Писмо до един емигрант

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7005991 Писмо до един емигрант Писмо до един емигрант www.24chasa.bg

Да върнем бегълците от родината с гигантско емигрантско-полицейско хоро

Здравей, българино! Хелоу, бонжур и мархаба. Пише ти служителят по писмата, които се разпращат до емигрантите с молба да се върнат в родината. Аз всъщност съм назначен да ги пиша, за разпращането си има отделен милиционер. Направиха ни много хубава агенция – Агенция за връщането на българите от чужбина. Тя не е същата като Агенцията за българите в чужбина, макар нашата шефка май е гадже на същия, но да не се разсейвам. Агенцията е подчинена на Министерството за Европа и европейския път на България. То не е същото като Министерството за Западните Балкани и техния европейски път, нито пък като Министерството за българите в САЩ и Австралия.

Различно е и си е съвсем отделно Имам си 4000 колеги, 3900 от тях са ми дори началници. Само за Океания още няма нито министерство, нито агенция, обаче мисля, че вече си има шефка. Още не знам чие гадже е тя, нито пък има ли българи в Океания, но знам, че това министерство ще има и много хубава сграда. По-хубава даже от на здравната каса, с повечко мрамор и пауни на моравата в двора. Даже един амфитеатър ще си имат, щото я строят направо върху него с обещанието да не го зариват съвсем. Завиждам им, щото на слънчице в амфитеатъра кафето много сладко върви.

Но както и да е, моята задача е да те убедя да се завърнеш бързо в родината, за да я спасиш.

Разходът по връщането ти ще поемем ние. Имаме чудесна инициатива – „Хоро за връщане на емигранти“. Идеята е моя и се надявам заради нея да ме издигнат и да започна да пиша писмата и до българите в САЩ. Хорото тръгва от Калотина и всеки българин, който си е плюл на петите през последните 30 години, трябва да се хване на него. За да сме по-убедителни, ще пратим и полицаи – те и без това са много и нямат работа, нека свършат нещо. Та това хоро – емигрант-полицай, емигрант-полицай, ще се извие чааак до Лондон, от там пред Ламанша, джап-джап, иху-аху, ебре-дебре към Париж, улавяме всички от френската диаспора, минаваме през Белгия и Холандия и влизаме в Германия. Опа-тропа, ма тихичко, да не плашим немеца, че да не нападне Полша в суматохата, хорото се разраства и тръгва към Австрия, към Италия, към Испания... Махаме байраците, надуваме гайдите, удряме калпаците, докато и последният емигрант не се предаде и тръгне обратно към България.

У нас ще ги посрещнем с хляб и сол, и сметките от „Топлофикация“. Знаете, че на „Калотина“ малко повечко ще почакате – седмица-две най-много, но родина е, търпи се. Може даже да използваме струпването на родолюбиви българи по границата за връщане на исконните територии към майка България. Няма да използваме насилие, защото сме европейци. Просто ще изпишем с телата си, заловени за емигарнтското хоро, началото на „Бяла роза“, за да я видят и от Космоса. И ще я запеем - един ден „Бяла роза“, два дена „Бяла роза“, на третия ден „Бяла роза“ ще ни дарят каквито земи искаме, само и само да се разкараме.

Веднъж, завърнали се в родината, няма да ви оставим да скучаете. Пращаме ви първо на магистрала „Хемус“. Тя на повечето ви е връстница – тая година 44 чукна. Време е да я завършим, даже метрото в София я изпревари, срамота е. Имаме много добра оферта за строежа й, предложи я нашият шеф, на който зълва му случайно има и строителна компания, та вие вървите с офертата като безплатна работна ръка. Пари няма да получите, но пък ще докажете най-накрая, че я обичате тая пуста родина и бихте се върнали не само, за за си правите зъбите и да оставите некой и друг милиард в бюджета, а и от патриотизъм. Пък и без това като приберем емиграцията от чужбина, ще трябва да се работи без пари така или иначе, щото ни секва основната издръжка. Ще останем само на едни европейски фондове, а те за нас в министерствата и агенциите не стигат, та за тия извън тях съвсем нищо няма да остане.

Затова драги емигранте, опаковай багажа. Паспорт и едно одеало на първо време ти стигат, къщата ти вече я продадохме, щото никой не живееше с нея, та мебели няма да ти трябват. Така да се каже, улеснили сме те максимално.

От теб се иска само едно – патриотизъм и дупе да ти е яко!

С уважение и малко кютек

Майор Петров, Агеция по връщането на бегълци-емигранти

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Не вярвайте на речниците!

Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция. Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение Наскоро призовах да не се вярва на гугъл, тъй като заблуждава потребителите си. Но вината му е споделена. Търси в грешни посоки. Много по-сериозен е въпросът с речниците.

Харчовете за храна отхапват по-малко от 1/3 от заплатата

Последните данни за доходите, разходите и потреблението на българските домакинства показват ясно, че стандартът на живот в страната и благосъстоянието на българските граждани продължава да се подобрява и през 2018 г. Тази тенденция като цяло е трайна от 90-те г. с изключение на годините на криза в страната и се потвърждава от няколко

Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев

Ако в македонските учебници се напише историческата истина ще рухне митът за македонската нация - Доц. Николов, защо не можем да се спогодим с македонските историци чий е Гоце Делчев, както за признатия от тях за български цар Самуил? - Не мисля, че и за Самуил нещата са приключили добре. Защото признанието, че той е бил български цар,

Дума на седмицата: “Нотр Дам”

Първият камък е поставен през 1163 г. Първият камък на катедралата “Нотр Дам” (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII. Изграждането продължава почти две столетия. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII век. Доминиращи в катедралата са двете кули с камбани, построени през XIII век.

Българската следа

Ако Колю Фичето не беше оправил теча на “Нотр Дам”, тя нямаше да изгори. Щеше да се наводни Голяма е българската следа в световната история и пожарът в “Нотр Дам” в Париж само ни припомни това. Не, не, не намеквам за Георги Димитров, пък и при него ставаше дума за Райхстага, дето е в Берлин, не за “Света Богородица”, която е в Париж.

Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

Статия на Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, за германския вестник "Ханделсблат" Китай и Европа се намират на двата края на Евразийския континент, но географското разстояние не възпрепятства сътрудничеството помежду им. Като премиер на Китай почти всяка година посещавам Европа и от първа ръка усещам приятелството между нашите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Не са виновни кучетата, а ръката над тях

А нахапаните деца ще заминат за Англия и ще разказват за кучешкия живот в България Дeцата или кучетата - изберете сами. Всъщност това изречение е подвеждащо - не можем нито без едните, нито без другите. Поредният случай на нахапани животозастрашаващо хора от пуснати на воля ротвайлери. Знайно е дето ротвайлерът е специално селектирана бойна

Ген. Решетников - ръководител полети - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Коментар на седмица №1: Как Сталин спазари 100% руски контрол в България след листчето с тайната му сделка с Чърчил

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 80 500 прочитания. Британският премиер мрази България заради битката при Галиполи. След година Западът получава Гърция в замяна на Източна Европа Изконно правило при нас, историците, е, че “всяко ново е добре забравеното старо”.

Коментар на седмицата №3: Президентът Радев бори корупцията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 47 000 прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури тук.

Как стигнахме американците. Поне по телевизията

Или защо нашите сериали са добри, колкото „Игра на тронове“ Българското кино най-сетне започна своя възход. Освен филми, усърдно се произвеждат и сериали, като една част от тях дори стават за гледане. Напоследък се загледах и аз в един от телевизионните сеирали, като мога с ръка на сърце да кажа: Определено те държат в напрежение. Има труп.

Средната класа е под натиск, губи скорост

Поколението Y плаща цената и получава по-малко стабилни работни места от бейби бумърите Правителствата трябва да направят много повече, за да защитят и да повишат жизненото равнище на средната класа, която е от ключово значение за икономиката. Гражданите от средната класа са тези, които подкрепят потреблението,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber