Коментар на седмицата №3: Министерските станции да станат старчески домове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7025855 Коментар на седмицата №3: Министерските станции да станат старчески домове Коментар на седмицата №3: Министерските станции да станат старчески домове www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 21 060 прочитания:

Половината от местата в тях стоят празни, а бюджетът покрива загубите им

Евтината почивка на бюджетните служители отново е на дневен ред.

28 години след падането на тоталитарния режим властта пак се чуди как да се справи с

ведомствените

бази за отдих,

които поглъщат

милиони левове

и стават все по-нежелани.

Явно положението се смята за доста тежко и за намиране на решение е привлечена Световната банка, която в годините на преход е помагала на не един от закъсалите сектори у нас. Нейни експерти са направили преглед на състоянието и изводите им не са никак розови. Оказва се, че след като няколко правителства ударно заменяха, разпродаваха и отдаваха под наем обекти, ведомствата продължават да разполагат със 172 резиденции и станции с общо над 10 000 легла. Средната цена за нощувка в тях е около 20 лева, но може да се спи и срещу 5 лв., например в база на МВР, и срещу 180 лв. – в морската резиденция на властта “Евксиноград”. Въпреки това ценово разнообразие половината от местата стоят празни и всяка година трупат загуби от 22 млн. лв., които се покриват от бюджета.

Според експертите на Световната банка основните причини за това положение са лош мениджмънт и маркетинг. Управлението им е поверено на чиновници без опит в туристическия бранш, чиито възнаграждения не зависят от постигнатите финансови резултати. Те не правят нищо за привличане на външни туристи,

не рекламират

продукта си

чрез големите търсачки за наемане на хотели и квартири, а разчитат на бюджетни субсидии. За да се подобри положението, от Световната банка предлагат управлението на базите да стане централизирано чрез специална агенция или държавно дружество, на чиновниците да бъдат давани компенсации за почивка към заплатата и по-ниските цени за тях в станциите да се премахнат. Голяма част от тези съвети звучат разумно, още повече че са подплатени с примери от Германия, Холандия и Финландия. Големият им недостатък обаче е, че това са предложения за финансови решения, а ситуацията изисква радикални политически действия.

Защото проблемът с ведомствените станции съществува от години и има всички предпоставки да се задълбочава. Основната е, че заплатите в обществения сектор изпреварват тези в частния. Бюджетните служители

не са онези

смачкани хора

с избелели

костюми,

които се хващат на държавна работа само защото не ги наемат в никоя частна фирма. През последните години възнагражденията им значително се повишиха и те нямат проблем да отидат където искат на почивка. Ако не вярвате, вижте данните на Националния статистически институт. Според тях средната заплата в държавното управление за второто тримесечие на тази година е 1256 лева, докато в частния сектор е 1115 лева. При това за изчисленията на тези суми не са взети предвид различните бонуси и хонорари, които много чиновници получават за участия в европейски проекти и допълнителни дейности.

Затова, ако правителството реши да им се дават компенсации за почивка, както предлагат от Световната банка, ще е голяма несправедливост. Ще се получи така, че по-ниско платените граждани ще финансират допълнително чрез данъците си по-заможните държавни служители, за да могат те да си почиват свободно. И единствената им компенсация ще е правото да спят на едни и същи цени с тях в непривлекателните ведомствени станции. Нещо, което трябваше да се е случило още преди 20 години, ако всички обещания на управляващите през тези години се бяха изпълнили. Защото за отваряне на станциите на властта за граждани се заговори още в първите години на демократичните промени.

Даже бях повярвала, че е станало, и съвсем наивно тръгнах да питам за свободни места в една приятна база в Дуранкулак това лято. Отговорът бе, че е само за служители на митниците. И макар прясно ремонтираните и кокетни бунгала да са на брега на морета и да бе разгарът на сезона,

от общо 8 само в

две имаше гости За сметка на това съседната станция, която е на частна фирма, вносител на компютри, се пукаше по шевовете от всякакви посетители, нищо че не изглеждаше толкова лъсната като митничарската.

Но българският чиновник е странна порода. Трудно се разделя с привилегии, дори с такива, от които няма нужда. А ведомствената почивка е точно такава. По времето на комунизма тя бе задължителен елемент на пропагандата, че народът живее пълноцено и щастливо. За целта всяко министерство, съюз и завод си имаше база за отдих, в която служителите и работниците им отиваха със семействата си. Това ставаше по график чрез раздаване на специални карти и напрактика нямаше възможност представители на различни прослойки да се омешат. Така се гарантираше, че няма да има недоволства, а и възможностите да се види нещо различно бяха силно ограничени. Пътуванията зад граница бяха забранени и финансово невъзможни за мнозинството българи.

Днес вече не е така. Всеки е свободен да пътува и почива където пожелае. Освен това във властта навлязоха заможни хора, чиито изисквания за комфорт са много по-високи от предлаганите във ведомствените бази. Така че реанимирането им ще е загуба на управленско време.

Със сигурност част от станциите могат да намерят по-добро приложение. Ако се доверим пак на данните на националната статистика, населението на страната ни намалява и застарява и тази тенденция ще се задълбочава.

Това означава, че няма да има нужда от толкова много редови чиновници, военни, полицаи и учители, които все още разчитат на по-евтина ведомствена почивка. Ще са необходими повече медицински кадри и социални работници, за да се грижат за възрастните хора.

Опитът на западните държави, които по-рано от нас изпитаха бича на застаряващото население, показва, че най-ефективният начин за справяне е чрез събирането им в центрове.

Така се пести времето на обслужващия персонал и се създава социална среда за останалите самотни пенсионери. Затова превръщането на част от ведомствените почивни бази в старчески домове ще е много по-разумно решение, отколкото да се наливат още бюджетни средства в тях с идеята, че някога могат да станат конкурентни в пренаселения туристически пазар у нас и твърде близката и примамлива Гърция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Заклеймен като убиец без да има вина

Преди 3 дни на моето и още 4 семейства се случи нещо, което досега не съм мислил, че може да се случи в правова държава. Петима невинни хора, чието задължение е да пазят нас и реда в страната ни, бяха осъдени за умишлено убийство. Според обвинителите това “умишлено убийство” е извършено в момент на изпълнение на служебните им задължения,

Отрова за мишки

За мишоците, скрили се зад анонимни профили, които разкъсват от злоба себе си и себеподобните Нямам проблем с анонимния хейт. Ако някакви мишоци са се скрили зад анонимни профили и се разкъсват от злоба сами себе си и себеподобните си. Но - чиба от моята къща на плъховете, жадни за слава и мними словесни победи на чужд гръб.

Вадете банковите сметки, насрочете и преврата за 19 май - датата е историческа и удобна: седмица преди изборите

“24 часа” получи от адрес diehard2019 (в артистичен превод - умирай трудно) списък със стотици клиенти на “Артекс”. Очакваме данни къде другаде елитът пазарува. Иначе остава подозрението, че някой отстрелва семейството Мирянови с цел да им вземе бизнеса или да скрие други известни новодомци Анонимно писмо в електронната поща на “24 часа” от адрес

За Христовия кръст преди и сега

ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ Виждаме плодовете от мнимото носене на кръста Тези мои мисли са породени от една картина на Банкси – уличен художник, който е събирал пари за хляб с улично изкуство, а днес е един от най-продаваните попарт художници. Разпятието присъства през целия житейски път на всеки християнин,

Европейските избори: Вариант Тръмп или запазване на статуквото

От управляващата в Италия партия "Лигата" до Националния сбор на Марин Льо Пен във Франция и партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан популистките партии създават проблеми за Брюксел, като обещават да трансформират Европейския съюз съгласно своите виждания. Стив Банън, бившият стратег на американския президент Доналд Тръмп предрече,

Да затворим вратичката със съкратеното следствие

Иначе чувството за справедливост у хората тотално ерозира Вратичката със съкратеното съдебно следствие категорично трябва да се премахне. Нещо повече - ние от ВМРО сме внасяли подобно предложение между първо и второ четене, когато се гледаше изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс, но за съжаление, то беше отложено.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Сотир Цацаров: Общественият интерес налага незабавното публикуване на стенограмата от КСНС

След като “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в КСНС, Борисов, Нинова, Карадайъ отказаха да отговорят В понеделник “24 часа” зададе 3 въпроса на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност от 8 април. Вчера получихме отговора на главния прокурор Сотир Цацаров: “Най-точна представа за начина, по който премина дебатът в КСНС,

Обадете ни се!: Западът спешно търси контакт с новия украински лидер

Служители от Европейския съюз вчера трескаво се опитваха да се свържат по телефона с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски, а западните сили гадаят дали телевизионният комик ще се вслуша в техните призиви да продължи реформите, които, както се надяват те, ще задържат страната твърдо извън хватката на Русия.

Румен Радев няма право да крие разговора за корупцията

Три причини защо нито законът, нито моралът са на страната на президента, който засекрети стенограмата от КСНС На 8 април президентът Румен Радев свика пореден Консултативен съвет за национална сигурност, който бе посветен на темата борба с корупцията. Заседанието предизвика три прецедента. На него не бяха поканени представители на

“24 часа” с 3 въпроса за стенограмата до участниците в КСНС

След отказа на президента Румен Радев да предостави стенограмата от скандалния Консултативен съвет по национална сигурност от 8 април “24 часа” зададе три въпроса на участниците в него. Питаме ги: 1) Как премина дебатът за корупцията на КСНС, проведен на 8 април? 2) Защо интерпретациите на различните участници в съвета са различни?

Колко са избирателите? 5,75 милиона у нас и още 1 милион в чужбина

Само с активна регистрация може да се отървем от фантомите в списъците На всички избори си говорим за мъртви души и сега за европейския вот няма да ни се размине. Затова е добре веднъж завинаги да се кажат точните числа, защото с тях много се спекулира, битуват митове и легенди и някои хора имат много грешни представи.

Пожарът в "Нотр Дам" беше предупреждение. Ще се вслуша ли обаче Европа?

Линията, в която патината на възрастта по безбройните европейски исторически паметници преминава в безстопанственост, е тънка. Като с толкова любими хора ,смятаме, че всичко е наред, докато изведнъж не се окаже, че не е така. След пожара миналата седмица, който опустоши едно от бижутата на Франция, катедралата "Нотр Дам",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber