Евелина Славкова: Българинът не тегли заеми за почивка като европееца, но все по-рядко кара отпуска вкъщи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7042528 Евелина Славкова: Българинът не тегли заеми за почивка като европееца, но все по-рядко кара отпуска вкъщи Евелина Славкова: Българинът не тегли заеми за почивка като европееца, но все по-рядко кара отпуска вкъщи www.24chasa.bg

Младите у нас имат повече пари да пътуват, в Европа - възрастните, казва социоложката

- Не сме сред най-богатите, даже сме на опашката по доходи, но харчим повече за лятна почивка от чеха и румънеца, от португалеца, латвиеца и унгареца според Евростат - цели 156 евро на човек. Какви са особеностите на българското мислене и традиции в почивката днес?

- Доста години му трябваха на българина да се раздели с картата си за почивка от социалистическите предприятия и с това разбиране. Днес можем да обособим най-общо три групи туристи сред българите, които от своя страна могат да бъдат разделени на много малки подгрупи. Най-общо профилът на българския турист е този, който пътува в чужбина основно и често този, който пътува из България и Българското Черноморие.

Има и още една група българи - тези, които не пътуват и предпочитат да си стоят вкъщи. Първата и основна причина са финансовите ограничения. Но има и още един нюанс - липсата на необходимост от това да излезе извън рамките на обичайно случващите му се неща, от комфортната си зона, която се намира в неговото ежедневие.

Но ако преди българските курорти бяха заети предимно от чужденци, в последните години те вече посрещат и много български туристи. Още един факт - да припомним многобройните задръствания от заминаващи или връщащи се след празници и почивни дни из България, Гърция, Турция или някъде другаде български отпускари. Не трябва да пропускаме и още един характере за последните години щрих

по-заможните българи да

закупуват имоти и вили, обособени само за зимните или летните почивки на семейството. Можем да дадем още редица такива примери и специфики, които се наблюдават в последно време.

Три основни фактора са свързани с новата концепция за български турист - навлизането на low-cost компании с евтини самолетни билети, възможностите за евтино пребиваване чрез използване на платформи като Airbnb, както и статистическият факт, че в последните две десетилетия започваме да се доближаваме до европейските стандарти на живот.

Тоест най-общо казано българският турист преди 1989 г. е крайно различен от българския турист след промените. Докато единият получаваше своята почивка като част от логиката на системата, то днешният български турист, лишен от тази логика на социалната държава, започва да осъзнава необходимостта от почивката.

- Европеецът харчи средно 336 евро на човек за лятната си ваканция, българинът два пъти по-малко пак според Евростат. Дали евтинията у нас в сравнение с европейския стандарт е причина, или?

- Съвсем естествено доходите определят колко пари да харчиш за своята годишна ваканция. Свързано е също с избора на дестинация и с това колко пъти почиваш през летятото.

В последните години обаче българинът започна да осъзнава, че прекарването на отпуска вкъщи, не е почивка. Стана жаден да вижда. Така за част от българите почивката се превърна в естествено събитие, а не в грандиозно решение. Но в сравнение с европейците (да не забравяме, че ние също сме европейци), които дори вземат заеми за почивките си, българинът не е склонен на такива действия. Затова едва ли в следващите години ще наблюдаваме унас подобна тенденция. По-скоро ще виждаме как българинът все повече

оценява почивката

като важен елемент

от живота си

- Според проучване на “Тренд” почиващите през лятото българи тази година са внушителните 2 милиона - от тях 1,1 млн. ще почиват в България, а 0,5 млн. - в чужбина. Каква е мотивацията?

- Най-разнообразна. Например има нови авиолинии, с които за малко пари обикаляш света. Има изгодни пакети олинклузив по родното Черноморие, които също позволяват комфортен отдих. Такива има и в съседните Турция, Гърция. Все по-многолюден става потокът от български туристи, които пътуват към Албания и Македония. Мнозина разделят лятната си ваканция на две части - една в началото на сезона и друга в края. Някои пътуват към гръцките плажове, а после - у нас на планина. Комбинациите са най-различни.

- Има интересна особеност - според Евростат най-голям дял сред почиващите са европейци над 50 г. Докато у нас лятна ваканция си позволяват повече хора между 18 и 39 г. Каква е причината?

- Най-вече финансова. Младите работят, получават повече пари и съответно имат повече възможности да пътуват. Но има и много характерен начин на мислене, който важи за по-старото поколение. Това е странното разбиране, че ако отидеш на почивка, ще ощетиш децата и внуците. Че след една възраст всичко трябва да е за тях. При западноевропейците го няма този вечен ангажимент към семейството. И точно това ни отличава от тях. В сравнение с времената

преди 1989 г. пък

разбирането е, че

почивката

е за работещия човек Социализираните в този период, естествено, разсъждават по този начин.

Социалните мрежи също играят важна роля. Бих го нарекла синдромът “да покажеш” - да покажеш, че животът ти е по-интересен от този на другите. Затова и младите хора са много по-склонни да пътуват до екзотични дестинации. Не съм сигурна, че за тях това е просто почивка, май по-скоро е опит да направят по-интересно и вълнуващо ежедневието си. В този смисъл е налице смяна в поколенческото мислене за почивката. И си мисля, че тези, които пътуват днес, ще искат да пътуват за почивка и след 50- или 60- годишна възраст.

- В проучването ви 55% заявяват, че няма да почиват. Всеки 5-и твърди, че не е излизал в летен отпуск между 5 и 10 г., а едни 600 хиляди души, повечето над 70 г. - от 20 г. Само заради липса на пари ли?

- Самото проучване доказва, че да. Но ако в експеримент дадем пари на възрастен да ги похарчи за каквото прецени, то бъдете убедени, че почивката ще е последното нещо, за което ще се сети. По-възрастните още мислят през това да “запълват дупки” - да решават основно битови проблеми на семейството си. А и мнозина си мислят, че вече им е минало времето за почивка.

- Изчислих, че годишно българинът има 117 почивни дни от съботи, недели и официални празници. Според вас, знае ли как да празнува и отдъхва?

- Искрено се забавлявам с разсъжденията, че на българина са му много почивните дни и затова някакви неща не се случват в тази държава. Не съм склонна да мисля по този начин. Трудна ми е и преценката - малко или много са почивните дни. В крайна сметка е по-добре да разсъждаваме как максимално да оползотворяваме работните, отколкото просто да ги увеличаваме. Та на въпроса ви - смятам, че българинът знае как да се забавлява. Да почива - не съм напълно сигурна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО - Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини? - Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с

Арх. Любо Георгиев: За 1 година новите софиянци по официални данни са 22 933-ма

Още акценти от интервюто: Правим социологическо проучване сред 2400 души, за да разберем очакванията на столичани за визията на града до 2050 г. От 14 месеца съм директор на “Софпроект" и отново има планиране на града - доскоро “планиране” бе мръсна дума, защото се е асоциирало с комунизма Софиянци предпочитат южните квартали Няма да

Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук

Любо Ганев: Преди много си удрях главата и съм се научил да си създавам удобства Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев: Подредбата на звездите е еднаква за двама звездни българи. Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев са родени на една и съща дата - 6 ноември. Астралните близнаци се познават от над 30 г. Преди месец Шкумбата навърши 64 г.

Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

Нашият предмет става машина за пари - модерно е да си на състезания, но само 15% от учениците имат способности за тях, казват преподавателите Още акценти До пети клас родителите трябва да са активни в домашните, после учениците сами да се справят Масовият успех ще дойде, ако адаптираме учебниците на Западна Европа и САЩ Преди години учителят

Светлана Захарова: Балетът ви е на високо ниво, харесва ми атмосферата в София

В Русия няма как да се занимаваш с нашето изкуство между другото, казва световноизвестната балерина Светлана Юриевна, вече за трети път гостувате в България – веднъж в самостоятелния спектакъл “Аморе” и два пъти в спектакли на Софийската опера и балет. Толкова ли ви харесва балетната трупа в София? - Да.

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България": Не желаем да бъдем замесвани в политически интриги

 - Г-жо Стоева, „Инерком“ пусна нарочно изявление, в което опровергава твърденията на депутата г-жа Елена Йончева. Обикновено не реагирате на изявления на политици, защо го правите сега? - На първо място смятам, че намесата на политици в една бизнес сделка е недопустима. „Инерком“ запази достойно мълчание в продължение на месеци,

Мирослав Мазнев: Заради неоснователни обжалвания проекти са забавени с общо над 32 години

Работим на най-ниски цени и това за нас определено не е гордост Има над 2000 санирани обекта, а установените нередности са едва в 1% Да се опорочава трудът на строителя е крайно обидно, казва Мирослав Мазнев изпълнителен директор на Камарата на строителите в България - Наскоро отбелязахте професионалния си празник, г-н Мазнев.

Доротея Тончева: Драмата на моята героиня е, че иска да стане цигуларка на Бога

Голямата актриса е пред премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев - Знам, че репетирате “на 200 процента” новата пиеса на Стефан Цанев с дългото заглавие “Възражения на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет”. Как се чувствате? - Заглавието вече е друго: “Цигуларката на Бога”. В пиесата става дума за драматичната съдба на една

Светлин Нейнски: У нас може да има лаборатория за виртуална реалност и изкуствен интелект

Първото издание на специализирания форум “Бъдещето на реалността” ще се проведе на 9 ноември в София. Посетителите ще изпробват 30 различни изживявания - от виртуалната и добавената реалност, комбинирани с изкуствен интелект. Ще се запознаят с най-новите възможности на технологията, ще се срещнат на живо с глобалните лидери,

Павлин Петков: Учителите трябва да имат изпит по новите технологии в края на следването си

Майсторлък е да комбинираш дигиталните методи на преподаване с традиционните, казва директорът на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна "Образование 4.0” е съвместна кампания на Vivacom и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование. Инициативата стъпва на разбирането, че българските ученици са много активни в интернет,

Акад. Ревалски: Заплатите в БАН на професорите с увеличението ще са като на учителите, на доцентите са по-ниски

Няма скандал и политика в спора на БАН с метеоролозите - Акад. Ревалски, защо оттеглихте споразумението си с министерството на образованието и науката за извеждането на НИМХ? - Не сме го оттеглили. Казахме, че ще преосмислим част от него, защото очакваме някаква реакция от страна на министерството.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber