Жельо Вардунски: И 2-3 живота да спасим, си заслужава градът ни да има доктор с линейка. Другото не е нормално

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7019156 Жельо Вардунски: И 2-3 живота да спасим, си заслужава градът ни да има доктор с линейка. Другото не е нормално Жельо Вардунски: И 2-3 живота да спасим, си заслужава градът ни да има доктор с линейка. Другото не е нормално www.24chasa.bg

Реших да обявя обществена поръчка за лекар, тъй като пробвах да реша този проблем чрез всички институции, но все нещо не ставаше, казва кметът на Камено

- Г-н Вардунски, защо се наложи да обявявате обществена поръчка за лекар в Камено? Проблемът не можеше ли да се уреди административно чрез Министерството на здравеопазването с откриване на медицински център?

- Явно не е можело, щом вече 10 г. община Камено е без лекар и линейка. Пробвали сме чрез всички възможни институции, обещаваха, и накрая - нищо. Затова реших да реша проблема с обществена поръчка.

Още като встъпих

в длъжност, го

обещах на хората

Не е нормално община с 12 хил. жители да разчита само на джипито.

- Как съгражданите възприемат решението ви?

- С облекчение. Не може да чакаш близо час линейка от Бургас. Понякога се е стигало и до час и половина, а при някои случаи това е фатално. Разстоянието между Бургас и Камено е 24 км, но не се изминава за 15-20 минути.

- Местните твърдят, че се е стигало до смъртни случаи заради забавяне на медицински екип от Бургас?

- Не знам дали това е била причината, но съм убеден, че ако сме имали Бърза помощ в Камено, при някои случаи е можело и да не се стигне до фатален край. Освен това присъствието на лекар на място означава и превенция. Хората ще могат по-често да се преглеждат и да следят за здравословното си състояние, вместо да пътуват до Бургас.

Да не говорим, че въпросът има и психологически аспект -

присъствието на

медицински екип

на място

означава

сигурност

и спокойствие за хората. Едно е да знаеш, че до 5-10 минути може да те прегледа лекар, друго е да чакаш линейка от друг град.

Всичко може да стане по пътя, а през зимата е още по-рисковано, защото има снегонавявания. И два-три живота да спасим, ще си заслужава да имаме лекар с линейка. Другото не е нормално.

- Какво включва обществената поръчка?

- Лекар, фелдшер и линейка с шофьор. През делнични и празнични дни ще дежурят цял ден, а в делнични ще са на разположение вечер.

- За колко лева е обществената поръчка?

- За 143 хил. лв.

- А защо я пускате само за една година, а не за повече?

- За година и половина е, защото тогава ми свършва мандатът. Въпросът обаче не опира до моето кметуване, а до това, че може да дойде друг кмет и да има други виждания по въпроса и реши да я прекрати.

Пък и да видим дали ще сработят нещата, за да я продължим за следващите години.

- Наближава есенно-зимният сезон с много валежи. Миналата година в края на октомври Камено даде 5 жертви при пороите, които потопиха няколко села. Сега по-спокоен ли сте?

- Напротив. Косите ми настръхват с наближаването на валежния сезон. Същото чувство изпитват и хората - редовно следят прогнозите, а всяка капка дъжд им връща спомена за ужаса от 25 октомври 2017 г. Защото

основните

корита, които

предизвикаха

наводненията,

не са почистени

Ние нашите в населените места си ги чистим със собствени средства, но извън тях разчитаме на помощ от държавата. Още са затлачени и са със слаба водопроводимост. Не ми се мисли какво може да стане отново.

След трагедията миналата година неколкократно съм предупреждавал институциите, че пак може да се повтори, но реакция няма. С областния управител на Бургас Вълчо Чолаков проведохме голяма кореспонденция. Той е наясно с проблема и взе въпроса присърце, но явно и на него не му отпускат пари за почистване на деретата.

- След потопа се чуха предложения за изграждане на система за ранно оповестяване, каквато има Бургас. Има ли решение по този въпрос?

- За изграждането на такава система кандидатстваме по програмата за трансгранично сътрудничество “Интеррег” в партньорство с турския град Люлебургас. Наскоро даже се върнаха 2 точки за съгласуване с министерството на земеделието, тъй като деретата, образуващи големия водосбор, на които

ще се монтират

датчиците за

следене нивото

на водата,

попадат в държавна земя. Оправихме ги и сега чакаме дали ще ни одобрят за финансиране.

- Какво става с идеята за превръщане на крепостта Русокастро в туристическа атракция?

- Чакаме да приключат археологическите разкопки, които се финансират и с наша помощ. Крепостта трябва да е възстановена 4% - с портата, крепостната стена и 11-те бойни кули, за да изградим довеждащата инфраструктура.

За нея ще кандидатстваме за финансиране по ОП “Региони в растеж” за реставрация, консервация и осигуряване на достъп. Той предвижда изграждане на път, посетителски център и паркинг, за който ще чакаме одобрение от института за паметниците на културата.

Грехота е такава крепост, която в средновековна България е била един от най-важните стратегически обекти до границата с Византия, да остане под тонове пръст. Наистина ще се превърне във впечатляващ туристически обект, който заслужава да се види.

Виждате, че

археолозите

постоянно

откриват в нея

изключително

ценни артефакти

- златни, сребърни монети, иконата от слонова кост и др. Освен интерес за посетителите превръщането на крепостта в туристически обект означава и приходи за общината, в която основният поминък е земеделието, а в “Лукойл Нефтохим” почти вече не работят хора от Камено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Ангел Папалезов: Открихме крадена картина на Иван Мърквичка да се продава на битака в София

През миналата година са образувани 176 дела за престъпления, свързани с археология, казва още главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция” - Гл. инспектор Папалезов, разкрихте бързо кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и на Димитър Киров-Ди

Мариана Векилска: Постигнала съм всичко тук, правила съм всичко в Би Ти Ви, но ми стана тясно

Известната журналистка става част от преговорен екип към европейска организация по въздухоплаването в Брюксел След интервюто в Брюксел й казали, че е демонстрирала доста сериозно самочувствие Ники Кънчев ми се обади, след като видял епизодичната ми роля в “Х Мен: Бодигард” с Райън Рейнолдс. Дори и аз не го бях гледала,

Румен Чолаков: Насърчавам ГЕРБ и БСП да гледат към “Милениум” като на банка кадри

Още акценти от интервюто: Понякога идеологията се проваля. Не съм ляв или десен - тези понятия все повече губят стойност днес Сегашните партии имат дефицит и на идеи, и на лица С председателя на "Милениум Клуб България", в който членуват реализираните по цял свят българи, родени след 1981 г., разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Чолаков,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Красимир Каракачанов: Не ни трябва самолет играчка за пилоти, а за бой, ако се наложи

Фирма ГУСВ може да обучава задължително неграмотните и неработещи цигани - Г-н Каракачанов, защо решихте да започнете преговори със САЩ за изтребители F-16, но не и с останалите кандидати Швеция и Италия? - Нека първо да припомня, че целият процес беше в ръцете на две работни групи - междуведомствена работна група, която е експертна,

Румяна Коларова: Дали ще изберем F-16, или “Грипен”, цената все ще зависи от САЩ

Ако сделката се финализира преди изборите, политиците може да унищожат консенсуса в сферата на националната сигурност САЩ може да отстъпят от цената. Но ако се купят грипени, които след това трябва да бъдат оборудвани със системи от САЩ, американците ще ни ги продадат по най-високата възможна цена Когато става дума за отбрана в ситуация на

Хари Харалампиев: Помня как Милков попита полк. Мишри би ли дошъл в България, за да докаже, че не е измъчвал сестрите

Предложих да има зала “Осман Бизанти” в софийската Съдебна палата, казва адвокатът, който бе в екипа, защитивал медиците ни в Либия Спечеленото дело от Нася Ненова срещу мъчителите има по-скоро морален характер - Г-н Харалампиев, една от несправедливо обвинените в Либия български сестри - Нася Ненова, спечели дело в СГС,

Д-р Ангел Кунчев: Братовчед на свинския грип ще разболее най-много млади и здрави

Това е щамът “Мичиган”, срещу който нямаме имунитет. Засяга също хората с наднормено тегло и бременните, казва главният държавен здравен инспектор - Д-р Кунчев, каква е ситуацията с грипа в първите дни на новата година? - В етап сме на повишаване на заболеваемостта. Процентът на положителните проби значително нарасна.

Климатологът Симеон Матев: Още малко арктически студ, февруари по-топъл

Скиорите да не карат извън пистите, има лавинна опасност - Докога този арктически студ, г-н Матев? - Още няколко дни. Въздушната маса, която в момента е над страната, действително се е зародила в арктическите райони. Спускайки се към южните части на Европа, макар и трансформирана, понижи температурите не само у нас,

Йорданка Фандъкова: Сменяме печките на 20 000 семейства и слагаме филтри на комините, за да намалим замърсяването

Тази година пускаме първите 8 метростанции от третата линия С метрото пускаме и довеждащ транспорт, първо в “Овча купел” С Мая Манолова имаме работни отношения. Изборите още не са на дневен ред за мен Обновяваме 15 големи улици и булеварди. Отделно с 38 млн. лв. ремонтираме по-малките в кварталите На “Граф Игнатиев” има участъци,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber