Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7011121 Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно Момчил Андреев: “Енерго-Про” ще инвестира по 45 млн. лв. годишно www.24chasa.bg

Намалихме с 3 до 11% загубите от кражби на ток. Това са 15 млн. лв. на година, които влагаме в мрежата

Г-н Андреев, ако сега съм на почивка някъде във Варненско, ще имам ли проблеми с тока?

- Няма да имате. Инспекциите и профилактиката на съоръженията приключихме много преди сезона. В момента 73 дежурни екипа са готови да реагират при авария. Електроразпределителната мрежа в Североизточна България се поддържа и обновява постоянно, това дава резултати - през настоящия сезон няма сериозни проблеми.

- Останаха ли слаби места в електроснабдяването по Северното Черноморие?

- В районите с развит туризъм потреблението на ток расте. Затова инвестираме изпреварващо в развитие на мрежата. Близо

една трета от

инвестициите и

потреблението в

Североизточна

България се падат

на Варна и региона

Традиция е ръководният екип на “Енерго-Про” да се среща с областни управители, кметове и с общинските съвети. Какъв е ефектът от тези срещи?

- В постоянен контакт сме с кметовете и областните управители за изграждане на нови мощности, за бързо възстановяване на захранването при нужда, особено през зимата, както и при форсмажорни обстоятелства като трагедията в Хитрино. Срещаме се и с ръководствата на учебните заведения. “Енерго-Про” е най-големият работодател в Североизточна България. През последните 5 г.

сме приели на работа

над 500 възпитаници

на средните и висшите училища от Варна, Русе, Габрово, Горна Оряховица и Добрич.

- “Енерго-Про” получи най-голямо увеличение на цената на тока от 1 юли - с 2,78%. Това означава ли повече пари за инвестиции в мрежата и в качеството на електроснабдяването?

- Всяка година представяме на КЕВР както инвестициите, които правим, така и разходите за оперативна дейност, подкрепени с анализи и аргументи как извършеното от нас се отразява на развитието на мрежата и качеството на електроснабдяването на клиентите. КЕВР взема решение да признае тези разходи и да ги отрази в крайните цени. През последните години анализът на регулатора потвърди направените от нас инвестиции, което говори за качеството на всекидневната ни работа.

Информираме своевременно КЕВР и за проблемни длъжници, най-често общински и държавни водоснабдителни дружества и болници. Несъбраните суми за ползвана електроенергия се отразяват на финансовите ни показатели и влияят негативно на оперативната ни дейност.

- Къде насочвате инвестициите, които одобри КЕВР?

- В рехабилитация на електропроводи, изнасяне на табла, смартелектромери с нови системи за управление, автомобили и специализирана техника. “Енерго-Про” ще инвестира по 45 милиона лева годишно.

- Как работите с електроразпределителното дружество “Златни пясъци”? Повечето туристи не знаят, че “Енерго-Про” на практика не обслужва Златни пясъци, а само доставя ток.

- Да, не е много известен фактът, че в България има не 3, а 4 електроразпределителни дружества - четвъртото е ЕРП “Златни пясъци”, което обслужва едноименния курорт. Тъй като той е заобиколен изцяло от територия, която се електроснабдява от “Енерго-Про”, от доброто ни сътрудничество зависи качественото снабдяване с електроенергия и на практика - успешната реализация на туристическия сезон.

- Все повече фирми сключват с вашето дружество “Енерго-Про енергийни услуги” договори да купуват само зелена енергия. Това екзотика ли е?

- Напротив!

Използването на зелена

енергия е част от

политиката на все

повече компании

От началото на тази година над 20 фирми от различни сектори избраха “Енерго-Про” да им доставя 100% зелена енергия.

- Има ли домакинства, които искат да ползват само екоток?

- Интересът е все още слаб, защото се забави излизането на битовите потребители на свободен пазар.

- “Енерго-Про”, а и другите електроразпределителни компании водят битка с крадците на ток. Как се справяте?

- Печелим битката с крадците. За 3 години намалихме с 3 до 11% загубите на ток. Това са над 15 млн. лв. годишно - пари, които инвестираме в поддръжка и развитие на мрежата. За последните 5 г. в Североизточна България сме открили над 15 хил. нарушения, близо 1400 крадци сме хващали повече от два пъти.

- Какви новости прилагат крадците на ток на територията на вашето дружество? Вървят ли преди вас?

- Видимо нарастват софтуерните манипулации. Хващаме ги, но е необходимо и регулаторът да приеме нови правила, съобразени с промените в Закона за енергетиката.

- А как противодействате на кражбите?

- Постоянно адаптираме системата на анализ на потреблението, монтираме умни електромери, изнасяме табла на границата на собственост на имотите, купуваме нова техника и оборудване.

Много по-активно работим съвместно с органите на реда.

- Преди време дадохте за пример Каменар като място с над 80% загуби от кражби на ток…

- В село Каменар инвестирахме над 60 хил. лева в един трафопост и приключихме с кражбите.

- Имате задължения по енергийна ефективност, как се отразяват те на ЕРП-тата?

- Тези задължения изискват сериозни усилия, разработваме редица нови продукти и услуги, които предстои скоро да предложим на пазара.

- Какво правите за дигитализацията на обслужването на клиентите?

- Насърчаваме електронното плащане на сметките за ток и за изминалата година отчитаме 20% ръст на електронни фактури. “Енерго-Про” поддържа първата в България онлайн платформа за сключване на договори за закупуване на електроенергия на свободен пазар kupitok.bg.

Момчил Андреев,

главен изпълнителен

директор и председател

на Управителния съвет

на “Енерго-Про Варна”

Роден е на 2 януари 1964 г. в Пловдив. Завършва Московския държавен институт за международни отношения. Специализира финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия и САЩ. Бил е председател на УС и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, член на бордовете и изпълнителен директор на ЦКБ и Булбанк. От 2003 до 2013 г. е председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

От 2015 г. е главен изпълнителен директор на “Енерго-Про Варна”.

Владее английски, руски, чешки и немски език.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Първанов: В политиката влязох в най-тежкото време, а Нинова през задния вход - директно стана зам.-министър

Още акценти от интервюто с президента в периода 2002 - 2012 г. и създател на партия АБВ: Природата празно не търпи - след като БСП се отказа от Коалиция за България, ние продължаваме Не мога да препоръчам на Нинова да приказва по-умно, не може да го постигне, но да приказва по-възпитано Сегашното управление е изчерпано - възможно е да устиска още,

Имот може да се заплаща и по специална сметка на нотариуса

Пазарната цена се уговораря между продавача и купувача, не е обявената в офертите, казва председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев - Обществена тайна е, че голяма част от имотите се прехвърлят по данъчна оценка, без в договорите да се вписва реално платената цена. Имате ли наблюдения, г-н Анадолиев,

Най-ценното бижу на княгиня Мириам де Унгрия е огърлица с брачните й халки

Съпругата на покойния княз Кардам Сакскобургготски показа новите си колекции накити в София “Добър вечер”, каза княгиня Мириам де Унгрия и така откри изложба с най-новите си авторски бижута в един от големите столични молове. На изложбата като специални гости присъстваха родителите на покойния ѝ съпруг княз Кардам - Маргарита и Симеон

Ани Владимирова: 16-годишни бягат от дома заради родителски окови, лоша атмосфера, любов, скука

Днешните брачни двойки могат да спринтират, не и да издържат на маратона заедно Често деца, които изпадат в наркотична зависимост, са или от дъното на социалната стълбица, където никой не ги наблюдава, или от много богати семейства Социалната мрежа създава илюзията, че имаш безкрайно много възможности за социални контакти и

Георги Терзийски: До лятото ще завършим ремонтите по магистрала “Тракия”

Надявам се, че дотогава ще отпушим и движението към Гърция Освен “Хемус” сред приоритетите тази година е и магистралата до Калотина Ръководството на агенцията взема под внимание мнението на превозвачите за толсистемата, но засега в закона е записано, че тя влиза в сила от 16 август, казва Георги Терзийски,

Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите

Надявам се думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, че ако Иванчева и Петрова ме бяха убили, щяха да получат по-ниски присъди, да са нелепа шега, казва в интервю бизнесменът - Г-н Ваклин, как ще коментирате присъдите на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и това,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят

Половината скъпоплатени професии изискват математически умения, казва председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Г-н Велев, защо настоявате за задължителна матура по математика? - Повече от половината скъпоплатени незаети места са базирани на математиката, като 1/3 от тях са в IT сектора.

Георги Свиленски: В БСП няма как да има еднолично управление - и Борисов да дойде, няма да му се получат нещата

Още акценти от интервюто с председателя на червения предизборен щаб: Включването на Иво Христов в листата ни е знак за отваряне на партията към по-широк кръг избиратели и хора, които подкрепят борбата за смяна на модела ГЕРБ Резултатът от пленума не е бламиране на лидера - 95% от листата, предложена от Нинова,

Румяна Коларова: Нито една партия в момента няма ресурс да откъсне парче от електората на ГЕРБ

Станишев не е в евролистата на БСП - това ще разколебае част от избирателите на социалистите Още акценти: Не е неморално да имаш луксозно жилище. Основното е да се докаже произходът на парите, с които то е купено Ще издържи ли БСП, ако изведнъж се извадят необяснимите придобивки на нейни водещи фигури Изборите не се измерват единствено със

Стоянка Мутафова: Последните думи на Нейчо Попов бяха: “Обичам те сто!”

За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на сцена в препълнена зала 1 на НДК. Десетки нейни приятели като Любо Нейков, Ирен Кривошиева, Мариус Куркински, Виктор Калев,

Драгомир Шолев: Как да спасим Прасето в българското училище

Темата за насилието, агресията и липсата на разбиране е много актуална. Филмът е за драмата на едно наранено човешко същество - Вашият филм “Прасето” спечели 3 отличия на 23-ия ”София филм фест”: специалната награда на журито, приза за най-добър български филм и наградата на ФИПРЕССИ. Как го преживяхте, г-н Шолев? - Честно казано, не съм очаквал.

Красимир Каракачанов: “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието

Още акценти от интервюто: За да има респект, полицията и без повод да вика контингента на профилактични разговори Работата на кмета е да не допуска самонастаняване, а да викне ДНСК, енерго, полиция, пожарна Против съм да има извънсъдебно споразумение след побой “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber