Стоян Ефтимов: Добрите математици в България могат да вземат по 4-5 хил. лв. заплата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6990281 Стоян Ефтимов: Добрите математици в България могат да вземат по 4-5 хил. лв. заплата Стоян Ефтимов: Добрите математици в България могат да вземат по 4-5 хил. лв. заплата www.24chasa.bg
Стоян Ефтимов

В родината се развиват много фирми за програмиране и за създаване на изкуствен интелект

- Какви са успехите ти по състезателна математика?

- Ходя на състезания по математика още от първи клас, а от втори клас са първите ми призови места. Имам успехи и на международно ниво. Най-големият ми успех е на състезание в Хонконг, когато взех бронзов медал. Тогава бях в 6-и клас. Друг голям успех е участието ми в Принстън на отборно състезание. Там взехме среброто.

С математика съм се занимавал основно през ученическите си години, а сега избрах да се насоча към програмирането.

- Как се подготвяше за всяко състезание?

- Имахме школа по математика в училище. Всяка седмица карахме по 2 учебни чаша в решаване на задачи, а отделно преди всяко голямо състезание правихме лагер-школа. Което представляваше да отидем някъде в планината и да се отдадем на математиката. Обикновено ходехме в Юндола. В рамките на седмица-две решавахме задачи, като канеха едни от най-добрите лектори в България да ни подготвят.

- Като ученик математиката беше ли всекидневие за теб?

- Преди състезание всеки ден се решаваха задачи. След училище, събота, неделя - просто трябваше да се подготвя добре. Дори тогава ме освобождаваха от часове, за да мога да се отдам на подготовката си.

- Срещу кои националности ти е било най-трудно да се състезаваш?

- Останал съм с впечатлението, че

китайците са

най-добрите математици

Но веоятно това е така, защото са и най-много. (Смее се.) Особено на състезанието в Хонконг всички призови места отидоха за китайците.

- Какво те запали по решаването на задачи?

- Запали ме най-вече това, че бях добър в решаването им. Когато решавах трудна задача, това ми носеше истинско удоволствие. Освен това майка ми беше начална учителка и още от 5-годишен ме занимаваше.

Преди всичко математиката ми разви логическото мисленето. Освен това те учи на търпение.

Да се главоблъскаш по

една задача, те учи много

на търпение,

а това се оказа много ценно и за програмирането. За да подкараш една програма, са нужни доста работа и търпение.

- Математиката те е отвела до програмирането, което вече си завършил, но каква е перспективата за теб в България?

- Вече работя по специалността си в една българска фирма. В тази сфера в родината има голямо поле за развитие. Познавам доста успели хора в тази област. Имам колеги, които са работили и стажували в големи корпорации като “Гугъл” и “Фейсбук” в чужбина, но все пак са се върнали в България.

- Колебаел ли си се някога да заминеш за чужбина?

- Мислил съм си след гимназията какво би било, ако замина, защото много мои приятели отидоха в чужбина. Сестра ми е 4 години по-голяма от мен. Тя също е състезателка по математика и също завърши програмиране. Така че вече беше минала по този път и беше доволна от образованието си и от реализацията си. Затова аз нямах толкова силни колебания дали да остана, или да замина.

- А съжалявал ли си някога, за това, че въпреки възможностите си остана в България?

- В нито един момент.

Напълно съм доволен

от образованието тук

Определено в базата за обучение на Софийския университет има какво да се подобри. Не мисля, че това е основното. Да, че повиши качеството на образованието, но не е голяма пречка особено за програмирането. На програмиста са му нужени просто един компютър и интернет.

- Много деца след гимназията заминават за САЩ и Великобритания. Могат ли математиците да се развият добре и на родна почва?

- Ако си наистина добър, със сигурност ще се реализираш.

- Магистратурата ти е в областта на изкуствения интелект. Сравнително нова специалност. Има ли бъдеще тя в България?

- Има фирми в България, които работят в тази сфера. Имам познати, които се занимават с разработването на изкуствен интелект. На мен специалността ми е много интересна и като нова наука не спират да се правят нови открития в нея. В математиката например е много трудно да направиш ново откритие. Просто е стара наука.

Едно от нещата, които ме привлякоха, е, че

за момента в Софийския

университет тя е

една от най-престижните

специалности

Най-труден е приемът. Всяка година влизат само 20 човека.

- Как виждаш себе си след 10 години?

- Със сигурност ще съм все още в България. Най-вероятно ще се занимавам с програмиране, а дали ще е в областта на изкуствения интелект, не се знае. Може да е даже някаква нова наука. За момента съм много доволен от фирмата, в която работя. Тя е един добър пример за това, че младите могат да се развиват в България. Фирмата е основана от българи. Основният офис е тук, но има офиси и в САЩ и Япония. 80% от програмистите са българи.

Наскоро

фирмата получи “Оскар”

за технологични постижения

в киното

Тези награди се дават веднъж на няколко години. Нашият софтуер подпомага развитието на киното. Създадохме софтуер за 3D визуализация. Много холивудски филми са го използвали, за да направят специалните си ефекти.

- Да разбираш от математика, е сложно, но и престижно. Какви доходи може да си докара един математик в днешно време?

- Със сигурност, ако е добър, един математик може да получава доста добри пари особено за програмирането. Стартовата заплата за един начинаещ програмист без никакъв опит е 1000 лв., а оттам нататък може да расте до 4-5 хил. лв.

Стоян Ефтимов е на 24 години. Родом е от Бургас, където учи в математическата гимназия “Акад. Никола Обрешков”. След половин година завършва магистратурата си по “Изкуствен интелект” в Софийския университет. Преди това става бакалавър по “Компютърни науки”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Александър Сиди: Анонимен сайт с позорящо съдържание да се закрива

Разпад на коалицията “Обединени патриоти” няма, казва в интервю депутатът от ВМРО - Г-н Сиди, защо ВМРО написа закон срещу фалшивите новини? - Защото фалшивите новини са отвратително явление и това е една борба, която се води от всички демократични общества в Европа и извън нея. Европейската комисия обаче сега има идея да се бори с явлението с

Арх. Любо Георгиев: За 1 година новите софиянци по официални данни са 22 933-ма

Още акценти от интервюто: Правим социологическо проучване сред 2400 души, за да разберем очакванията на столичани за визията на града до 2050 г. От 14 месеца съм директор на “Софпроект" и отново има планиране на града - доскоро “планиране” бе мръсна дума, защото се е асоциирало с комунизма Софиянци предпочитат южните квартали Няма да

Шкумбата: За пръв път като срещнах Любо Ганев, разбиваше през нощта вратата на къщата си с чук

Любо Ганев: Преди много си удрях главата и съм се научил да си създавам удобства Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев: Подредбата на звездите е еднаква за двама звездни българи. Димитър Туджаров-Шкумбата и Любо Ганев са родени на една и съща дата - 6 ноември. Астралните близнаци се познават от над 30 г. Преди месец Шкумбата навърши 64 г.

Правда Найденова и Добри Данков: Да се учи приложна математика - децата да смятат прости неща, които са им нужни в живота

Нашият предмет става машина за пари - модерно е да си на състезания, но само 15% от учениците имат способности за тях, казват преподавателите Още акценти До пети клас родителите трябва да са активни в домашните, после учениците сами да се справят Масовият успех ще дойде, ако адаптираме учебниците на Западна Европа и САЩ Преди години учителят

Светлана Захарова: Балетът ви е на високо ниво, харесва ми атмосферата в София

В Русия няма как да се занимаваш с нашето изкуство между другото, казва световноизвестната балерина Светлана Юриевна, вече за трети път гостувате в България – веднъж в самостоятелния спектакъл “Аморе” и два пъти в спектакли на Софийската опера и балет. Толкова ли ви харесва балетната трупа в София? - Да.

Кирил Бошов: Преди да купува кола, всеки ще получава бързо и лесно информация за нейните малус характеристики

70% бонус и 400% малус е силно наложена в света. Не виждам защо нещо, което работи на други пазари, да не може да работи и на нашия Равният старт в “Бонус-малус” е възможността, която се дава на добрите шофьори да останат такива, а на “лошите” - да променят поведението си. Всяко бъдещо нарушение ще ви води в по-висока категория Хайде,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България": Не желаем да бъдем замесвани в политически интриги

 - Г-жо Стоева, „Инерком“ пусна нарочно изявление, в което опровергава твърденията на депутата г-жа Елена Йончева. Обикновено не реагирате на изявления на политици, защо го правите сега? - На първо място смятам, че намесата на политици в една бизнес сделка е недопустима. „Инерком“ запази достойно мълчание в продължение на месеци,

Мирослав Мазнев: Заради неоснователни обжалвания проекти са забавени с общо над 32 години

Работим на най-ниски цени и това за нас определено не е гордост Има над 2000 санирани обекта, а установените нередности са едва в 1% Да се опорочава трудът на строителя е крайно обидно, казва Мирослав Мазнев изпълнителен директор на Камарата на строителите в България - Наскоро отбелязахте професионалния си празник, г-н Мазнев.

Доротея Тончева: Драмата на моята героиня е, че иска да стане цигуларка на Бога

Голямата актриса е пред премиерата на новата пиеса на Стефан Цанев - Знам, че репетирате “на 200 процента” новата пиеса на Стефан Цанев с дългото заглавие “Възражения на възрастна дама срещу художника, който й рисува портрет”. Как се чувствате? - Заглавието вече е друго: “Цигуларката на Бога”. В пиесата става дума за драматичната съдба на една

Светлин Нейнски: У нас може да има лаборатория за виртуална реалност и изкуствен интелект

Първото издание на специализирания форум “Бъдещето на реалността” ще се проведе на 9 ноември в София. Посетителите ще изпробват 30 различни изживявания - от виртуалната и добавената реалност, комбинирани с изкуствен интелект. Ще се запознаят с най-новите възможности на технологията, ще се срещнат на живо с глобалните лидери,

Павлин Петков: Учителите трябва да имат изпит по новите технологии в края на следването си

Майсторлък е да комбинираш дигиталните методи на преподаване с традиционните, казва директорът на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Варна "Образование 4.0” е съвместна кампания на Vivacom и в. “24 часа” за дигитализация на българското образование. Инициативата стъпва на разбирането, че българските ученици са много активни в интернет,

Акад. Ревалски: Заплатите в БАН на професорите с увеличението ще са като на учителите, на доцентите са по-ниски

Няма скандал и политика в спора на БАН с метеоролозите - Акад. Ревалски, защо оттеглихте споразумението си с министерството на образованието и науката за извеждането на НИМХ? - Не сме го оттеглили. Казахме, че ще преосмислим част от него, защото очакваме някаква реакция от страна на министерството.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber