Ани Владимирова: “Не ни е писано от звездите” означава “Отказвам се да бъда автор на живота си”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7044008 Ани Владимирова: “Не ни е писано от звездите” означава “Отказвам се да бъда автор на живота си” Ани Владимирова: “Не ни е писано от звездите” означава “Отказвам се да бъда автор на живота си” www.24chasa.bg

Прекалената вяра в гадателства е симптом за криза и висока тревожност

- Всеки трети българин вярва на зодиите, чете хороскопи, суеверен е, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” от началото на август т.г. Тази вяра признак на какво е, г-жо Владимирова?

- Не е нещо лошо, нито неочаквано. Значи, че в периодите, в които хората имат информационен дефицит и не могат да си построят схема за действие, се опират на хороскопи и астрологически прогнози. Но според мен е диагностичен критерий и за криза.

- 40% от висшистите вярват на зодии и хороскопи. Каква е логиката на доверието при по-образованите?

- Напоследък тази информация премина върху компютри, в нея има много схеми, графики, периодизации, които им придават наукообразност. Всичко това провокира у хората усещане за самоорганизация на собствен опит, на съобразяване със съпътстващи събития. Просто чрез хороскопите те анализират, синтезират и

обобщават своя

собствен опит

- Всеки 5-и следи всеки ден хороскопа си по зодии, всеки 3-и - по няколко пъти седмично - това какво им дава?

- Така се мобилизират да обмислят седмицата, деня си... Но по принцип активно следящите хороскопа си са хора, които имат външен локус на контрол (термин в психологията, свързван с убежденията на хората за добрите или лошите резултати в живота им. “Външен локус на контрола” означава склонност да се приписват резултати от действията на външни фактори - б.р.).

- Можем ли да отдаваме вярата в хороскопи и зодии на примитивизъм, наивност и ниска култура?

- Не, не мисля, че това е обяснение. По-скоро съм на мнение, че колкото по-дезадаптиран е човек като поведение, толкова повече се опитва да систематизира опита си и да намери смисъл в това. Например много хора тестват по датите си на раждане и зодиите си съвместимостта си. А по принцип всяка съвместимост между хората минава между плюсове и минуси. Те ги четат в началото и в края на връзката, когато обикновено става “горещо”. И ако в началото на връзката такова тестване само попълва дефицита от по-детайлни впечатления за другия, защото това е период на опознаване, в края й то копира усещането им за личен провал, като измества причините някъде в Космоса, в зодиите, в звездите - “значи не ни е било писано да сме заедно”. Като цяло такива тестове по хороскопи и зодии винаги попълват информационен дефицит.

- Заради по-висока тревожност и несигурност ли хората се увличат по астралното?

- Разбира се! Защото всяка идея, че има висша сила, която определя какво да ти се случи, те успокоява,

прехвърля контрола

и управлението

на живота ти

в чужди ръце

И то чужди ръце, на които имаш доверие. А зодиите не бъркат, те са “свише”, от звездите, от Космоса и това ти дава увереност, че стига да ги четеш, всичко ще си дойде по местата.

- Не е ли това нещо като нова религия?

- Всъщност тя е много стара, защото още от дълбока древност при всички свои кризи човечеството се е взирало в звездите и се е опитвало по тях да си създаде надеждна система, която да го успокои, да му даде освен сигурност и утеха, обяснение и насока за живот.

- Чувала съм, че лидери на велики сили се ползват от услугите на астролози. И в България взехме да се съобразяваме с периодите на ретроградния Меркурий. Защо?

- За мен това е показател за криза и за външен локус на контрол, т.е. искаш някой друг да ти даде сигурност, да се опреш на нещо, което е извън теб.

- Проучването на “Тренд” показа интересни данни за популярността на гледането на кафе у нас - всеки 4-и вярва на такива гадатели.

- Нещо повече - този вид гадаене е много популярен сред българските жени. Впрочем у нас

гледането на кафе

си е една

терапевтична сесия

- женска раздумка, в която гледачката се ориентира в проблемите на своята клиентка и прави някакви фантастични прогнози, като в психологическите проективни тестове. Мъжете пък правят това, като седнат да пият по една ракия.

- Защо жените се доверяват повече на хороскопи?

- Жената по принцип се ориентира повече емоционално. Тя още от времето на пещерата не е можела много-много да излиза навън, за да види какво се случва. Трябвало е да знае какво влиза и какво излиза от пещерата и най-вече - в какво настроение. А във всичките тези предсказания има голяма степен на емоционално-интуитивно усещане на нещата. Докато мъжът е по-организиран, по-продуктивен и по-процесуален.

- Твърдите това в днешните времена на еманципация и изравнени шансове и възможности на мъжете и жените?

- Мъжете впрочем също ходят при астролози, врачки, екстрасенси и ясновидци.

Ходят да им развалят

магии, на ходжа - да

им каже как да

открият любовта

Даже съм срещала хора, които преди не са вярвали, но след като са посетили екстрасенс, са започнали да се доверяват на такива практики. А в действителност са позволили да се отпусне, след като вещерът му е казал: “Спокойно, след две седмици проблемът ти ще бъде решен, защото ще ти направя защита и ще отпадне.” Това веднага му снижава защитата и самоконтрола, той се отпуска, започва да се държи естествено и оттам идва нормалното поведение на хората отсреща.

- Впрочем предишно проучване показва, че 2/3 чукат на дърво, за да не ги сполети зло. В тези данни пък 38% вярват, че намирането на стотинка е на късмет. Защо сме толкова суеверни?

- Суеверията сме наследили от вековете, те са нещо като културни традиции. Но това, за което говорите, са по-скоро ритуали, които снемат невротичността - знаеш, че като изпълниш три неща, напрежението ще спадне. Като при обсесивно-компулсивното разстройство - извършваш някакъв ритуал и той те успокоява с усещането, че си влязъл в ритъм на нещо. Така че според мен суеверията са един древен прочит на обсесивно-компулсивното разстройство.

- Обяснение ли е на увлечението по хороскопи и зодии, че хората чрез тях търсят лесно и бързо решение на житейски проблем?

- Такова увлечение е обяснение на феномена, че не съм автор на живота си. Логиката е: “Ако можех сам да си го оправя, нямаше да ходя да ми хвърлят боб, да ми гледат на кафе или да ми прогнозират живота по рождената дата. Вярвам на “една жена ми каза” и това ме успокоява.” Затова тръгнат ли да търсят сила свише, която при това не е традицията на религията, на упованието, търпението и смирението, а е разрешението на твоята лична криза в дадения момент по неординерен начин, значи имаме самоограничение на авторството на собствения си живот.

- Значи тези увлечения освен за криза са признак и за неспособност или нежелание да се справиш с проблемите си сам?

- Абсолютно. Защото авторството върху собствения живот е способност за намиране на стратегия за справяне.

- Има ли връзка между благоденствието на хората и търсенето на утеха при астролози и гадатели?

- Когато има икономически възход, интересът към тях спада. Хората се виждат с приятели, веселят се, купуват си благоденствие с удовлетвореността от професията, по-високите доходи, по-високия жизнен стандарт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. д-р Веселин Методиев: “Българското чудо” - англичаните наричат така демократичния модел, роден преди 140 г.

Тримата легендарни премиери на XIX век са Каравелов, Стоилов и Стамболов, а на ХХ век - Малинов, Гешов, Ляпчев. Всички те са милеели за България - Отбелязахме 140 години от създаването на първото българско правителство. Стигат ли на българина почти век и половина опит в управлението на държавата, проф. Методиев?

Зам.-министър Иванов: Само ако всички спазват мерките, може да спрем заболяването

Винаги приканваме стопаните, които гледат прасе в двора да го изследват за това заболяване. Въпросът сега е как да овладеем положението, защото от тук нататък вече нещата стават много, много сериозни, заболяването заема широк фронт. Нашите колеги отиват на проверка единия ден и заварват 200 животни, на другия - умъртвяват 13.

Светлин Наков: Не е лесно да се опази система, до която и лелката на гише в малък град има достъп

Има много начини за изтичане на данни - например през лаптоп, даден за ремонт. А данните във файловете са частични, казва основателят на "СофтУни" - Г-н Наков, как ще коментирате изтичането на толкова много данни от НАП? - Сериозна издънка! Вероятно наистина е хакерска атака. Според мен има неща, които не са направени добре.

Томислав Дончев: След вота наесен трябва да обсъдим общинска надбавка върху данъка на доходите

Така ще им дадем средства да финансират развитието си, казва вицепремиерът Има общини, които дори не могат да си назначат главен архитект Служители посрещнаха реформата с “Така е било, така ще бъде. Тези какво си мислят?” - Г-н Дончев, не ви ли шокираха резултатите от проверката на тайните клиенти в администрацията?

Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г.

Очаквам бизнесът да продължи да ползва изгодни кредити, казва главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие - Г-н Мавродиев, когато говорим за банки, въпросът, който вълнува най-много всеки българин, е ясен – свършват ли скоро ниските лихви? От лятото на миналата година банкерите говорят,

Майкъл Болтън: Първият ми хит дойде чак като станах на 34 г.

На концерта в зала 1 на НДК на 18 юли, публиката ще чуе най-известните ми песни, но със симфоничен оркестър - Г-н Болтън, защо избрахте да работите с филхармония за новия си албум А Symphony of Hits? - От много време мечтаех да направя този албум с най-големите си хитове с цял симфоничен оркестър. Може би едно от първите ми и наистина

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно

Иван Бърнев играе главна роля в победителя от фестивала в Карлови Вари “Бащата”. Образът му е на скептичен фотограф, който се опитва да вразуми баща си. Бърнев има над 20-годишна кариера в киното, като е играл в десетки български и чуждестранни филми. - Г-н Бърнев, как дойде предложението към вас да участвате в “Бащата”?

Проф. Иво Петров: Нищо не ми е дадено наготово – тръгнах от $ 12 заплата, 15 г. сме живели в 1 стая, специализирах със заем и работа на 2 места

В ексклузивно двойно интервю за в. "24 часа" дъщерята на известния лекар д-р Глория Адам казва: Създаваме си поединично живот в розови балони, но ни липсва хъс да направим един голям за всички. Проф. д-р Иво Петров е сред най-утвърдените кардиолози у нас, боготворен от пациентите си. Медицински директор е на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов

Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е

Още акценти от интервюто: По-високият членски внос ще замести намалената партийна субсидия. Хората без работа и пенсионерите ще плащат по 50 стотинки на месец, а евродепутатите - по 500 лева на година. Предстои да уточним колко да е вносът за народните представители Имам диалог с хора от БСП, но не и с Нинова.

Кирил Маричков: Извадихме си бележки от Киноцентъра, че ще играем хайдути, за да не ни подстрижат насила

По икономически причини ни прощаваха, защото “Щурците” носехме много пари на Концертна дирекция На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа” публикуваме

Хасан Улусой: Като баща се притеснявам за децата в училищата на ФЕТО в България

Не знаем какво наливат в главите на учениците и с какви идеи ги тровят, затова родителите им трябва да внимават, казва турският посланик у нас - Г-н посланик, тези дни се навършват 3 години от опита за държавен преврат в Турция. Отърси ли се страната от шока, който преживя през юли 2015 г? - Вярвам,

Доц. Янка Тянкова: Закъсняхме 10 г. със закон за несъстоятелност на физическите лица

Всяко укриване на доходи води до много тежки последствия - длъжникът трябва да е предупреден за тази отговорност, казва преподавателката във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” - Доц. Тянкова, споделяте ли критиките на проф. Огнян Герджиков към законопроекта на омбудсмана за личния фалит? - Прочетох законопроекта, мотивите към него,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber