Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7041200 Дойде ли време да спрем да местим стрелките? Дойде ли време да спрем да местим стрелките? www.24chasa.bg

Двойното време е нелогичен анахронизъм

ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота.

Приключи обществената консултация на Европейската комисия, проведена от 4 юли до 16 август 2018 г. Прави впечатление, че тази консултация е възложена на комисаря по транспорта, като в същото време не се констатира участие на комисарите с ресори по присъщите за конкретния въпрос - по климат и енергетика и по Енергиен съюз.

Получени са

4,6 милиона

отговори от

всичките 28

държави членки

на Европейския съюз. Като цяло активността на населението в Европейския съюз в консултацията е била около 0,9 %, а нагласата за отмяна на прилагането на две системи часово време е на 84% от участниците в консултацията. Най-голямото процентно участие на населението е на Германия – 3,79% (84% са били за отмяната). Като на шега – може би, защото те първи са въвели лятното часово време и са събрали достатъчна отрицателна нагласа.

Българското участие е повече символично - 0,18 % и от без това намаляващото население (но също 84 % за отмяната).

Между другото в Република Турция лятното часово време е въведено, преди това да стане у нас, но там сега, с уважение към университетската експертиза, се запазва лятното часово време през цялата година.

Лятното часово време има отношение основно към производства и дейности, чиито начало и край попадат в светлата част от денонощието. Използваемостта на изкуственото осветление зависи основно от: размерите, изпълнението и позиционирането на осветителните отвори (прозорци и други подобни); светлинния климат и географското разположение на съответния район; режима на работа и почивка; социалния статус; други фактори. Следва да се отбележи, че България е разположена в тесни географски граници и различието в използваемостта на изкуственото осветление в различните й части е под 10%.

В Русенския университет са проведени систематични изследвания на използваемостта на изкуственото осветление. Създадена е национална база от данни, съдържаща за енергийно-икономическите показатели на изкуственото осветление в 27 географски пункта в България. От тази обективна информационна база са изведени данни, които показват, че очакваното по-добро използване на дневната естествена светлина при въвеждане на лятното часово време не се потвърждава. При определени планове на работното време в някои части на страната енергийните разходи даже се увеличават както в абсолютен размер, така и чрез промяната на структурата на използваемостта на осветлението през тарифните зони (напр. преразпределение от нощна към дневна енергия).

Към момента общото

годишно

потребление на

електроенергия

за осветление

в България е

около 5550

млн. квтч Развитието на светлинните технологии и повишаването на светлинната и енергийната култура са в основата на реализирането на икономия на електрическа енергия за осветление, без това да е за сметка на качеството на живота.

При това положение двукратната пренастройка на часовото време през годината е анахронизъм, без адекватна логика.

Сега е моментът за решаване на въпроса, като се използва възможността да не се измества обратно скалата на часовото време. При това положение целогодишно ще се използва по-пълноценно втората половина от светлата част от денонощието.

* Авторът е преподавател в Русенския университет

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber