Проф. Любен Тотев: Държавата да плаща за реализирани висшисти, не за приети студенти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6982987 Проф. Любен Тотев: Държавата да плаща за реализирани висшисти, не за приети студенти Проф. Любен Тотев: Държавата да плаща за реализирани висшисти, не за приети студенти www.24chasa.bg

Ректори разкриват нови специалности, изкушени от кметове и депутати, казва ректорът на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите

- Проф. Тотев, комисията по образование в парламента прие на първо четене поправка в Закона за висшето образование, според която изявени специалисти ще преподават в университетите, защо е важно това да се случи?

- Това се прави от дълго време на много места в страната. В Минно-геоложкия университет например от 1999 г. един от най-изявените специалисти в метростроителството проф. Стоян Братоев чете лекции. Не съм чакал да питам парламента или някой друг. В МГУ четат лекции и други известни специалисти от областта на миннодобивната промишленост. Това за мен не е ново.

Хората от

практиката

са в час с това,

което се прави

Те дават знания на студентите и това е чудесно. Важен е контактът на специалистите от практиката с младите, с хората, които са бъдещите техни служители. Така и специалистите от практиката си сверяват пулса с младото поколение. Младите пък разбират какво се случва в живия живот и какво ще правят, когато напуснат лабораториите и аудиториите на университетите. Полезно е. Дори бих казал, че е малко закъсняло.

- Проф. Стати Статев каза, че и при него се прави.

- Разбира се, в УНСС канят специалисти. Много възпитаници на университета са били министри, зам.-министри, премиери. Те са лектори в УНСС.

- Трябва ли държавата да поръчва на висшите училища кадрите?

- Разбира се.

Защо трябва да

се плаща за

нещо, което

няма да се

ползва

Всеки един от универститетите заявява по-големи бройки за обучение, защото по този начин получаваме субсидията от държавата. Но ако се регулира по друг начин субсидията - да не е на бройка студент, а на това, което произвеждаме и се реализира на пазара на труда, би било отлично. Ние може да обучаваме десетки хиляди, но когато се реализират само малка част от тях, защо сме учили другите.

- И депутати, и ректори казват, че оценките на Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА) не са реалистични - всички са в горната част на скалата, а и няма отказана акредитация на университет, защо тогава никой не предприема нещо срещу тази практика?

- Отдавна съм против. Не може всички университети да сме с оценка между 8,5 и 10 или между 8,5 и 9,5. Има такива, които са по-напред и могат да бъдат около 10. Има обаче и други, които отговарят по-скоро на 6. Или скалата е невярна, или тези, които подреждат университетите, нямат реална представа или не го правят така, както трябва. Не може всички да сме еднакви. Онзиден получих сертификата на нашия университет за поредната акредитация. Естествено, оценката е много добра, но смея да кажа чистосърдечно, че е заслужено добра. И срещата със студентите, и срещата с работодателите, и това, което са видели в залите и лабораториите на университета, и практическото ни обучение в промишлеността - всичко е на ниво. Не мога да сравня нашия университет с някои други. Не искам да се обиждат, но и те влизат в 9 и 10. Не искам от НАОА да се обиждат. При тях отиват материали от експертните групи, които ходят на място и проверяват. Там

не се дават

реалните

преценки

Там се подготвят докладите с недотам вярно съдържание и може би е дошло време да се опреснят експертните групи с хора, които действително ще преценяват правилно. Това ще облекчи и председателя на НАОА, ще облекчи и акредитационния съвет. Смятам, че промяна в критериите за подбор на хора в експертните групи би допринесла много за разсейване на събраните в горната част на скалата оценки. Прочетох, че в пернишкия университет например са записани за обучение, а не са обучавани 170 студенти.

- Съгласен ли сте с идеята ректорът да сключва договор за управление с министъра?

- Министърът е политическа фигура. Представете си тази хипотеза: г-н министърът решава, че трябва да подаде оставка. Това означава ли, че аз като ректор трябва да подам оставка, защото съм сключил договор с този министър. Или идвайки друг министър, да ми каже: Слушай, ректоре, с теб не може да работим, ще назнача друг. Ето го конфликта. Много малко са ректорите, които имат нужда от такава подкрепа. Който желае, нека сключва, нека ползва защитата на министъра. Това е мое мнение, но и на голяма част от колегите.

- А какво смятате за предложението на Асоциацията на индустриалния капитал в България работодателите да поемат управлението на университетите?

- Смятам, че всеки трябва да върши работата, от която разбира. Те трябвало да кажат колко студенти да се приемат?! Те да кажат как да се субсидира висшето образование?! Предлагат несъвместими неща. Никой от ректорите не одобрява това.

- Какво мислите за идеята университети със сходни направления да се съюзяват в преподаването - като ТУ - София и ХТМУ например?

- Моите дълбоки уважения към двамата ми колеги и приятели. Няма нищо лошо в това, дори го приветствам. Никой обаче не ни е забранил да каним колеги от други университети да четат лекции при нас. Защо трябва да търсим разрешение. Нима аз не каня колеги от Университета по архитектура, строителство и геодезия. И в момента имам такъв човек, който чете хидравлика.

- Защо Съветът на ректорите наложи мораториум върху разкриването на университети, филиали, колежи и специалности?

- Знаете колко много се говори за броя на университетите в България. Не сме много като университети, но не бива и да се разрастваме повече.

Не бива да

разкриват нови

специалности,

за които нямат

подходящи

кадри,

които да преподават. Моите уважения, но университетът “Асен Златаров” в Бургас не може да обучава по медицина. Колегите ректори сме в много добри отношения, но понякога се налага да кажа тези неща. Не може също университети, които нямат капацитет, да обучават по национална сигурност. Правят го, защото парите за обучение на един студент са повече. Но това са недопустими неща. Понякога ректорите се изкушават под въздействието я на кмет, я на депутати от региона и хоп! - правят заявка пред НАОА. С цел да предпазим такива, които се поддават на това изкушение, взехме това решение. Аз твърдо искам това да се случи, а и целият Съвет на ректорите. Затова решихме да го предложим на парламента.

- Депутатите съгласиха ли се?

- Все още не. Решение беше взето на 21 октомври 2017 г. На 17 ноември го внесох при нашия министър. Сега е краят на юли 2018 г. Надявам се, че някой прекрасен ден и в парламента ще решат, че това, което сме предложили, е правилно, и ще бъде разгледано. Надявам се и на положително решение, защото това е само от полза. Така ще облекчим и работата на НАОА. Предложили сме и друго - един преподавател професор или доцент да участва в акредитацията само на един университет, където е на основен трудов договор. Тогава нещата ще си отидат на мястото. Тогава пернишкият университет няма да може да се акредитира.

- Не е ли твърде екстравагантна идеята ви за единен закон за висшето образование и науката?

- Знаете ли на колко места си противоречат Законът за висшето образование, Законът за развитие на академичния състав, Законът за БАН и Законът за Селскостопанската академия. Мисля, че с един закон за висшето образование и науката ще се избегнат някои противоречия. Ако не, непрекъснато ще правим поправки в старите закони.

CV

- Проф. д-р инж. Любен Тотев завършва специалност “Технология на минното производство” в Минно-геоложкия университет през 1980 г.

-  През 1986 г. защитава докторска дисертация, през 1988 г. е избран за главен асистент, през 1998 г. за доцент, през 2011 г. за професор

- Автор е на над 130 научни и научно-приложни разработки, статии, доклади, патенти, учебници и учебни помагала

- От 1999 г. е ръководител на катедра “Подземно строителство” към МГУ. Той е един от основателите на специалността и катедрата “Подземно строителство”

- От 1999 до 2003 г. е зам.-декан на Минно-технологичния факултет, от 2003 до 2011 г. – два мандата негов декан

- От ноември 2011 г. е избран за ректор на МГУ, а през ноември 2015 г. единодушно е преизбран за втори мандат

- На 31 март 2016 г. е избран за председател на Съвета на ректорите. На 13 април 2018 г. единодушно е преизбран

- Трети мандат заместник-председател на Българската минно-геоложка камара

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Дончо Барбалов: Вдигаме глобите за некачествени ремонти в София и затягаме контрола над фирмите

За довеждащия транспорт до метрото няма да се плаща допълнителен билет, казва в интервю зам.-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт на София Още акценти от интервюто:  Със 133 млн. лв. купуваме още автобуси, 15 електробуса, 13 трамвая и 10 метровлака Предлагаме 1,7 млрд. лв. бюджет. Ще инвестираме в столицата 632 млн. лв.

Деян Денев: На 9.II. лекарствата нито ще изчезнат, нито ще поскъпнат

Новата система за верификация на медикаментите ще увеличи сигурността за гражданите, обяснява Деян Денев - председател на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) и изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет “Свети

Венцислав Караджов: Въвеждаме правила за защита на личните данни, това не е цензура

Нужен е регламент кога свободата на словото надделява над личната неприкосновеност, без него стигаме до лична преценка - Г-н Караджов, въвежда ли се цензура с промените в Закона за защита на личните данни? - Законът за защита на личните данни не въвежда ограничения или други форми на контрол върху словото,

Никола Василев: Нови мотриси - най-рано след пет години, сега ще вземем на лизинг

До половин година ще вкараме влаковете в график, казва изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Още акценти Има голямо забавяне на обществени поръчки за закупуване на резервни части, има бягане от отговорност на почти всички нива  Минималният срок от заявка до стартиране на обществена поръчка е една година,

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber