Тодор Чобанов: Близо 50 сгради са изгубили статута си на културни паметници само за 4 г. в София, затова сега задачата е много по-трудна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6996933 Тодор Чобанов: Близо 50 сгради са изгубили статута си на културни паметници само за 4 г. в София, затова сега задачата е много по-трудна Тодор Чобанов: Близо 50 сгради са изгубили статута си на културни паметници само за 4 г. в София, затова сега задачата е много по-трудна www.24chasa.bg
Доц. д-р Тодор Чобанов

В кадастралните карти трябва да се отрази коя е защитена, по света го пише и в акта за собственост, казва заместник-кметът на София по култура и образование

- Доц. Чобанов, след гневната ви реакция в деня на пожара на Царските конюшни като че ли се дистанцирахте от конфронтации с министър Боил Банов. Но не е ли наистина виновно ведомството му за състоянието на паметника?

- Нито аз, нито институцията, в която работя, търсим конфронтация с някой. Нашата задача е да спасим конкретните старини, които са важни за обществото и представляват неговия културен капитал. Правим всичко възможно и няма как да пестим тревогата си, когато имаме основание за това.

Помня подобни въпроси, когато алармирахме преди няколко години, че разкопките на ларгото буквално са се заблатили. Факт е, че знакови старини по различни причини, основно идеологически, не са получили статут през втората половина на ХХ век.

Конюшните съвсем не са

единственият такъв случай Министерството на културата днес е в ситуация да наваксва, да компенсира десетилетни дефицити. Понякога обаче самите събития изпреварват процедурите и се налага “да бием камбаната”, преди да е станало твърде късно.

Истината е, че с г-н Банов имаме добра комуникация и той, както и в други кризисни моменти, реагира правилно в сложната ситуация след опожаряването. Да, всички сме гневни, емоциите са силни. Ако не ни вълнуваше съдбата на старината, сигурно нямаше да реагираме така тревожно, нямаше да ни пука. Обаче точно в този смисъл тревожният сигнал постигна своята цел. Обществото очаква от всички институции да изпълнят задълженията си, всеки според своята роля и отговорност, какъвто беше и изводът на специалната среща по темата, която се състоя при министър-председателя. Опазването на културното наследство е мисия, която касае всяка институция, а и цялото общество.

- От месеци искате Царските конюшни да получат най-висок статут на паметник на културата. Кога ще стане това и какво ще се промени?

- Действително Столична община е преценила, че има знакови обекти, които се налага да получат статут на културни ценности като част от оценката на обществото за тяхната историческа и културна значимост. Нашето разбиране е, че те трябва да бъдат съхранени и предадени на следващите поколения в автентичен вид. Затова и поискахме стартиране на съответната процедура за Царските конюшни, които са ярко свидетелство за историята на Третото българско царство и възстановяването на нашата държавност след пет века пауза.

Със статута се променят не само формалните изисквания към материята, която изгражда старината, не само как трябва да се пази и изглежда, променят се основно отговорностите на собствениците и институциите.

Статутът означава и

наказателна отговорност тогава, когато старината се руши или е застрашена от безотговорни действия.

- Какво е състоянието на негорялата част в момента?

- Какво е състоянието тепърва ще се изяснява, но широката разгласа на проблема без съмнение ще накара собствениците и ползвателите да предприемат конкретни действия за нейната поддръжка. Вече чухме и конкретен ангажимент от колегите от МВР.

- Има ли умисъл в усложняването на процедурата, или е от некомпетентност?

- Процедурата действително е много сложна. И бавна. Но като всяка подобна процедура трябва да се извърви, за да гарантираме съхраняването на нашата историческа памет, на нашата идентичност.

Не мисля, че има данни за умисъл. Но е публична тайна, че капацитетът на Националния институт за опазване на културното наследство е недостатъчен.

Информирани сме, че министър Банов е подготвил редица мерки за неговото подобряване, което е похвално, защото в момента има съмнение доколко са в състояние да се справят с по-комплексни задачи.

От наша страна

сме готови да оказваме

всякакво съдействие,

например да поемем

дигитализацията

на архива за София

Убеден съм, че останалите градове ще прояват желание също да се включат, всеки според възможностите си. Трябва още на кадастралната карта за всеки обект да има възможност да се види какъв е статутът му, какви са особеностите, какви са режимите за опазването му. В много държави тези работи са нанесени даже в акта за собственост!

- Открихте ли колко са собствениците и как ще ги задължите да възстановят сградата в оригиналния ѝ вид?

- Усилията за изясняването на собствеността продължават. Най-важното вече е ясно, за горялата част чухме ясни ангажименти за предприемане на ремонтни и възстановителни работи. Самият закон и действащият ПУП защитават комплекса и отделните му части, предписания в тази насока отново ще бъдат дадени от всички институции, които имат отношение към случая.

- За кои други сгради сте поискали нов статут?

- Поставили сме въпроса за статут за къщата на ул. “Хан Крум”, както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. “Шести септември”, на бул. “Васил Левски” и къщата на бул. “Цариградско шосе”. Ясно си даваме сметка, че министерството има изключително сложна и трудоемка задача - само за периода 2005 - 2009 година са свалени само в София 48 защитени статута. От тях 2 е свалило самото министерство, а 46 - тогавашният Национален институт за паметници на културата (НИПК) на своя отговорност. Свалянето на статута сваля и специалната отговорност на институциите и на собствениците, което никак не е малозначително.

- Очевидно високите санкции, които налагате на собствениците на сгради - паметници на културата, не са достатъчни, за да се запази духът на Стара София. Предложихте промени в Закона за запазване на културното наследство, докъде стигнаха те?

- Някои промени вече бяха утвърдени от по-миналото народно събрание, но са нужни и допълнителни. Имаме готови текстове, които ще предложим както на министъра на културата, така и на народните представители от София, които са традиционно мотивирани да търсят законодателни решения на проблемите на града.

- Собственикът на бившата юзина на двореца на “Московска” 11 иска да я надстрои със 7 етажа. Как може общината да я спаси?

- Ще направим всичко възможно за спасяването на обекта. На този етап няма как да се каже повече, но битката ще е трудна, защото, от една страна, го има сериозния инвестиционен интерес, от друга - интереса на обществото да се пази тази важна старина.

- Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обеща да прехвърли сградата на НЕК на Столична община. Това ще ви развърже ли ръцете да разкриете величествения римски амфитеатър на Древна Сердика? В какви срокове може да се случи това и каква ще е концепцията за разкритие на амфитеатъра?

- Става дума за терен около осем декара, който преди десетина години се предвиждаше да се използва за изграждане на офис сграда на НЕК.

Държавата правилно разчете ситуацията и теренът е в процес на прехвърляне към Министерството на културата, а надявам се - после и към нас, тъй като имаме реалистични идеи за

лятна сцена,

следваща контурите

на римските основи

Няма никакво съменние, че цялата зона неделимо принадлежи към археологическия резерват Сердика - Средец, който е изключителна държавна собственост.

- Две години след основния ремонт на комплекс “Антична Сердика” се оказа, че част от инфраструктурата е в окаяно състояние и се налага отново ремонт. В какво състояние и кога ще приемете ларгото от Министерството на културата, как ще го развивате?

- Истината е, че си има проблеми, но те далеч не са така драматични, както се опитват да ги представят определени среди.

В подземната зона археологическите структури - най-добре запазените, са в много добро състояние. Там ще инсталираме, надявам се, още в следващите 6 - 8 месеца експозицията на самия подземен музей съвместно с НАИМ при БАН.

В откритата зона има нарушения по т.нар. шапки на зидовете, както и по самите зидове, но като се отчете, че от 2013 г., когато ги правиха, мина доста време, при нашите климатични условия това въобще не е изненадващо. Една поддържаща реконсервация ще позволи нещата да се нормализират. Истината е, че

за всеки обект на открито

се налага периодично

да се прави реконсервация,

дори да е безупречно

изпълнен

Затова е препоръчително да се покриват изцяло, но в случая беше наложително да се предвиди и открита зона, за да могат преминаващите да наблюдават поне част от археологическия комплекс.

- Знате ли, че бурени са прораснали на места, търкалят се обърнати пейки - на вас приятно ли ви е да минавате там?

- Минавам почти всеки ден и сигнализирам непрекъснато колегите от Министерството на културата по един или друг проблем. Музеят за история на София ще направи всичко възможно да бъде добър стопанин на този доста труден обект, когато го приеме.

Факт е, че вандализмите са почти ежедневие и че тези 15 хиляди квадратни метра са много трудни за поддържане. Но така е навсякъде с подобни огромни комплекси.

- Колко често поглеждате София през очите на чужденците, които през лятото ежедневно обикалят града ни? Вие къде бихте ги завели?

- Непрекъснато , защото само по време на председателството посрещнахме около 50 различни делегации и често говорихме с гостите за града.

Водещите обекти са Боянската църква, храмът и подземния музей под базиликата “Св. София”, музеят за история на София, храм-паметникът “Свети Ал. Невски”.

CV

* Роден на 11 септември 1977 г.

* Завършил специалност “Археология” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

* През 2008 г. е защитил докторска дисертация на тема “Дворцовата архитектура на Първото българско царство”

* Заместник-кмет на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”

* Семеен, с две деца

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Първанов: В политиката влязох в най-тежкото време, а Нинова през задния вход - директно стана зам.-министър

Още акценти от интервюто с президента в периода 2002 - 2012 г. и създател на партия АБВ: Природата празно не търпи - след като БСП се отказа от Коалиция за България, ние продължаваме Не мога да препоръчам на Нинова да приказва по-умно, не може да го постигне, но да приказва по-възпитано Сегашното управление е изчерпано - възможно е да устиска още,

Имот може да се заплаща и по специална сметка на нотариуса

Пазарната цена се уговораря между продавача и купувача, не е обявената в офертите, казва председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев - Обществена тайна е, че голяма част от имотите се прехвърлят по данъчна оценка, без в договорите да се вписва реално платената цена. Имате ли наблюдения, г-н Анадолиев,

Най-ценното бижу на княгиня Мириам де Унгрия е огърлица с брачните й халки

Съпругата на покойния княз Кардам Сакскобургготски показа новите си колекции накити в София “Добър вечер”, каза княгиня Мириам де Унгрия и така откри изложба с най-новите си авторски бижута в един от големите столични молове. На изложбата като специални гости присъстваха родителите на покойния ѝ съпруг княз Кардам - Маргарита и Симеон

Ани Владимирова: 16-годишни бягат от дома заради родителски окови, лоша атмосфера, любов, скука

Днешните брачни двойки могат да спринтират, не и да издържат на маратона заедно Често деца, които изпадат в наркотична зависимост, са или от дъното на социалната стълбица, където никой не ги наблюдава, или от много богати семейства Социалната мрежа създава илюзията, че имаш безкрайно много възможности за социални контакти и

Георги Терзийски: До лятото ще завършим ремонтите по магистрала “Тракия”

Надявам се, че дотогава ще отпушим и движението към Гърция Освен “Хемус” сред приоритетите тази година е и магистралата до Калотина Ръководството на агенцията взема под внимание мнението на превозвачите за толсистемата, но засега в закона е записано, че тя влиза в сила от 16 август, казва Георги Терзийски,

Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите

Надявам се думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, че ако Иванчева и Петрова ме бяха убили, щяха да получат по-ниски присъди, да са нелепа шега, казва в интервю бизнесменът - Г-н Ваклин, как ще коментирате присъдите на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и това,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят

Половината скъпоплатени професии изискват математически умения, казва председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Г-н Велев, защо настоявате за задължителна матура по математика? - Повече от половината скъпоплатени незаети места са базирани на математиката, като 1/3 от тях са в IT сектора.

Георги Свиленски: В БСП няма как да има еднолично управление - и Борисов да дойде, няма да му се получат нещата

Още акценти от интервюто с председателя на червения предизборен щаб: Включването на Иво Христов в листата ни е знак за отваряне на партията към по-широк кръг избиратели и хора, които подкрепят борбата за смяна на модела ГЕРБ Резултатът от пленума не е бламиране на лидера - 95% от листата, предложена от Нинова,

Румяна Коларова: Нито една партия в момента няма ресурс да откъсне парче от електората на ГЕРБ

Станишев не е в евролистата на БСП - това ще разколебае част от избирателите на социалистите Още акценти: Не е неморално да имаш луксозно жилище. Основното е да се докаже произходът на парите, с които то е купено Ще издържи ли БСП, ако изведнъж се извадят необяснимите придобивки на нейни водещи фигури Изборите не се измерват единствено със

Стоянка Мутафова: Последните думи на Нейчо Попов бяха: “Обичам те сто!”

За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на сцена в препълнена зала 1 на НДК. Десетки нейни приятели като Любо Нейков, Ирен Кривошиева, Мариус Куркински, Виктор Калев,

Драгомир Шолев: Как да спасим Прасето в българското училище

Темата за насилието, агресията и липсата на разбиране е много актуална. Филмът е за драмата на едно наранено човешко същество - Вашият филм “Прасето” спечели 3 отличия на 23-ия ”София филм фест”: специалната награда на журито, приза за най-добър български филм и наградата на ФИПРЕССИ. Как го преживяхте, г-н Шолев? - Честно казано, не съм очаквал.

Красимир Каракачанов: “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието

Още акценти от интервюто: За да има респект, полицията и без повод да вика контингента на профилактични разговори Работата на кмета е да не допуска самонастаняване, а да викне ДНСК, енерго, полиция, пожарна Против съм да има извънсъдебно споразумение след побой “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber