Климатът полудя, късно е да спрем катастрофата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7001982 Климатът полудя, късно е да спрем катастрофата Климатът полудя, късно е да спрем катастрофата www.24chasa.bg

Учени обявиха, че сме влезли в гореща

епоха, искат строги мерки до 2020 г.

Дори и да се спазят целите в Парижкото споразумение, което повечето държави в света подписаха, за да спрат климатичните промени, глобалното затопляне вече не може да бъде спряно. Според учени влизаме в т. нар. гореща епоха и средните температури ще се вдигнат с 4 до 5 градуса по Целзий в сравнение с температурите от прединдустриалната епоха, което ще доведе до катастрофални последици за човечеството.

Парижкото споразумение от 2015 г. има за цел да ограничи затоплянето до под 2 градуса. За целта подписалите го държави се задължават да намалят драстично емисиите от въглероден двуокис като през 2070 г. такива емисии вече не би трябвало да има. Няма нито една страна обаче, която да успява да спазва споразумението засега.

Едно от най-драстичните последствия за климата ще е

покачване на

океаните с

10 до 60 метра

“Това ще превърне света в място, което ние не познаваме”, предупреждават учените от Потсдамския институт за изследване на климата. Според тях промяната дори и в един елемент в екологичната система ще доведе до ефекта на доминото и ще се промени и всичко останало. Сред най-опасните фактори за климата са топенето на арктическата шапка, измирането на амазонската джунгла и затоплянето на горните слоеве на почвата в Русия, Канада и Северна Европа. Всички тези процеси са свързани едни с други и веднъж в ход, не могат да бъдат спрени. Това може да застраши цялата цивилизация.

Като пример за това колко непредвидими и тежки могат да са последствията от промяната в климата учените сочат промяната на слънчевата светлина, която Земята рефлектира, причинена от топенето на ледовете по полюсите. Изчезващата ледена шапка оставя големи тъмни петна, които абсорбират топлината и се загряват още повече, като така ускоряват топенето на ледовете. Тази спирала трудно може да се прекрати. Нивото на световния океан ще се вдигне с 10 до 60 метра и ще бъдат залети цели държави. Ще измрат цели видове животни и растения, като това ще се отрази пагубно и на реколтите. За горите увеличаването на средната температура дори с 2 градуса вече е пагубно.

Можем ли да направим нещо срещу това катастрофално развитие?

Учени препоръчват радикалното намаляване на вредните емисии, най-вече на изхвърлянето на въглероден двуокис. “Трябва да се промени изцяло отношението човек - природа. Имаме нужда от нови ценности и нови възгледи и те да са ориентирани изцяло към това как да не се вреди на природата”, предупреждават учените.

Един от вариантите е да се намери начин за “улавяне” на емисиите въглероден двуокис и те да бъдат складирани и преработвани. Трябва да се спре добивът на енергия, добивана от въглища, да се засили работата по електродвигателите, да се финансира много по-стабилно всяко изследване за опазване на климата, тежката индустрия трябва да се промени из основи, изброяват те. Най-късно през 2020 г. светът трябва да вземе завоя, иначе ще бъде твърде късно, смятат те.

Кои са основните

проблеми пред

климата

Покачването на температурите

От края на ХIХ век до днес температурите са се качили с 1 градус. Прогнозите са те да се вдигнат с още 4-5. Има големи спорове дали в момента сме просто свидетели на периодично затопляне на климата, или то е причинено от човешка ръка. Факт е, че десетте най-горещи години досега са все след 1997 г., като рекордьор е 2016-а. 2017-а е на второ място.

При една-единствена гореща година може да говорим за случайност, но при 10 една след друга имаме закономерност, смятат учени, цитирани от “Зюддойче Цайтунг”. Няма друго разумно обяснение за затоплянето освен изхвърлянето на вредни газове в атмосферата.

Колко въглероден двуокис се изхвърля в атмосферата?

Концентрацията му през 2016 г. е била по-висока от всякога. При това поне през последните 3 г. има стагнация в употребата на фосилни енергийни източници. Общо 32 гигатона въглероден двуокис е изхвърлен в този период. Това задържане се смята за успех, тъй като не е попречило на икономическия възход. Проблемът е, че въглеродният двуокис остава много дълго в атмосферата и газовете, отделени днес, ще мъчат и следващите поколения.

Колко бързо се покачва нивото на океана?

До днес – с 32 сантиметра. Смяташе се, че до 2100 г. се очакват между 50 и 80 см повишение. Само топенето на ледовете в Арктика може да вдигне нивото с цели 60 м. Доскоро се смяташе, че ледът на Южния полюс ще започне да се топи много по-късно, но последните проучвания показват, че този процес е започнал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Жени, пазете се! Нов случай “Виктория” е неизбежен

В Лондон призоваха жените да не носят слушалки на улицата, за да са нащрек Росица, Христина, Яна, Виктория... Всички те умряха от насилие. Техните случаи придобиха известност, но има още десетки. Млади момичета, жени, които си отиват от този свят изнасилени и убити. Травмата за обществото е голяма.

Инфлацията носи риск от балон на пазара на имоти

Последният месец постави нов няколкогодишен рекорд на инфлацията в България. През септември общият ръст на ценовото равнище достигна 3,6% спрямо година по-рано, което е най-високата отчетена стойност на инфлацията от март 2013 г. досега, т.е. за пет години и половина. Този ръст на цените със сигурност не е непознат в новата българска история,

Брекзит и законът на Мърфи

Политическата ситуация в Лондон е непредвидима и объркана “Ако нещо може да се обърка, то ще се обърка" - това гласи законът на Мърфи. Затова и в последния рунд преговорите за Брекзит се провалиха. Това беше най-кратката среща на върха за всички времена. Те се поздравиха, вечеряха заедно и се разделиха. На срещата не се случи почти нищо.

Оставката на Кодзиас и политическият цинизъм на Ципрас

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас подаде оставка в знак на протест против дяснопопулисткия партньор в правителството. Застрашен ли е сега компромисът с Р Македония в спора за името? Преди да замине за срещата на върха на ЕС в Брюксел премиерът Алексис Ципрас заяви, че е приел оставката на министъра на външните работи с "болка в

Намалена присъда за убийство при признаване на вина - да, но не и за хванат на място и закован от ДНК

Осъжданите да се споразумяват само за ефективни присъди След бруталното убийство и изнасилване на Виктория Маринова в Русе старата песен бе подета на нов глас. Да се върне смъртното наказание, е единият куплет, а вторият е за отпадане на възможността за признаване на вина в съкратено съдебно следствие,

Японците не обвиняват българите и България за вандалщината, но мен ме боли

Въпреки мекия тон на съобщенията тук ми идва да си посипя главата с пепел, казва авторката на “Моши, моши” Усещането ми от българската проява в Хирошима е като онова, спомням си добре, когато като ученичка, седнала в салона на гимназията по време на тържествения концерт, на сцената мой съученик забравя текста на приветствието.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как катастрофира партия, седне ли в шейната на популистите

Поуките от изборите в Бавария за Европа Изборите в Бавария, които се проведоха в неделя, бяха регионални, но значението им е наднационално. Възходът на зелените, загубата на класическите партии и изненадващо мишият, а не, както се очакваше -лъвски скок на популистите са тенденции, които отдавна не засягат само германската политика.

Брюкселската чакалня - къде са Западните Балкани след македонския референдум?

Ако Македония разреши въпроса за името на държавата в парламента, което е условие за влизане в сила на споразумението с Гърция, от гледна точка на евроинтеграцията това ще бъде добре за целия регион. Това оценява експертната общност, която поставя въпроса дали Европейският съюз трябва да извлече поука от неуспелия референдум.

Саудитският залог на Тръмп става доста по-рискован

Президентът Доналд Тръмп направи голям и рискован залог за Саудитска Арабия и нейния 33-годишен престолонаследник. Сега той става доста по-рискован. От първите дни на своето президентство Тръмп и неговият външнополитически екип подкрепиха кралството и Мохамед бин Салман като опора на цялата им близкоизточна стратегия.

Серийните килъри са в парламента. Тихо са помилвали в закона убийците на жени

Десетки пъти от тази редакторска колонка съм се възхищавал как се раздават за народа българските депутати и особено адвокатите в правната комисия, които не знам защо въобще са наричани юристи, защото те са си чиста проба адвокати. Имам личното усещане, че вече съм се изтъркал от писане в тази сфера.

Пак ли война? Путин ще сложи ръка на Либия, както направи със Сирия

Журналисти от изданието "Сън" заявиха, че в Либия има руско присъствие - офицери от ГРУ, наемници и консултанти. Дали обаче наистина е така? Представители на "Ал Араби ал Джадид" (общарабски вестник, б. пр.) потърсиха руски експерти за разяснения. Всички проявяват интерес най-вече към по-нататъшните планове на Кремъл в този регион.

Повече въпроси, отколкото отговори около изчезването на саудитския журналист

Изчезването на саудитския журналист и дисидент Джамал Кашоги в Истанбул е една от най-интригуващите и страховити криминални истории тази година. Трудно е да се достигне до категорични детайли, предаде ДПА, цитирана от БТА.  КАКВО ЗНАЕМ: Само едно нещо е действително ясно - на 2 октомври Кашоги влезе в саудитското консулство в Истанбул,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber