Учениците използват телефона за уроците, повишиха успеха си с 20-30 стотни за 5 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6993784 Учениците използват телефона за уроците, повишиха успеха си с 20-30 стотни за 5 г. Учениците използват телефона за уроците, повишиха успеха си с 20-30 стотни за 5 г. www.24chasa.bg
Асен Александров

Преди 7 години започна бумът на смартфоните. Доведе до невиждано явление - учениците не слушаха учителите, а само гледаха в телефоните си и общуваха в социалните мрежи. Това доведе и до понижаване на успеха. Не може едновременно да слушаш урока, да решаваш задачи и да гледаш телефона.

Обсъдихме това на педагогически съвети и решихме да вземем мерки използването на смартфони да не се допуска в час. 70-80% от родителите го приеха радушно, против бяха родители предимно на по-малки ученици. Искаха да имат непрекъсната връзка с децата си. По-големите ученици също бяха против. Ученическият парламент излъчи представители да преговарят с мен.

Решихме да изработим съвместни правила. Да се ползват телефоните в час, но само ако учителят разреши като помощно средство за учебната дейност. Решихме още, че ако ученикът използва нерегламентирано телефона по време на учебни занятия, тогава му го

вземаме и го връщаме

лично на неговия родител

Ако не дойде същия ден, ученикът оставаше 24 часа без телефон. Имало е случаи и за по-дълго.

Предвидихме и много строги санкции за онези, които използват телефоните си за качване на снимки и видеа на учители или съученици без тяхно разрешение. Това влезе в нашия правилник. Родителите в училищното настоятелство поеха ангажимента да спазват правилата, а аз - да направя ползването на мобилни устройства по-лесно и по-луксозно. Инвестираха се доста средства, но Wi-Fi мрежата в класните стаи и в коридорите е безплатна и без парола. В последните години оборудвахме класните стаи със зареждащи устройства за телефоните.

В някои класни стаи поставихме калъф от плат с 30 джобчета. Влизайки в клас, ученикът поставя телефона си в джоба с неговия номер. Като излиза, си го взема обратно. При по-малките ученици телефонът стои на дъното на раницата с изключен звук, за да не пречи на в час.

Обучихме учителите за работа с интернет платформи, но се оказа, че колкото и компютъра да имаме - а те са около 150, са малко, за да обхванем с интернет платформа всеки ден всяко дете.

Дадохме си сметка, че учениците могат да използват своите мобилни устройства. И така стана - от началните класове до 12-и клас. Започнахме да решаваме тестове и всеки може да си види отговорите в реално време, както и да ги свери с верните. Учениците наистина използват телефоните си за учебна цел -

да намират картинна

или видео информация

в реално време

Някои снимат с тях дъската - не виждам нищо лошо в това. Така и най-мързеливият има написаното от учителя на нея.

Според мен разковничето е родители, ученици и учители да се споразумеят как да се използват смартфоните за благото на учениците. Всяко нещо е вредно, когато не е с мярка и с разум. И 5 аспирина да изпиеш, ще те заболи коремът.

Вече съм твърдо убеден, че няма как да се премахне използването на мобилните устройства в училище. В нашия закон за предучилищното и училищното образование е записано, че е забранено използването на мобилни устройства. Но пък за някои учители забраната нарушава правото им да избират как да преподават.

Най-често преподавателите по чужди езици ги използват във всеки час. Автономията на училището позволява да се интерпретира как да бъдат прилагани изискванията в закона. Едва ли някой би бил против телефонът да се използва за нещо полезно.

През последните 5-6 г. успехът на училището се повиши с около 20-30 стотни. Със сигурност използването на смартфоните в час е фактор, и то съществен. Учениците учат повече, защото им е интересно.

Планираме още от есента да решим проблема с тежестта на раниците на 5-и, 6-и и 7-и клас.

Вместо да си носят учебниците в клас, учениците ще носят малък таблет. Убеден съм, че все повече учебници ще стават интерактивни и по-интересни. В бъдеще те ще бъдат живи и говорещи.

* Авторът е директор на столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна”

АСЕН АЛЕКСАНДРОВ*

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Борис Велчев: Филчев не може да ме обиди, съжалявам, че е бил главен прокурор

Филчев винаги е бил обсебен от страх. Особен, психопатичен страх, постоянен ужас от възможното възмездие за всички извършени в миналото мерзости, пише председателят на Конституционни съд до "24 часа" Председателят на Конституционния съд и бивш главен прокурор Борис Велчев изпрати до "24 часа" следното писмо:  Нямах намерение да правя изявления по

3 причини да падне забраната за анкети в изборния ден

Вместо измислени данни ще излизат числа на агенции, които се ползват с доверие Вече близо две десетилетия живеем в напълно различен информационен свят, в който можеш да се сдобиеш с всякакъв тип информация, и то за секунди. Промяната в информационните източници чрез навлизането на електронните медии и най-вече на социалните мрежи направи

Като няма анкети в деня на вота, суверенът е ощетен

Спирането на информация отприщва слуховете и спекулациите Наличието на информация е основата на всяка демократична система. В този смисъл свободата да се огласява каквато и да било информация в деня на изборите е път към демократизацията на обществото. Още повече че на тази плоскост съществува определена неравнопоставеност.

Като развод между хора, които вече не помнят защо са се оженили, но имат огромно богатство

В Брекзит всеки търси плячка - няма как да се роди разбирателство Разбира се, доста хора ще кажат сега как Тереза Мей е глупава жена, която не си разбира от работата, не знае какво прави и е напълно некомпетентна. Други пък ще обвинят цяла Великобритания, всички британци, британската заблуда за ролята им в света и ще се провикнат как целият този

Възможно ли е чудото втори референдум

Британските граждани вече са толкова по-добре информирани, колкото подведени бяха при първия референдум Brexit лошо се препъна. ЕС едва ли ще направи отстъпки за едно ново споразумение, което да получи мнозинство в Лондон. #Wild Brexit е изключително травматично решение - и за Обединеното кралство, и за Европа.

Как “24 часа” стана цел на хибридната война

lВсъщност целта на моята понеделнишка колонка бе критика към правителството, че не обяснява действията си за избора на F-16, но Слави обвини вестника, че е слугински. Казва го авторът на онова ненадминато интервю с Бойко Борисов! lСвободната преса е по-важна от някакви изтребители и битки между политици.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Стената - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Защо никой не смее да каже истината за американските изтребители

Тези самолети по същество са подарък от Вашингтон. Благодарение на правителството на САЩ България има приход от 1,5 млрд. от износ на оръжие Българското общество влезе в един измислен дебат какъв изтребител да купи. Активните русофили много държаха на шведския “Грипен”, но в крайна сметка правителството получи мандат да преговаря за американски

Арабските страни вървят към реабилитиране на Асад

Той оцеля на власт след осем години война и милиарди долари под формата на финансови средства и въоръжение, дадени, за да бъде свален. Сега сирийският президент Башар Асад се готви да бъде допуснат обратно в организацията на арабските страни - постижение, смятано за немислимо някога, когато той смазваше бунта срещу управлението на семейството си.

Помпейо балансира в Рияд между запазването на съюза и заявената твърдост

Държавният секретар Помпейо днес е в Рияд, за да съгласува две привидно противоречиви цели: да запази съюза със Саудитска Арабия, смятан за приоритетен, и същевременно да покаже под натиска на американската политическа класа известна твърдост след убийството на журналиста Джамал Кашоги. Този еквилибристичен номер трябваше да насочи погледите към

Дума на седмицата: Циганин

Окончателно решение няма Миналата седмица две момчета пребиха жестоко военен, част от експедиционния ни корпус. Човек, обучен да воюва, в когото данъкоплатците са инвестирали, за да може да застрелва хора, дадено му е оръжие и той позволи на две необразовани пишлемета да го надвият. Това е друга тема, нападнали са го изненадващо и в гръб,

Доналд Тръмп в „Красно село“

Или как освободих блокадата на американското правителство Доналд Тръмп се нанесе у нас. Ще попитате как се стигна до тук ли? Ами нали блокира работата на американското правителство в оня спор кой да плати за стената по границата с Мексико, сигурно сте гледали по телевизията. Заинати се и йок. Администрацията е в неплатен отпуск.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber