Писмо до един емигрант

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7005991 Писмо до един емигрант Писмо до един емигрант www.24chasa.bg

Да върнем бегълците от родината с гигантско емигрантско-полицейско хоро

Здравей, българино! Хелоу, бонжур и мархаба. Пише ти служителят по писмата, които се разпращат до емигрантите с молба да се върнат в родината. Аз всъщност съм назначен да ги пиша, за разпращането си има отделен милиционер. Направиха ни много хубава агенция – Агенция за връщането на българите от чужбина. Тя не е същата като Агенцията за българите в чужбина, макар нашата шефка май е гадже на същия, но да не се разсейвам. Агенцията е подчинена на Министерството за Европа и европейския път на България. То не е същото като Министерството за Западните Балкани и техния европейски път, нито пък като Министерството за българите в САЩ и Австралия.

Различно е и си е съвсем отделно Имам си 4000 колеги, 3900 от тях са ми дори началници. Само за Океания още няма нито министерство, нито агенция, обаче мисля, че вече си има шефка. Още не знам чие гадже е тя, нито пък има ли българи в Океания, но знам, че това министерство ще има и много хубава сграда. По-хубава даже от на здравната каса, с повечко мрамор и пауни на моравата в двора. Даже един амфитеатър ще си имат, щото я строят направо върху него с обещанието да не го зариват съвсем. Завиждам им, щото на слънчице в амфитеатъра кафето много сладко върви.

Но както и да е, моята задача е да те убедя да се завърнеш бързо в родината, за да я спасиш.

Разходът по връщането ти ще поемем ние. Имаме чудесна инициатива – „Хоро за връщане на емигранти“. Идеята е моя и се надявам заради нея да ме издигнат и да започна да пиша писмата и до българите в САЩ. Хорото тръгва от Калотина и всеки българин, който си е плюл на петите през последните 30 години, трябва да се хване на него. За да сме по-убедителни, ще пратим и полицаи – те и без това са много и нямат работа, нека свършат нещо. Та това хоро – емигрант-полицай, емигрант-полицай, ще се извие чааак до Лондон, от там пред Ламанша, джап-джап, иху-аху, ебре-дебре към Париж, улавяме всички от френската диаспора, минаваме през Белгия и Холандия и влизаме в Германия. Опа-тропа, ма тихичко, да не плашим немеца, че да не нападне Полша в суматохата, хорото се разраства и тръгва към Австрия, към Италия, към Испания... Махаме байраците, надуваме гайдите, удряме калпаците, докато и последният емигрант не се предаде и тръгне обратно към България.

У нас ще ги посрещнем с хляб и сол, и сметките от „Топлофикация“. Знаете, че на „Калотина“ малко повечко ще почакате – седмица-две най-много, но родина е, търпи се. Може даже да използваме струпването на родолюбиви българи по границата за връщане на исконните територии към майка България. Няма да използваме насилие, защото сме европейци. Просто ще изпишем с телата си, заловени за емигарнтското хоро, началото на „Бяла роза“, за да я видят и от Космоса. И ще я запеем - един ден „Бяла роза“, два дена „Бяла роза“, на третия ден „Бяла роза“ ще ни дарят каквито земи искаме, само и само да се разкараме.

Веднъж, завърнали се в родината, няма да ви оставим да скучаете. Пращаме ви първо на магистрала „Хемус“. Тя на повечето ви е връстница – тая година 44 чукна. Време е да я завършим, даже метрото в София я изпревари, срамота е. Имаме много добра оферта за строежа й, предложи я нашият шеф, на който зълва му случайно има и строителна компания, та вие вървите с офертата като безплатна работна ръка. Пари няма да получите, но пък ще докажете най-накрая, че я обичате тая пуста родина и бихте се върнали не само, за за си правите зъбите и да оставите некой и друг милиард в бюджета, а и от патриотизъм. Пък и без това като приберем емиграцията от чужбина, ще трябва да се работи без пари така или иначе, щото ни секва основната издръжка. Ще останем само на едни европейски фондове, а те за нас в министерствата и агенциите не стигат, та за тия извън тях съвсем нищо няма да остане.

Затова драги емигранте, опаковай багажа. Паспорт и едно одеало на първо време ти стигат, къщата ти вече я продадохме, щото никой не живееше с нея, та мебели няма да ти трябват. Така да се каже, улеснили сме те максимално.

От теб се иска само едно – патриотизъм и дупе да ти е яко!

С уважение и малко кютек

Майор Петров, Агеция по връщането на бегълци-емигранти

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Бедни ми Башар, кой си ти, че ще правиш студентска телевизия - я в казана!

ЯН ЯНЕВ* Една еротична рекламна закачка вдигна такъв шум в държавата, че заглуши клаксоните за скъпия бензин. А истината е, че в България е дяволски трудно да имаш идеи и някой да ти даде шанс да ги осъществиш Едно закачливо, леко еротично видео, с което актьорът Башар Рахал приканва студенти да се явят на кастинг за телевизия Алма Матер,

Защо градовете по света се отказват от олимпиади?

Олимпийските игри се смятат за най-ярките спортни състезания на планетата. Те привличат милионна публика и вниманието на световните медии, без да споменаваме рекламата и правата за излъчване. Затова когато жителите на канадския град Калгари гласуваха на референдум дали да кандидатстват за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г.

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите. Двата формални повода за протестите - оставката на Валери Симеонов и намаляването на цената на бензина, са решени.

Коментар на седмицата №2: Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"

Разбиващо слово на Румен Овчаров взриви пленума на БСП в неделя и стана причина за словесен сблъсък между него и соцлидерката Корнелия Нинова. Повод за острите думи стана съдба на на вестник "Дума" И неговия и.д. главен редактор Йордан Мичев, който в крайна сметка бе отстранен след гласуване от Националния съвет и се оттегли.

Патриотични приказки: Трите прасенца в Гората на чудесата

Продължаваме пренаписването на европейски приказки в български патриотичен стил, за да възпитаме едно родолюбиво поколение и да спасим българщината от европейското мислене и култура. След Пепеляшка, Снежанка, Хензел и Гретел, дойде ред и на най-българските герои: трите прасенца. Имало едно време една стара свиня,

Таяни поздрави "Кмет на годината"

Председателят на Европейския парламент поздрави конкурса "Кмет на годината". Ето какво написа той: Уважаеми кметове, уважаеми приятели, искаше ми се да съм сред вас тази вечер, за да ви кажа лично колко съм привързан към България и че имам отлични впечатления от всичките си посещения в страната. България се развива,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Вилнеене на мутри няма как да мине за граждански протест

Вилнеене на мутри, превозвани от квадратни джипове "Мерцедес" с руски номера няма как да мине за граждански протест. Моите уважения към всички, които имат кауза, за която протестират - майки с деца, еколози, граждани, които не смятат, че при монопол на горивата има пазар на горива. Но не с тези мутри начело!

Президентството: Името на летище София - след становище от комисия

От екипа на Румен Радев отговориха на 2 въпроса на “24 часа” след започналата дискусия дали аерогарата да носи името на Желю Желев Летище София да бъде кръстено на първия демократично избран президент Желю Желев. Това поискаха интелектуалци и бивши сини депутати, които внесоха петиция до президента Румен Радев.

Защо втори жълт картон за Нинова не става червен автоматично

“Дума” се оказа единствената удобна и обединяваща кауза за аморфната вътрешна опозиция Въпреки че недоволните от лидерката вече имат мнозинство в Националния съвет,  конгресът няма как да я свали преди изборите Голям жълт картон получи Корнелия Нинова тази неделя. Червеният пленум я бламира за партийния вестник “Дума” и макар никой да не постави

Президентска психоанализа - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"

Разбиващо слово на Румен Овчаров взриви пленума на БСП в неделя и стана причина за словесен сблъсък между него и соцлидерката Корнелия Нинова. Повод за острите думи стана съдба на на вестник "Дума" И неговия и.д. главен редактор Йордан Мичев, който в крайна сметка бе отстранен след гласуване от Националния съвет и се оттегли.

Патриотични приказки: Спящата българска красавица

45 години по-късно един принц й разказал за бананите в магазините и тя се събудила Знаете, че българките сме шести по красота света, нали? А българите са четвърти по футбол. Общо сме втори по акъл след евреите и първи сме се сетили да бомбардираме от самолет. Само в едно ни нямаше досега – в разказването на приказки.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber