Стоян Ефтимов: Добрите математици в България могат да вземат по 4-5 хил. лв. заплата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6990281 Стоян Ефтимов: Добрите математици в България могат да вземат по 4-5 хил. лв. заплата Стоян Ефтимов: Добрите математици в България могат да вземат по 4-5 хил. лв. заплата www.24chasa.bg
Стоян Ефтимов

В родината се развиват много фирми за програмиране и за създаване на изкуствен интелект

- Какви са успехите ти по състезателна математика?

- Ходя на състезания по математика още от първи клас, а от втори клас са първите ми призови места. Имам успехи и на международно ниво. Най-големият ми успех е на състезание в Хонконг, когато взех бронзов медал. Тогава бях в 6-и клас. Друг голям успех е участието ми в Принстън на отборно състезание. Там взехме среброто.

С математика съм се занимавал основно през ученическите си години, а сега избрах да се насоча към програмирането.

- Как се подготвяше за всяко състезание?

- Имахме школа по математика в училище. Всяка седмица карахме по 2 учебни чаша в решаване на задачи, а отделно преди всяко голямо състезание правихме лагер-школа. Което представляваше да отидем някъде в планината и да се отдадем на математиката. Обикновено ходехме в Юндола. В рамките на седмица-две решавахме задачи, като канеха едни от най-добрите лектори в България да ни подготвят.

- Като ученик математиката беше ли всекидневие за теб?

- Преди състезание всеки ден се решаваха задачи. След училище, събота, неделя - просто трябваше да се подготвя добре. Дори тогава ме освобождаваха от часове, за да мога да се отдам на подготовката си.

- Срещу кои националности ти е било най-трудно да се състезаваш?

- Останал съм с впечатлението, че

китайците са

най-добрите математици

Но веоятно това е така, защото са и най-много. (Смее се.) Особено на състезанието в Хонконг всички призови места отидоха за китайците.

- Какво те запали по решаването на задачи?

- Запали ме най-вече това, че бях добър в решаването им. Когато решавах трудна задача, това ми носеше истинско удоволствие. Освен това майка ми беше начална учителка и още от 5-годишен ме занимаваше.

Преди всичко математиката ми разви логическото мисленето. Освен това те учи на търпение.

Да се главоблъскаш по

една задача, те учи много

на търпение,

а това се оказа много ценно и за програмирането. За да подкараш една програма, са нужни доста работа и търпение.

- Математиката те е отвела до програмирането, което вече си завършил, но каква е перспективата за теб в България?

- Вече работя по специалността си в една българска фирма. В тази сфера в родината има голямо поле за развитие. Познавам доста успели хора в тази област. Имам колеги, които са работили и стажували в големи корпорации като “Гугъл” и “Фейсбук” в чужбина, но все пак са се върнали в България.

- Колебаел ли си се някога да заминеш за чужбина?

- Мислил съм си след гимназията какво би било, ако замина, защото много мои приятели отидоха в чужбина. Сестра ми е 4 години по-голяма от мен. Тя също е състезателка по математика и също завърши програмиране. Така че вече беше минала по този път и беше доволна от образованието си и от реализацията си. Затова аз нямах толкова силни колебания дали да остана, или да замина.

- А съжалявал ли си някога, за това, че въпреки възможностите си остана в България?

- В нито един момент.

Напълно съм доволен

от образованието тук

Определено в базата за обучение на Софийския университет има какво да се подобри. Не мисля, че това е основното. Да, че повиши качеството на образованието, но не е голяма пречка особено за програмирането. На програмиста са му нужени просто един компютър и интернет.

- Много деца след гимназията заминават за САЩ и Великобритания. Могат ли математиците да се развият добре и на родна почва?

- Ако си наистина добър, със сигурност ще се реализираш.

- Магистратурата ти е в областта на изкуствения интелект. Сравнително нова специалност. Има ли бъдеще тя в България?

- Има фирми в България, които работят в тази сфера. Имам познати, които се занимават с разработването на изкуствен интелект. На мен специалността ми е много интересна и като нова наука не спират да се правят нови открития в нея. В математиката например е много трудно да направиш ново откритие. Просто е стара наука.

Едно от нещата, които ме привлякоха, е, че

за момента в Софийския

университет тя е

една от най-престижните

специалности

Най-труден е приемът. Всяка година влизат само 20 човека.

- Как виждаш себе си след 10 години?

- Със сигурност ще съм все още в България. Най-вероятно ще се занимавам с програмиране, а дали ще е в областта на изкуствения интелект, не се знае. Може да е даже някаква нова наука. За момента съм много доволен от фирмата, в която работя. Тя е един добър пример за това, че младите могат да се развиват в България. Фирмата е основана от българи. Основният офис е тук, но има офиси и в САЩ и Япония. 80% от програмистите са българи.

Наскоро

фирмата получи “Оскар”

за технологични постижения

в киното

Тези награди се дават веднъж на няколко години. Нашият софтуер подпомага развитието на киното. Създадохме софтуер за 3D визуализация. Много холивудски филми са го използвали, за да направят специалните си ефекти.

- Да разбираш от математика, е сложно, но и престижно. Какви доходи може да си докара един математик в днешно време?

- Със сигурност, ако е добър, един математик може да получава доста добри пари особено за програмирането. Стартовата заплата за един начинаещ програмист без никакъв опит е 1000 лв., а оттам нататък може да расте до 4-5 хил. лв.

Стоян Ефтимов е на 24 години. Родом е от Бургас, където учи в математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков”. След половин година завършва магистратурата си по “Изкуствен интелект” в Софийския университет. Преди това става бакалавър по “Компютърни науки”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Павел Миланов: Общините да контролират блока - може да е по-голям от село

Хората масово не искат да се разправят със съседите си Всички обитатели трябва да влязат в регистър Таксите за входа не могат да се прикрепят към местните данъци Не можеш да осъдиш крадеца, но той ще те осъди после, че си му показал лицето, заснето с видеокамера, казва Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber