Без пари и стратегия броят на загиналите на пътя няма да намалее

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7036115 Без пари и стратегия броят на загиналите на пътя няма да намалее Без пари и стратегия броят на загиналите на пътя няма да намалее www.24chasa.bg

 

За да стигнем ЕС, трябва да намалим жертвите до 400 на година

Както е известно, в България всеки шофьор се изживява в някаква степен като експерт по пътна безопасност. В парламента, когато се обсъжда Закона за движение по пътищата, депутати стратсно и с привидна компетентност обсъждат предложенията на МВР или на Министерството на транспорта. Това, донякъде измамно самочувствие, прикрива сложността на проблема и трудностите за намиране на решения.

В някаква степен всекиму е ясно, че ако имаме много нови и четерилентови пътища, по-нови и добре поддържани превозни средства, безпощадна и ефективна система за пътен контрол, и възпитани и добре подготвени шофьори, жертвите ще намалеят. Как да се постигне всичко това е въпрос с много сложен отговор. Начините да се постигнат тези цели са много и различни, технологичните решения също са много, а точна и еднозначна формула няма. Създаването на нова агенция или законодателни промени биха били безсмислени , ако преди това не е дадена точна диагноза на „заболяването“. Такава засега няма.

В България стратегиите рядко водят до някакви особено последователни и дългосрочни политики. Досегашният подход при който Премиерът сред поредна трагедия тропва по масата да му се дадат решения, а получава поредният претоплен план от „мерки“ и „предложения“ от различните институции, не работи. Частични решения и индивидуални мерки от типа, „всички автобуси с предпазни колани“ няма да доведат до съществен спад от сегашните близо 700 жертви годишни, до средните за ЕС стойности на глава от населението, които биха предположили в България да имаме по малко от 400 жертви на година.

Дори и да оставим на страна изтъркания шаблон за поредната „Стратегия“, е необходим цялостен многопластов анализ, който да установи поне: (1) кои институции не работят добре и защо; (2) как да си сътрудничат различните институции (МВР , АПИ , МТИТС ); (3) какво още може да се направи по отношение на различните аспекти на пътната безопасност (хора, пътища, автомобили, контрол).

Моите преки наблюдения върху работата на Пътна полиция през годините показаха, че в МВР практически няма отговор на въпроса защо се увеличават или намаляват загиналите и ранените по пътищата. Съответно няма и добър отговор на въпроса, какво точно трябва да прави Пътна полиция и до каква степен въобще може да повлияе върху броят на загиналите. Основната причина е, че наличната информация за причините на катастрофите е съвсем повърхностна или пък изцяло отсъства, когато става въпрос за леки ПТП , а Пътна полиция даже не трябва да присъства. В редки случаи се прави точна експертиза, какви точно са били пътните условия, състоянието на автомобила, или поведението на шофьора, което да позволи да направят сериозни оценка на реалните причини за катастрофата. В годините, когато няма промяна в действията на полицията или драстично подобрение на пътните условия, други фактори, като увеличен брой на МПС , или увеличен среден годишен брой на извървени километри от МПС също не се анализират. Анализите на европейско ниво показват, че икономическата криза след 2008 г. е допринесе за спада на загиналите в ПТП поради простата причина, че имаше по-малко активни шофьори, особено по-млади шофьори, засегнати от високите нива на младежка безработица. През последните години в България нарастващите усилия на полицията остават привидно безрезултатни, ако не вземем предвид икономическия растеж и спад на безработни, които водят след себе си ръст на движещи се МПС , изминати от тях километри, и брой катастрофи.

Ефективността на Пътна полиция обаче остава ниска, поради силно ограничените възможности за автоматизиран контрола с технически средства. Въвеждане на цялостни системи за контрол за средна скорост по всички магистрали и рискови отсечки, многократно увеличаване на камери засичащи различни нарушения (не само скорост) вкл . и чрез публично-частни на общините; пълна автоматизация на процеса за обработка и премахване на административните пречки за обработка на електронни фишове са само част от възможните подходи, с които можем да достигнем водещите страни в ЕС по пътна безопасност, като Холандия.

Пряката ангажираност на другите институции, особено на АПИ , към пътни инциденти и загинали е минимална. Техни експерти не участват в анализа на тежки ПТП. В случаите когато има сигнали от МВР , в стотици случаи не следва нищо. Случаят в Своге далеч не е първият, в който пасивното или формално отношение на АПИ води до смърт. Друг неотдавнашен пример бе скоро след отваряне на АМ Марица. Лошият проект на АПИ доведе до образуване на колони от тирове в лявата лента на магистралата преди КПП „Капитан Андреево “, а това веднага доведе и до няколко инцидента и загинали. АПИ реагира с неохота едва след няколко сигнала от МВР за жертви и инциденти, и постави предупредителни знаци. Рисковете на магистралата остават, както и честите опашки от тирове в лявата лената .

Въвеждането на общ анализ на пътната безопасност, общи действия при инциденти, и обмен на информация между АПИ и МВР трябва да станат практика и да бъдат законово установени .

Нещата става още по-сложни, когато става въпрос автобуси и камиони и се намеси и Министерството на транспорта и Автомобилна администрация – тогава се предполага още по-широко сътрудничество на няколко институции.

Създаването на поредна агенция и административна структура може и да промени всичко това, но е по-скъпо решения. По-важно е законово установяване на правомощия и отговорности на всички тези институции и техен пряк ангажимент с пътните инциденти, въвеждане на форми на обмен на информация или общи информационни системи.

„Дисциплинирането“ на българските шофьори е може би най-неясната и сложна задача, за която няма точна формула. Репресивните мерки имат ефект само до дадена степен. Добрата подготовка на шофьорите, също ще намали само някаква част от катастрофите; Образованието в училище може и да спаси няколко детски живота (загиналите деца пешеходци по тяхна вина са под 10 на година за последните години) и след 12-20 г. може да прерасне в едно ново поколение, което е по-образовано. Периодичните кампаниите по билбордове, които се провеждат са с неясен ефект и не почиват на предварителен анализ. За да се намери правилната формула е нужна доста работа от всички институции, а може би и чуждестранни експерти, които да помогнат да се намери решение за родните условия.

*Авторът е бивш

зам.-министър на МВР

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Как Източна Европа се самоубива

Глад за квалифицирани кадри на запад и север, безработица на юг и изток: преливането на специалисти изглежда магическото решение. Но то е пагубно за Източна Европа, предупреждава в есето си за "Дойче веле" Норберт Мапес-Нидек: Германия спешно се нуждае от квалифицирана работна ръка в здравеопазването и в грижите за възрастните и болните хора.

БПЦ: Църквата дава благословение за трансплантациите, но при условия

Светата църква приема трансплантациите, както и всичко останало, свързано със здравето на човека и борбата му със смъртта, с особен интерес, разбиране и необходимата сериозност. В случая Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван,

Затворническите неволи на Баневи - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Нов референдум за Брекзит е ужасна идея

Когато става дума за рисковете, свързани с това да "внимаваш какво си пожелаваш", малко въпроси се нареждат по-високо от плана за втори референдум, за какъвто се застъпват онези във Великобритания, които се надяват да бъде преобърнато гласуването от юни 2016 г. за излизане от Европейския съюз (привържениците на оставането).

Коментар на седмицата №1: Двайсет минути остават до война

Политици от някои граничещи с Русия държави напоследък все по-настойчиво канят американските военни да се укрепят на тяхна територия. Желание да приеме постоянни бази на САЩ изрази например Варшава, а след провокацията в Керченския залив - и Киев. С оглед изявленията на американците, че смятат да излязат от Договора за ракетите със среден и малък

Ако архитектите бяха импресионисти

(Разказ по мотиви от Уди Алън) Драги Тео, Знам, че си изненадан да получиш това писмо от мен. Отдавна не съм ти писал. Вече не съм зъболекар. Реших да стана архитект. Намерих си работа в София – това е един град на магиите, който неразбираемо за мен все още остава непознат за колегите художници. Всъщност при първата си разходка из кварталите му

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Двайсет минути остават до война

Политици от някои граничещи с Русия държави напоследък все по-настойчиво канят американските военни да се укрепят на тяхна територия. Желание да приеме постоянни бази на САЩ изрази например Варшава, а след провокацията в Керченския залив - и Киев. С оглед изявленията на американците, че смятат да излязат от Договора за ракетите със среден и малък

Адам Михник искаше бившите соцстрани да влязат заедно в ЕС

През пролетта на 1990 година в София пристигна Адам Михник (полски дисидент и публицист, главен редактор на в. “Газета виборча” - б.р.). Аз му бях домакин. В първите часове след посрещането го заведох до Пловдив. Просто от летището. Някъде по пътя той поиска да говорим. Говорихме на руски. Той ми каза: Предлагаме ви всичките бивши соцстрани да се

7 неща, които може да объркат света през 2019 г.

Датска банка пусна традиционните си сценарии за малко вероятни, но рискови събития: Тръмп уволнява шефа на Федералния резерв, световен транспортен данък #SaxoStrats, екип от експерти на датската инвестиционна банка Saxo Bank, публикува традиционния си списък от радикални прогнози за следващата година.

Добри Божилов: Gudelnews е мой сайт, другите - не

 Добри Божилов, за когото "24 часа" написа, че е баща на сайтовете Gudelnews и Вале Нюз, ни изпрати писмо, в което отрича да има нещо общо със сайтове за фалшиви новини, имал само за шеги и майтапи. Ето го: Във ваша публикация относно фалшивите новини, са направени внушения, които не отговарят на истината.

ЕС е склонен да помогне, ако Мей загуби при първия опит, но само донякъде

Ако британската премиерка Тереза Мей идната седмица изгуби вота в парламента по нейното споразумение за развода с Европейския съюз, лидерите на ЕС няма да го скъсат и да започнат отново преговорния процес, но могат да й помогнат да спечели при втори опит. Тази помощ може да дойде във формата на нови разяснения как ще действа споразумението или

"Бонус - малус" в килията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber