Без пари и стратегия броят на загиналите на пътя няма да намалее

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7036115 Без пари и стратегия броят на загиналите на пътя няма да намалее Без пари и стратегия броят на загиналите на пътя няма да намалее www.24chasa.bg

 

За да стигнем ЕС, трябва да намалим жертвите до 400 на година

Както е известно, в България всеки шофьор се изживява в някаква степен като експерт по пътна безопасност. В парламента, когато се обсъжда Закона за движение по пътищата, депутати стратсно и с привидна компетентност обсъждат предложенията на МВР или на Министерството на транспорта. Това, донякъде измамно самочувствие, прикрива сложността на проблема и трудностите за намиране на решения.

В някаква степен всекиму е ясно, че ако имаме много нови и четерилентови пътища, по-нови и добре поддържани превозни средства, безпощадна и ефективна система за пътен контрол, и възпитани и добре подготвени шофьори, жертвите ще намалеят. Как да се постигне всичко това е въпрос с много сложен отговор. Начините да се постигнат тези цели са много и различни, технологичните решения също са много, а точна и еднозначна формула няма. Създаването на нова агенция или законодателни промени биха били безсмислени , ако преди това не е дадена точна диагноза на „заболяването“. Такава засега няма.

В България стратегиите рядко водят до някакви особено последователни и дългосрочни политики. Досегашният подход при който Премиерът сред поредна трагедия тропва по масата да му се дадат решения, а получава поредният претоплен план от „мерки“ и „предложения“ от различните институции, не работи. Частични решения и индивидуални мерки от типа, „всички автобуси с предпазни колани“ няма да доведат до съществен спад от сегашните близо 700 жертви годишни, до средните за ЕС стойности на глава от населението, които биха предположили в България да имаме по малко от 400 жертви на година.

Дори и да оставим на страна изтъркания шаблон за поредната „Стратегия“, е необходим цялостен многопластов анализ, който да установи поне: (1) кои институции не работят добре и защо; (2) как да си сътрудничат различните институции (МВР , АПИ , МТИТС ); (3) какво още може да се направи по отношение на различните аспекти на пътната безопасност (хора, пътища, автомобили, контрол).

Моите преки наблюдения върху работата на Пътна полиция през годините показаха, че в МВР практически няма отговор на въпроса защо се увеличават или намаляват загиналите и ранените по пътищата. Съответно няма и добър отговор на въпроса, какво точно трябва да прави Пътна полиция и до каква степен въобще може да повлияе върху броят на загиналите. Основната причина е, че наличната информация за причините на катастрофите е съвсем повърхностна или пък изцяло отсъства, когато става въпрос за леки ПТП , а Пътна полиция даже не трябва да присъства. В редки случаи се прави точна експертиза, какви точно са били пътните условия, състоянието на автомобила, или поведението на шофьора, което да позволи да направят сериозни оценка на реалните причини за катастрофата. В годините, когато няма промяна в действията на полицията или драстично подобрение на пътните условия, други фактори, като увеличен брой на МПС , или увеличен среден годишен брой на извървени километри от МПС също не се анализират. Анализите на европейско ниво показват, че икономическата криза след 2008 г. е допринесе за спада на загиналите в ПТП поради простата причина, че имаше по-малко активни шофьори, особено по-млади шофьори, засегнати от високите нива на младежка безработица. През последните години в България нарастващите усилия на полицията остават привидно безрезултатни, ако не вземем предвид икономическия растеж и спад на безработни, които водят след себе си ръст на движещи се МПС , изминати от тях километри, и брой катастрофи.

Ефективността на Пътна полиция обаче остава ниска, поради силно ограничените възможности за автоматизиран контрола с технически средства. Въвеждане на цялостни системи за контрол за средна скорост по всички магистрали и рискови отсечки, многократно увеличаване на камери засичащи различни нарушения (не само скорост) вкл . и чрез публично-частни на общините; пълна автоматизация на процеса за обработка и премахване на административните пречки за обработка на електронни фишове са само част от възможните подходи, с които можем да достигнем водещите страни в ЕС по пътна безопасност, като Холандия.

Пряката ангажираност на другите институции, особено на АПИ , към пътни инциденти и загинали е минимална. Техни експерти не участват в анализа на тежки ПТП. В случаите когато има сигнали от МВР , в стотици случаи не следва нищо. Случаят в Своге далеч не е първият, в който пасивното или формално отношение на АПИ води до смърт. Друг неотдавнашен пример бе скоро след отваряне на АМ Марица. Лошият проект на АПИ доведе до образуване на колони от тирове в лявата лента на магистралата преди КПП „Капитан Андреево “, а това веднага доведе и до няколко инцидента и загинали. АПИ реагира с неохота едва след няколко сигнала от МВР за жертви и инциденти, и постави предупредителни знаци. Рисковете на магистралата остават, както и честите опашки от тирове в лявата лената .

Въвеждането на общ анализ на пътната безопасност, общи действия при инциденти, и обмен на информация между АПИ и МВР трябва да станат практика и да бъдат законово установени .

Нещата става още по-сложни, когато става въпрос автобуси и камиони и се намеси и Министерството на транспорта и Автомобилна администрация – тогава се предполага още по-широко сътрудничество на няколко институции.

Създаването на поредна агенция и административна структура може и да промени всичко това, но е по-скъпо решения. По-важно е законово установяване на правомощия и отговорности на всички тези институции и техен пряк ангажимент с пътните инциденти, въвеждане на форми на обмен на информация или общи информационни системи.

„Дисциплинирането“ на българските шофьори е може би най-неясната и сложна задача, за която няма точна формула. Репресивните мерки имат ефект само до дадена степен. Добрата подготовка на шофьорите, също ще намали само някаква част от катастрофите; Образованието в училище може и да спаси няколко детски живота (загиналите деца пешеходци по тяхна вина са под 10 на година за последните години) и след 12-20 г. може да прерасне в едно ново поколение, което е по-образовано. Периодичните кампаниите по билбордове, които се провеждат са с неясен ефект и не почиват на предварителен анализ. За да се намери правилната формула е нужна доста работа от всички институции, а може би и чуждестранни експерти, които да помогнат да се намери решение за родните условия.

*Авторът е бивш

зам.-министър на МВР

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Не вярвайте на речниците!

Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция. Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение Наскоро призовах да не се вярва на гугъл, тъй като заблуждава потребителите си. Но вината му е споделена. Търси в грешни посоки. Много по-сериозен е въпросът с речниците.

Харчовете за храна отхапват по-малко от 1/3 от заплатата

Последните данни за доходите, разходите и потреблението на българските домакинства показват ясно, че стандартът на живот в страната и благосъстоянието на българските граждани продължава да се подобрява и през 2018 г. Тази тенденция като цяло е трайна от 90-те г. с изключение на годините на криза в страната и се потвърждава от няколко

Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев

Ако в македонските учебници се напише историческата истина ще рухне митът за македонската нация - Доц. Николов, защо не можем да се спогодим с македонските историци чий е Гоце Делчев, както за признатия от тях за български цар Самуил? - Не мисля, че и за Самуил нещата са приключили добре. Защото признанието, че той е бил български цар,

Дума на седмицата: “Нотр Дам”

Първият камък е поставен през 1163 г. Първият камък на катедралата “Нотр Дам” (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII. Изграждането продължава почти две столетия. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII век. Доминиращи в катедралата са двете кули с камбани, построени през XIII век.

Българската следа

Ако Колю Фичето не беше оправил теча на “Нотр Дам”, тя нямаше да изгори. Щеше да се наводни Голяма е българската следа в световната история и пожарът в “Нотр Дам” в Париж само ни припомни това. Не, не, не намеквам за Георги Димитров, пък и при него ставаше дума за Райхстага, дето е в Берлин, не за “Света Богородица”, която е в Париж.

Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

Статия на Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, за германския вестник "Ханделсблат" Китай и Европа се намират на двата края на Евразийския континент, но географското разстояние не възпрепятства сътрудничеството помежду им. Като премиер на Китай почти всяка година посещавам Европа и от първа ръка усещам приятелството между нашите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Не са виновни кучетата, а ръката над тях

А нахапаните деца ще заминат за Англия и ще разказват за кучешкия живот в България Дeцата или кучетата - изберете сами. Всъщност това изречение е подвеждащо - не можем нито без едните, нито без другите. Поредният случай на нахапани животозастрашаващо хора от пуснати на воля ротвайлери. Знайно е дето ротвайлерът е специално селектирана бойна

Ген. Решетников - ръководител полети - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Коментар на седмица №1: Как Сталин спазари 100% руски контрол в България след листчето с тайната му сделка с Чърчил

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 80 500 прочитания. Британският премиер мрази България заради битката при Галиполи. След година Западът получава Гърция в замяна на Източна Европа Изконно правило при нас, историците, е, че “всяко ново е добре забравеното старо”.

Коментар на седмицата №3: Президентът Радев бори корупцията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 47 000 прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури тук.

Как стигнахме американците. Поне по телевизията

Или защо нашите сериали са добри, колкото „Игра на тронове“ Българското кино най-сетне започна своя възход. Освен филми, усърдно се произвеждат и сериали, като една част от тях дори стават за гледане. Напоследък се загледах и аз в един от телевизионните сеирали, като мога с ръка на сърце да кажа: Определено те държат в напрежение. Има труп.

Средната класа е под натиск, губи скорост

Поколението Y плаща цената и получава по-малко стабилни работни места от бейби бумърите Правителствата трябва да направят много повече, за да защитят и да повишат жизненото равнище на средната класа, която е от ключово значение за икономиката. Гражданите от средната класа са тези, които подкрепят потреблението,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber