Йордан Йовчев: Имам 2 счупвания на крака и съм късметлия, че се отървах само с тях

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7033815 Йордан Йовчев: Имам 2 счупвания на крака и съм късметлия, че се отървах само с тях Йордан Йовчев: Имам 2 счупвания на крака и съм късметлия, че се отървах само с тях www.24chasa.bg

Прочутият гимнастик влиза в риалити шоуто “Фермата” със специален статут

Йордан Йовчев е най-успешният български гимнастик. Роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Той е единственият гимнастик при мъжете в света, който е участвал на 6 олимпиади. В кариерата си има четири олимпийски медала (1 сребрърен и 3 бронзови). Има 4 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала от световни първенства, както и 1 златен, 6 сребърни и 2 бронзови от европейски. Спортист №1 на България за 2001 и 2003 година. Най-добър спортист на Балканите за 2003 г.

- Защо влизате във “Фермата”, г-н Йовчев?

- Искам да видя различните гледни точки, защото съм бил и от едната страна - на българин, живеещ в България, и от другата - на човек, живеещ или временно пребиваващ в чужбина. Интересни са ми историите на другите хора, а и чисто образователно винаги има какво да науча за този период от време, в който влизам. А и статутът, с който влизам в риалити шоуто на Би Ти Ви, е по-специален. При всички положения ще бъде положително. Запознанството ми с нови хора и нови характери също е от значение. Опитвам се да вникна в премеждията на хората, които са останали в България - да отстояват позиции, искат да живеят в родината си, да живеят по-добре, да отстояват правата си. Интересни са и подбудите на хората, потърсили развитие извън България, защото те милеят за родината, искат да се върнат тук.

- Вие сте индивидуален спортист. Това пречи или помага в такъв риалити формат?

- В отбора винаги ще има някой, който е много силен индивидуалист. И това може да укрепне и да стане много силен отбор. Гимнастиката е строго индивидуален спорт, защото може да си на отделен уред, но винаги съм се старал, когато върша нещо за дадена кауза, за отбора. Това винаги е силно мотивиращо за мен.

- Такъв тип риалити формат помага или пречи на спорта?

- Да, ако си настроиш психиката, че ще вземеш най-доброто от това, защото не бива да забравяме, че това е една игра. Тогава няма как да не ти помогне. Защото може да научиш много, да изпробваш себе си в затворена общност, защото стигат до черти от характера, до които никога не си имал възможност да се докоснеш. Може да бъдеш изненадан от самия себе си какви неща можеш да издържаш. По-скоро бих казал, че ако се настроиш така, че да не забравяш, че е само игра, дори и да си изнервен, преодоляваш тези неща за себе си, надграждаш и смятам, че можеш да извлечеш положителното от участието си.

- В личен план разделяте времето си между САЩ и България. Как смогвате?

- Не ми е трудно, защото разполагам с времето си, а и когато имаш някаква идея какво трябва да правиш и как се случва, то просто е подредено.

- Синът ви е тенисист. Вие ли го запалихте по спорта и защо не по гимнастиката?

- Аз. Не е гимнастик, защото не е взел точно моя ген -

аз съм 160 см, той

вече е 187 см.

Би било много трудно или смешно аз да храня надежди, че той може да стане гимнастик. Така или иначе, той си избра да се занимава с тенис, харесва му, аз само мога да му помагам, когато има трудни моменти (никой не обича загубите, но и от тях може да извлечеш нещо поучително). Старая се да го поддържам да не загубва мотивация. В спорта трябва да се сражаваш, да имаш боен дух и да знаеш, че винаги има човек, който държи на теб, когато печелиш и губиш. Градивната критика помага. Аз се опитвам да помагам в тази посока, да знае, че в спорта има загуби и победи, но победите трябва да ги изработиш - да се трудиш, да е мъка, да е зор и чак накрая ще имаш шанс да се усмихнеш.

- Докъде стигна той в листата вече?

- Знаете, че в тениса е много интересно, защото е въпрос на много участия на състезания. Така че мога да кажа, че е на средно ниво. В момента се състезава до 18 г., съвсем скоро приключи държавният отборен шампионат в Сливен, на който отборно взеха второ място. Добре се справя момчето, всичко е наред засега.

- Учредихте първия клуб по стрийт фитнес. Кое е по-забавно - спортната гимнастика или стрийт фитнесът?

- Както са много сходни двете, така са и много различни. Хубавото е, че винаги го има спортния дух. Това са деца, които много искат да се състезават, да научат и да успеят чрез спорт. Самата дисциплина стрийт фитнес е мултифункционална спортна площадка, на която те имат 2 минути чисто като технически параметри да дадат най-доброто от себе си. А гимнастиката е изключително травматичен и сложен спорт. Само да вметна, че мъжката гимнастика е с 6 уреда, а женската - с 4. Просто трябва да отдадеш себе си на спорта за много дълго време и вече почти няма деца, които да имат толкова много време. Влиза се на 6-годишна възраст и реалните резултати след къртовски труд идват след около 10 години. Като цяло помагаме на децата, те искат да са много активни, ние същевременно даже не смогваме със състезанията, които правим. Тази година до момента правим над 15 състезания - всеки уикенд из цяла България. Виждаме, че децата искат да се занимават, да бъдат видени, така че ние се опитваме да жонглираме и спортната гимнастика и стрийт фитнесът да вървят. Сега с гордост мога да кажа, че ще правим световна купа на 15 септември в София, което само по себе си е някакъв критерий, че се движим правилно.

- Казахте, че спортната гимнастика е много травматичен спорт. Вие колко операции имате?

- Имам две счупвания на крака и съм един от късметлиите, които са се отървали, защото вече съм приключил спортна дейност. И не съм имал тежки травми. Принципно вече в съвременния свят има много малки деца, които, за съжаление, са с по няколко операции. Говоря за националния отбор младежи и девойки, да не говорим за мъжете. После е много трудно да наваксаш, да се възстановиш, а и да догониш, да не говорим, че трябва и да изпревариш конкуренцията.

- Направихте турнир на свое име. Кога ще се роди следващият Йордан Йовчев?

- Имаме прекрасни деца, най-важното е, че инфраструктурата започна значително да се подобрява. Опитваме се чрез изграждането ѝ с по-добри уреди и с по-добри треньори да имаме по-голяма масовост и вече след нея да имаме и по-голям шанс за по-високо майсторство. Но базирайки се на себе си, аз съм един от гимнастиците, които са имали талант, много хора са ми помогнали. Всеки е дал най-доброто от себе си като треньор аз да израсна и съм постигнал

успех с адски големи

усилия и труд 12-13

години след като съм

започнал

да се занимавам с това. Така че на следващия ще му е много трудно, но пък имаме талантливи деца. За съжаление, те все нещо някъде се контузват, което вероятно е и наша треньорска грешка в подготвителния и тренировъчния процес. Въпреки че резултатите към момента не са задоволителни. На световното, което свърши преди седмица, едно момче - Митко Димитров, стигна до финал на прескок, което за нас е искрица. Откакто аз съм спрял, нямаше искрици.

- През пролетта правихте шоу на лед с Албена Денкова. След кънките, стрийт фитнеса, гимнастиката и тениса кой е следващият спорт, с който ще се занимавате? Ще ви видим ли и на футболния терен?

- Футбол пробвах. На един благотворителен мач вкарах два гола. Обаче не ставам за футбол, не съм добър футболист, но практикувам спортове, които ми харесват - карам колело, играя тенис, защото в този спорт има много физическа активност. Пробвал съм много спортове - академично гребане, кану, каяк. Гледам да съм пробвал почти всички спортове, за да имам опит.

- Занимавате се с много благотворителни инициативи. Има ли обаче кауза, която не бихте подкрепили?

- Напоследък каузите станаха много. Има хиляди нуждаещи се, винаги подкрепям кауза, която е смислена, стойностна и се вижда ефектът от това. Напоследък беше доста активна една инициатива “Жълти стотинки”. Всеки има ресто - и с него, и без него няма да усети разлика. Но много по малко дава резултат. Вследствие на това се купува някакъв апартамент, в който се настаняват деца, които излизат от домове при навършването на 18 г. и няма къде да живеят. Ние трябва да помагаме да ги внедрим, да станат част от нас. На когото можем да подадем ръка, трябва да го правим, защото животът не е 500 г. Но не мога да кажа каква кауза не бих подкрепил. Ако вътрешното ми чувство каже “не”, значи “не”.

- Участвали сте на шест олимпиади и имате редица сериозни отличия в кариерата си. Има ли нещо, което не сте успели да постигнете?

- О, много неща не съм успял. Най-малкото - че нямам златен медал. Всеки спортист първо иска да участва на олимпиада, после мечтае за финали, след това иска медали. Но се радвам, че имах страхотен колектив - хора, които са ми помагали и са давали всичко от себе си. И когато резултатите идват и ги виждаш, че и те са щастливи, виждаш, че цялата кауза е успешна и готина. Тогава забравяш всички мъки. Но няма как човек да постигне всичко, което иска. Все нещо ще му избяга, ще пропусне...

- За какво съжалявате?

- За абсолютно нищо. Опитвам се да се наслаждавам на добрите неща в живота. Да стават все повече, да ги създаваме, ако не се случват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО - Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини? - Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с

Арх. Любо Георгиев: За 1 година новите софиянци по официални данни са 22 933-ма

Още акценти от интервюто: Правим социологическо проучване сред 2400 души, за да разберем очакванията на столичани за визията на града до 2050 г. От 14 месеца съм директор на “Софпроект" и отново има планиране на града - доскоро “планиране” бе мръсна дума, защото се е асоциирало с комунизма Софиянци предпочитат южните квартали Няма да

Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук

Любо Ганев: Преди много си удрях главата и съм се научил да си създавам удобства Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев: Подредбата на звездите е еднаква за двама звездни българи. Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев са родени на една и съща дата - 6 ноември. Астралните близнаци се познават от над 30 г. Преди месец Шкумбата навърши 64 г.

Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

Нашият предмет става машина за пари - модерно е да си на състезания, но само 15% от учениците имат способности за тях, казват преподавателите Още акценти До пети клас родителите трябва да са активни в домашните, после учениците сами да се справят Масовият успех ще дойде, ако адаптираме учебниците на Западна Европа и САЩ Преди години учителят

Светлана Захарова: Балетът ви е на високо ниво, харесва ми атмосферата в София

В Русия няма как да се занимаваш с нашето изкуство между другото, казва световноизвестната балерина Светлана Юриевна, вече за трети път гостувате в България – веднъж в самостоятелния спектакъл “Аморе” и два пъти в спектакли на Софийската опера и балет. Толкова ли ви харесва балетната трупа в София? - Да.

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България": Не желаем да бъдем замесвани в политически интриги

 - Г-жо Стоева, „Инерком“ пусна нарочно изявление, в което опровергава твърденията на депутата г-жа Елена Йончева. Обикновено не реагирате на изявления на политици, защо го правите сега? - На първо място смятам, че намесата на политици в една бизнес сделка е недопустима. „Инерком“ запази достойно мълчание в продължение на месеци,

Мирослав Мазнев: Заради неоснователни обжалвания проекти са забавени с общо над 32 години

Работим на най-ниски цени и това за нас определено не е гордост Има над 2000 санирани обекта, а установените нередности са едва в 1% Да се опорочава трудът на строителя е крайно обидно, казва Мирослав Мазнев изпълнителен директор на Камарата на строителите в България - Наскоро отбелязахте професионалния си празник, г-н Мазнев.

Доротея Тончева: Драмата на моята героиня е, че иска да стане цигуларка на Бога

Голямата актриса е пред премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев - Знам, че репетирате “на 200 процента” новата пиеса на Стефан Цанев с дългото заглавие “Възражения на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет”. Как се чувствате? - Заглавието вече е друго: “Цигуларката на Бога”. В пиесата става дума за драматичната съдба на една

Светлин Нейнски: У нас може да има лаборатория за виртуална реалност и изкуствен интелект

Първото издание на специализирания форум “Бъдещето на реалността” ще се проведе на 9 ноември в София. Посетителите ще изпробват 30 различни изживявания - от виртуалната и добавената реалност, комбинирани с изкуствен интелект. Ще се запознаят с най-новите възможности на технологията, ще се срещнат на живо с глобалните лидери,

Павлин Петков: Учителите трябва да имат изпит по новите технологии в края на следването си

Майсторлък е да комбинираш дигиталните методи на преподаване с традиционните, казва директорът на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна "Образование 4.0” е съвместна кампания на Vivacom и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование. Инициативата стъпва на разбирането, че българските ученици са много активни в интернет,

Акад. Ревалски: Заплатите в БАН на професорите с увеличението ще са като на учителите, на доцентите са по-ниски

Няма скандал и политика в спора на БАН с метеоролозите - Акад. Ревалски, защо оттеглихте споразумението си с министерството на образованието и науката за извеждането на НИМХ? - Не сме го оттеглили. Казахме, че ще преосмислим част от него, защото очакваме някаква реакция от страна на министерството.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber