Учениците използват телефона за уроците, повишиха успеха си с 20-30 стотни за 5 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6993784 Учениците използват телефона за уроците, повишиха успеха си с 20-30 стотни за 5 г. Учениците използват телефона за уроците, повишиха успеха си с 20-30 стотни за 5 г. www.24chasa.bg
Асен Александров

Преди 7 години започна бумът на смартфоните. Доведе до невиждано явление - учениците не слушаха учителите, а само гледаха в телефоните си и общуваха в социалните мрежи. Това доведе и до понижаване на успеха. Не може едновременно да слушаш урока, да решаваш задачи и да гледаш телефона.

Обсъдихме това на педагогически съвети и решихме да вземем мерки използването на смартфони да не се допуска в час. 70-80% от родителите го приеха радушно, против бяха родители предимно на по-малки ученици. Искаха да имат непрекъсната връзка с децата си. По-големите ученици също бяха против. Ученическият парламент излъчи представители да преговарят с мен.

Решихме да изработим съвместни правила. Да се ползват телефоните в час, но само ако учителят разреши като помощно средство за учебната дейност. Решихме още, че ако ученикът използва нерегламентирано телефона по време на учебни занятия, тогава му го

вземаме и го връщаме

лично на неговия родител

Ако не дойде същия ден, ученикът оставаше 24 часа без телефон. Имало е случаи и за по-дълго.

Предвидихме и много строги санкции за онези, които използват телефоните си за качване на снимки и видеа на учители или съученици без тяхно разрешение. Това влезе в нашия правилник. Родителите в училищното настоятелство поеха ангажимента да спазват правилата, а аз - да направя ползването на мобилни устройства по-лесно и по-луксозно. Инвестираха се доста средства, но Wi-Fi мрежата в класните стаи и в коридорите е безплатна и без парола. В последните години оборудвахме класните стаи със зареждащи устройства за телефоните.

В някои класни стаи поставихме калъф от плат с 30 джобчета. Влизайки в клас, ученикът поставя телефона си в джоба с неговия номер. Като излиза, си го взема обратно. При по-малките ученици телефонът стои на дъното на раницата с изключен звук, за да не пречи на в час.

Обучихме учителите за работа с интернет платформи, но се оказа, че колкото и компютъра да имаме - а те са около 150, са малко, за да обхванем с интернет платформа всеки ден всяко дете.

Дадохме си сметка, че учениците могат да използват своите мобилни устройства. И така стана - от началните класове до 12-и клас. Започнахме да решаваме тестове и всеки може да си види отговорите в реално време, както и да ги свери с верните. Учениците наистина използват телефоните си за учебна цел -

да намират картинна

или видео информация

в реално време

Някои снимат с тях дъската - не виждам нищо лошо в това. Така и най-мързеливият има написаното от учителя на нея.

Според мен разковничето е родители, ученици и учители да се споразумеят как да се използват смартфоните за благото на учениците. Всяко нещо е вредно, когато не е с мярка и с разум. И 5 аспирина да изпиеш, ще те заболи коремът.

Вече съм твърдо убеден, че няма как да се премахне използването на мобилните устройства в училище. В нашия закон за предучилищното и училищното образование е записано, че е забранено използването на мобилни устройства. Но пък за някои учители забраната нарушава правото им да избират как да преподават.

Най-често преподавателите по чужди езици ги използват във всеки час. Автономията на училището позволява да се интерпретира как да бъдат прилагани изискванията в закона. Едва ли някой би бил против телефонът да се използва за нещо полезно.

През последните 5-6 г. успехът на училището се повиши с около 20-30 стотни. Със сигурност използването на смартфоните в час е фактор, и то съществен. Учениците учат повече, защото им е интересно.

Планираме още от есента да решим проблема с тежестта на раниците на 5-и, 6-и и 7-и клас.

Вместо да си носят учебниците в клас, учениците ще носят малък таблет. Убеден съм, че все повече учебници ще стават интерактивни и по-интересни. В бъдеще те ще бъдат живи и говорещи.

* Авторът е директор на столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна”

АСЕН АЛЕКСАНДРОВ*

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Борисов в "Шоуто на Слави" - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Бедни ми Башар, кой си ти, че ще правиш студентска телевизия - я в казана!

ЯН ЯНЕВ* Една еротична рекламна закачка вдигна такъв шум в държавата, че заглуши клаксоните за скъпия бензин. А истината е, че в България е дяволски трудно да имаш идеи и някой да ти даде шанс да ги осъществиш Едно закачливо, леко еротично видео, с което актьорът Башар Рахал приканва студенти да се явят на кастинг за телевизия Алма Матер,

Защо градовете по света се отказват от олимпиади?

Олимпийските игри се смятат за най-ярките спортни състезания на планетата. Те привличат милионна публика и вниманието на световните медии, без да споменаваме рекламата и правата за излъчване. Затова когато жителите на канадския град Калгари гласуваха на референдум дали да кандидатстват за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г.

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите. Двата формални повода за протестите - оставката на Валери Симеонов и намаляването на цената на бензина, са решени.

Коментар на седмицата №2: Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"

Разбиващо слово на Румен Овчаров взриви пленума на БСП в неделя и стана причина за словесен сблъсък между него и соцлидерката Корнелия Нинова. Повод за острите думи стана съдба на на вестник "Дума" И неговия и.д. главен редактор Йордан Мичев, който в крайна сметка бе отстранен след гласуване от Националния съвет и се оттегли.

Отсъстващият Груевски ще свали присъстващия Заев?

Фактът, че измина пети ден без официална публична информация за фактическите обстоятелства около бягството на Никола Груевски от страната ми говори, че или става дума за пълна неспособност на компетентните служби за възстановка на тези събития, или за абсолютно несправяне с информирането на обществеността за тези обстоятелства,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Таяни поздрави "Кмет на годината"

Председателят на Европейския парламент поздрави конкурса "Кмет на годината". Ето какво написа той: Уважаеми кметове, уважаеми приятели, искаше ми се да съм сред вас тази вечер, за да ви кажа лично колко съм привързан към България и че имам отлични впечатления от всичките си посещения в страната. България се развива,

Вилнеене на мутри няма как да мине за граждански протест

Вилнеене на мутри, превозвани от квадратни джипове "Мерцедес" с руски номера няма как да мине за граждански протест. Моите уважения към всички, които имат кауза, за която протестират - майки с деца, еколози, граждани, които не смятат, че при монопол на горивата има пазар на горива. Но не с тези мутри начело!

Президентството: Името на летище София - след становище от комисия

От екипа на Румен Радев отговориха на 2 въпроса на “24 часа” след започналата дискусия дали аерогарата да носи името на Желю Желев Летище София да бъде кръстено на първия демократично избран президент Желю Желев. Това поискаха интелектуалци и бивши сини депутати, които внесоха петиция до президента Румен Радев.

Защо втори жълт картон за Нинова не става червен автоматично

“Дума” се оказа единствената удобна и обединяваща кауза за аморфната вътрешна опозиция Въпреки че недоволните от лидерката вече имат мнозинство в Националния съвет,  конгресът няма как да я свали преди изборите Голям жълт картон получи Корнелия Нинова тази неделя. Червеният пленум я бламира за партийния вестник “Дума” и макар никой да не постави

Президентска психоанализа - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"

Разбиващо слово на Румен Овчаров взриви пленума на БСП в неделя и стана причина за словесен сблъсък между него и соцлидерката Корнелия Нинова. Повод за острите думи стана съдба на на вестник "Дума" И неговия и.д. главен редактор Йордан Мичев, който в крайна сметка бе отстранен след гласуване от Националния съвет и се оттегли.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber