Иван Портних: Във Варна се извършва мащабно обновяване на инфраструктурата. Работим и през лятото заради сроковете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7010081 Иван Портних: Във Варна се извършва мащабно обновяване на инфраструктурата. Работим и през лятото заради сроковете Иван Портних: Във Варна се извършва мащабно обновяване на инфраструктурата. Работим и през лятото заради сроковете www.24chasa.bg

За 2 г. бяха открити офиси на аутсорсинг и IT компании, затова търсенето на млади хора с чуждоезикова подготовка е много голямо

През октомври InnowavePre Summit 2018 ще събере мениджмънта на 4 дигитални хъба от Европа, казва кметът на Варна

- Г-н Портних, как Варна ще посрещне своя празник - 15 август, деня на светото успение Богородично?

- По традиция празничният ден започва сутринта с благодарствен молебен в храм “Св. Успение Богородично” за здравето на жителите и гостите на Варна и литийно шествие с чудотворната икона на Богородица.

15 август е и

църковният празник

Успение на Пресвета

Богородица, която е

патрон на

катедралния храм

в града. На Богородица тук е посветена още една църква, известна на варненци като “Малката Света Богородица”. Тя е най-старата функционираща църква, датираща от 1602 г.

Следват серия прояви в целия град - концерти, детски шоу програми, връчване на почетни отличия и звания на заслужили варненци в Летния театър и, разбира се, голям концерт в зоната край Морската гара.

Вярвам, че както всяка година, и сега хиляди хора ще се съберат на пристанището. Създадена е много добра организация на събитията, надявам се всеки да намери своето място за празнуване.

- Свободната зона край Морската гара вече е едно от любимите и интересни места във Варна. Предвижда ли се да бъде разширена?

- Тази зона се стопанисва и управлява от “Пристанище Варна” ЕАД, респективно от държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”. Като едно от знаковите места в морската столица вярвам, че тя ще се развива, ще отваря Варна към морето и ще става все по-привлекателно място за развлечение и отмора.

- Варна ще посрещне своя празник и с много ремонтни дейности. Защо ремонтите не бяха предвидени за друго време.

- Във Варна се извършва мащабна програма за обновяване на инфраструктурата. Подготвихме се много добре за новия програмен период, разработихме и подадохме за одобрение много проекти, защитихме успешно инвестиционната си програма и резултатите са факт - осигурихме финансиране, започнахме работа за обновяване на улици и булеварди.

Работим и през лятото, защото спазването на сроковете за изпълнение на обектите е задължително.

В момента се движим по график и вярвам, че всички обекти ще бъдат завършени в срок. Разбирам създаденото неудобство за хората - задръствания, трафик, но вярвам, че подкрепят усилията ни да създаваме по-добра градска среда.

- Каква инвестиционна програма изпълнявате в момента?

- Инвестиционната програма на община Варна по ОП “Региони в растеж (2014-2020)” е на обща стойност 127,7 млн. лв. От тях 85,6 млн. лв. са финансовите параметри на проектите от основния списък, а 42 млн. лв. - на резервните проекти.

Варна е една от първите общини, които бяха с одобрена програма и междинно звено, затова сега работим ударно. Средствата са разпределени в няколко приоритета: енергийна ефективност - 2,8 млн. лв., интегриран градски транспорт - 29,3 млн. лв., градска среда - 25,2 млн. лв., социална и културна инфраструктура - 12 млн. лв., образователна инфраструктура - 16,3 млн. лв., естетизация и модернизация на междублокови пространства. По всички проекти, включени в програмата, в момента се работи много активно.

По другата програма - “Околна среда”,

изграждаме

канализация и

пречиствателна

станция в курорта

Златни пясъци

Тук е мястото да спомена и решените екологични проблеми с успешно реализирани проекти – модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води на Варна, изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците.

- Безспорно най-големият инфраструктурен обект е изграждането на бул. “Левски”. Какви проблеми ще реши изпълнението на този проект?

- След завършване на булеварда - на т.нар. втори пробив и на ремонта на съществуващото в момента трасе, ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, извеждане на трафика извън централната градска зона, бърза връзка от летището към курортите.

Факт е, че Варна се

развива динамично.

Но в същото време

и се задъхва

- магистрала “Хемус” влиза в самия град, летището също генерира трафик. Колкото повече расте и се развива градът, толкова нараства необходимостта от нова инфраструктура.

- Чуха се коментари на туроператори, че нямало нужда от такава бърза връзка за трансфер от летището до курортите - искали автобусите с туристи да продължат да минават през центъра на града, за да гледат забележителности.

- Това е несериозно. Призовавам авторите на тези твърдения да поканят своите туристи да разгледат Варна, но не през прозорците на автобусите, а да влязат в музеите, в галериите, да се разходят в Морската градина, край пристанището.

Така ще усетят наистина атмосферата и красотата на града. Винаги съм бил поддръжник на идеята, че туристите трябва да бъдат привличани към събития извън курортите, за да посещават града ни. Богатият спортен и културен календар на Варна дава огромни възможности за това.

- Как реализирате инициативата за превръщане на Варна в дестинация за 4 сезона?

- Развитието на спа туризма, богатите природни дадености на Варна и региона, включително минералните извори, комбинирани с активното навлизане на нискотарифните авиокомпании на летище Варна и разнообразния културен календар, могат да бъдат развивани много по-динамично. Знаете, че

вече са открити

връзки до 10 нови

дестинации по

въздух от Варна

И резултатите са налице - от началото на годината до юли на летището отчитат над 30% ръст в сравнение с миналата година. Амбицирани сме внимателно да развиваме и културния календар. Есента във Варна е прекрасна и серията барокови концерти - една нова част от музикалния фестивал “Варненско лято”, вече продължават почти до края на септември.

- През 2017-а Варна беше Европейска младежка столица. Какви са резултатите от домакинството?

- Призът “Европейска младежка столица” е титла в развитие. Ние работим за нейното надграждане и много от проектите, които бяха започнати през 2017 г., днес имат възходящо продължение. Например събитието Innowave, което предизвика фурор сред IT експертите.

Предстои второ издание - през октомври InnowavePre Summit 2018 ще събере във Варна мениджмънта на 4 дигитални хъба от Европа, както и

представители на

висшия мениджмънт

на Apple, Google,

Amazon, Epay,

Alibaba.com,

Yandex, Dell, Twitter, Booking, TripAdvisor и други.

Младежкият профил на Варна и по-добрата мобилност станаха предпоставка и за създаване на по-добра бизнес среда. Само за 2 г. бяха открити много офиси на аутсорсинг и IT компании, а търсенето на квалифицирани млади хора с добра чуждоезикова подготовка е много голямо.

- Ще се превърне ли Варна в град на знанието?

- Град на знанието означава създаване на условия за образование и развитие. И ние работим в тази насока - ето например за образование в бюджета на Варна за 2018 г. са предвидени над 118 млн. лв., което е 30% от макрорамката на бюджета.

Извън тези средства работим по проекти по оперативни програми за реновиране на 7 училища и 3 детски градини на обща стойност 16,3 млн. лв., както и на две професионални гимназии.

- На какъв етап е проектът за нова сграда на варненската библиотека?

- Това е един много амбициозен проект на община Варна и обща кауза с екипа на библиотека “Пенчо Славейков”. Подкрепят ни всички варненци, които искат да има ново културно пространство в града - не само като дом за книжното богатство, но и с галерии, изложбени и концертни зали.

Организирахме

международен конкурс,

в който се включиха

над 300 архитектурни

бюра от цял свят

Сградата ще бъде със 17 500 кв. метра разгърната площ и подземен паркинг с 330 паркоместа.

Вече има разрешение за строеж на обекта, имаме и предложения от побратимени с Варна градове за работа по съвместни проекти в сферите на библиотекознанието и дигитализацията на книжния фонд.

Финансиране търсим от различни източници.

- През 2019 г. Варна ще бъде Европейски град на спорта, какви събития да очакваме?

- Първо през септември Варна ще бъде световна столица на волейбола. И това е огромна чест за нашия град. Варна е българският град, който ще приеме най-много мачове от световното първенство по волейбол за мъже.

Страната ни ще започне участие на 9 септември в зала “Конгресна” в Двореца на културата и спорта, когато националите ни ще открият надпреварата срещу Финландия.

Момчетата на Пламен Константинов могат да разчитат на огромната подкрепа от варненската публика, която създава уникална атмосфера в залата. Тя не може да се преразкаже, трябва да се преживее, затова каня всички фенове на волейбола през септември във Варна.

Иначе спортните прояви догодина ще бъдат много, със сигурност градът ни ще бъде част от поредното издание на международната ветроходна регата, когато най-красивите ветроходи ще акостират на Морската гара.

- А как върви работата по строителството на двата стадиона?

- Стадион “Варна” е

част от проблемите,

които наследих, но

и за които успешно

намираме решение

В дружеството “Спортен комплекс Варна” общината притежава 35% от капитала, а представител в общото събрание на дружеството се избира от общинския съвет. Информацията, която ми е предоставена, е, че строителството продължава.

Намерихме изход и за стадион “Спартак”, също занемарен от десетилетия. МС отпусна 1,398 млн. лв. на Варна за ремонт на съществуващите трибуни и съоръжения. Благодаря на премиера Борисов и на правителството за поредната подкрепа за Варна.

С тези средства, отпуснати от държавата, ще бъде подменено тревното покритие, ще изградим нова трибуна, съблекални, поливна и противопожарна система, ВиК и елинсталации, които са компрометирани.

Със средства от общинския бюджет пък планираме да изградим нова трибуна, така както сме се договорили с ръководството на клуба. Ще бъдат взети всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на спортното съоръжение.

Работим оперативно и с клуба, и с общинския съвет, надявам се стадион “Спартак” скоро да има нов облик и да се превърне в добро място за футбол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Ангел Папалезов: Открихме крадена картина на Иван Мърквичка да се продава на битака в София

През миналата година са образувани 176 дела за престъпления, свързани с археология, казва още главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция” - Гл. инспектор Папалезов, разкрихте бързо кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и на Димитър Киров-Ди

Мариана Векилска: Постигнала съм всичко тук, правила съм всичко в Би Ти Ви, но ми стана тясно

Известната журналистка става част от преговорен екип към европейска организация по въздухоплаването в Брюксел След интервюто в Брюксел й казали, че е демонстрирала доста сериозно самочувствие Ники Кънчев ми се обади, след като видял епизодичната ми роля в “Х Мен: Бодигард” с Райън Рейнолдс. Дори и аз не го бях гледала,

Ани Владимирова: Двойки с голяма разлика във възрастта вече са масов случай

По-старият партньор дава на младия сигурност, самочувствие и психическа стабилност - Смъртта на 25-годишната Юлияна от Стара Загора, прободена право в сърцето от 65-годишния си съпруг, предизвика много въпроси. Един от тях е какво е събрало девойка с мъж, който може да й бъде баща, дори и дядо? - Всъщност през последните години двойки с голяма

Румен Чолаков: Насърчавам ГЕРБ и БСП да гледат към “Милениум” като на банка кадри

Още акценти от интервюто: Понякога идеологията се проваля. Не съм ляв или десен - тези понятия все повече губят стойност днес Сегашните партии имат дефицит и на идеи, и на лица С председателя на "Милениум Клуб България", в който членуват реализираните по цял свят българи, родени след 1981 г., разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Чолаков,

Красимир Каракачанов: Не ни трябва самолет играчка за пилоти, а за бой, ако се наложи

Фирма ГУСВ може да обучава задължително неграмотните и неработещи цигани - Г-н Каракачанов, защо решихте да започнете преговори със САЩ за изтребители F-16, но не и с останалите кандидати Швеция и Италия? - Нека първо да припомня, че целият процес беше в ръцете на две работни групи - междуведомствена работна група, която е експертна,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber