структури. Ако е само една институция, да кажем - МВР, добре. Но освен нея има и много други. Но че на местно ниво разработките не са били водени много активно, може и да се е случило.

В крайна сметка

прокуратурата

не издирва

извършителя

и не разкрива

престъплението

Когато една служба събере достатъчно материали, те се изпращат в прокуратурата.

По всички доклади от различни органи, които постъпваха в Софийската градска прокуратура, имаше образувани проверки и досъдебни производства.

Но нека не забравяме, че в България има над 50-60 контролни органа. Когато те представят съответните материали на прокурора, той преценява дали има достатъчно данни да се образува досъдебно производство, или трябват допълнителни проверки. Чак тогава може да коментираме действията му.

Убеден съм, че и при последните две акции срещу Миню Стайков и Ветко Арабаджиев принципът е бил такъв.

- Колко време продължиха разследванията по делата за алкохола и зърното?

- По-голямата част от двете разследвания бяха документални, тоест събирахме документи, назначени бяха експертизи. Не помня дали е имало конкретни хора, привлечени като обвиняеми от СГП или от прокуратурите по места, защото тогава след доклада бяха образувани повече от 200-300 дела и преписки. Бяха възлагани ревизии на хора и фирми.

Там, където проверките показваха, че няма разминаване между доходите и стандарта на живот, нямаше къде да се търси престъпление. Но имаше много случаи на разминаване между имуществото и доходите и бяха образувани досъдебни производства.

- Как завършиха те?

- Със сигурност има и много внесени в съда.

Но вижте, ако вечер отидете до хотел “Маринела”, ще видите паркирани коли за по 2-3 млн. лв. Работа ли е на прокурора да ходи и да описва автомобилите и да ги проверява? Къде са данъчните, оперативните служби, МВР?

- Но прокуратурата може да им възложи проверки?

- През 2010 г. го направихме, най-вероятно точно това е направил сега и главният прокурор. Но инициативата не може да е само на прокуратурата. Тя не е оперативна служба.

Ето например тези 10 млн. лв., намерени покрай разследването на Арабаджиеви. Те били изтеглени от банки, поне такава е версията. Но нали има закон за мерките срещу изпирането на пари. Във всяка банка има звено, което е задължено по определени критерии да направи анализ на риска - да прецени фирмата или физическото лице, и при няколко превода от по 30-40 хил. лв. да се види какъв е клиентът и как да се постъпи.

Навремето аз бях един от участниците в работната група, която разработи тези критерии. Тя включваше служители от Министерството на финансите, данъчните прокуратурата и ДАНС.

- Вие познавате ли Миню Стайков?

- Лично не, само по документи. Не съм и водил спрямо него процесуално-следствени действия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Антон Антонов: Електронна винетка може да се купи и 5 минути преди пътуване

Почти невъзможно е да има нарушители, защото 105 автомобила и 295 рамки по пътищата ще контролират Шофьор без винетка ще може да продължи пътуването в рамките на 24 часа, след като плати такса Преобразуване на валиден хартиен стикер след 1 януари в електронен формат е препоръчително, казва Антон Антонов директор на Националното толуправление

Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО - Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини? - Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с

Арх. Любо Георгиев: За 1 година новите софиянци по официални данни са 22 933-ма

Още акценти от интервюто: Правим социологическо проучване сред 2400 души, за да разберем очакванията на столичани за визията на града до 2050 г. От 14 месеца съм директор на “Софпроект" и отново има планиране на града - доскоро “планиране” бе мръсна дума, защото се е асоциирало с комунизма Софиянци предпочитат южните квартали Няма да

Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук

Любо Ганев: Преди много си удрях главата и съм се научил да си създавам удобства Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев: Подредбата на звездите е еднаква за двама звездни българи. Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев са родени на една и съща дата - 6 ноември. Астралните близнаци се познават от над 30 г. Преди месец Шкумбата навърши 64 г.

Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

Нашият предмет става машина за пари - модерно е да си на състезания, но само 15% от учениците имат способности за тях, казват преподавателите Още акценти До пети клас родителите трябва да са активни в домашните, после учениците сами да се справят Масовият успех ще дойде, ако адаптираме учебниците на Западна Европа и САЩ Преди години учителят

ЕНП избра Вебер да оглави ЕК. Той пред "24 часа": Искам България в Шенген сега!

Конгресът на ЕНП в Хелзинки току-що избра Манфред Вебер за кандидат за председател на Европейската комисия от следващата година. - Г-н Вебер, кои ще са вашите предизвикателства, като председател на Европейската комисия, за какъвто току-що получихте невероятните 492 гласа на конгреса на Европейската народна партия?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България": Не желаем да бъдем замесвани в политически интриги

 - Г-жо Стоева, „Инерком“ пусна нарочно изявление, в което опровергава твърденията на депутата г-жа Елена Йончева. Обикновено не реагирате на изявления на политици, защо го правите сега? - На първо място смятам, че намесата на политици в една бизнес сделка е недопустима. „Инерком“ запази достойно мълчание в продължение на месеци,

Мирослав Мазнев: Заради неоснователни обжалвания проекти са забавени с общо над 32 години

Работим на най-ниски цени и това за нас определено не е гордост Има над 2000 санирани обекта, а установените нередности са едва в 1% Да се опорочава трудът на строителя е крайно обидно, казва Мирослав Мазнев изпълнителен директор на Камарата на строителите в България - Наскоро отбелязахте професионалния си празник, г-н Мазнев.

Доротея Тончева: Драмата на моята героиня е, че иска да стане цигуларка на Бога

Голямата актриса е пред премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев - Знам, че репетирате “на 200 процента” новата пиеса на Стефан Цанев с дългото заглавие “Възражения на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет”. Как се чувствате? - Заглавието вече е друго: “Цигуларката на Бога”. В пиесата става дума за драматичната съдба на една

Светлин Нейнски: У нас може да има лаборатория за виртуална реалност и изкуствен интелект

Първото издание на специализирания форум “Бъдещето на реалността” ще се проведе на 9 ноември в София. Посетителите ще изпробват 30 различни изживявания - от виртуалната и добавената реалност, комбинирани с изкуствен интелект. Ще се запознаят с най-новите възможности на технологията, ще се срещнат на живо с глобалните лидери,

Павлин Петков: Учителите трябва да имат изпит по новите технологии в края на следването си

Майсторлък е да комбинираш дигиталните методи на преподаване с традиционните, казва директорът на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна "Образование 4.0” е съвместна кампания на Vivacom и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование. Инициативата стъпва на разбирането, че българските ученици са много активни в интернет,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber