Коментар на седмицата №1: От Турция може да тръгне финансов апокалипсис

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7025852 Коментар на седмицата №1: От Турция може да тръгне финансов апокалипсис Коментар на седмицата №1: От Турция може да тръгне финансов апокалипсис www.24chasa.bg

Публикуваме отново найчетените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал близо 74396 прочитания:

Как един пастор ще спука

световния кредитен балон

Ердоган призова турците да подкрепят националната валута срещу американската агресия. И видяхме чудо по телевизията – как обикновени хора, но истински патриоти, си разменят доларите и семейните бижута за хартиени лири, които до края на годината я струват половината от цената си, я не. Ето какво значи да обичаш родината и да вярваш във вожда!

Мили наивници. Явно мнозинството прави точно обратното, защото турската лира продължава да потъва, а доларите да бягат от Турция. И банкерите стават все по-тревожни – дали това не е карфицата, която ще спука световния кредитен балон?

Този балон вече се е надул до 325 трилиона долара, три пъти повече от световния брутен продукт. И му трябва само едно убождане. Почти всички финансови врачки очакват цялата система да изгърми, въпросът е само кога и как. Дали няма да е утре?

Кризата през 2008 година бе предизвикана от спукването на много по-малък балон, свързан с лоши кредити и необезпечени ипотеки в САЩ. За да спасят положението, централните банки и най-вече Федералният резерв на САЩ започнаха да надуват много по-голям балон от безлихвени кредити, създавайки трилиони долари от нищото.

Това бяха извънредни мерки за спасяване на положението. Но те станаха постоянни и

продължиха цели

9 години,

превръщайки се

в “новата

нормалност”

Затова и държавният дълг на САЩ нарасна от 7 трилиона на 21 трилиона долара и от 45% до 104% от брутния вътрешен продукт.

Почти нищо от тези пари не отиде за реални инвестиции – инфраструктурни проекти, нови производства, образование. Безлихвените долари бяха дадени на най-големите банки, които ги завъртяха в сектора на финансовите спекулации, надувайки кредитния балон до небивали и чудовищни исторически размери. Така условията за нова криза се увеличиха неколкократно в сравнение с 2008 година.

Помпането на балона сякаш започна да приключва със смяната на председателя на Федералния резерв миналата година. Новият председател Джером Пауъл е привърженик на по-високите лихви и затягането на коланите. Но дали това вече е възможно?

Както и да е, 9-те години “количествено облекчение” започна плахо да преминава в “количествено затягане”. Съвсем плахо и постепенно, но

държави като

Турция бързо се

видяха в чудо

Щом доларът започне да поскъпва и лихвите да се вдигат, в тези държави местните валути се сриват и кредитите, деноминирани в долари, стават непосилни.

Според различните оценки някъде между 50 и 60 на сто от външния дълг на Турция е деноминиран в долари. Турция дължи около 200 милиарда долара, което е двойно повече от нейните валутни резерви. Почти 90 на сто от тези средства са в краткосрочни заеми и трябва постоянно да се рефинансират при все по-лоши условия.

И точно в този опасен момент Ердоган отказа на Тръмп да пусне евангелисткия пастор Брънсън, който е обвинен, че е участвал в преврата през 2016 г. А Тръмп напоследък само търси на кого да наложи поредните санкции. Американските санкции гарантирано свалят кредитния рейтинг, а той от своя страна оскъпява новите кредити, което още повече срива турската лира.

Колкото повече Ердоган държи пастора, толкова повече САЩ ще затягат санкциите, кредитният рейтинг на Турция ще се влошава, дългът ще поскъпва и лирата ще пада. Остава да видим кой повече ще издържи – Ердоган или Тръмп, който също се бори за оцеляване в момента.

Разбира се, проблемът не е само в пастора. За разлика от България, турската централна банка може да води самостоятелна политика, което ще рече – да следва волята на Ердоган. А както е известно, той винаги е стимулирал развитието, бизнес инвестициите и най-вече строителството и производството.

Още миналата година турската централна банка трябваше да вдигне лихвите на кредитите и влоговете в турски лири, за да спре обезценяването на лирата. Но тъй като това би спряло инвестициите в реалния сектор, лихвите си останаха ниски,

лирата продължи да

потъва

и краткосрочният дълг в долари да расте.

По-големият проблем е, че точно същия проблем имат десетки държави от категорията на така наречените възникващи пазари - те също се претовариха с кредити в долари, които бяха евтини, а сега поскъпват, докато собствените им валути потъват.

Сред тях са Аржентина, Индия, Чили, Русия, Южна Африка и дори Китай. Банката за международните разплащания е публикувала списък от 13 най-ударени “възникващи пазари”, сред които южната ни съседка е в най-рисково положение. Всички те са се нагълтали с твърде много евтини доларови кредити, които станаха непоносимо скъпи. За много от тези страни обявяването на дефолт (неплатежоспособност) изглежда неизбежно.

“Тази ситуация става още по-опасна от балоните с надценени авоари, защото дългът трябва да се плаща в строго определен срок. Ако една държава пропусне плащане, това причинява верижна реакция от дефолти” – обяснява известната анализаторка Номи Принс, която стана световноизвестна с книгата си “Заговор – как централните банкери измамиха света”.

“Ето защо една криза във “възникващите пазари” може бързо да стане глобална криза, - продължава Принс. – В днешния свят на финансова глобализация всяка малка криза може да стане международен проблем за секунди. Това е реалността на днешните пазари.”

Според Джейкъб Шапиро, анализатор на “Геополитикъл фючърс” (https://www.realclearworld.com/articles/2018/08/16/the_currency_crisis_of_2018_112863.html),

следващите най-застрашени “възникващи пазари” са

Аржентина, Мексико,

Чили и Индонезия

Аржентинското песо се срива подобно на турската лира с близо 10 на сто само за седмица. Онзи ден правителството се принуди да обяви, че ще продаде около 500 милиона долара от резервите си, за да стабилизира валутата. Мексико държи по-голямата част от своя дълг в долари - около 271 милиарда. На фона на търговската война със САЩ това е сериозна заплаха.

В дългия лист с пострадали е Китай, който има 548 милиарда доларов дълг. Разбира се, за китайската икономика това не е проблем, тъй като външният дълг е едва 14% от БВП, а и резервите на Поднебесната възлизат на 3,2 трилиона долара в различни валути и други авоари.

“Турската икономика ще се влоши, преди да се подобри - пише Джейкъб Шапиро. – Сега най-важният въпрос е дали ще се разпростре и сред другите уязвими държави… Твърде рано е да говорим за глобална финансова криза, но не е твърде рано да помислим дали това, което се случва в Турция, е само турска работа…”

Според Номи Принс има признаци, че Федералният резерв се е поуплашил и е решил да отложи планираното за септември ново вдигане на лихвата. Но това ще надуе още повече балона от “тъмни пари” и неизбежната световна криза ще заприлича на библейския апокалипсис.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Фрийрайд* - трендът в зимните приключения, който ни раздели на смели и на неразбиращи смелостта

Чий живот е по-ценен? На скиорите и сноубордистите, търсещи лавини заради адреналина, или на доброволци, които рискуват своя, за да ги вадят от страшните улеи. Понякога мъртви За едно момче, което преди години описа като начин на живот фрийрайда* - страстта да се карат ски и сноуборд извън пистите,

Какво значи 929 млрд. лв. разплащания - ръст на икономиката или инфлация

Няколко положителни новини съдържат отчетените от БНБ данни за рекордния обем пари, преминал през платежните системи през 2018 г. Както “24 часа” съобщи, през миналата година разплащанията между компаниите и хората са достигнали 929 милиарда лева. За сравнение - през 2017 г. през същата система са били обработени 702,6 млрд., а през 2016 г.

Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г. историческата комисия от Р Македония се съгласи, че в историята от преди повече от 1000 г. цар Самуил е бил легитимен представител на Българското царство.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber