Димитър Ганев: Валери Симеонов не държи “златната акция” на това управление, напусне ли властта, ще се маргинализира

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7037575 Димитър Ганев: Валери Симеонов не държи “златната акция” на това управление, напусне ли властта, ще се маргинализира Димитър Ганев: Валери Симеонов не държи “златната акция” на това управление, напусне ли властта, ще се маргинализира www.24chasa.bg

С поисканите оставки Борисов прави заявка за нова политическа линия, с която да покаже нуждата този кабинет да продължи да управлява

Лидерът на НФСБ е конфликтна личност, затова го възприемат като “вицеопозиционер”

Не виждам никаква политическа логика Борисов да подари цялата власт на своя опонент Румен Радев за няколко месеца

Ако чашата прелее, ГЕРБ, “Атака” и ВМРО може да кажат: Прав ти път, Валери! Продължаваме без теб

“Воля” може да се окаже спасителният пояс за мнозинството

Марката “Обединени патриоти” има и друг политически актив - Ангел Джамбазки

Нито Борисов има интерес от трета оставка, нито БСП е с шанс за победа на предсрочни избори

Трябва да има концепция какъв резултат искаме да видим след 1-2 години от новите назначения

- Имаше информация, че лидерът на НФСБ Валери Симеонов напуска коалицията, но той я опроверга и постави условия пред правителството. Как се стигна дотук, г-н Ганев?

- Валери Симеонов от началото на този мандат върви по собствен дневен ред. Вицепремиерът си пое няколко теми, които си гони доста амбициозно, понякога дори в конфликт с останалата част от правителството и парламентарното мнозинство. Всичко това доведе до възприемането на Валери Симеонов като “вицеопозиционер”, както сполучливо един мой колега го определи. Това нямаше как да не внесе комуникационен проблем вътре в управлението и дистанция между него и останалите.

- Стана ясно, че Симеонов и НФСБ са против поисканите оставки от тримата министри Нанков, Радев и Московски, защото решението за тях било взето зад гърба на НФСБ. Заплаши, че ако тези министри напуснат, НФСБ също ще напусне коалицията. Какъв е сценарият за изход от тази ситуация?

- Нямам съмнения, че оставките ще бъдат гласувани. Мнозинство за тях в Народното събрание има и без депутатите на НФСБ. Колкото до ответната реакция на партията на Симеонов да напусне коалицията вследствие на това, аз лично бих изразил скептицизъм. Вицепремиерът ясно показва, че неговата мотивация да стои във властта е свързана с това да показва някакви резултати от темите, които си е поел. Какво би станало, ако Валери Симеонов напусне – на първо място, той няма да има възможност да налага каквито и да е решения; на второ място, няма да събори правителството и да предизвика предсрочни парламентарни избори, защото вакуумът от напусналите депутати ще бъде зает вероятно от “Воля”, на трето място – НФСБ няма да има собствена парламентарна група, защото

има по-малко

от 10 депутати

и самият Симеонов и партията му ще се маргинализират. Той ще бъде все по-малко интересен, а напускането му надали ще даде някакъв мощен прилив на обществена подкрепа, която да го направи фактор. Подобен тип действия видяхме от Радан Кънев в предишния мандат, а политическата му кариера от този момент нататък тръгна стръмно надолу. Реформаторите изгубиха представителството си в новото Народно събрание, а самият Кънев сдаде лидерския пост с ДСБ.

- Да се промени диалогът в голямата и в малката коалиция, също да се смени ръководството на парламентарната група, иска лидерът на НФСБ. Как ще се реши напрежението по оста Сидеров - Симеонов и ГЕРБ - Симеонов?

- Валери Симеонов и Волен Сидеров далеч не се намират в най-ниската точка на своите отношения. Били сме свидетели на много по-грозни сцени през годините между двамата. Въпреки това през 2016 г. успяха да намерят пресечна точка и да заровят томахавката. Не казвам, че непременно това ще се случи и сега, но не трябва да го изключваме категорично. Рационалният политически интерес и на Сидеров, и на Симеонов ясно сочи в посока към разбирателство. Оттук насетне само можем да предполагаме дали рационалната политическа сметка, или емоциите между двамата ще надделеят.

- Под въпрос се поставя и участието във формат “Обединени патриоти” на предстоящите през май догодина европейски избори. Какви са възможните конфигурации в това пространство на евровота?

- Много вода има да изтече дотогава. Не изключвам всякакви варианти, но можем да разгледаме възможните, а именно – първи вариант – ВМРО и “Атака” се явяват с една листа, а НФСБ и възможни други, в отделна листа. Този вариант крие сериозни рискове за Валери Симеонов. Марката “Обединени патриоти” действително носи своите електорални позитиви и наследникът на тази марка ще си получи своя бонус, като това ще е коалицията около ВМРО и “Атака”.

НФСБ не разполага със значителна обществена подкрепа, която да им осигури представителство в Европейския парламент, а налагането на нова марка ще е огромно предизвикателство. При такъв сценарий най-вероятно НФСБ ще остане под прага за представителство в Европарламента. А този праг е по-висок от този на парламентарни избори. За да вкараш депутат в Европейския парламент, ти трябват минимум 5,88%.

За ВМРО и “Атака”

също ще бъде по-трудно

без НФСБ, но не

и невъзможно

Трябва да имаме предвид, че те, освен че ще бъдат наследниците на марката “Обединени патриоти”, ще разполагат и с друг политически актив – Ангел Джамбазки. Като евентуален водач на листа той може да им доведе определена електорална периферия, която ще им е особено нужна. Така крайният резултат няма как да бъде в полза на НФСБ, а по-скоро вотът ще покаже, че въпреки всичко ВМРО и “Атака” ще излязат по-силните в тази надпревара.

Вариант номер 2 – ВМРО, “Атака” и НФСБ се явяват заедно на изборите за Европейски парламент. Тогава преодоляването на бариерата за представителство ще бъде по-малко предизвикателство, а вътрешното състезание могат да си го осъществят чрез преференции. Или по друг начин казано – в листата първите трима да са представители на всяка една от трите партии и чрез преференциалното състезание да си покажат кой колко тежи. Тази вътрешна битка я проведоха и Реформаторският блок на изборите за Европейски парламент през 2014 г. – тогава начело на листата беше Меглена Кунева, но вторият в подредбата Светослав Малинов успя да я измести, тъй като ДСБ се мобилизира в негова подкрепа чрез преференциално гласуване.

Симеонов не държи

“златната акция”

на това управление,

напусне ли властта,

ще се маргинализира

Така реформаторите успяха да извлекат полза от вътрешната си конкуренция, като всеки един симпатизант на дадена партия видя свой кандидат в изборите и гласува за него.

- Симеонов открито атакува министъра на туризма Ангелкова, че не се справя с работата си, но същевременно заяви, че да оглави това министерство, не му е детска мечта. “Аз амбиции за постове нямам. НФСБ има най-малко назначения от всички останали в управлението”, каза още той. Какво всъщност цели Симеонов?

- Не изключвам

възможността

Валери

Симеонов

да поеме

туризма,

а на Николина Ангелкова да бъде намерено друго място. В последните седмици все пак се овакантиха няколко ресора. Това би удовлетворило и Борисов. С поемането на определен ресор Валери Симеонов ще се вкорени още повече в правителството и ще направят напускането му с няколко идеи по-трудно. От друга страна, ще изглежда така, че Валери Симеонов търси конфликти с цел да заема нови позиции в правителството, което ще подкопае малко или много принципните му заявки.

- Ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, да заповяда да си управлява, каза Симеонов. В крайна сметка ще се разпадне ли коалицията, ако НФСБ я напусне?

- Въпреки че мнозинството изглежда крехко (само 122-ма от 240), напускането на НФСБ няма да доведе до разпад на коалицията или до предсрочни избори. Това се явява и проблем пред Валери Симеонов, защото не държи “златната акция” на това управление. Или по друг начин казано – ако чашата прелее, ГЕРБ, “Атака” и ВМРО може да кажат: Прав ти път, Валери! Продължаваме без теб. А в този момент ще започнат и разговори с “Воля”, която може пък да се окаже спасителния пояс за мнозинството.

Разбира се, това би било

трус за управлението,

което няма как да

не нанесе щета

Но до предсрочни избори на този етап не виждам как може да се стигне. Никой няма интерес от такива. За Борисов това ще е трета оставка, което се явява сериозен проблем пред тезата за стабилността.

БСП пък от своя страна не вижда реални перспективи за победа.

Останките от патриотите надали биха били с по-широко представителство в следващо Народно събрание. Нещо повече – предсрочни избори минават и през служебен кабинет.

Президентът Радев вече ясно е показал своето отношение към управлението и един втори служебен кабинет, назначен от него, може да не се окаже толкова компромисен спрямо ГЕРБ. Не мога да видя никаква политическа логика Борисов да подари цялата власт на своя опонент в лицето на Радев за няколко месеца. Това крие твърде големи рискове.

- Станахме свидетели на три ключови оставки през миналата седмица. Борисов намекна, че има претенции и към други министри. Какво може да очакваме и какви са целите на премиера?

- През август политическото напрежение не стихна, а дори се нагнети. На управлението му трябваше отдушник, а кадровите промени често дават глътка въздух.

Зареждат със свежест,

дават тласък и доза

кредит на доверие

Към вътрешния и транспортния министър имаше настроения от месеци. Беше използван трагичният инцидент край Своге, за да се разчисти правителството от натрупаните тежести. Вероятно ще станем свидетели и на други промени. Тези кадрови промени обаче изглеждат единствено като реакции на дадени кризи и напрежения. На Борисов му е необходима нова политическа линия, с която да покаже нуждата този кабинет да продължи да управлява. Да се дадат някаква перспектива и цел. В този ред на мисли на новите назначения трябва да бъдат дадени и определени задачи, да има посока, концепция за това какво трябва да видим като резултат след 1, 2 или повече години от техните действия. Другото би било купуване на няколко месеца политическо време.

СV

l Роден е във Варна през 1986 г.

l Завършва френската езикова гимназия в родния си град

l Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски”

l Доктор по политология

l Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

l Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

l Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ева Майдел: От май 2019 г. всички в ЕС ще получават есемес, ако са в риск от терор или бедствие

В Белгия сметката ми за мобилен телефон е доста по-ниска от тази за българския ми джиесем - с тавана на цените това ще се промени Изключителен успех е, че имаме ясен срок, в който мониторингът да отпадне догодина. В момента държави като Унгария и Полша имат много по-голяма  нужда такъв доклад да бъде прилаган за тях,

Румен Стоянов: Общинските кметове действат като деребеи, трябва закон, който да ги спре

Харча заплатата си за улични ремонти, казва кметът на Калофер  - Г-н Стоянов, защо се стигна до бунт на малките кметове, които обявиха, че излизат на жълтите павета на 10 ноември? Вие бяхте сред основните организатори. - Протестът не се състоя заради срещата с премиера Бойко Борисов на 12 ноември. Недоволството ни зрееше от години заради липса на

Антон Антонов: Електронна винетка може да се купи и 5 минути преди пътуване

Почти невъзможно е да има нарушители, защото 105 автомобила и 295 рамки по пътищата ще контролират Шофьор без винетка ще може да продължи пътуването в рамките на 24 часа, след като плати такса Преобразуване на валиден хартиен стикер след 1 януари в електронен формат е препоръчително, казва Антон Антонов директор на Националното толуправление

Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО - Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини? - Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с

Арх. Любо Георгиев: За 1 година новите софиянци по официални данни са 22 933-ма

Още акценти от интервюто: Правим социологическо проучване сред 2400 души, за да разберем очакванията на столичани за визията на града до 2050 г. От 14 месеца съм директор на “Софпроект" и отново има планиране на града - доскоро “планиране” бе мръсна дума, защото се е асоциирало с комунизма Софиянци предпочитат южните квартали Няма да

Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

Нашият предмет става машина за пари - модерно е да си на състезания, но само 15% от учениците имат способности за тях, казват преподавателите Още акценти До пети клас родителите трябва да са активни в домашните, после учениците сами да се справят Масовият успех ще дойде, ако адаптираме учебниците на Западна Европа и САЩ Преди години учителят

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Светлана Захарова: Балетът ви е на високо ниво, харесва ми атмосферата в София

В Русия няма как да се занимаваш с нашето изкуство между другото, казва световноизвестната балерина Светлана Юриевна, вече за трети път гостувате в България – веднъж в самостоятелния спектакъл “Аморе” и два пъти в спектакли на Софийската опера и балет. Толкова ли ви харесва балетната трупа в София? - Да.

ЕНП избра Вебер да оглави ЕК. Той пред "24 часа": Искам България в Шенген сега!

Конгресът на ЕНП в Хелзинки току-що избра Манфред Вебер за кандидат за председател на Европейската комисия от следващата година. - Г-н Вебер, кои ще са вашите предизвикателства, като председател на Европейската комисия, за какъвто току-що получихте невероятните 492 гласа на конгреса на Европейската народна партия?

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България": Не желаем да бъдем замесвани в политически интриги

 - Г-жо Стоева, „Инерком“ пусна нарочно изявление, в което опровергава твърденията на депутата г-жа Елена Йончева. Обикновено не реагирате на изявления на политици, защо го правите сега? - На първо място смятам, че намесата на политици в една бизнес сделка е недопустима. „Инерком“ запази достойно мълчание в продължение на месеци,

Мирослав Мазнев: Заради неоснователни обжалвания проекти са забавени с общо над 32 години

Работим на най-ниски цени и това за нас определено не е гордост Има над 2000 санирани обекта, а установените нередности са едва в 1% Да се опорочава трудът на строителя е крайно обидно, казва Мирослав Мазнев изпълнителен директор на Камарата на строителите в България - Наскоро отбелязахте професионалния си празник, г-н Мазнев.

Доротея Тончева: Драмата на моята героиня е, че иска да стане цигуларка на Бога

Голямата актриса е пред премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев - Знам, че репетирате “на 200 процента” новата пиеса на Стефан Цанев с дългото заглавие “Възражения на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет”. Как се чувствате? - Заглавието вече е друго: “Цигуларката на Бога”. В пиесата става дума за драматичната съдба на една

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber