Тодор Чобанов: Близо 50 сгради са изгубили статута си на културни паметници само за 4 г. в София, затова сега задачата е много по-трудна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6996933 Тодор Чобанов: Близо 50 сгради са изгубили статута си на културни паметници само за 4 г. в София, затова сега задачата е много по-трудна Тодор Чобанов: Близо 50 сгради са изгубили статута си на културни паметници само за 4 г. в София, затова сега задачата е много по-трудна www.24chasa.bg
Доц. д-р Тодор Чобанов

В кадастралните карти трябва да се отрази коя е защитена, по света го пише и в акта за собственост, казва заместник-кметът на София по култура и образование

- Доц. Чобанов, след гневната ви реакция в деня на пожара на Царските конюшни като че ли се дистанцирахте от конфронтации с министър Боил Банов. Но не е ли наистина виновно ведомството му за състоянието на паметника?

- Нито аз, нито институцията, в която работя, търсим конфронтация с някой. Нашата задача е да спасим конкретните старини, които са важни за обществото и представляват неговия културен капитал. Правим всичко възможно и няма как да пестим тревогата си, когато имаме основание за това.

Помня подобни въпроси, когато алармирахме преди няколко години, че разкопките на ларгото буквално са се заблатили. Факт е, че знакови старини по различни причини, основно идеологически, не са получили статут през втората половина на ХХ век.

Конюшните съвсем не са

единственият такъв случай Министерството на културата днес е в ситуация да наваксва, да компенсира десетилетни дефицити. Понякога обаче самите събития изпреварват процедурите и се налага “да бием камбаната”, преди да е станало твърде късно.

Истината е, че с г-н Банов имаме добра комуникация и той, както и в други кризисни моменти, реагира правилно в сложната ситуация след опожаряването. Да, всички сме гневни, емоциите са силни. Ако не ни вълнуваше съдбата на старината, сигурно нямаше да реагираме така тревожно, нямаше да ни пука. Обаче точно в този смисъл тревожният сигнал постигна своята цел. Обществото очаква от всички институции да изпълнят задълженията си, всеки според своята роля и отговорност, какъвто беше и изводът на специалната среща по темата, която се състоя при министър-председателя. Опазването на културното наследство е мисия, която касае всяка институция, а и цялото общество.

- От месеци искате Царските конюшни да получат най-висок статут на паметник на културата. Кога ще стане това и какво ще се промени?

- Действително Столична община е преценила, че има знакови обекти, които се налага да получат статут на културни ценности като част от оценката на обществото за тяхната историческа и културна значимост. Нашето разбиране е, че те трябва да бъдат съхранени и предадени на следващите поколения в автентичен вид. Затова и поискахме стартиране на съответната процедура за Царските конюшни, които са ярко свидетелство за историята на Третото българско царство и възстановяването на нашата държавност след пет века пауза.

Със статута се променят не само формалните изисквания към материята, която изгражда старината, не само как трябва да се пази и изглежда, променят се основно отговорностите на собствениците и институциите.

Статутът означава и

наказателна отговорност тогава, когато старината се руши или е застрашена от безотговорни действия.

- Какво е състоянието на негорялата част в момента?

- Какво е състоянието тепърва ще се изяснява, но широката разгласа на проблема без съмнение ще накара собствениците и ползвателите да предприемат конкретни действия за нейната поддръжка. Вече чухме и конкретен ангажимент от колегите от МВР.

- Има ли умисъл в усложняването на процедурата, или е от некомпетентност?

- Процедурата действително е много сложна. И бавна. Но като всяка подобна процедура трябва да се извърви, за да гарантираме съхраняването на нашата историческа памет, на нашата идентичност.

Не мисля, че има данни за умисъл. Но е публична тайна, че капацитетът на Националния институт за опазване на културното наследство е недостатъчен.

Информирани сме, че министър Банов е подготвил редица мерки за неговото подобряване, което е похвално, защото в момента има съмнение доколко са в състояние да се справят с по-комплексни задачи.

От наша страна

сме готови да оказваме

всякакво съдействие,

например да поемем

дигитализацията

на архива за София

Убеден съм, че останалите градове ще прояват желание също да се включат, всеки според възможностите си. Трябва още на кадастралната карта за всеки обект да има възможност да се види какъв е статутът му, какви са особеностите, какви са режимите за опазването му. В много държави тези работи са нанесени даже в акта за собственост!

- Открихте ли колко са собствениците и как ще ги задължите да възстановят сградата в оригиналния ѝ вид?

- Усилията за изясняването на собствеността продължават. Най-важното вече е ясно, за горялата част чухме ясни ангажименти за предприемане на ремонтни и възстановителни работи. Самият закон и действащият ПУП защитават комплекса и отделните му части, предписания в тази насока отново ще бъдат дадени от всички институции, които имат отношение към случая.

- За кои други сгради сте поискали нов статут?

- Поставили сме въпроса за статут за къщата на ул. “Хан Крум”, както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. “Шести септември”, на бул. “Васил Левски” и къщата на бул. “Цариградско шосе”. Ясно си даваме сметка, че министерството има изключително сложна и трудоемка задача - само за периода 2005 - 2009 година са свалени само в София 48 защитени статута. От тях 2 е свалило самото министерство, а 46 - тогавашният Национален институт за паметници на културата (НИПК) на своя отговорност. Свалянето на статута сваля и специалната отговорност на институциите и на собствениците, което никак не е малозначително.

- Очевидно високите санкции, които налагате на собствениците на сгради - паметници на културата, не са достатъчни, за да се запази духът на Стара София. Предложихте промени в Закона за запазване на културното наследство, докъде стигнаха те?

- Някои промени вече бяха утвърдени от по-миналото народно събрание, но са нужни и допълнителни. Имаме готови текстове, които ще предложим както на министъра на културата, така и на народните представители от София, които са традиционно мотивирани да търсят законодателни решения на проблемите на града.

- Собственикът на бившата юзина на двореца на “Московска” 11 иска да я надстрои със 7 етажа. Как може общината да я спаси?

- Ще направим всичко възможно за спасяването на обекта. На този етап няма как да се каже повече, но битката ще е трудна, защото, от една страна, го има сериозния инвестиционен интерес, от друга - интереса на обществото да се пази тази важна старина.

- Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обеща да прехвърли сградата на НЕК на Столична община. Това ще ви развърже ли ръцете да разкриете величествения римски амфитеатър на Древна Сердика? В какви срокове може да се случи това и каква ще е концепцията за разкритие на амфитеатъра?

- Става дума за терен около осем декара, който преди десетина години се предвиждаше да се използва за изграждане на офис сграда на НЕК.

Държавата правилно разчете ситуацията и теренът е в процес на прехвърляне към Министерството на културата, а надявам се - после и към нас, тъй като имаме реалистични идеи за

лятна сцена,

следваща контурите

на римските основи

Няма никакво съменние, че цялата зона неделимо принадлежи към археологическия резерват Сердика - Средец, който е изключителна държавна собственост.

- Две години след основния ремонт на комплекс “Антична Сердика” се оказа, че част от инфраструктурата е в окаяно състояние и се налага отново ремонт. В какво състояние и кога ще приемете ларгото от Министерството на културата, как ще го развивате?

- Истината е, че си има проблеми, но те далеч не са така драматични, както се опитват да ги представят определени среди.

В подземната зона археологическите структури - най-добре запазените, са в много добро състояние. Там ще инсталираме, надявам се, още в следващите 6 - 8 месеца експозицията на самия подземен музей съвместно с НАИМ при БАН.

В откритата зона има нарушения по т.нар. шапки на зидовете, както и по самите зидове, но като се отчете, че от 2013 г., когато ги правиха, мина доста време, при нашите климатични условия това въобще не е изненадващо. Една поддържаща реконсервация ще позволи нещата да се нормализират. Истината е, че

за всеки обект на открито

се налага периодично

да се прави реконсервация,

дори да е безупречно

изпълнен

Затова е препоръчително да се покриват изцяло, но в случая беше наложително да се предвиди и открита зона, за да могат преминаващите да наблюдават поне част от археологическия комплекс.

- Знате ли, че бурени са прораснали на места, търкалят се обърнати пейки - на вас приятно ли ви е да минавате там?

- Минавам почти всеки ден и сигнализирам непрекъснато колегите от Министерството на културата по един или друг проблем. Музеят за история на София ще направи всичко възможно да бъде добър стопанин на този доста труден обект, когато го приеме.

Факт е, че вандализмите са почти ежедневие и че тези 15 хиляди квадратни метра са много трудни за поддържане. Но така е навсякъде с подобни огромни комплекси.

- Колко често поглеждате София през очите на чужденците, които през лятото ежедневно обикалят града ни? Вие къде бихте ги завели?

- Непрекъснато , защото само по време на председателството посрещнахме около 50 различни делегации и често говорихме с гостите за града.

Водещите обекти са Боянската църква, храмът и подземния музей под базиликата “Св. София”, музеят за история на София, храм-паметникът “Свети Ал. Невски”.

CV

* Роден на 11 септември 1977 г.

* Завършил специалност “Археология” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

* През 2008 г. е защитил докторска дисертация на тема “Дворцовата архитектура на Първото българско царство”

* Заместник-кмет на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”

* Семеен, с две деца

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Когато “Хемус” свърже София, Велико Търново и Варна, качеството на живот на Севера ще се изравни с Юга

2024 г. ще са завършени и последните 90 км от Велико Търново до Търговище - Г-н Портних, г-н Панов, какви ще са преките ползи за Северна България от магистрала “Хемус”? Иван Портних: Преди Коледа това е добра новина за Варна и цяла Северна България. Преките ползи за града ни са бърза връзка със София, разширяване на логистичните възможности,

Вежди Рашидов: Не съм излизал от фалшивите новини благодарение на фалшиви редактори и издатели от някои кръгове

Председателят на комисията за култура и медии при Народното събрание Вежди Рашидов скромно отбеляза рождения си ден в тесен семеен кръг. На 14.XII. той навърши 67 години. Два пъти министър на културата (2009-2013 и 2014-2017), той не крие, че са му предложили и трети мандат, но по лични причини не приел.

Владислав Горанов: Този бюджет може да бъде изпълнен само от този кабинет

Опитът за създаване на напрежение е недалновиден, не виждам алтернатива. Не защото не може да се получи друг аритметичен сбор, а защото от гледна точка на ценностна система не съм видял по-добри предложения за развитие на обществото, казва финансовият министър И още акценти: Срещал съм много критики, които не са алтернатива, а са към решения,

Георги Петров: Не за тази България се борихме преди 29 години

Казах на царя - да не са 800 дни, нека са поне 1500, не ме послушаха Най-добре България да е полупрезидентска република, Борисов става за баща на нацията Царят трябва да получава пенсия, бил е държавен глава. Нали за останалите бивши има екстри Доста назначени капиталисти се получиха у нас... Да вземем пример от Унгария - властта да защити и

Проф. Николай Габровски: Парадоксално е, но съм най-спокоен под стреса в операционната

Хирурзите сме като спортистите – цял живот си обучаван да  преодоляваш умора,  болка, колебание, слабост и да продължаваш напред, казва проф. Николай Габровски, дмн. Проф. Габровски е трето поколение неврохирург, зам.-директор на “Пирогов”, началник на Клиниката по неврохирургия, национален консултант по неврохирургия,

Пламен Георгиев: Проверявани се активизираха, за да защитят престъпното си имане

С тълкувателното решение на ВКС се сложи кръст върху гражданската конфискация, казва шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред "24 часа" - Г-н Георгиев, след тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) дойде ли краят на борбата с корупцията и незаконно придобитото имущество? - До голяма степен на този етап се обезсилва възможността

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Алекси Кесяков: Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година

Губим по 1 милиард лева от катастрофи за година Блъснеш ли дете, бързането спира, няма вече планове - занимаваш се с прокуратура, следствие, животът се обърква. И на тези, които са пострадали, и на тези, които са виновни Инфраструктурата трябва да обича човека, да му дава ясни послания, визия накъде отива - маркировка, сигнализация,

Масато Ватанабе: Японските компании се местят към Източна Европа

Премиерът Абе пристигна в София със 17 големи бизнесмени, после 40 компании дойдоха през лятото за бизнес форум, казва посланикът на Япония у нас - Г-н посланик, тази година започна с първото в историята посещение на японски премиер в България, а завършва с аудиенция на българския парламентарен шеф при император Акихито. - Наистина 2018 г.

Георги Марков: 6 месеца преди евровота революция в Европа - не с оръжие, а с бюлетина

За България е най-добре Манфред Вебер да е шеф на Европейската комисия, казва в интервю безпартийният депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия - Г-н Марков, евроизборите вече наближиха съвсем. През последните 3 години коментирате често мигрантската криза. Живеете и в друга европейска страна - Унгария.

Теодора Духовникова: Отказах се от пътуване до Лос Анджелис, за да снимам в "Откраднат живот"

Родена е в София Още като дете участва в тв филми за БНТ през 80-те Завършва класическата гимназия и актьорство в НАТФИЗ Играе в Народния театър През 2012 г. печели “Аскеер” за поддържаща женска роля в “Ръкомахане в Спокан” През 2017 г. е отличена със “Златна роза” за най-добра женска роля като Ана във “Вездесъщият” Снимала се е в сериалите “Под

Проф Росен К. Стоянов: Опозицията ползва фалшиви новини, а в кампании - всички

* Фейкнюз дойде, след като гилдията се справи с троловете * БСП пускаше ментета още през 90-те - Проф. Стоянов, миналата седмица фалшивите новини от два сайта стигнаха до парламента. Там дори бе описано, че не проверяват източниците си. Толкова ли е ниска и нашата, и на народните избраници медийна грамотност?

Андрей Новаков: България ще получи дори повече от 4,47 млрд. лв. от ЕС догодина - голям ръст

Още акценти от интервюто: Вноската ни в единния бюджет е 1 милиард, т.е. ние получаваме 4,5 пъти повече 10 милиарда лева получиха за 6 г. от ЕС само нашите фермери. И това са директни плащания 1 час преди да пропадне бюджетът, казах на колегите: "Ако сега бях студент, щеше да се наложи да прекъсна" Защитихме 400 000 стипендии за студенти и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber