Потребителите все повече оценяват качествените услуги и съдържание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6993839 Потребителите все повече оценяват качествените услуги и съдържание Потребителите все повече оценяват качествените услуги и съдържание www.24chasa.bg
Младен Маркоски главен директор “Финанси” на “А1 България”

След близо 10-годишен период на спад на приходите и печалбата от 2016 г. насам постигаме отлични резултати, посочи Младен Маркоски главен директор “Финанси” на “А1 България”

С бранда А1 ние предоставяме качествено ново изживяване, услуги и обслужване

- Може ли вече да се измери ефектът от налагането на марката А1 в България, г-н Маркоски?

- Ефектът от ребрандирането на голяма компания не може да се измери за толкова кратко време. Това, което може да се отбележи на този етап, е новата енергия, която новото име даде на служителите ни. Надяваме се този импулс да се пренесе и сред нашите клиенти и ако съдя по техните първоначални реакции, нещата са много положителни. Както може би знаете, освен че се ребрандирахме чисто визуално, ние поехме ангажимент да предложим на клиентите си гарантирана мрежа, лесен достъп до най-новите технологии и лоялно отношение и удобство - това за нас ще е най-важният индикатор за успешно ребрандиране.

Относно бюджетната част на ребрандирането - постигнахме изцяло заложените цели като време за реализиране на проекта и финансиране. Успяхме да осъществим ребрандирането с половината от предвидения бюджет, което за нас е значителен успех.

- Заслужава ли си инвестицията в смяната на известно име като “Мтел” със сравнително непознатото за България А1?

- Ребрандирането е не само локално, но и групово решение. Наистина “Мтел” бе солидна и наложила се марка. Но

с А1 ние

предоставяме

качествено ново

изживяване,

услуги и обслужване. Това е инвестиция, с която целим да станем още по-добри и да обединим цялото портфолио от услуги, които предлагаме. Това е инвестиция за създаването на цялостен облик на А1 Group. Този проект за ребрандиране е трети в моята кариера, който е и най-професионално изпълненият.

- Продължава ли тенденцията за увеличаване на приходите на “А1 България”?

- Радвам се, че съм част от новия мениджърски екип на компанията. В този състав и за последните две години успяхме да обърнем изцяло тенденциите във финансово отношение. След близо 10-годишен период на спад на приходите и печалбата от 2016 г. насам постигаме отлични резултати. За нас е важно да запазим този положителен път - той показва на нас, а и на клиентите ни, че компанията расте и се развива в правилната посока.

За първата половина на тази година

финансовите

ни резултати

са по-добри,

отколкото за същия период на миналата година въпреки разходите за ребрандирането.

Приходите ни за полугодието се увеличават с 5,2% до 217,5 млн. евро, а оперативната ни печалба - с 9,7% до 67,6 млн. евро. Най-голяма заслуга имат фиксираните услуги, където повишихме продажбите на специализирани корпоративни решения и продължихме с отличното развитие на собствените ни спортни канали MAX Sport.

Отбелязваме и ръст в мобилните услуги, където все повече бизнес клиенти ни се доверяват, както и в продажбите на устройства. Успяваме да подобрим и средния приход от абонат с 3,3% до 5,5 евро - нещо, което е изключително трудно на нашия ценови ориентиран пазар и показва, че предлагаме наистина качествени услуги.

- Каква е стратегията ви за развитие?

- Най-общо казано стратегията ни е насочена към устойчив и продължителен ръст на приходите, който може да се постигне по два начина - чрез увеличаване базата клиенти или чрез по-висок среден приход на абонат. Ние работим и в двете насоки, като предлагаме все повече и повече качествени услуги и съдържание. Трябва да се знае, че поддържането им има своята цена. Високото качество изисква съответните усилия и инвестиции, а ние се стараем да гo предоставяме на клиентите си на адекватни цени.

- Това означава ли, че е свършило времето на ниските цени?

- Не говорим за поскъпване, а за това, че предлагаме повече услуги и съдържание в пакетите си, а те струват съответната цена. През миналата година започнахме да предлагаме и съдържание със спортните ни канали. През тази година там ще може да се гледат и мачовете от Шампионската лига и италианската Серия А. Насочваме се и към други проекти, като навлизане във финансовия сектор. Наскоро обявихме старта на дигиталния портфейл А1 Wallet, с който могат да се правят безконтактни разплащания със смартфон, да се изпращат пари в страната и чужбина без такса и да се плащат сметки чрез тази за услуги от А1.

След средата на август ще предложим и А1 кредитна карта, която ще има преференциална лихва за клиенти на А1 и ще е без такси при теглене от банкомат в чужбина и страната и без такса за обслужване.

- Има ли оператори, които предлагат пиратско съдържание?

- Да, особено в по-малките населени места има оператори, които излъчват по няколкостотин канала, а не плащат за тях, което не е честна и легална конкуренция. Поради това сме си поставили за цел

да започнем

сериозна

борба срещу

пиратството,

защото то ощетява всички, включително държавния бюджет.

- Склонни ли са клиентите да платят повече за повече услуги или е обратното?

- Мисля, че потребителите в България все повече оценяват и търсят качеството. Цените в мобилния сегмент падат вече над 20 г. Няма друг сектор, в който това да се е случило. Клиентите ни очакват да им предложим най-доброто и затова продължаваме да инвестираме в мрежата и очаквам да сме първият оператор в България, който ще предложи и 5G услуги.

Аз смятам, че цената не може да е единственото конкурентно предимство в дългосрочен план.

А1 дава повече

на клиентите си

и мисля, че те

го оценяват

Ние предлагаме фиксирани услуги, мобилна телевизия, дигитални услуги, собствено съдържание, умни решения за дома и за градската среда и предстои да представим още много нови неща, които ще поставят живота на хората на по-високо дигитално ниво.

- Получихте наградата за финансов директор на годината. Как оценявате отличието?

- Отличието CFO of the year на Ernst & Young е най-престижната награда в областта на финансите. За мен беше огромна чест да я получа. Веднага ще кажа, че наградата се дължи на изключително високия професионализъм и усилия на целия ми екип, не е само моя заслуга.

Това е една наистина висока оценка на труда ни в изминалия период. Бих искал да подчертаяпостиженията ни в управлението на ликвидността, прецизното планиране и прогнозиране, прозрачното рапортуване, коректното и навременно идентифициране на риска.

Наградата е голямо постижение, и в същото време голям мотив за още по-усърдна работа и още по-добри резултати.

- Подкрепяте ли инициативата за намаляването на роуминг цените със Западните Балкани?

- Регулаторите все още гледат на операторите като на компании, които печелят много пари, а това отдавна не е така. Въпреки това смятам, че намаляването на цените на роуминга в Западните Балкани ще позволи на хората да общуват по-свободно. Ние въведохме специален роуминг план още през май 2017 г. преди темата за регулацията в страните от Западните Балкани да стане актуална. Смело мога да кажа, че това промени начина на общуване на всички наши абонати, които пътуват до Сърбия и Македония - клиентите на А1 провеждат повече разговори в роуминг на месечна база след въвеждането на тарифния план A1 Europe&Balkan.

CV:

Финансовите хора често остават на заден план, въпреки че носят голяма отговорност и вземат важни решения. Едно от имената в тази сфера, което излезе на преден план през последния месец, е Младен Маркоски - главен директор “Финанси” на А1. Той получи едно от най-важните признания у нас - наградата CFO of theYear 2018 в категорията “Цялостен принос” от престижния едноименен конкурс. “24 часа” го потърси за мнение за ребрандирането на една от най-големите български компании, за това как негативната тенденция се обръща в стабилен ръст и за динамиката на телеком пазара у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Първанов: В политиката влязох в най-тежкото време, а Нинова през задния вход - директно стана зам.-министър

Още акценти от интервюто с президента в периода 2002 - 2012 г. и създател на партия АБВ: Природата празно не търпи - след като БСП се отказа от Коалиция за България, ние продължаваме Не мога да препоръчам на Нинова да приказва по-умно, не може да го постигне, но да приказва по-възпитано Сегашното управление е изчерпано - възможно е да устиска още,

Имот може да се заплаща и по специална сметка на нотариуса

Пазарната цена се уговораря между продавача и купувача, не е обявената в офертите, казва председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев - Обществена тайна е, че голяма част от имотите се прехвърлят по данъчна оценка, без в договорите да се вписва реално платената цена. Имате ли наблюдения, г-н Анадолиев,

Най-ценното бижу на княгиня Мириам де Унгрия е огърлица с брачните й халки

Съпругата на покойния княз Кардам Сакскобургготски показа новите си колекции накити в София “Добър вечер”, каза княгиня Мириам де Унгрия и така откри изложба с най-новите си авторски бижута в един от големите столични молове. На изложбата като специални гости присъстваха родителите на покойния ѝ съпруг княз Кардам - Маргарита и Симеон

Ани Владимирова: 16-годишни бягат от дома заради родителски окови, лоша атмосфера, любов, скука

Днешните брачни двойки могат да спринтират, не и да издържат на маратона заедно Често деца, които изпадат в наркотична зависимост, са или от дъното на социалната стълбица, където никой не ги наблюдава, или от много богати семейства Социалната мрежа създава илюзията, че имаш безкрайно много възможности за социални контакти и

Георги Терзийски: До лятото ще завършим ремонтите по магистрала “Тракия”

Надявам се, че дотогава ще отпушим и движението към Гърция Освен “Хемус” сред приоритетите тази година е и магистралата до Калотина Ръководството на агенцията взема под внимание мнението на превозвачите за толсистемата, но засега в закона е записано, че тя влиза в сила от 16 август, казва Георги Терзийски,

Александър Ваклин: В СРС-тата се чува как Дюлгеров казва на Иванчева, че е вложил целия си потенциал да ме убеди да дам парите

Надявам се думите на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов, че ако Иванчева и Петрова ме бяха убили, щяха да получат по-ниски присъди, да са нелепа шега, казва в интервю бизнесменът - Г-н Ваклин, как ще коментирате присъдите на бившата кметица на “Младост” Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както и това,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Васил Велев: Задължителна матура по математика - сега някои студенти не могат да делят

Половината скъпоплатени професии изискват математически умения, казва председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Г-н Велев, защо настоявате за задължителна матура по математика? - Повече от половината скъпоплатени незаети места са базирани на математиката, като 1/3 от тях са в IT сектора.

Георги Свиленски: В БСП няма как да има еднолично управление - и Борисов да дойде, няма да му се получат нещата

Още акценти от интервюто с председателя на червения предизборен щаб: Включването на Иво Христов в листата ни е знак за отваряне на партията към по-широк кръг избиратели и хора, които подкрепят борбата за смяна на модела ГЕРБ Резултатът от пленума не е бламиране на лидера - 95% от листата, предложена от Нинова,

Румяна Коларова: Нито една партия в момента няма ресурс да откъсне парче от електората на ГЕРБ

Станишев не е в евролистата на БСП - това ще разколебае част от избирателите на социалистите Още акценти: Не е неморално да имаш луксозно жилище. Основното е да се докаже произходът на парите, с които то е купено Ще издържи ли БСП, ако изведнъж се извадят необяснимите придобивки на нейни водещи фигури Изборите не се измерват единствено със

Стоянка Мутафова: Последните думи на Нейчо Попов бяха: “Обичам те сто!”

За кралицата на българския театър и нейния любим 100 била мярка за най-голямата любов Кралицата на комедията Стоянка Мутафова навърши 97 години на 2 февруари. Отпразнува рождения си ден и отбеляза 70 години на сцена в препълнена зала 1 на НДК. Десетки нейни приятели като Любо Нейков, Ирен Кривошиева, Мариус Куркински, Виктор Калев,

Драгомир Шолев: Как да спасим Прасето в българското училище

Темата за насилието, агресията и липсата на разбиране е много актуална. Филмът е за драмата на едно наранено човешко същество - Вашият филм “Прасето” спечели 3 отличия на 23-ия ”София филм фест”: специалната награда на журито, приза за най-добър български филм и наградата на ФИПРЕССИ. Как го преживяхте, г-н Шолев? - Честно казано, не съм очаквал.

Красимир Каракачанов: “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието

Още акценти от интервюто: За да има респект, полицията и без повод да вика контингента на профилактични разговори Работата на кмета е да не допуска самонастаняване, а да викне ДНСК, енерго, полиция, пожарна Против съм да има извънсъдебно споразумение след побой “Обединени патриоти” сме като ЕС - единни в многообразието.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber