Димитър Ганев: Валери Симеонов не държи “златната акция” на това управление, напусне ли властта, ще се маргинализира

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7037575 Димитър Ганев: Валери Симеонов не държи “златната акция” на това управление, напусне ли властта, ще се маргинализира Димитър Ганев: Валери Симеонов не държи “златната акция” на това управление, напусне ли властта, ще се маргинализира www.24chasa.bg

С поисканите оставки Борисов прави заявка за нова политическа линия, с която да покаже нуждата този кабинет да продължи да управлява

Лидерът на НФСБ е конфликтна личност, затова го възприемат като “вицеопозиционер”

Не виждам никаква политическа логика Борисов да подари цялата власт на своя опонент Румен Радев за няколко месеца

Ако чашата прелее, ГЕРБ, “Атака” и ВМРО може да кажат: Прав ти път, Валери! Продължаваме без теб

“Воля” може да се окаже спасителният пояс за мнозинството

Марката “Обединени патриоти” има и друг политически актив - Ангел Джамбазки

Нито Борисов има интерес от трета оставка, нито БСП е с шанс за победа на предсрочни избори

Трябва да има концепция какъв резултат искаме да видим след 1-2 години от новите назначения

- Имаше информация, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов напуска коалицията, но той я опроверга и постави условия пред правителството. Как се стигна дотук, г-н Ганев?

- Валери Симеонов от началото на този мандат върви по собствен дневен ред. Вицепремиерът си пое няколко теми, които си гони доста амбициозно, понякога дори в конфликт с останалата част от правителството и парламентарното мнозинство. Всичко това доведе до възприемането на Валери Симеонов като “вицеопозиционер”, както сполучливо един мой колега го определи. Това нямаше как да не внесе комуникационен проблем вътре в управлението и дистанция между него и останалите.

- Стана ясно, че Симеонов и НФСБ са против поисканите оставки от тримата министри Нанков, Радев и Московски, защото решението за тях било взето зад гърба на НФСБ. Заплаши, че ако тези министри напуснат, НФСБ също ще напусне коалицията. Какъв е сценарият за изход от тази ситуация?

- Нямам съмнения, че оставките ще бъдат гласувани. Мнозинство за тях в Народното събрание има и без депутатите на НФСБ. Колкото до ответната реакция на партията на Симеонов да напусне коалицията вследствие на това, аз лично бих изразил скептицизъм. Вицепремиерът ясно показва, че неговата мотивация да стои във властта е свързана с това да показва някакви резултати от темите, които си е поел. Какво би станало, ако Валери Симеонов напусне – на първо място, той няма да има възможност да налага каквито и да е решения; на второ място, няма да събори правителството и да предизвика предсрочни парламентарни избори, защото вакуумът от напусналите депутати ще бъде зает вероятно от “Воля”, на трето място – НФСБ няма да има собствена парламентарна група, защото

има по-малко

от 10 депутати

и самият Симеонов и партията му ще се маргинализират. Той ще бъде все по-малко интересен, а напускането му надали ще даде някакъв мощен прилив на обществена подкрепа, която да го направи фактор. Подобен тип действия видяхме от Радан Кънев в предишния мандат, а политическата му кариера от този момент нататък тръгна стръмно надолу. Реформаторите изгубиха представителството си в новото Народно събрание, а самият Кънев сдаде лидерския пост с ДСБ.

- Да се промени диалогът в голямата и в малката коалиция, също да се смени ръководството на парламентарната група, иска лидерът на НФСБ. Как ще се реши напрежението по оста Сидеров - Симеонов и ГЕРБ - Симеонов?

- Валери Симеонов и Волен Сидеров далеч не се намират в най-ниската точка на своите отношения. Били сме свидетели на много по-грозни сцени през годините между двамата. Въпреки това през 2016 г. успяха да намерят пресечна точка и да заровят томахавката. Не казвам, че непременно това ще се случи и сега, но не трябва да го изключваме категорично. Рационалният политически интерес и на Сидеров, и на Симеонов ясно сочи в посока към разбирателство. Оттук насетне само можем да предполагаме дали рационалната политическа сметка, или емоциите между двамата ще надделеят.

- Под въпрос се поставя и участието във формат “Обединени патриоти” на предстоящите през май догодина европейски избори. Какви са възможните конфигурации в това пространство на евровота?

- Много вода има да изтече дотогава. Не изключвам всякакви варианти, но можем да разгледаме възможните, а именно – първи вариант – ВМРО и “Атака” се явяват с една листа, а НФСБ и възможни други, в отделна листа. Този вариант крие сериозни рискове за Валери Симеонов. Марката “Обединени патриоти” действително носи своите електорални позитиви и наследникът на тази марка ще си получи своя бонус, като това ще е коалицията около ВМРО и “Атака”.

НФСБ не разполага със значителна обществена подкрепа, която да им осигури представителство в Европейския парламент, а налагането на нова марка ще е огромно предизвикателство. При такъв сценарий най-вероятно НФСБ ще остане под прага за представителство в Европарламента. А този праг е по-висок от този на парламентарни избори. За да вкараш депутат в Европейския парламент, ти трябват минимум 5,88%.

За ВМРО и “Атака”

също ще бъде по-трудно

без НФСБ, но не

и невъзможно

Трябва да имаме предвид, че те, освен че ще бъдат наследниците на марката “Обединени патриоти”, ще разполагат и с друг политически актив – Ангел Джамбазки. Като евентуален водач на листа той може да им доведе определена електорална периферия, която ще им е особено нужна. Така крайният резултат няма как да бъде в полза на НФСБ, а по-скоро вотът ще покаже, че въпреки всичко ВМРО и “Атака” ще излязат по-силните в тази надпревара.

Вариант номер 2 – ВМРО, “Атака” и НФСБ се явяват заедно на изборите за Европейски парламент. Тогава преодоляването на бариерата за представителство ще бъде по-малко предизвикателство, а вътрешното състезание могат да си го осъществят чрез преференции. Или по друг начин казано – в листата първите трима да са представители на всяка една от трите партии и чрез преференциалното състезание да си покажат кой колко тежи. Тази вътрешна битка я проведоха и Реформаторският блок на изборите за Европейски парламент през 2014 г. – тогава начело на листата беше Меглена Кунева, но вторият в подредбата Светослав Малинов успя да я измести, тъй като ДСБ се мобилизира в негова подкрепа чрез преференциално гласуване.

Симеонов не държи

“златната акция”

на това управление,

напусне ли властта,

ще се маргинализира

Така реформаторите успяха да извлекат полза от вътрешната си конкуренция, като всеки един симпатизант на дадена партия видя свой кандидат в изборите и гласува за него.

- Симеонов открито атакува министъра на туризма Ангелкова, че не се справя с работата си, но същевременно заяви, че да оглави това министерство, не му е детска мечта. “Аз амбиции за постове нямам. НФСБ има най-малко назначения от всички останали в управлението”, каза още той. Какво всъщност цели Симеонов?

- Не изключвам

възможността

Валери

Симеонов

да поеме

туризма,

а на Николина Ангелкова да бъде намерено друго място. В последните седмици все пак се овакантиха няколко ресора. Това би удовлетворило и Борисов. С поемането на определен ресор Валери Симеонов ще се вкорени още повече в правителството и ще направят напускането му с няколко идеи по-трудно. От друга страна, ще изглежда така, че Валери Симеонов търси конфликти с цел да заема нови позиции в правителството, което ще подкопае малко или много принципните му заявки.

- Ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, да заповяда да си управлява, каза Симеонов. В крайна сметка ще се разпадне ли коалицията, ако НФСБ я напусне?

- Въпреки че мнозинството изглежда крехко (само 122-ма от 240), напускането на НФСБ няма да доведе до разпад на коалицията или до предсрочни избори. Това се явява и проблем пред Валери Симеонов, защото не държи “златната акция” на това управление. Или по друг начин казано – ако чашата прелее, ГЕРБ, “Атака” и ВМРО може да кажат: Прав ти път, Валери! Продължаваме без теб. А в този момент ще започнат и разговори с “Воля”, която може пък да се окаже спасителния пояс за мнозинството.

Разбира се, това би било

трус за управлението,

което няма как да

не нанесе щета

Но до предсрочни избори на този етап не виждам как може да се стигне. Никой няма интерес от такива. За Борисов това ще е трета оставка, което се явява сериозен проблем пред тезата за стабилността.

БСП пък от своя страна не вижда реални перспективи за победа.

Останките от патриотите надали биха били с по-широко представителство в следващо Народно събрание. Нещо повече – предсрочни избори минават и през служебен кабинет.

Президентът Радев вече ясно е показал своето отношение към управлението и един втори служебен кабинет, назначен от него, може да не се окаже толкова компромисен спрямо ГЕРБ. Не мога да видя никаква политическа логика Борисов да подари цялата власт на своя опонент в лицето на Радев за няколко месеца. Това крие твърде големи рискове.

- Станахме свидетели на три ключови оставки през миналата седмица. Борисов намекна, че има претенции и към други министри. Какво може да очакваме и какви са целите на премиера?

- През август политическото напрежение не стихна, а дори се нагнети. На управлението му трябваше отдушник, а кадровите промени често дават глътка въздух.

Зареждат със свежест,

дават тласък и доза

кредит на доверие

Към вътрешния и транспортния министър имаше настроения от месеци. Беше използван трагичният инцидент край Своге, за да се разчисти правителството от натрупаните тежести. Вероятно ще станем свидетели и на други промени. Тези кадрови промени обаче изглеждат единствено като реакции на дадени кризи и напрежения. На Борисов му е необходима нова политическа линия, с която да покаже нуждата този кабинет да продължи да управлява. Да се дадат някаква перспектива и цел. В този ред на мисли на новите назначения трябва да бъдат дадени и определени задачи, да има посока, концепция за това какво трябва да видим като резултат след 1, 2 или повече години от техните действия. Другото би било купуване на няколко месеца политическо време.

СV

l Роден е във Варна през 1986 г.

l Завършва френската езикова гимназия в родния си град

l Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”

l Доктор по политология

l Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

l Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

l Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кметът Красимир Герчев: Горд съм, че поставихме Разлог сред най-добрите общини в Европа

- Имаме три приоритета - образование, здравеопазване и сигурност - Всички детски градини са санирани, до края на 2019 г. ще са и газифицирани - 26% е ръстът на туристите, две трети са българи - Безработицата е 6,4% - преди беше около 15% - Г-н Герчев, в навечерието сме на изборите за Европейски парламент и сигурно има хора,

Мария Габриел: Даваме не популизъм, а условия за заетост

Интересът на България се защитава само когато сме обединени С еврокомисаря и водач на евролистата на ГЕРБ и СДС разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Габриел, в края на кампанията какви са впечатленията ви? Обиколихте цялата страна. Хората вече разбират ли смисъла на Европейския парламент (ЕП), мотивирани ли са да гласуват?

Кметът Атанас Камбитов: Имам самочувствието, че оставям много направено за Благоевград, има още какво да постигнем

- Ремонтирахме площада, направен преди 30 години - Строим най-модерното депо за отпадъци - Съвсем скоро ще обявим сериозна инвестиция на високотехнологично предприятие - разговорите с известна чужда компания са на финалната права - Има належаща нужда от още един голям катедрален храм и той ще бъде построен в новия парк “Македония” - Г-н

Ангел Джамбазки: Турция задържа мигрантите, защото взема парите ни

Силната Българска армия е над всичко ВМРО със сигурност ще реализира евромандат, а ГЕРБ ще е с по-добър резултат от БСП, така че предсрочни избори не се очертават Идеята на левите за минимална европейска заплата е утопия. Може да се използва срещу интересите на България и нейния бизнес С водача на евролистата на ВМРО и доскорошен европейски

Красимир Вълчев: Много професии ще бъдат заменени от машини, но не и учителската

Разговорът за агресията се фокусира в училището, но е свръхзадача то само̀ да компенсира факторите извън него - Г-н Вълчев, коя матура ви е тази като експерт и министър? Имахте ли притеснения за нея, какви мерки взехте за нормалното протичане на изпитите тази година? - Организацията на матурите е сложна задача и в нея са ангажирани над 10 000

Гергана Мутафова от ВСС: Заявленията за издаване на заповед за изпълнение ще се подават електронно

Предвидена е възможност при ползване на е-услуги за заплащане на съдебните такси по електронен път, казва в интервю членът на ВСС Гергана Мутафова - Г-жо Мутафова, кога граждани и бизнес ще могат да проверяват онлайн как върви подадената от тях искова молба в съда и какви са доказателствата към нея?

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Андрей Ковачев: Направих в ЕП група за равен достъп до здравни грижи на всички в ЕС

При БСП за социална защита се даваха 7% по-малко от сега С кандидата за евродепутат на ГЕРБ и лидер на групата на ГЕРБ/ЕНП в предишния Европейски парламент разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Ковачев, с кои свои постижения от изминалия мандат на Европейския парламент се гордеете най-много? - С признаването на българското малцинство в Албания.

Андрей Новаков: Ще настоявам ЕС да компенсира българите, ощетени от Брекзит

Европейска минимална заплата? Това е популизъм С кандидата на ГЕРБ за евродепутат разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Новаков, в края на кампанията как ви се струва конкуренцията на терена? - Ако бягаш маратон, имаш конкуренция, ако си на боксовия ринг, имаш противник. В българския политически маратон ГЕРБ сме сами.

Доц. д-р Стойчо Стойчев: Слави Трифонов изтърва момента да направи партия

Корнелия Нинова няма капацитета да управлява, разцепи партията, битката там предстои ГЕРБ има ясна преднина от 50-100 хиляди гласа пред БСП Загуба на ГЕРБ заради “Апартаментгейт” е социологическа димка Предсрочни избори наесен е лудост Слави можеше да се яви на тези евроизбори Ако шоумен №1  тръгне да прави структури за кметския вот,

Веселин Марешки: ВОЛЯ обединява патриотичния вот

Ние вече сме четвърта политическа сила в България Докато ни пробутат тезата, че само БСП е алтернатива на ГЕРБ, нищо добро няма да се случи за българите - Г-н Марешки, как премина предизборната кампания? - За ВОЛЯ кампанията беше много позитивна и успешна. На мен и на моите съмишленици се падна голямата отговорност да консолидираме патриотичния

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber