Дума на седмицата: асфалт

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7035353 Дума на седмицата: асфалт Дума на седмицата: асфалт www.24chasa.bg
При асфалта битумът скрепва отделните елементи.

Първото значение е “да скрепя” нещо

Все още не се знае каква е точната причина за трагичната катастрофа край Своге, отнела живота на 17 човека и дали асфалтът и изобщо пътната обстановка е първопричината.

Думата “асфалт” има гръцки произход и в първоначалното си значение означава “да подсигуря”, “да скрепя” нещо.

Асфалтът е лепкава черна полутечна маса, съставена основно от битум. Той се получава при обработка на нефт, макар че в природата има и естествен битум. Много често под асфалт се разбира асфалтобетон, т.е. смес от асфалт, пясък и трошен камък, използван за настилка на пътищата. В тази смес асфалтът играе ролята на свързващо вещество, което слепва отделните части.

В зависимост от конструктивната позиция на пласта съществуват няколко вида асфалтови смеси. Единият е битумизираният асфалтобетон или т.нар. смес за основи. Това е относително едър трошен камък (около 86%), пясък (около 10%) и битум (около 3,5%).

Биндерът е неплътен асфалтобен от среден трошен камък (около 86%), пясък (около 10%) и битум (около 4%). Тази смес е основна за всички пътища, има дрениращи свойства и е носимоспособна.

Трети вид е плътната асфалтобетонна смес или износващият пласт. Тя е съставена от дребен трошен камък (около 80%), пясък (около 10%), битум (около 5%) и каменно брашно (около 5%). При правилно полагане и уплътняване тя не пропуска вода.

Понеже асфалтът е високовискозен, той трябва да се нагрее, за да се смеси с агрегатите и температурата зависи от характеристиките на асфалта и агрегатите. Асфалт никога не се полага, ако температурата е под 5 градуса по Целзий.

Произвежда се в асфалтови бази

Асфалтовите бази се намират на не повече от 80-100 км от мястото на полагане на асфалта.

Производството на асфалт се извършва с помощта на асфалтосмесител. Това е завод, наричан най-често асфалтова база, който се изгражда на не повече от 80-100 км от мястото, на което ще се полага асфалтът. Съществуват и мобилни асфалтови бази.

Асфалтосмесителят се зарежда с камък с различен размер. Има силози, пълни с битум и минерално брашно. Материалите се съхраняват и транспортират така, че да се гарантира запазване на качеството им. Производството се контролира от машинен оператор, който чрез компютър и датчици за температура контролира работния процес. Той се разделя на различни етапи: смесване на каменните фракции заедно с минералното брашно и битума, загряване и т.н. Операторът контролира времетраенето на сухото бъркане и продължителността на смесването с битум, както и температурата на готовата смес в зависимост от различните рецепти за правене на асфалт.

Строителят на пътя е длъжен да даде проби

В техническата спецификация, която Агенция “Пътна инфраструктура” публикува като част от всяка обществена поръчка, са посочени технически изисквания. Според тях изпълнителят трябва да уведоми предварително какви са източниците на материали, които възнамерява да ползва, и да предостави представителни проби за изпитване.

“Материал, чийто източник не е бил предварително одобрен, няма да бъде използван. Това не означава, че целият материал от източника е одобрен. Изпълнителят е длъжен да установи системен контрол и чрез изпитване да докаже, че е използван само материал, който удовлетворява техническите изисквания, дадени в различните клаузи на тази техническа спецификация”, посочват от АПИ.

Пробите от готовия асфалт и от материалите за него се проверяват в лаборатории.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

ООН да защити българските семейства от геноцида на социалните в Норвегия

На 12 януари в 13,03 часа българката Цветелина Оланд написа следния пост във фейсбук: “Моят любим мъж, моята голяма любов Андреас навърши 11 години днес! Честит да си, слънце мое! Обичаме те! Мама, баба и дядо.” Причината треньорката по спортна и художествена гимнастика да не може да поздрави лично детето си не е, че малкият учи в чужбина,

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber