Русия ще преформатира Украйна чрез Китай

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7019988 Русия ще преформатира Украйна чрез Китай Русия ще преформатира Украйна чрез Китай www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Китай подмамва Русия в "дългов капан", преследвайки свои вътрешни цели, но това може да донесе политически изгоди на Москва. Тук обаче има едно "но". Ще успее ли Вашингтон да принуди Киев да се откаже от сътрудничеството с Пекин?

Китай изкупува украински военни технологии

-------------------------------

Украйна извърши предателство спрямо САЩ - достави на Пекин близо 20 двигателя за учебни самолети, сигнализира в четвъртък, 16 август, "Вашингтон таймс". Експертът на Центъра за международна стратегия и оценки Рик Фишър заяви, че САЩ трябва да накарат Украйна да се откаже от сътрудничеството с Китай, благодарение на което Небесната империя може да създаде собствени ракетни двигатели. Но дали това ще е лесна задача?

Нека посочим, че украинско-китайското сътрудничество във военнотехническата сфера не е нещо ново. Миналата година избухна шумен световен скандал по повод действията на украинското конструкторско бюро "Южное", предоставило ракетни технологии на Северна Корея въпреки строгите санкции на ООН. Киев отпърво отрече и заяви, че в заводите му не се произвеждат подобни двигатели, но после предположи, че украински двигател може да е попаднал в КНДР чрез Китай.

По простата причина, че катастрофално не достигат ликвидни средства за изплащане на заемите от МВФ в размер на 10-12 милиарда долара годишно. Западът не разрешава прекредитиране, защото страната не изпълнява ред ангажименти, тъй че в недрата на украинския елит се роди идеята да предложат нещо на Китай, та да си платят дълга с оглед да получат нови кредити. И Пекин нямаше нищо против, както е вещ в залагането на "дългови капани".

Предлагайки пари на неплатежоспособни длъжници, Китай им натрапва свои инженерни решения, оборудване и работна сила, след което иска да му платят с активи. Известен е случаят с Шри Ланка, принудена да продаде за дългове стратегическото си пристанище Хамбантота. Пекин реализира също тъй изгодни придобивки в Киргизстан (предприятия от минната промишленост), Джибути (военна база), Пакистан (пристанище Гвадар под аренда за 43 години) и Таджикистан (рудници). Много от сделките в други страни остават неразгласени.

Към края на март т. г. държавният външен дълг на Киргизстан към Китай възлизаше на 1 милиард и 709 милиона долара - за десет години се бе увеличил 200 пъти. Китайски компании бяха дали на Бишкек 368 милиона, за да модернизира столичната ТЕЦ, а трябва да им се върнат милиард и половина. Нищо чудно китайците да получат срещу този дълг самата ТЕЦ (поне на дългосрочна аренда) - и то като добавка: заради заема Китай се сдоби вече с правото да разработва златното находище Горен Кумарг.

Ще припомним масовите протести в Казахстан от 2016 г. против закона, допуснал да се разпродават земи на чужденци. Като основен изгодополучател се очертаваше Китай, но не успя - засега. Аналогични протести спряха продажбите на земя за китайци във Виетнам. Също такъв закон се опитва да прокара във Върховната рада Петро Порошенко. Основен претендент за украинските черноземи безспорно ще е Китай.

Какво ще отстъпи на Китай Украйна

--------------------------

На 24 юли Украйна започна да приватизира държавни и комунални обекти на стойност до 250 милиона гривни. Сред тези активи е Държавната продоволствено-зърнена корпорация на Украйна, която Китай иска да купи точно срещу споменатия вече дълг от 1,5 милиарда долара.

Това са пристанищни мощности в Одеса и Николаев (Китай много обича да купува портове), елеватори, заводи за зърнени продукти и фуражни смески, мелници, сиреч основното богатство на "световната житница", както сама се нарича Украйна. Засега продажбата е отложена, но Пекин не допуска съмнения, че ще се наложи над Киев, тъй като вече е купил с договор Украинската банка за възстановяване и развитие.

Ако се разширят рамките на приватизацията, Китай може да вземе за сметка на дълга и акционерното дружество "Украински железници". Неслучайно Арсений Яценюк изпрати в Китай през Казахстан влакова композиция (през 2016 г., като премиер на Украйна, б. пр.), която всъщност не стигна до крайния пункт по липса на желаещи да наемат вагоните. Предупредителен знак може би е отпуснатият кредит от 372 милиона долара за строеж на жп линия от Киев до Бориспол.

Китайски компании се канят също да купуват украински заводи (Пекин обеща да предостави 250 милиона долара за модернизация на "Мотор Сич") и енергийни обекти (10 ТЕЦ-а със слънчеви панели вече са купени - пак за сметка на

дългове).

Путин умее да чака

-----------------------

Ако китайски компании и банки станат собственици на украински стратегически обекти, за Русия ще е много по-лесно да се "споразумява" с Украйна с оглед съвместното с Китай геополитическо противопоставяне срещу САЩ. Някои американци вече са го схванали и обвиняват украинците в предателство. Да, става дума за дългосрочна перспектива, но Владимир Путин умее да чака.

(БТА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Фрийрайд* - трендът в зимните приключения, който ни раздели на смели и на неразбиращи смелостта

Чий живот е по-ценен? На скиорите и сноубордистите, търсещи лавини заради адреналина, или на доброволци, които рискуват своя, за да ги вадят от страшните улеи. Понякога мъртви За едно момче, което преди години описа като начин на живот фрийрайда* - страстта да се карат ски и сноуборд извън пистите,

Какво значи 929 млрд. лв. разплащания - ръст на икономиката или инфлация

Няколко положителни новини съдържат отчетените от БНБ данни за рекордния обем пари, преминал през платежните системи през 2018 г. Както “24 часа” съобщи, през миналата година разплащанията между компаниите и хората са достигнали 929 милиарда лева. За сравнение - през 2017 г. през същата система са били обработени 702,6 млрд., а през 2016 г.

Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г. историческата комисия от Р Македония се съгласи, че в историята от преди повече от 1000 г. цар Самуил е бил легитимен представител на Българското царство.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Коментар на седмицата №1: Президентът се простреля в рейтинга

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 180 хил. прочитания. Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber