Ани Владимирова: “Не ни е писано от звездите” означава “Отказвам се да бъда автор на живота си”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7044008 Ани Владимирова: “Не ни е писано от звездите” означава “Отказвам се да бъда автор на живота си” Ани Владимирова: “Не ни е писано от звездите” означава “Отказвам се да бъда автор на живота си” www.24chasa.bg

Прекалената вяра в гадателства е симптом за криза и висока тревожност

- Всеки трети българин вярва на зодиите, чете хороскопи, суеверен е, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” от началото на август т.г. Тази вяра признак на какво е, г-жо Владимирова?

- Не е нещо лошо, нито неочаквано. Значи, че в периодите, в които хората имат информационен дефицит и не могат да си построят схема за действие, се опират на хороскопи и астрологически прогнози. Но според мен е диагностичен критерий и за криза.

- 40% от висшистите вярват на зодии и хороскопи. Каква е логиката на доверието при по-образованите?

- Напоследък тази информация премина върху компютри, в нея има много схеми, графики, периодизации, които им придават наукообразност. Всичко това провокира у хората усещане за самоорганизация на собствен опит, на съобразяване със съпътстващи събития. Просто чрез хороскопите те анализират, синтезират и

обобщават своя

собствен опит

- Всеки 5-и следи всеки ден хороскопа си по зодии, всеки 3-и - по няколко пъти седмично - това какво им дава?

- Така се мобилизират да обмислят седмицата, деня си... Но по принцип активно следящите хороскопа си са хора, които имат външен локус на контрол (термин в психологията, свързван с убежденията на хората за добрите или лошите резултати в живота им. “Външен локус на контрола” означава склонност да се приписват резултати от действията на външни фактори - б.р.).

- Можем ли да отдаваме вярата в хороскопи и зодии на примитивизъм, наивност и ниска култура?

- Не, не мисля, че това е обяснение. По-скоро съм на мнение, че колкото по-дезадаптиран е човек като поведение, толкова повече се опитва да систематизира опита си и да намери смисъл в това. Например много хора тестват по датите си на раждане и зодиите си съвместимостта си. А по принцип всяка съвместимост между хората минава между плюсове и минуси. Те ги четат в началото и в края на връзката, когато обикновено става “горещо”. И ако в началото на връзката такова тестване само попълва дефицита от по-детайлни впечатления за другия, защото това е период на опознаване, в края й то копира усещането им за личен провал, като измества причините някъде в Космоса, в зодиите, в звездите - “значи не ни е било писано да сме заедно”. Като цяло такива тестове по хороскопи и зодии винаги попълват информационен дефицит.

- Заради по-висока тревожност и несигурност ли хората се увличат по астралното?

- Разбира се! Защото всяка идея, че има висша сила, която определя какво да ти се случи, те успокоява,

прехвърля контрола

и управлението

на живота ти

в чужди ръце

И то чужди ръце, на които имаш доверие. А зодиите не бъркат, те са “свише”, от звездите, от Космоса и това ти дава увереност, че стига да ги четеш, всичко ще си дойде по местата.

- Не е ли това нещо като нова религия?

- Всъщност тя е много стара, защото още от дълбока древност при всички свои кризи човечеството се е взирало в звездите и се е опитвало по тях да си създаде надеждна система, която да го успокои, да му даде освен сигурност и утеха, обяснение и насока за живот.

- Чувала съм, че лидери на велики сили се ползват от услугите на астролози. И в България взехме да се съобразяваме с периодите на ретроградния Меркурий. Защо?

- За мен това е показател за криза и за външен локус на контрол, т.е. искаш някой друг да ти даде сигурност, да се опреш на нещо, което е извън теб.

- Проучването на “Тренд” показа интересни данни за популярността на гледането на кафе у нас - всеки 4-и вярва на такива гадатели.

- Нещо повече - този вид гадаене е много популярен сред българските жени. Впрочем у нас

гледането на кафе

си е една

терапевтична сесия

- женска раздумка, в която гледачката се ориентира в проблемите на своята клиентка и прави някакви фантастични прогнози, като в психологическите проективни тестове. Мъжете пък правят това, като седнат да пият по една ракия.

- Защо жените се доверяват повече на хороскопи?

- Жената по принцип се ориентира повече емоционално. Тя още от времето на пещерата не е можела много-много да излиза навън, за да види какво се случва. Трябвало е да знае какво влиза и какво излиза от пещерата и най-вече - в какво настроение. А във всичките тези предсказания има голяма степен на емоционално-интуитивно усещане на нещата. Докато мъжът е по-организиран, по-продуктивен и по-процесуален.

- Твърдите това в днешните времена на еманципация и изравнени шансове и възможности на мъжете и жените?

- Мъжете впрочем също ходят при астролози, врачки, екстрасенси и ясновидци.

Ходят да им развалят

магии, на ходжа - да

им каже как да

открият любовта

Даже съм срещала хора, които преди не са вярвали, но след като са посетили екстрасенс, са започнали да се доверяват на такива практики. А в действителност са позволили да се отпусне, след като вещерът му е казал: “Спокойно, след две седмици проблемът ти ще бъде решен, защото ще ти направя защита и ще отпадне.” Това веднага му снижава защитата и самоконтрола, той се отпуска, започва да се държи естествено и оттам идва нормалното поведение на хората отсреща.

- Впрочем предишно проучване показва, че 2/3 чукат на дърво, за да не ги сполети зло. В тези данни пък 38% вярват, че намирането на стотинка е на късмет. Защо сме толкова суеверни?

- Суеверията сме наследили от вековете, те са нещо като културни традиции. Но това, за което говорите, са по-скоро ритуали, които снемат невротичността - знаеш, че като изпълниш три неща, напрежението ще спадне. Като при обсесивно-компулсивното разстройство - извършваш някакъв ритуал и той те успокоява с усещането, че си влязъл в ритъм на нещо. Така че според мен суеверията са един древен прочит на обсесивно-компулсивното разстройство.

- Обяснение ли е на увлечението по хороскопи и зодии, че хората чрез тях търсят лесно и бързо решение на житейски проблем?

- Такова увлечение е обяснение на феномена, че не съм автор на живота си. Логиката е: “Ако можех сам да си го оправя, нямаше да ходя да ми хвърлят боб, да ми гледат на кафе или да ми прогнозират живота по рождената дата. Вярвам на “една жена ми каза” и това ме успокоява.” Затова тръгнат ли да търсят сила свише, която при това не е традицията на религията, на упованието, търпението и смирението, а е разрешението на твоята лична криза в дадения момент по неординерен начин, значи имаме самоограничение на авторството на собствения си живот.

- Значи тези увлечения освен за криза са признак и за неспособност или нежелание да се справиш с проблемите си сам?

- Абсолютно. Защото авторството върху собствения живот е способност за намиране на стратегия за справяне.

- Има ли връзка между благоденствието на хората и търсенето на утеха при астролози и гадатели?

- Когато има икономически възход, интересът към тях спада. Хората се виждат с приятели, веселят се, купуват си благоденствие с удовлетвореността от професията, по-високите доходи, по-високия жизнен стандарт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО - Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини? - Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с

Арх. Любо Георгиев: За 1 година новите софиянци по официални данни са 22 933-ма

Още акценти от интервюто: Правим социологическо проучване сред 2400 души, за да разберем очакванията на столичани за визията на града до 2050 г. От 14 месеца съм директор на “Софпроект" и отново има планиране на града - доскоро “планиране” бе мръсна дума, защото се е асоциирало с комунизма Софиянци предпочитат южните квартали Няма да

Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук

Любо Ганев: Преди много си удрях главата и съм се научил да си създавам удобства Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев: Подредбата на звездите е еднаква за двама звездни българи. Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев са родени на една и съща дата - 6 ноември. Астралните близнаци се познават от над 30 г. Преди месец Шкумбата навърши 64 г.

Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

Нашият предмет става машина за пари - модерно е да си на състезания, но само 15% от учениците имат способности за тях, казват преподавателите Още акценти До пети клас родителите трябва да са активни в домашните, после учениците сами да се справят Масовият успех ще дойде, ако адаптираме учебниците на Западна Европа и САЩ Преди години учителят

Светлана Захарова: Балетът ви е на високо ниво, харесва ми атмосферата в София

В Русия няма как да се занимаваш с нашето изкуство между другото, казва световноизвестната балерина Светлана Юриевна, вече за трети път гостувате в България – веднъж в самостоятелния спектакъл “Аморе” и два пъти в спектакли на Софийската опера и балет. Толкова ли ви харесва балетната трупа в София? - Да.

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България": Не желаем да бъдем замесвани в политически интриги

 - Г-жо Стоева, „Инерком“ пусна нарочно изявление, в което опровергава твърденията на депутата г-жа Елена Йончева. Обикновено не реагирате на изявления на политици, защо го правите сега? - На първо място смятам, че намесата на политици в една бизнес сделка е недопустима. „Инерком“ запази достойно мълчание в продължение на месеци,

Мирослав Мазнев: Заради неоснователни обжалвания проекти са забавени с общо над 32 години

Работим на най-ниски цени и това за нас определено не е гордост Има над 2000 санирани обекта, а установените нередности са едва в 1% Да се опорочава трудът на строителя е крайно обидно, казва Мирослав Мазнев изпълнителен директор на Камарата на строителите в България - Наскоро отбелязахте професионалния си празник, г-н Мазнев.

Доротея Тончева: Драмата на моята героиня е, че иска да стане цигуларка на Бога

Голямата актриса е пред премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев - Знам, че репетирате “на 200 процента” новата пиеса на Стефан Цанев с дългото заглавие “Възражения на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет”. Как се чувствате? - Заглавието вече е друго: “Цигуларката на Бога”. В пиесата става дума за драматичната съдба на една

Светлин Нейнски: У нас може да има лаборатория за виртуална реалност и изкуствен интелект

Първото издание на специализирания форум “Бъдещето на реалността” ще се проведе на 9 ноември в София. Посетителите ще изпробват 30 различни изживявания - от виртуалната и добавената реалност, комбинирани с изкуствен интелект. Ще се запознаят с най-новите възможности на технологията, ще се срещнат на живо с глобалните лидери,

Павлин Петков: Учителите трябва да имат изпит по новите технологии в края на следването си

Майсторлък е да комбинираш дигиталните методи на преподаване с традиционните, казва директорът на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна "Образование 4.0” е съвместна кампания на Vivacom и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование. Инициативата стъпва на разбирането, че българските ученици са много активни в интернет,

Акад. Ревалски: Заплатите в БАН на професорите с увеличението ще са като на учителите, на доцентите са по-ниски

Няма скандал и политика в спора на БАН с метеоролозите - Акад. Ревалски, защо оттеглихте споразумението си с министерството на образованието и науката за извеждането на НИМХ? - Не сме го оттеглили. Казахме, че ще преосмислим част от него, защото очакваме някаква реакция от страна на министерството.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber