Евелина Славкова: Българинът не тегли заеми за почивка като европееца, но все по-рядко кара отпуска вкъщи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7042528 Евелина Славкова: Българинът не тегли заеми за почивка като европееца, но все по-рядко кара отпуска вкъщи Евелина Славкова: Българинът не тегли заеми за почивка като европееца, но все по-рядко кара отпуска вкъщи www.24chasa.bg

Младите у нас имат повече пари да пътуват, в Европа - възрастните, казва социоложката

- Не сме сред най-богатите, даже сме на опашката по доходи, но харчим повече за лятна почивка от чеха и румънеца, от португалеца, латвиеца и унгареца според Евростат - цели 156 евро на човек. Какви са особеностите на българското мислене и традиции в почивката днес?

- Доста години му трябваха на българина да се раздели с картата си за почивка от социалистическите предприятия и с това разбиране. Днес можем да обособим най-общо три групи туристи сред българите, които от своя страна могат да бъдат разделени на много малки подгрупи. Най-общо профилът на българския турист е този, който пътува в чужбина основно и често този, който пътува из България и Българското Черноморие.

Има и още една група българи - тези, които не пътуват и предпочитат да си стоят вкъщи. Първата и основна причина са финансовите ограничения. Но има и още един нюанс - липсата на необходимост от това да излезе извън рамките на обичайно случващите му се неща, от комфортната си зона, която се намира в неговото ежедневие.

Но ако преди българските курорти бяха заети предимно от чужденци, в последните години те вече посрещат и много български туристи. Още един факт - да припомним многобройните задръствания от заминаващи или връщащи се след празници и почивни дни из България, Гърция, Турция или някъде другаде български отпускари. Не трябва да пропускаме и още един характере за последните години щрих

по-заможните българи да

закупуват имоти и вили, обособени само за зимните или летните почивки на семейството. Можем да дадем още редица такива примери и специфики, които се наблюдават в последно време.

Три основни фактора са свързани с новата концепция за български турист - навлизането на low-cost компании с евтини самолетни билети, възможностите за евтино пребиваване чрез използване на платформи като Airbnb, както и статистическият факт, че в последните две десетилетия започваме да се доближаваме до европейските стандарти на живот.

Тоест най-общо казано българският турист преди 1989 г. е крайно различен от българския турист след промените. Докато единият получаваше своята почивка като част от логиката на системата, то днешният български турист, лишен от тази логика на социалната държава, започва да осъзнава необходимостта от почивката.

- Европеецът харчи средно 336 евро на човек за лятната си ваканция, българинът два пъти по-малко пак според Евростат. Дали евтинията у нас в сравнение с европейския стандарт е причина, или?

- Съвсем естествено доходите определят колко пари да харчиш за своята годишна ваканция. Свързано е също с избора на дестинация и с това колко пъти почиваш през летятото.

В последните години обаче българинът започна да осъзнава, че прекарването на отпуска вкъщи, не е почивка. Стана жаден да вижда. Така за част от българите почивката се превърна в естествено събитие, а не в грандиозно решение. Но в сравнение с европейците (да не забравяме, че ние също сме европейци), които дори вземат заеми за почивките си, българинът не е склонен на такива действия. Затова едва ли в следващите години ще наблюдаваме унас подобна тенденция. По-скоро ще виждаме как българинът все повече

оценява почивката

като важен елемент

от живота си

- Според проучване на “Тренд” почиващите през лятото българи тази година са внушителните 2 милиона - от тях 1,1 млн. ще почиват в България, а 0,5 млн. - в чужбина. Каква е мотивацията?

- Най-разнообразна. Например има нови авиолинии, с които за малко пари обикаляш света. Има изгодни пакети олинклузив по родното Черноморие, които също позволяват комфортен отдих. Такива има и в съседните Турция, Гърция. Все по-многолюден става потокът от български туристи, които пътуват към Албания и Македония. Мнозина разделят лятната си ваканция на две части - една в началото на сезона и друга в края. Някои пътуват към гръцките плажове, а после - у нас на планина. Комбинациите са най-различни.

- Има интересна особеност - според Евростат най-голям дял сред почиващите са европейци над 50 г. Докато у нас лятна ваканция си позволяват повече хора между 18 и 39 г. Каква е причината?

- Най-вече финансова. Младите работят, получават повече пари и съответно имат повече възможности да пътуват. Но има и много характерен начин на мислене, който важи за по-старото поколение. Това е странното разбиране, че ако отидеш на почивка, ще ощетиш децата и внуците. Че след една възраст всичко трябва да е за тях. При западноевропейците го няма този вечен ангажимент към семейството. И точно това ни отличава от тях. В сравнение с времената

преди 1989 г. пък

разбирането е, че

почивката

е за работещия човек Социализираните в този период, естествено, разсъждават по този начин.

Социалните мрежи също играят важна роля. Бих го нарекла синдромът “да покажеш” - да покажеш, че животът ти е по-интересен от този на другите. Затова и младите хора са много по-склонни да пътуват до екзотични дестинации. Не съм сигурна, че за тях това е просто почивка, май по-скоро е опит да направят по-интересно и вълнуващо ежедневието си. В този смисъл е налице смяна в поколенческото мислене за почивката. И си мисля, че тези, които пътуват днес, ще искат да пътуват за почивка и след 50- или 60- годишна възраст.

- В проучването ви 55% заявяват, че няма да почиват. Всеки 5-и твърди, че не е излизал в летен отпуск между 5 и 10 г., а едни 600 хиляди души, повечето над 70 г. - от 20 г. Само заради липса на пари ли?

- Самото проучване доказва, че да. Но ако в експеримент дадем пари на възрастен да ги похарчи за каквото прецени, то бъдете убедени, че почивката ще е последното нещо, за което ще се сети. По-възрастните още мислят през това да “запълват дупки” - да решават основно битови проблеми на семейството си. А и мнозина си мислят, че вече им е минало времето за почивка.

- Изчислих, че годишно българинът има 117 почивни дни от съботи, недели и официални празници. Според вас, знае ли как да празнува и отдъхва?

- Искрено се забавлявам с разсъжденията, че на българина са му много почивните дни и затова някакви неща не се случват в тази държава. Не съм склонна да мисля по този начин. Трудна ми е и преценката - малко или много са почивните дни. В крайна сметка е по-добре да разсъждаваме как максимално да оползотворяваме работните, отколкото просто да ги увеличаваме. Та на въпроса ви - смятам, че българинът знае как да се забавлява. Да почива - не съм напълно сигурна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Толсистемата ще измерва и теглото, за претоварен камион ще се плаща повече

Тя ще се ползва и от всички следващи правителства, казва зам.-председателят на регионалната комисия в парламента Александър Ненков - Г-н Ненков, с колеги от ГЕРБ внесохте промени в Закона за пътищата, с които се отлага толсистемата с до 6 месеца. Какво наложи промените? - Две са основните причини.

Яне Янев: Местните феодали се канят да управляват България. Бойко може да ги отреже

Още акценти от интервюто: Котилото на кмета Котев в Сандански не е оставило нито една позиция за човек извън родата или приятелския кръг Всички го виждат че сутрин излиза от хотела и вечер там се прибира, а вика: “Не е мой хотелът!” Местните феодали утре могат да направят и партия, а чувам, че се замисля подобно нещо.

Проф. д-р Веселин Методиев: “Българското чудо” - англичаните наричат така демократичния модел, роден преди 140 г.

Тримата легендарни премиери на XIX век са Каравелов, Стоилов и Стамболов, а на ХХ век - Малинов, Гешов, Ляпчев. Всички те са милеели за България - Отбелязахме 140 години от създаването на първото българско правителство. Стигат ли на българина почти век и половина опит в управлението на държавата, проф. Методиев?

Зам.-министър Иванов: Само ако всички спазват мерките, може да спрем заболяването

Винаги приканваме стопаните, които гледат прасе в двора да го изследват за това заболяване. Въпросът сега е как да овладеем положението, защото от тук нататък вече нещата стават много, много сериозни, заболяването заема широк фронт. Нашите колеги отиват на проверка единия ден и заварват 200 животни, на другия - умъртвяват 13.

Светлин Наков: Не е лесно да се опази система, до която и лелката на гише в малък град има достъп

Има много начини за изтичане на данни - например през лаптоп, даден за ремонт. А данните във файловете са частични, казва основателят на "СофтУни" - Г-н Наков, как ще коментирате изтичането на толкова много данни от НАП? - Сериозна издънка! Вероятно наистина е хакерска атака. Според мен има неща, които не са направени добре.

Стоян Мавродиев: Няма аргументи за покачване на лихвите до 2020 г.

Очаквам бизнесът да продължи да ползва изгодни кредити, казва главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие - Г-н Мавродиев, когато говорим за банки, въпросът, който вълнува най-много всеки българин, е ясен – свършват ли скоро ниските лихви? От лятото на миналата година банкерите говорят,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Росен Желязков: Кой ще е първи за концесията на летище София, ще стане ясно тази седмица

Въпреки инвестициите в нови вагони и мотриси не очаквам билетът за влак да поскъпне, казва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Важни са ни достоверността и изпълнимостта в предложенията на кандидатите за летището Ако имаме хранилка за БДЖ, колкото и да даваме, пак ще даваме Очакваме новите мотриси да влязат в

Майкъл Болтън: Първият ми хит дойде чак като станах на 34 г.

На концерта в зала 1 на НДК на 18 юли, публиката ще чуе най-известните ми песни, но със симфоничен оркестър - Г-н Болтън, защо избрахте да работите с филхармония за новия си албум А Symphony of Hits? - От много време мечтаех да направя този албум с най-големите си хитове с цял симфоничен оркестър. Може би едно от първите ми и наистина

Иван Бърнев: В Карлови Вари ни аплодираха толкова дълго, че чак ми стана неудобно

Иван Бърнев играе главна роля в победителя от фестивала в Карлови Вари “Бащата”. Образът му е на скептичен фотограф, който се опитва да вразуми баща си. Бърнев има над 20-годишна кариера в киното, като е играл в десетки български и чуждестранни филми. - Г-н Бърнев, как дойде предложението към вас да участвате в “Бащата”?

Проф. Иво Петров: Нищо не ми е дадено наготово – тръгнах от $ 12 заплата, 15 г. сме живели в 1 стая, специализирах със заем и работа на 2 места

В ексклузивно двойно интервю за в. "24 часа" дъщерята на известния лекар д-р Глория Адам казва: Създаваме си поединично живот в розови балони, но ни липсва хъс да направим един голям за всички. Проф. д-р Иво Петров е сред най-утвърдените кардиолози у нас, боготворен от пациентите си. Медицински директор е на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов

Даниела Дариткова: Всяка община ще номинира по 3-ма кандидати за кмет, а Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще реши кой от тях да е

Още акценти от интервюто: По-високият членски внос ще замести намалената партийна субсидия. Хората без работа и пенсионерите ще плащат по 50 стотинки на месец, а евродепутатите - по 500 лева на година. Предстои да уточним колко да е вносът за народните представители Имам диалог с хора от БСП, но не и с Нинова.

Кирил Маричков: Извадихме си бележки от Киноцентъра, че ще играем хайдути, за да не ни подстрижат насила

По икономически причини ни прощаваха, защото “Щурците” носехме много пари на Концертна дирекция На 30 октомври в зала 1 на НДК ще има голям концерт “Кирил Маричков на 75 години”. Датата не е избрана случайно, тогава е рожденият ден на популярния български изпълнител. Във връзка с годишнината на страниците на вестник “24 часа” публикуваме

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber