Проф. Генчо Начев: От 30 г. спасяваме хора с аортни аневризми, операции се правят рутинно през 4-5 дни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6996957 Проф. Генчо Начев: От 30 г. спасяваме хора с аортни аневризми, операции се правят рутинно през 4-5 дни Проф. Генчо Начев: От 30 г. спасяваме хора с аортни аневризми, операции се правят рутинно през 4-5 дни www.24chasa.bg
Проф. Генчо Начев

Мит е, че сърце не боли, пробожда ли като с нож, не чакайте да мине, викайте лекар. При разслояване на аортата на всеки час смъртността расте с 1%, казва националният консултант по кардиохирургия

Проф. Генчо Начев е директор на университетската болница “Света Екатерина”, национален консултант по кардиохирургия. Има специалности по хирургия и по кардиохирургия в Медицинския университет в София и специалност по сърдечносъдова хирургия към Европейския борд по гръдна и сърдечносъдова хирургия. Има и специалност по здравен мениджмънт. Специализирал е в САЩ, Германия, Англия. Автор е на 7 дисертации и над 230 научни публикации.

- Проф. Начев, колко чести са аневризмите на аортата, за които се знае, че са с висока смъртност?

- Аневризмата на аортата наистина е изключително опасна, най-драматично протичащото заболяване в кардиологията. Представлява патологично разширяване на най-големите кръвоносни съдове в тялото. Това води до критично изтъняване на стената в зоната на раздуване на съда. Тя се разслоява, при което се увеличава рискът аортата да се разкъса - застрашаващо живота състояние. Без лечение още в първите 48 часа след началото на симптомите 50% от хората умират, а в края на първата година са живи по-малко от 10%.

Опитите за лечение в света започват през 60-те години. В България първата успешна операция на аневризма на аортата, в която участвах и аз, беше през 1984 г. През 1998 г. – точно 30 години назад във времето, защитих дисертация на тази тема. Докато я подготвях, правих проучване в сектори по патоанатомия в страната и установихме, че неизявените, неподозирани до смъртта на човека аневризми са средно при 5 на 1 милион починали. Каква е реалната честота, никой не знае, защото невинаги пациентите стигат до болница и невинаги се извършва аутопсия. Единствената приблизителна мярка са лекуваните пациенти. За година у нас във всички кардиологични хирургии се оперират средно 70-80 души с такъв проблем. Операциите се правят във всички кардиохирургии, вече са рутинна практика. Странно ще е след повече от 30-годишен опит в тази област някой да го изтъкне като невиждано постижение, голям героизъм.

- Приблизително на всеки 4-5 дни се прави такава интервенция?

- Не са разпределени така равномерно, разбира се, но това са средните стойности за България днес. По-миналата година в Сплит като гост лектор на годишния конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия изнесох доклад по темата. Към тази дата само в “Св. Екатерина” бяхме направили 1300 операции – 1000 на възходящата (асцендентната) аорта и дъгата ѝ, и 300 на низходящата (десцендентната).

- Какво причинява опасното раздуване на аортата?

- Основната причина е

високото кръвно

налягане и пряко

свързаните с него

атеросклеротични

промени

на аортата. Втората са заболявания на съединителната тъкана, от която е изградена и аортата. Обикновено са вродени и водят до непълноценност на съединителната тъкан.

В 10 пъти по-висок риск за аневризма са хората с бикуспидна аортна клапа – с две вместо с нормалните 3 платна. Това може да е вроден дефект или да се яви в хода на ревматично заболяване.

- Може ли да се появи аневризма при нормално кръвно?

- Възможно е, ако човек има вродена непълноценност на съединителната тъкан като например при рядкото генетично заболяване синдром на Марфан.

- Само хирургическо ли е лечението?

- При аневризма на възходящата аорта, която излиза от сърцето, и дъгата, от която тръгват съдовете за кръвоснабдяването на мозъка, няма никаква друга опция. И колкото по-бързо се извърши операцията, толкова по-оптимистична е прогнозата. Друг въпрос е, че ако аортата се разкъса, и в болницата да е човек, няма шанс. Затова е важно да се бърза, да се изпревари този момент. Някаква легенда е, че сърцето не боли. Боли! И хората трябва да знаят, че при остра пробождаща болка не се чака “да мине”, а веднага трябва да се насочат към кардиохирургия. Особено ако са хипертоници и на възраст над 45 г. При разслоена аневризма с всеки час забавяне рискът от смърт расте с 1%.

С хирургическото лечение на острата аортна аневризма

спасяваме

поне 78-80%

от пациентите,

такива са и средните данни за света. До 92-93% са най-добрите резултати, докладвани на конгреси.

За лечението на десцендентната аорта е по-добре първо с медикаменти да се намали артериалното налягане, за да не се пръсне съдът, и да се мисли за интервенционално лечение по метода на ендопротезирането.

- Какво представлява този метод?

- С катетър се вкарва протеза, която се разгъва в увредения участък на аортата така, че да образува нещо като тунел, който изолира рисковия участък.

- Кои са симптомите на аневризмата на аортата?

- Основният е силната режеща болка като пробождане с нож. За разлика от

болката

при инфаркт,

която се усилва

с времето,

при аневризма

болката

е най-силна

в началото,

човек може да загуби съзнание. Тази отлика, както и други особености ориентират общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ да насочат без бавене пациента към най-близката кардиохирургична клиника. Допреди 15-20 г. не беше така, много от колегите дори не мислеха в тази посока. Проведохме поредица семинари, практически курсове и други форми на обучение и практиката днес показва преобърната тенденция. С радост установявам, че на всяко ниво лекарите у нас вече имат чувствителност към проблема и бърза и вярна диагностична реакция. Затова в последните години се увеличава броят на оперираните и спасени пациенти. Най-положителното е, че вече не се налага всички хора с аневризма да губят ценно време да идват да се оперират в София. Това вече е възможно в кардиохирургиите в Пловдив, Варна, Плевен, Бургас. Точно с цел да се избягва фатално забавяне при транспортиране създадох кардиохирургиите в Пловдив и Варна, след това стартираха и другите клиники. Така че вече страната е горе-долу равномерно покрита от квалифицирани специалисти.

За хипертониците

особено след

40-45 г.

е важно да не

пропускат

профилактичните

прегледи,

да се проследява дали не се увеличава диаметърът на аортата. Най-доброто лечение е да не се стигне до него. Банално е, но спасява живот. Въпреки че успяваме да спасим оперативно все повече хора с аневризма, разбира се, по-добре е да се предотврати острото настъпване на разслояване на аортата.

- Какво точно представлява операцията?

- Увредената възходяща аорта се заменя със синтетична протеза, ако е засегната и дъгата, съдовете, които хранят мозъка и ръцете, се съединяват с нея. Неорганичната материя на протезата не предизвиква реакция на отхвърляне, на практика успешната операция решава проблема окончателно. Може, разбира се, да възникне неблагополучие в друга артерия, но не и в подменения участък, оперираните пациенти живеят нормален живот.

Самата операция е предизвикателство за болницата – изисква

лекари с умения,

опит, перфектна

логистика

и отработен

алгоритъм,

различните специалисти да работят прецизно в екип, спазвайки златния стандарт в лечението. Но дори и при перфектно извършена интервенция възстановяването може да е с различна продължителност при отделните хора. Причината е, че аневризмата всъщност е полиорганно заболяване – разслоената аорта не доставя нужните на отделните органи количества кръв и съответно кислород и това ги уврежда. Затова не може да се обещае, че всеки опериран ще се възстанови за оптимистичното време от около 10 дни. Зависи от пораженията - кои органи и в каква степен са засегнати. Това е допълнителен аргумент при дискомфорт и болка в сърдечната област да се търси специалист, за да се съкрати времето, в което дисекацията поставя в критично положение целия организъм. Но това са общо взето известни неща в кардиологията, рутинна практика, в която сме натрупали 30 г. опит.

- Тогава разкажете за новите терапии - как са пациентите с тежки аритмии, на които преди дни приложихте електрофизиологично лечение?

- Чувстват се отлично. Самата

иригационна

радифреквентна

аблация дава

възможност да се

помогне на повече

пациенти

Специален гост при първите процедури ни беше д-р Маркус Амер от университетската болница във Виена. Скоро при него ще специализират няколко колеги, за да увеличим броя на специалистите, които да я извършват.

- Други амбиции за обозримото бъдеще?

- Предстои ни откриване на хибридна зала, в която едновременно да може да се извършва кардиологична процедура – например стентиране, ендопротезиране на аорта, и операция. Това е изключително предимство при комбинирани проблеми. Често при дисекация се засяга цялата аорта и е много добре с една интервенция да се оперира възходящата аорта и в низходящата да се вкара с катетър другата протеза. Това не би могло да се направи едноактно в обикновената операционна, защото в нея няма рентген. Хибридната зала ще осигури предимство и при щадящото поставяне на аортни клапи през катетър, което отдавна се извършва при нас и вече имаме над 180 интервенции. При тази процедура в редки случаи се появява необходимост да се премине към конвенциална операция и в хибридна зала това ще става бързо и по най-благоприятния за пациента начин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Алекси Кесяков: Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година

Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година Блъснеш ли дете, бързането спира, няма вече планове - занимаваш се с прокуратура, следствие, животът се обърква. И на тези, които са пострадали, и на тези, които са виновни Инфраструктурата трябва да обича човека, да му дава ясни послания, визия накъде отива - маркировка, сигнализация,

Масато Ватанабе: Японските компании се местят към Източна Европа

Премиерът Абе пристигна в София със 17 големи бизнесмени, после 40 компании дойдоха през лятото за бизнес форум, казва посланикът на Япония у нас - Г-н посланик, тази година започна с първото в историята посещение на японски премиер в България, а завършва с аудиенция на българския парламентарен шеф при император Акихито. - Наистина 2018 г.

Георги Марков: 6 месеца преди евровота революция в Европа - не с оръжие, а с бюлетина

За България е най-добре Манфред Вебер да е шеф на Европейската комисия, казва в интервю безпартийният депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия - Г-н Марков, евроизборите вече наближиха съвсем. През последните 3 години коментирате често мигрантската криза. Живеете и в друга европейска страна - Унгария.

Теодора Духовникова: Отказах се от пътуване до Лос Анджелис, за да снимам в "Откраднат живот"

Родена е в София Още като дете участва в тв филми за БНТ през 80-те Завършва класическата гимназия и актьорство в НАТФИЗ Играе в Народния театър През 2012 г. печели “Аскеер” за поддържаща женска роля в “Ръкомахане в Спокан” През 2017 г. е отличена със “Златна роза” за най-добра женска роля като Ана във “Вездесъщият” Снимала се е в сериалите “Под

Проф Росен К. Стоянов: Опозицията ползва фалшиви новини, а в кампании - всички

* Фейкнюз дойде, след като гилдията се справи с троловете * БСП пускаше ментета още през 90-те - Проф. Стоянов, миналата седмица фалшивите новини от два сайта стигнаха до парламента. Там дори бе описано, че не проверяват източниците си. Толкова ли е ниска и нашата, и на народните избраници медийна грамотност?

Нуркан Нуф: След портретите на Вапцаров ще направя на Левски и на Ботев - децата трябва да ги знаят и ценят

Дарил съм на всички училища във Велико Търново и Разград, казва студентът, който рисува и дарява на училища лика на поета Някои хора няма да оценят портретите, защото не са в луксозна рамка и за много пари, за мен е важно да стигне идеята до учениците - Нуркан, как реши да правиш портрети на Вапцаров и да ги даряваш?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Димитър Николов: Все повече млади семейства се заселват в Бургас, длъжни сме да осигурим най-добри условия за образование на техните деца

За просперитета на града се стремим да сближаваме интересите на бизнеса с образованието, казва кметът на града Най-важното за Бургас, което се случи и което ще дава отражение в бъдеще, е откриването на ново училище и филиал на Художествената академия В детските градини от няколко години се учи английски език и се използват таблети и интерактивни

Цар Симеон II: Туризмът може да стане национална кауза (Видео)

Още акценти от интервюто с царя: Мандатът на правителството трябва да се завърши, защото чувам критики, че бизнес атмосферата не е от най-привлекателните Няма нищо задкулисно в правителство на малцинството при ясно поставени теми В коалицията всеки се опитва да отстоява интересите на избирателите си и на дадената партия Берлускони ме посъветва да

Цар Симеон II: Сериозна криза в ЕС не виждам. Брекзит е трагедия, но ще се преодолее, а останалото си върви (Видео)

Лесно е да си евроскептик и да чертаеш апокалиптични сценарии - звучи чудесно, но в това има много сгъстен въздух, казва царят Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. На 26 май 2019 г. България ще гласува за бъдещия Европейски парламент.

Боил Банов: Съвместно с Лувъра ще направим остров на изкуствата край Созопол

Интерактивна библиотека, специализирана за култура и изкуство, във фоайетата на НДК - това е другата напредничава идея на министъра Старото военноморско училище край Созопол ще стане център на археологията и подводната археология Би било отвратително да налагаме в обществото това, което ни харесва, за сметка на това,

Галина Стоянова: В последната година обновяваме училища и детски градини, променихме цял квартал в Казанлък

Градът купува 7 нови екоавтобуса до края на мандата, казва кметът на града -Г-жо Стоянова, коледната елха на централния казанлъшки пл. “Севтополис” бе вдигната в края на ноември. Вече коледно ли е настроението в града, или все още сте в ритъма на делника? - Ако ние самите не почувстваме Коледата в себе си, няма как да излезем от делника.

Сули Сеферов: Девизът ни в "Коньовица" беше: "Гладен легам, курназ ставам"

l Роден е на 8 декември 1943 г. в София. Навършва 75 години l Участва във всички национални и в много международни изложби в Канада, САЩ, Русия, Англия, Япония, Полша и др. l Специализира една година в Москва и три месеца в Париж l През 1992 г. е удостоен със званието “Кавалер на ордена за изкуство и литература” на Франция,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber