Съживяване на преговорния процес с ЕС - алтернатива за Турция срещу валутната криза със САЩ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7033878 Съживяване на преговорния процес с ЕС - алтернатива за Турция срещу валутната криза със САЩ Съживяване на преговорния процес с ЕС - алтернатива за Турция срещу валутната криза със САЩ www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

"Във всяка работа има и нещо добро", казва турска поговорка, която съответства на българската "Всяко зло за добро". "Доброто" във валутната криза със САЩ, предизвикала срива на турската лира, която разтърси турските финансови пазари през месец август, е това, че Турция отново обърна поглед към Европейския съюз.

След близо три години охлаждане на отношенията с Европа, Анкара обяви приоритет на реформите за членство в ЕС. Това решение бе взето на заседание на Групата за действие за реформи, която заседава тези дни.

Групата бе създадена в процеса на присъединяване на Турция към ЕС, но в продължение на три години не отбеляза никаква дейност. Нещо повече, в новия кабинет, който според новата президентска система бе назначен от Реджеп Тайип Ердоган и се ръководи от него, бе премахнато министерството по европейските въпроси с министър Йомер Челик.

И ето че усилията за затопляне отново на отношенията с ЕС се превърнаха в алтернатива за Анкара срещу кризата с Вашингтон.

"ЕС e притеснен от действията на Тръмп и политиката на САЩ не по-малко, отколкото е обезпокоена Турция, и това стана причина Турция отново да насочи вниманието си към ЕС", отбелязват турски анализатори.

Заседанието на Групата за действие за реформите с ЕС е първото след тригодишен застой. В него участваха министрите на външните и на вътрешните работи, на правосъдието и на финансите и хазната.

В изявленията, които направиха, четиримата министри подчертаха една обща точка, а именно, че реформите в процеса на присъединяването към ЕС ще бъдат приоритет за Турция. Външният министър Мевлют Чавушоглу посочи още, че "независимо дали ще бъдем приети или не в ЕС, реформите са приоритет на управлението".

Но дали Анкара ще отстъпи от досегашните си настоявания за пълноправно членство или ще се съгласи на привилегировано партньорство, както предлагаше Меркел, това засега не е ясно.

В настоящата ситуация заседанието на Групата има може би повече характера на сигнал, че Анкара е готова да поднови преговорите в предприсъединителния процес, които "замръзнаха" след разразилите се насрещни обвинения между Ердоган и европейски лидери. В основата на конфликта обаче стои неизпълнението на критериите от Копенхаген от страна на Анкара, влошаването на състоянието на човешките права в Турция и др.

Близък до управляващата ПСР анализатор твърди, че министрите, участвали в заседанието, са наредили на ведомствата си да сформират групи за работа по европейските критерии, които да активизират връзките с европейските институции, но в същото време да съблюдават и чувствителността на Евросъюза по отношение на Турция, така че Европа да разбере усилията, които полага Турция в борбата срещу терора.

Вероятно за да навакса пропуснатото, групата за действия за реформи, обяви, че следващото заседание ще бъде на 11 декември 2018. То ще се провежда под председателството на правосъдния министър Абдулхамит Гюл.

Анкара иска от ЕС да бъдат отворени 23 и 24 глави от предприсъединителния процес. Това са всъщност най-важните глави от гледна точка на спазването на човешките права, за които се критикува Турция. Анализатори посочват, че докато Анкара не направи стъпки в посока на освобождаването от затвора на депутата от опозиционната НРП Енис Бербероглу, на журналисти, активисти, не е възможно да бъдат отворени въпросните глави.

Подновяването на преговорите по митническия съюз между ЕС и Турция засега се очертава като най-близка перспектива за подновяване на преговорите. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че подготовката се води съвместно с министерството на финансите и на хазната. Анкара обвързва преговорите с отпадането на визите за ЕС на турските граждани.

Събитието, което се очаква да отключи застоя и да доведе до съживяване в отношенията Анкара-Брюксел, е предстоящото посещение на Ердоган в Германия на 28 и 29 септември, където ще разговаря с канцлера Ангела Меркел.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени всички важни теми, включително и такива, по които двете страни имат различия. Отношенията между Германия и Турция се обтегнаха след опита за преврат през 2016-а, след като германски граждани бяха задържани заради подозрения за участие в пуча.

Анкара изрази възмущение от това, че Берлин не е порицал публично опита за преврат. Последваха редица негативни събития, остри обвинения, размяна на обидни квалификации. Но в политиката това са неща, които се забравят, когато стане дума за интереси.

Разбира се, съживяването или не на преговорния процес в голяма степен зависи от това дали Анкара ще отстъпи от досегашните си настоявания за пълноправно членство или ще се съгласи на привилегировано партньорство, както предлагаше Меркел, което засега не е ясно.

Въпреки че в исторически план Турция е част от Европа /руският цар Николай Първи бе нарекъл Османската империя "болният човек на Европа", а през Втората световна война всяка от воюващите страни направи не малко опити, за да притегли Турция към себе си, която обаче запази неутралитета си/ и има митническо споразумение с ЕС, за съжаление отворилата се през 2004 г. от страна на Брюксел перспектива за присъединяване на страната в Евросъюза се провали поради нежеланието и на двете страни да постигнат напредък. В последните години се развихриха проблеми с почти всички европейски страни.

Въпреки желанието на Анкара, ясно е, че предстоят сложни преговори. От друга страна обаче, въпреки че ЕС е обхванат от вътрешни проблеми, насочването на Турция отново към европейската перспектива е добър и положителен знак за страната. Турция остава най-важният търговски партньор на Европа, над половината от търговския износ на Турция през миналата година, който надхвърля 140 млрд.долара, е бил за Европа.

Благосклонни към европейската перспектива анализатори коментират, че както Турция, така и Европа имат нужда един от друг.

В същото време Турция, която поради геостратегическото си положение има предимството да гледа и на запад и на изток /подобна констатация преде време бе направила Хилари Клинтън/, в усилията да излезе от валутната криза работи по алтернативата за разплащане със злато в търговията с Русия и Иран, основните неевропейски партньори в региона.

Турция притежава едни от най-големите резерви на злато, 231,9 тона, според експертите се нарежда на 10-то място в света. Като се прибавят и авоарите на частните банки, чиито резерви са в злато, общата стойност на златния резерв на турската република възлиза на 595,5 тона, което се равнява на 25 млрд. долара.

Според информации в турските медии, през 2017 г. правителството е върнало в страната цялото количество злато, което се е намирало във Федералния резерв на САЩ и ги е предало на истанбулската борса за злато.

Турски експерти твърдят, че Германия и Русия постъпват по същия начин като Турция - увеличават златните си резерви като връщат в страната златните авоари, намиращи се в банките в САЩ и в други страни. Още една тема за разговорите между Ангела Меркел и Ердоган.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber