Акад. Марков: Консулите на Великите сили говорят само за българи в Илинденско-Преображенското въстание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7006439 Акад. Марков: Консулите на Великите сили говорят само за българи в Илинденско-Преображенското въстание Акад. Марков: Консулите на Великите сили говорят само за българи в Илинденско-Преображенското въстание www.24chasa.bg

Историята не е слугиня на политиката, не ги помакедончвайте, казва историкът

-115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание стана повод за спорове след изказване на македонския премиер Зоран Заев, че то е само македонско. И скопски историци преди това твърдят, че е било въстание на ВМОРО, без никаква поддръжка от България. Каква е истината?

- Въстанието е подготвено от Вътрешната македоно-одринска организация (ВМОРО) и се нарича Илинденско-Преображенско. Това е българско въстание по всички документи, включително и чуждите консули на Великите държави говорят, че в него участват българи. Никъде няма думата македонци.

Но в Скопие отдавна разделят въстанието на две. Казват:“Ние взимаме Илинденското на запад от Места, а на вас, от нас да мине, оставяме Преображенското. Това е една фалшификация след Втората световна война, която се е насадила от учебниците в съзнанието на поколенията. И оттогава досега няма промяна.

Забелязах на срещата в Благоевград, че двете страни - Македония и България, се бяха споразумели да не казват чие е въстанието и чий е Гоце Делчев, за да не се скарат. Но сделка с историята няма как да се прави. Защо се събират точно на 2 август и защо точно пред паметника на Гоце Делчев? Историята не може да бъде премълчана, но виждам, че тя пречи. Затова искат да я загърбим. Само че да не искат от нас, историците, да правим сделка със скопските фалшификатори. Така ще ги нарека, защото познавам голяма част от колегите. За тях това е професия. Ако в документите пише македонски българи, те четат, че пише македонци. Просто живеят от фалшификацията.

- Според вашия покоен колега Божидар Димитров въстанието не е вдигнато от ВМОРО, а от ТМОРО - Тайна македоно-одринска революционна организация, която е създадена от българското военно разузнаване. По думите му е ръководена от българските офицери Гоце Делчев, Даме Груев, Борис Сарафов, Гьорче Петров, генерал Цончев, полковник Коста Янков. Споделяте ли това мнение?

- Всъщност във въстанието участват и представители на Върховния македоно-одрински комитет, макар той тогава да е официално забранен от българското правителство. В него участват български офицери, които си вземат отпуск, а някои от тях напускат армията, да не ги разкрият, ако бъдат убити.

Първоначално, през есента на 1902 г. Върховният комитет обявява Горноджумайското въстание.Чак след него е Илинденско-Преображенското въстание.

- Каква е целта му?

- Въстанието цели да се изпълни Берлинският договор за политическа автономия на Македония и Одринска Тракия. Далечният замисъл на основателите на революционната организация, която е българска, е това да е преход към присъединяване към Княжество България. По примера на присъединяването на Източна Румелия към Княжество България това е трябвало да стане и с Македония и Одринска Тракия. Но Османската империя и съседите й знаят, че това не трябва да се позволява. Вместо това обещават реформи, но всъщност те не се осъществяват до балканските войни.

- Аргумент на историци в полза на това, че въстанието е българско, е, че нито един документ от онова време не е на македонски, сръбски, гръцки или на албански език, а всички са на български. Така ли е?

- Напълно вярно. Съществуват и документи, носещи обръщение на Главния щаб на въстанието до българското правителство. То, разбира се, изпраща офицери, оръжие, но ако тогава България е влязла във война с Османската империя, съседите предварително са щели да участват във война срещу нея. Само че нито сърби, нито гърци са щели да позволят България да освобождава Македония през 1903 г. Неслучайно до Балканската война после се направи Балканският съюз. Впрочем Скопие издаде сборник за четите, при това позовавайки се на турски документ. Но там македонски чети няма, има български, сръбски и гръцки.

- Според скопските историци България е забранила участието в “македонската борба”. Нашите пък отговарят, че това е било проформа заради натиска на Великите сили. Но оръжието е взето от българските казарми, а Божидар Димитров говори за леене на бомби одринки в три работилници в Кюстендил. Вярно ли е?

- Вярно е. Защото Кюстендил е вратата към Македония. А ВМРО там е много силно - имат и складове, и бомби леят. Разбира се, правителството официално казва “не”, но насилието поражда насилие, българите въстават. Но тук не показваме отношение, защото подписалите Берлинския договор веднага пращат нота в София: “България не трябва да се намесва във вътрешните работи на Османската империя!” Макар и неофициално, всички български правителства са подкрепяли борбата на българите в Македония и Одринска Тракия - и политически, и дипломатически, и военно. Включително и с изпращането на офицери, които временно са излизали от армията и след това отново са се връщали. Известен например е случаят с полковник Борис Дрангов, който напуска многократно Военното училище, където е преподавател, бие се в Македония и отново се завръща. Организацията работи с българското военно разузнаване, освен това трупаме боен опит. Много сведения постъпват и от хора на организацията, свързани със секретарите на нашите консулства, които по това време са и търговски представителства. А работещите там са офицери от българското разузнаване под прикритие. Работят също с българските учители в училищата, които се финансират и ръководят от екзархията и от българското правителство. Така че всичко е общо, с една обща кауза. Но сме внимавали да не предизвикаме гнева на Високата порта, откъдето непрекъснато са се оплаквали.

- Какво не знаем за това въстание?

- По случай неговата 100-годишнина преди време организирахме международна научна конференция и направихме сравнение между него и Априлското въстание. Илинденско-Преображенското е много по-дълго по трайност и обхват, но няма международния шанс да предизвика поредната Източна криза. Докато Априлското въстание, което бе смазано, завърши с политическа победа, защото предизвика намесата на Русия и Руско-турската война. Нещо, което Илинденско-Преображенското въстание не успя да постигне. По времето, когато избухва, Русия се готви за война с Япония в Далечния изток. Тогава тя е изместила интересите си в Азия и е против всякакво въстание в Македония и Одринска Тракия. Освен това съседните държави, поучени от опита на Източна Румелия в Съединението, са решени да не допуснат това да се повтори. Няма как да се борите за политическа автономия и после да скандирате “Да живее Съединението!” Затова Русия предупреждава:“Ако вие се намесите в Македония и Одринско, ние няма да ви спасяваме от Османската империя!” Както става впрочем в злощастното лято на 1913 г., когато османците нахлуват в Одринска Тракия и подлагат българите на геноцид.

- Какви са последствията от Илинденско-Преображенското въстание след края му?

- След него щабът на армията започва да подготвя планове за война срещу Османската империя. Имаме дивизионна организация, армията се удвоява при мобилизация, правят се военни поръчки, сформира се скорострелна артилерия. Планът за война е свързан с въстание на българите в Македония и Одринска Тракия. Въстание така и не се вдига, но се организира 15-хилядно македоно-одринско опълчение, което по време на войната е в редовете на българската армия. Не на сръбската и не на гръцката! И точно това опълчение, както и въстанието, скопските фалшификатори делят. Казват, че в Илинденската му част са участвали 11 хиляди македонци, а в Преображенската - около 4000 българи. Истината е, че те всички са били заедно и са били българи.

Ние не пречим на някого да се определя като македонец, но тяхната драма е, че дядовците им са били българи. Затова не бъркайте по гробовете на загиналите да ровите костите им и да ги помакедончвате посмъртно! Защото това е морално престъпление.

До края на Втората световна война историята ни с Македония е обща! И тя е българска история. Колкото и комисии да направим, няма как да стане сделка. Макар да знам, че на политиците им се иска.

Средновековният богослов Тома Аквински е казал :“Философията е слугиня на богословието!” А аз казвам - историята не е слугиня на политиката!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Масато Ватанабе: Японските компании се местят към Източна Европа

Премиерът Абе пристигна в София със 17 големи бизнесмени, после 40 компании дойдоха през лятото за бизнес форум, казва посланикът на Япония у нас - Г-н посланик, тази година започна с първото в историята посещение на японски премиер в България, а завършва с аудиенция на българския парламентарен шеф при император Акихито. - Наистина 2018 г.

Георги Марков: 6 месеца преди евровота революция в Европа - не с оръжие, а с бюлетина

За България е най-добре Манфред Вебер да е шеф на Европейската комисия, казва в интервю безпартийният депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия - Г-н Марков, евроизборите вече наближиха съвсем. През последните 3 години коментирате често мигрантската криза. Живеете и в друга европейска страна - Унгария.

Теодора Духовникова: Отказах се от пътуване до Лос Анджелис, за да снимам в "Откраднат живот"

Родена е в София Още като дете участва в тв филми за БНТ през 80-те Завършва класическата гимназия и актьорство в НАТФИЗ Играе в Народния театър През 2012 г. печели “Аскеер” за поддържаща женска роля в “Ръкомахане в Спокан” През 2017 г. е отличена със “Златна роза” за най-добра женска роля като Ана във “Вездесъщият” Снимала се е в сериалите “Под

Проф Росен К. Стоянов: Опозицията ползва фалшиви новини, а в кампании - всички

* Фейкнюз дойде, след като гилдията се справи с троловете * БСП пускаше ментета още през 90-те - Проф. Стоянов, миналата седмица фалшивите новини от два сайта стигнаха до парламента. Там дори бе описано, че не проверяват източниците си. Толкова ли е ниска и нашата, и на народните избраници медийна грамотност?

Андрей Новаков: България ще получи дори повече от 4,47 млрд. лв. от ЕС догодина - голям ръст

Още акценти от интервюто: Вноската ни в единния бюджет е 1 милиард, т.е. ние получаваме 4,5 пъти повече 10 милиарда лева получиха за 6 г. от ЕС само нашите фермери. И това са директни плащания 1 час преди да пропадне бюджетът, казах на колегите: "Ако сега бях студент, щеше да се наложи да прекъсна" Защитихме 400 000 стипендии за студенти и

Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Цар Симеон II: Туризмът може да стане национална кауза (Видео)

Още акценти от интервюто с царя: Мандатът на правителството трябва да се завърши, защото чувам критики, че бизнес атмосферата не е от най-привлекателните Няма нищо задкулисно в правителство на малцинството при ясно поставени теми В коалицията всеки се опитва да отстоява интересите на избирателите си и на дадената партия Берлускони ме посъветва да

Цар Симеон II: Сериозна криза в ЕС не виждам. Брекзит е трагедия, но ще се преодолее, а останалото си върви (Видео)

Лесно е да си евроскептик и да чертаеш апокалиптични сценарии - звучи чудесно, но в това има много сгъстен въздух, казва царят Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. На 26 май 2019 г. България ще гласува за бъдещия Европейски парламент.

Боил Банов: Съвместно с Лувъра ще направим остров на изкуствата край Созопол

Интерактивна библиотека, специализирана за култура и изкуство, във фоайетата на НДК - това е другата напредничава идея на министъра Старото военноморско училище край Созопол ще стане център на археологията и подводната археология Би било отвратително да налагаме в обществото това, което ни харесва, за сметка на това,

Галина Стоянова: В последната година обновяваме училища и детски градини, променихме цял квартал в Казанлък

Градът купува 7 нови екоавтобуса до края на мандата, казва кметът на града -Г-жо Стоянова, коледната елха на централния казанлъшки пл. “Севтополис” бе вдигната в края на ноември. Вече коледно ли е настроението в града, или все още сте в ритъма на делника? - Ако ние самите не почувстваме Коледата в себе си, няма как да излезем от делника.

Сули Сеферов: Девизът ни в "Коньовица" беше: "Гладен легам, курназ ставам"

l Роден е на 8 декември 1943 г. в София. Навършва 75 години l Участва във всички национални и в много международни изложби в Канада, САЩ, Русия, Англия, Япония, Полша и др. l Специализира една година в Москва и три месеца в Париж l През 1992 г. е удостоен със званието “Кавалер на ордена за изкуство и литература” на Франция,

Найден Вълчев: Написах за една нощ текста за песента в “На всеки километър”

Ако не го беше направил, към сериала щеше да звучи оркестрова музика. За труда си авторът не получава дори стотинка В края на септември т. г. ви разказах перипетите по създаването на песента “Една българска роза”, която е хит и днес, 50 години по-късно. Тогава поетът Найден Вълчев написва стихотворение в чест на Деветия световен фестивал на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber