Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7011121 Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно www.24chasa.bg

Намалихме с 3 до 11% загубите от кражби на ток. Това са 15 млн. лв. на година, които влагаме в мрежата

Г-н Андреев, ако сега съм на почивка някъде във Варненско, ще имам ли проблеми с тока?

- Няма да имате. Инспекциите и профилактиката на съоръженията приключихме много преди сезона. В момента 73 дежурни екипа са готови да реагират при авария. Електроразпределителната мрежа в Североизточна България се поддържа и обновява постоянно, това дава резултати - през настоящия сезон няма сериозни проблеми.

- Останаха ли слаби места в електроснабдяването по Северното Черноморие?

- В районите с развит туризъм потреблението на ток расте. Затова инвестираме изпреварващо в развитие на мрежата. Близо

една трета от

инвестициите и

потреблението в

Североизточна

България се падат

на Варна и региона

Традиция е ръководният екип на “Енерго-Про” да се среща с областни управители, кметове и с общинските съвети. Какъв е ефектът от тези срещи?

- В постоянен контакт сме с кметовете и областните управители за изграждане на нови мощности, за бързо възстановяване на захранването при нужда, особено през зимата, както и при форсмажорни обстоятелства като трагедията в Хитрино. Срещаме се и с ръководствата на учебните заведения. “Енерго-Про” е най-големият работодател в Североизточна България. През последните 5 г.

сме приели на работа

над 500 възпитаници

на средните и висшите училища от Варна, Русе, Габрово, Горна Оряховица и Добрич.

- “Енерго-Про” получи най-голямо увеличение на цената на тока от 1 юли - с 2,78%. Това означава ли повече пари за инвестиции в мрежата и в качеството на електроснабдяването?

- Всяка година представяме на КЕВР както инвестициите, които правим, така и разходите за оперативна дейност, подкрепени с анализи и аргументи как извършеното от нас се отразява на развитието на мрежата и качеството на електроснабдяването на клиентите. КЕВР взема решение да признае тези разходи и да ги отрази в крайните цени. През последните години анализът на регулатора потвърди направените от нас инвестиции, което говори за качеството на всекидневната ни работа.

Информираме своевременно КЕВР и за проблемни длъжници, най-често общински и държавни водоснабдителни дружества и болници. Несъбраните суми за ползвана електроенергия се отразяват на финансовите ни показатели и влияят негативно на оперативната ни дейност.

- Къде насочвате инвестициите, които одобри КЕВР?

- В рехабилитация на електропроводи, изнасяне на табла, смартелектромери с нови системи за управление, автомобили и специализирана техника. “Енерго-Про” ще инвестира по 45 милиона лева годишно.

- Как работите с електроразпределителното дружество “Златни пясъци”? Повечето туристи не знаят, че “Енерго-Про” на практика не обслужва Златни пясъци, а само доставя ток.

- Да, не е много известен фактът, че в България има не 3, а 4 електроразпределителни дружества - четвъртото е ЕРП “Златни пясъци”, което обслужва едноименния курорт. Тъй като той е заобиколен изцяло от територия, която се електроснабдява от “Енерго-Про”, от доброто ни сътрудничество зависи качественото снабдяване с електроенергия и на практика - успешната реализация на туристическия сезон.

- Все повече фирми сключват с вашето дружество “Енерго-Про енергийни услуги” договори да купуват само зелена енергия. Това екзотика ли е?

- Напротив!

Използването на зелена

енергия е част от

политиката на все

повече компании

От началото на тази година над 20 фирми от различни сектори избраха “Енерго-Про” да им доставя 100% зелена енергия.

- Има ли домакинства, които искат да ползват само екоток?

- Интересът е все още слаб, защото се забави излизането на битовите потребители на свободен пазар.

- “Енерго-Про”, а и другите електроразпределителни компании водят битка с крадците на ток. Как се справяте?

- Печелим битката с крадците. За 3 години намалихме с 3 до 11% загубите на ток. Това са над 15 млн. лв. годишно - пари, които инвестираме в поддръжка и развитие на мрежата. За последните 5 г. в Североизточна България сме открили над 15 хил. нарушения, близо 1400 крадци сме хващали повече от два пъти.

- Какви новости прилагат крадците на ток на територията на вашето дружество? Вървят ли преди вас?

- Видимо нарастват софтуерните манипулации. Хващаме ги, но е необходимо и регулаторът да приеме нови правила, съобразени с промените в Закона за енергетиката.

- А как противодействате на кражбите?

- Постоянно адаптираме системата на анализ на потреблението, монтираме умни електромери, изнасяме табла на границата на собственост на имотите, купуваме нова техника и оборудване.

Много по-активно работим съвместно с органите на реда.

- Преди време дадохте за пример Каменар като място с над 80% загуби от кражби на ток…

- В село Каменар инвестирахме над 60 хил. лева в един трафопост и приключихме с кражбите.

- Имате задължения по енергийна ефективност, как се отразяват те на ЕРП-тата?

- Тези задължения изискват сериозни усилия, разработваме редица нови продукти и услуги, които предстои скоро да предложим на пазара.

- Какво правите за дигитализацията на обслужването на клиентите?

- Насърчаваме електронното плащане на сметките за ток и за изминалата година отчитаме 20% ръст на електронни фактури. “Енерго-Про” поддържа първата в България онлайн платформа за сключване на договори за закупуване на електроенергия на свободен пазар kupitok.bg.

Момчил Андреев,

главен изпълнителен

директор и председател

на Управителния съвет

на “Енерго-Про Варна”

Роден е на 2 януари 1964 г. в Пловдив. Завършва Московския държавен институт за международни отношения. Специализира финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия и САЩ. Бил е председател на УС и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, член на бордовете и изпълнителен директор на ЦКБ и Булбанк. От 2003 до 2013 г. е председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

От 2015 г. е главен изпълнителен директор на “Енерго-Про Варна”.

Владее английски, руски, чешки и немски език.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Иван Портних и Даниел Панов: Когато “Хемус” свърже София, Велико Търново и Варна, качеството на живот на Севера ще се изравни с Юга

2024 г. ще са завършени и последните 90 км от Велико Търново до Търговище - Г-н Портних, г-н Панов, какви ще са преките ползи за Северна България от магистрала “Хемус”? Иван Портних: Преди Коледа това е добра новина за Варна и цяла Северна България. Преките ползи за града ни са бърза връзка със София, разширяване на логистичните възможности,

Вежди Рашидов: Не съм излизал от фалшивите новини благодарение на фалшиви редактори и издатели от някои кръгове

Председателят на комисията за култура и медии при Народното събрание Вежди Рашидов скромно отбеляза рождения си ден в тесен семеен кръг. На 14.XII. той навърши 67 години. Два пъти министър на културата (2009-2013 и 2014-2017), той не крие, че са му предложили и трети мандат, но по лични причини не приел.

Владислав Горанов: Този бюджет може да бъде изпълнен само от този кабинет

Опитът за създаване на напрежение е недалновиден, не виждам алтернатива. Не защото не може да се получи друг аритметичен сбор, а защото от гледна точка на ценностна система не съм видял по-добри предложения за развитие на обществото, казва финансовият министър И още акценти: Срещал съм много критики, които не са алтернатива, а са към решения,

Георги Петров: Не за тази България се борихме преди 29 години

Казах на царя - да не са 800 дни, нека са поне 1500, не ме послушаха Най-добре България да е полупрезидентска република, Борисов става за баща на нацията Царят трябва да получава пенсия, бил е държавен глава. Нали за останалите бивши има екстри Доста назначени капиталисти се получиха у нас... Да вземем пример от Унгария - властта да защити и

Проф. Николай Габровски: Парадоксално е, но съм най-спокоен под стреса в операционната

Хирурзите сме като спортистите – цял живот си обучаван да  преодоляваш умора,  болка, колебание, слабост и да продължаваш напред, казва проф. Николай Габровски, дмн. Проф. Габровски е трето поколение неврохирург, зам.-директор на “Пирогов”, началник на Клиниката по неврохирургия, национален консултант по неврохирургия,

Пламен Георгиев: Проверявани се активизираха, за да защитят престъпното си имане

С тълкувателното решение на ВКС се сложи кръст върху гражданската конфискация, казва шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред "24 часа" - Г-н Георгиев, след тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) дойде ли краят на борбата с корупцията и незаконно придобитото имущество? - До голяма степен на този етап се обезсилва възможността

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Алекси Кесяков: Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година

Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година Блъснеш ли дете, бързането спира, няма вече планове - занимаваш се с прокуратура, следствие, животът се обърква. И на тези, които са пострадали, и на тези, които са виновни Инфраструктурата трябва да обича човека, да му дава ясни послания, визия накъде отива - маркировка, сигнализация,

Масато Ватанабе: Японските компании се местят към Източна Европа

Премиерът Абе пристигна в София със 17 големи бизнесмени, после 40 компании дойдоха през лятото за бизнес форум, казва посланикът на Япония у нас - Г-н посланик, тази година започна с първото в историята посещение на японски премиер в България, а завършва с аудиенция на българския парламентарен шеф при император Акихито. - Наистина 2018 г.

Георги Марков: 6 месеца преди евровота революция в Европа - не с оръжие, а с бюлетина

За България е най-добре Манфред Вебер да е шеф на Европейската комисия, казва в интервю безпартийният депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия - Г-н Марков, евроизборите вече наближиха съвсем. През последните 3 години коментирате често мигрантската криза. Живеете и в друга европейска страна - Унгария.

Теодора Духовникова: Отказах се от пътуване до Лос Анджелис, за да снимам в "Откраднат живот"

Родена е в София Още като дете участва в тв филми за БНТ през 80-те Завършва класическата гимназия и актьорство в НАТФИЗ Играе в Народния театър През 2012 г. печели “Аскеер” за поддържаща женска роля в “Ръкомахане в Спокан” През 2017 г. е отличена със “Златна роза” за най-добра женска роля като Ана във “Вездесъщият” Снимала се е в сериалите “Под

Проф Росен К. Стоянов: Опозицията ползва фалшиви новини, а в кампании - всички

* Фейкнюз дойде, след като гилдията се справи с троловете * БСП пускаше ментета още през 90-те - Проф. Стоянов, миналата седмица фалшивите новини от два сайта стигнаха до парламента. Там дори бе описано, че не проверяват източниците си. Толкова ли е ниска и нашата, и на народните избраници медийна грамотност?

Андрей Новаков: България ще получи дори повече от 4,47 млрд. лв. от ЕС догодина - голям ръст

Още акценти от интервюто: Вноската ни в единния бюджет е 1 милиард, т.е. ние получаваме 4,5 пъти повече 10 милиарда лева получиха за 6 г. от ЕС само нашите фермери. И това са директни плащания 1 час преди да пропадне бюджетът, казах на колегите: "Ако сега бях студент, щеше да се наложи да прекъсна" Защитихме 400 000 стипендии за студенти и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber